Proktološki pregled

Ključan uz kolonoskopiju za otkrivanje zloćudnog tumora debelog crijeva

Hrvatska je na 2. mjestu u EU po broju umrlih od raka debelog crijeva!

Proktološki pregled je medicinska postupak koji se koristi za dijagnosticiranje i liječenje raznih bolesti koje pogađaju analni kanal i rektum.

Važan je jer omogućuje rano otkrivanje i liječenje različitih benignih bolesti analnog kanala (hemoroidalne bolesti, tromboziranih vanjskih hemerida, apscesa, fistula, fisura, polipa analnog kanala I rektuma) kao i malignih bolesti analnog kanala I rektuma. 

Rak debelog crijeva je uz rak dojke i pluća najučestalije sijelo raka.

Prema Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo godišnje u Hrvatskoj imamo oko 4000 novootkrivenih slučajeva kolorektalnog karicnoma. 

Rak debelog crijeva u bez obzira na stadiji može biti bez simptoma. 

A simptomi koji se javljaju često se poklapaju sa drugim bolestima debelog crijeva I analnog kanala.

Problemi s hemoroidima također su vrlo česti, 50-90% populacije tijekom života ima hemeroidalne tegobe, bar u jednom navratu. Učestalost hemoroidalne bolesti raste sa životnom dobi.

Bolesnici često zanemaruju tegobe i simptome koje imaju radi nelagode od samog pregleda ili ih pripisuju dobroćudnim stanjima što ponekad dovodi do kasne dijagnoze malignih bolesti.

Proktološki pregled ima ključnu ulogu u dijagnostici i liječenju bolesti anorektalne regije. Rano otkrivanje ovih bolesti omogućuje pravovremeni tretman, što može biti ključno za uspješno liječenje i poboljšanje kvalitete života.

Proktološki pregled preporučuje se obaviti u slučaju pojave simptoma kao što su: krvarenje, bol, promjene u pražnjenju crijeva, sekrecija te izrasline i svrbež perianalne regije. 

Proktološki pregled - kako izgleda i kako se pripremiti?

Kao i većina specijalističkih pregleda, proktološki pregled se sastoji iz dva dijela:

  • razgovora s liječnikom (anamneze) 
  • fizikalnog pregeda

Sam pregled provodi se relativno jednostavno, no ima veliku važnost otkrivanju bolesti analnog kanala i rektuma.

Tijekom proktološkog pregleda može se postaviti dijagnoza većine proktološke patologije. Kod manjeg dijela patologije potrebno je nadopuniti obradu bilo endoskopijom bilo radiološkom obradom. 

Priprema za proktološki pregled

Proktološki pregled provodi se na isti način kod muškaraca i žena. Ne zahtjeva posebnu pripremu osim u slučaju da je indicirana rektoskopija.

Kako bi prije pregleda smanjili nelagodu i zabrinutost, pacijentima preporučujemo da se informiraju o tijeku proktološkog pregleda. Naše stručno osoblje na raspolaganju vam je u svakom trenu te će odgovoriti na vaša pitanja.

Fizikalni pregled u sklopu proktološkog pregleda traje relativno kratko, oko 5 minuta. Pregled nije bolan, osim kod nekih bolesti kao što su fisure ili komplicirai oblici hemoroidalne bolesti. Ako prilikom proktološkog pregleda osjetite bolove, svakako to komunicirajte liječniku.

Tijek proktološkog pregleda

Proktološki pregled započinje razgovorom s liječnikom specijalistom - proktologom. Razgovor s liječnikom uključuje uzimanje važnih anamnestičkih podataka o tegobama koje pacijent osjeća i mogućim simptomima bolesti.

Tijekom razgovora, liječnik će vam postaviti pitanja o osobnoj i obiteljskoj povijesti bolesti te o vremenu pojave i trajanju tegoba. Usmjerena pitanja tijekom razgovora s liječnikom omogućuju postavljanje prave dijagnoze te odabir odgovarajućih terapijskih metoda.

Na pitanja je stoga potrebno odgovarati iskreno i detaljno. U ovom dijelu proktološkog pregleda također se analizira postojeća medicinska dokumentacija.

Nakon uzimanja anamnestičkih podataka slijedi fizikalni pregled. Fizikalni pregled u sklopu proktološkog pregleda može se učiniti u nekoliko različitih položaja.

Najčešći položaj je koljena-laktovi, a ovisno o pacijentovim željama i procjeni liječnika, fizikalni pregled može se vršiti i u bočnom ili ginekološkom položaju.

Prvi korak je vizualna inspekcija, odnosno promatranje analne regije. Vizualna inspekcija omogućuje liječniku uočavanje promjena kao što su hemoroidi, tumorske izrasline, fistule, ekcem kože i slično.

