Tendinitis i ruptura tetive

Što je upala tetive, kako ju spriječiti i što učiniti kada vas počne ograničavati u osnovnim fizičkim aktivnostima?

Tendinitis i ruptura tetive - što je upala tetive, kako ju spriječiti i što učiniti kada vas počne ograničavati u osnovnim fizičkim aktivnostima?

Tendinitis je termin koji opisuje upalu tetive mišića. Ova je pojava učestala kod fizički aktivnih osoba, ali je isto moguća i kod osoba koje iznenada potaknu opterećenje na tetivama, najčešće zbog nedostatka fizičke aktivnosti i ukočenosti tetive koja je potom sklona upali.

Tetiva je vezivno tkivo koje spaja mišiće s kostima te se samim time smatra kao jednim od najotpornijim tkivom u ljudskom organizmu. 

Elastičnost i eksplozivnost tetivi je jedan od glavnih faktora za pravilnu motoriku organizma- bez tetiva se ne bismo mogli pravilno kretati, a mišići koji bi se direktno vezali na kost bili bi skloniji ozljedama.

Bilo da je u pitanju istegnuće tetivi u gornjim ili donjim ekstremitetima, često popraćena bolovima i ukočenošću, može nas usporiti i limitirati u osnovnim aktivnostima, poput hodanja, hvatanja ili dizanja predmeta. 

Zbog toga je upalu tetivi potrebno prepoznati na vrijeme, pronalazeći najbolje rješenje za što brži oporavak i povratak aktivnostima koje ćete moći obavljati bez ikakvog ograničenja, bolova ili straha od ponovne ozljede. 

U Poliklinici Lohuis Filipović zato nudimo pomoć u tretiranju tendinitisa, bilo da je riječ o konzultacijama i neinvazivnim metodama liječenja, pa sve do provođenja operacija u slučaju ozbiljnijih ozljeda i rupture vezivnog tkiva. 

Koji su uzroci tendinitisa?

Upala tetive mišića najčešće nastupa ponavljanjem jednih te istih kretnji. Ako je u pitanju nepravilna tehnika tih kretnji, ili ako je okolno tkivo već istrošeno, postoji šansa da se sav pritisak određene aktivnosti svede na tetivu, pri čemu dolazi do upale, ili u ekstremnom slučaju, pucanja.

Osim toga, nepravilni položaji tijela, jake vibracije i uzastopni napori najbolje se vide u svijetu sporta. 

Ozljede tetiva ramena česte su u aktivnostima kao što je bacanje koplja, a ozljeda Ahilove tetive je među češćima u sportovima kao što su nogomet, košarka ili tenis, ponajviše zbog velikog pritiska koji se svodi u jako malo i napeto područje u samom stopalu, koje je često temelj za prijenos kinetičke u sportovima takvog tipa. 

Iz navedenog možemo zaključiti kako je upala tetive najčešća u ponavljajućim aktivnostima, često u nelagodnim pozicijama za tijelo te iznenadnim pritiscima na koje vezivno tkivo nije naviklo.

Sportovi poput tenisa, kuglanja, nogometa ili vaterpola mogu dodatno naglasiti ozljede tetive zbog asimetričnosti u motoričkim funkcijama- dominantna strana tijela će obavljati veći dio posla te će zbog toga biti sklonija trošenju i ozljedama. 

Potrebno je napomenuti kako i postojeće ozljede mogu utjecati na zdravlje vaših tetivi. Tako će vas, primjerice, ozljeda koljena ''natjerati'' da svoju težinu prebacite na zdraviju i jaču nogu, koja će s vremenom pasti pod djelovanjem većeg pritiska. 

Koji su simptomi tendinitisa?

Upalu tetiva mišića možete prepoznati po sljedećim simptomima:

  • Bol

Bolnost prilikom obavljanja osnovnih motoričkih funkcija moguć je simptom upale tetiva. Ipak, potrebno je razlikovati bol koja nastupa kao posljedica upale mišića. 

Ova je bol rezultat skupljanja mliječne kiseline u mišićnom tkivu te također izaziva nelagodu i bolove. 

Bol u tetivi možete prepoznati na rubnim mjestima, tamo gdje možete osjetiti prijelaz u koštano tkivo (lakat, koljeno, rame, kuk i sl.)

  • Otečenost

Razvoj upale tetive možete prepoznati po blagoj otečenosti. Ovo je normalna reakcija na upalu te je jedan od indikatora zbog kojih biste trebali posjetiti liječnika. 

  • Ukočenost

Ograničenost u mobilnosti može biti posljedica upale tetiva. Ukočenost, često popraćena bolovima, reakcija je tetive u nastojanju što bržeg oporavka. Ako je tkivo u što manjoj kretnji, oporavak je brži. 

Kako dijagnosticiramo tendinitis?

Upalu tetiva možemo dijagnosticirati anamnezom, a ako sumnjamo na ozbiljnije ozljede, često provodimo ultrazvuk i skeniranje magnetnom rezonancom

Osim dijagnostičkih postupaka, s vama provodimo i konzultacije, na kojima saznajemo kako je došlo do upale, postoji li neki uzorak u kretanju koji je potaknuo upalu te može li se ta aktivnost reducirati u budućnosti kako se upale ne bi ponavljale. 

Kako bismo se uvjerili u postojanost upale, provodimo vježbe mobilnosti i testiramo kapacitet fleksibilnosti, čime prepoznajemo stupanj upale i ozbiljnost situacije. 

