Operacija analne fistule

Pobijedite bol u analnom području i vratite se svakodnevnim navikama

Kome se sve preporučuje operacija analne fistule?

Fistula predstavlja komunikaciju dvije epitelne površine. U slučaju analnih fistula najčešće se radi se o komunikaciji kože i prijelaznog epitela anlnog kanala.

Kirurško liječenje preporuča se gotovo svim bolesnicima sa analnom fistulom. Nažalost sve analne fistule nije moguće izliječiti.

Osnovni ciljevi u liječenju bolesnika sa analnom fistulom su saniranje fistule, poboljšanje kvalitete života te zadržavanje uredne kontinencije.

Tijekom dijagnostike fistule se na osnovu više kriterija klasificiraju na jednostavne i komplicirane.

Ponekad je potrebno za klasifikaciju i razumijevanje same forme fistule uz proktološki pregled učiniti i slikovni prikaz (MR rektuma po protokolu za analnu fistulu).

Ovisno o tipu fistule postoji više kirurških tehnika koje se mogu koristiti. 

Sljedeći simptomi koji mogu upućivati na analnu fistulu su:

  • Perianalna sekrecija gnojnog sadržaja sa posljedičnom iritacijom perianalne kože
  • Bolovima koji se javljaju nakon što vanjski otvor fistule zacijeli pa nastane apsces koji može biti praćen i sa povišenom temperaturom

Kako izgleda priprema za operaciju analne fistule?

Prije operacije potrebno je provesti konzultacije na kojima ćemo vas upoznati s procedurom operacije i postupcima kojih se trebate pridržavati nakon operacije. 

Uz konzultacije, provodimo u proktološki pregled kako bismo procijenili tip analne fistule te ovisno o tome predložili optimalno liječenje.

Za samu operaciju potrebna je specifična priprema koja nije zahtjevna.

Kako se provodi operacija analne fistule?

Po postavljanju dijagnoze analne fistule pristupa se kirurškom zahvatu koji ovisno o tipu fistule može se bazirati na principu da se kanal fistule otvori i na taj način omogući cijeljenje. Kod fistula koje su kompleksne moguće je pristupiti zahvatu s ciljem zatvaranja primarnog otvora fistule u analnom kanalu s ciljem cijeljenja fistule. Kod fistula kod kojih nije moguće postići ni jedan od ova dva pristupa postavlja se seton (konac) s ciljem prevencije nastanka apscesa i smanjenja tegoba.  

U Poliklinici Lohuis Filipović se primjenjuju suvremene metode i tehnologije u liječenju analnih fistula. se zato služimo posebnom aparaturom koja se bazira laserskom zagrijavanju tkiva

Oporavak i moguće nuspojave

Nakon same operacije potrebna je specifična njega perianalane regije kao i regulacija stolice. Ovisno o nalazu i tipu fistule te samom zahvatu opravak je individualan te vas pratimo i savjetujemo tijekom cijelog tog perioda.

Od nuspojava moguće je postoperativno krvarenje, sekrecija te prolazna inkontinencija blažeg tipa. Nažalost kod pojedinih kompliciranih analnih fistula dođe i do povrata bolesti. 

Naručite se na pregled

U slučaju da imate učestale analne apscese ili sekreciju u području analne regije duže ili kraće vrijeme praćenu povremenim bolovima javite nam se sa povjerenjem.

 Naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Josip Baković, dr.med.

Dr.sc. Josip Baković, dr.med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist abdominalne i onkološke kirurgije