Potom slijedi digitorektalni pregled koji podrazumijeva pregled analnog kanala i donjeg dijela rektuma kažiprstom. 

Pregledava se najprije tonus sfinktera te se mogu napipati eventualne izrasline analnog kanala i donjeg dijela rektuma. Kod muškaraca se pregledava i prostata.

Kada je potrebno obaviti proktološki pregled? Saznajte kako prepoznati znakove bolesti u ranoj fazi i potražite liječničku pomoć na vrijeme

Proktološki pregled preporučljivo je obaviti kod pojave prvih simptoma kao što su krvarenje, svrbež analne regije, bolovi, značajna nelagoda kod obavljanja nužde, primjese sluzi ili krvi u stolici te sekrecija sluzi ili gnoja.

Preventivni proktološki pregled savjetujemo i osobama koje nemaju vidljivih simptoma bolesti, ali u obitelji imaju slučajeve zloćudnih tumorskih bolesti debelog crijeva ili kroničnih upalnih bolesti crijeva.

Najčešće bolesti koje zahvaćaju analni kanal i perianalnu regiju su benignog karaktera ali nažalost simptomi kojima se prezentiraju često se poklapaju sa malignim bolestima analnog kanala i debelog crijeva. 

Simptomi raka debelog crijeva

Rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom je zloćudni tumor koji se javlja u debelom crijevu ili rektumu. Jedan je od najčešćih tipova raka te je pojavnost učestalija kod osoba starije životne dobi i kod muškaraca.

Prema podacima Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj godišnje iammo oko 4000 novooboljelih bolesnika sa kolorektalnim karcinomom, učestalost kolorektalnog karcinoma nam raste za 1% godišnje dok nam je smrtnost ista zadnjih desetak godina. 

Nažalost u Hrvatskoj kao I u drugim zemljama zadnjih godina porast je učestalosti karcinoma u mlađe populacije.

Simptomi raka debelog crijeva variraju ovisno o mjestu pojave i veličini tumora. U ranijim fazama bolesti simptomi mogu u potpunosti izostati ili se mogu javiti nejasne tegobe od blaže nelagode do izraženih bolova. Kod bolesnika uz bolove i probleme sa stolicom može se javiti i slabokrvnost koja može biti praćena vidljivom krvi u stolici ili bez tragova krvarenja.  

Ove rane simptome pacijenti nerijetko pripisuju drugim bolestima ili ih u potpunosti zanemare. To otežava mogućnost za rano otkrivanje bolesti te pravovremeno liječenje. 

U trenutku kada se pojave značajni simptomi poput bolova, grčeva, promjene kalibra stolice, krvarenja te gubitak na težini, vjerojatno se radi o uznapredovaloj bolesti. 

Upravo je zato važno obaviti preventivni pregled kao i ranu dijagnostiku već kod pojave prvih promjena, naročito ako ste u obitelji već imali slučajeve oboljelih od raka debelog crijeva.

Što su hemoroidi i zašto se javljaju?

Hemoroidi su sastavni dio ljudske anatomije koji fimajun ulogu u finoj regulaciji kontinencije. Brojčano izraženo ovi sudjeluju do 5% u regulaciji kontinencije.

Hemoroidalna bolest je patološki entitet koja je uzrok tegoba koje bolesnici imaju.

Hemoroidi se nabolje mogu opisati kao arteriovenske fistule suspendirane vezivnim tkivom u analnom kanalu.

Iako spada u najstarije bolesti poznate ljudskoj civilizaciji hemoroidalna bolest nije još spoznata u cijelosti, pa se tako točno nezna uzrok bolesti. Točan uzrok nastanka hemoroida nije poznat, ali određeni faktori doprinose njihovoj pojavi. Postoji više teorija nastanka od vaskularne, mehaničke, genetske sklonosti do poremećaja na molekularnoj razini ali niti jedna nije prihvaćena kao dominantna

Bolesnici sa hemoroidima se najčešće žale na krvarenje i na ispadanje hemoroida I svrbež dok se bol javlja rijetko.

Hemoroidalna bolest se klasificira u četri stupnja ovisno o prolapsu čvorova u analnom kanalu.

Ovisno o stupnju liječi se higjensko-dijetetskim mjerama, ambulantnim zahvatima ili operacijski.

Rak debelog crijeva i hemeroidi češće se javljaju u starijoj životnoj dobi, iako se mogu pojaviti bilo kada kod oba spola.

Nemojte dozvoliti da neugoda ili sram dovedu do razvoja komplikacija koje ugrožavaju vaše zdravlje. Kod pojave prvih simptoma bolesti potražite mišljenje specijalista odlaskom na proktološki pregled.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Josip Baković, dr.med.

Dr.sc. Josip Baković, dr.med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist abdominalne i onkološke kirurgije