Kako liječimo tendinitis?

U većini slučajeva, tendinitis se povuče sam od sebe, zbog čega je prva i najčešća metoda liječenja odmor. Odsutnost od aktivnosti koja je prouzročila upalu preporučuje se sve dok bol ne nestane, pa čak i nekoliko dana kasnije kako bi oporavak bio potpun. 

Oporavak može biti ubrzan izmjenom hladnih i toplih obloga za poticanje cirkulacije i opuštanje tkiva. Kako ne biste trpjeli bolove, preporučuje se konzumacija analgetika koji će ublažiti nelagode i reducirati ukočenost tkiva. 

Za oporavak u blažim upalama tetiva preporučuje se i uporaba kortikosteroidnih krema koje imaju protuupalan učinak. 

Ipak, rehabilitacija i fizikalna terapija pokazale su se najučinkovitijom metodom u većini slučajeva tendinitisa. Poticanje mobilnosti i nanošenje pritiska u manjoj količini može, suprotno vjerovanjima, potaknuti elastičnost i otpornost na moguće ozljede.

Drugim riječima, iako je prevelik pritisak uzrokovan naglim pokretima bio šok za tetivu, fizikalnom terapijom postepeno ojačavamo tkivo i činimo ju otpornijom na buduće aktivnosti. 

Koje su napredne metode liječenja upale tetive?

Korištenjem neinvazivnih metoda uspješno se tretira većina upala tetiva. Ipak, za liječenje ozbiljnijih slučajeva tendinitisa, potrebno je primijeniti kompleksnije tretmane. 

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo dvije metode tretiranja tendinitisa- PRP terapiju i operaciju tetive

PRP terapija

PRP terapija koristi plazmu bogatu trombocitima koja omogućuje brži oporavak i uspješnije zacjeljivanje nastalih ruptura u tkivu. Ova se metoda pokazala učinkovita i u liječenju tendinitisa, a zbog svoje minimalne invazivnosti, jedna je od češće odabranih opcija.

Operacija tetive

Operacija tetive primjenjuje se kada neinvazivne metode nisu od pomoći, odnosno kada su rupture tkiva toliko značajne da je potreban neki drugi oblik mehaničkog povezivanja za pravilno zacjeljivanje. 

Ovisno o mjestu upaljene tetive, kirurg može primijeniti različite tehnike operacija. Tako će, primjerice, u slučaju odvajanja od kosti nastojati povezati hvatište tetive koštanim sidrima, koji će vratiti tetivu u odgovarajući položaj i ojačati vezu s koštanim tkivom. 

U slučaju rupture duž tetive, koriste se konci, a kirurg u nekim okolnostima može napraviti spiralni uzorak s koncem kako bi ojačao i povezao tetivu sa svih strana. 

U određenim okolnostima, kirurg može ukloniti višak nakupina kalcija koje su nastale kao posljedica oticanja tkiva, ili čak odstraniti dio kosti koji je stvarao pritisak na tetivu. Ovakav tip operacije čest je prilikom liječenja tetive u ramenu. 

Oporavak nakon operacije sličan je kao i kod blažih slučajeva upaljenih tetiva- Potreban je odmor, odsutnost od intenzivnih aktivnosti, te, nakon procjene liječnika, redovita fizikalna terapija za što brži povratak svakodnevnim fizičkim aktivnostima. 

Kako spriječiti tendinitis? 

Pošto se upaljena tetiva javlja nakon vršenja naglih i neočekivanih pokreta, često u obliku trzaja i eksplozivnosti, potrebno je adekvatno pripremiti tetivu na jače mehaničke učinke.

Kako biste spriječili tendinitis, pridržavajte se sljedećih mjera: 

  • Razgibavajte se prije početka aktivnosti

Razgibavanje će potaknuti cirkulaciju te pripremiti dio tijela na nadolazeći napor. Zagrijano tkivo bit će manje sklono neočekivanom šoku te će postati otpornije na fizičku aktivnost koju obavljate.

  • Odradite zadatke u više serija

Prilikom obavljanja određene fizičke aktivnosti, preporučuju se kratke pauze i odrađivanje zadatka u više serija. Odrađivanje zadatka u kratkim pauzama dat će period odmora za vaše tetive, čime će se one osloboditi konstantnog pritiska. 

  • Koristite pomagala

Steznici za koljeno i lakat i razne vrste kompresija samo su neka pomagala koja će osigurati tetive na svom mjestu i prenijeti pritisak na okolna tkiva, a ne samo na tetivi.

Naručite se na pregled 

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo niz dijagnostičkih pregleda kojima nastojimo tretirati upaljene tetive, bilo da je riječ o sportskim ozljedama, ozljedama na radu ili nesretnim okolnostima koje su ostavile traga na vaše zdravlje. 

Primjenjujući moderne metode za tretiranje tendinitisa, uspješno vraćamo mobilnost našim klijentima te im omogućujemo slobodno kretanje, bez ograničavanja na samo nekoliko pokreta koji su obično bili popraćeni bolovima i nelagodom. 

Naručite se na pregled i vratite fleksibilnost svojim tetivama, bez straha od ponovnih upala i dugim periodima oporavka. 

Kontaktirajte nas putem online obrasca, ili nas nazovite na +385 1 2444 646.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije