Digitorektalni pregled

Prvi korak u otkrivanju mnogih bolesti anorektalne regije i završnog dijela rektuma

Digitorektalni pregled- prvi korak u otkrivanju mnogih bolesti anorektalne regije i završnog dijela rektuma

Tanko i debelo crijevo zajedno čine najdulji dio našeg probavnog sustava, a njihova pravilna funkcija jedan je od ključnih kriterija dinamičke ravnoteže koja štiti organizam od mnogih bolesti i osigurava normalnu funkciju zajedno sa drugim organskim sustavima.

Ipak, funkcija debelog crijeva s godinama može biti narušena, a izloženost stresu, rafiniranoj prehrani te navikama poput pušenja ili konzumacije alkohola mogu dodatno pogoršati stanje organu koji je ključan za resorpciju vode, elektrolita, sintezu pojedinih aminokiselina i vitamina te formiranje stolice. 

Adekvatna dijagnostika temelj u prepoznavanju  tegoba na području donjeg abdomena koje može zahvatiti organe kao što je debelo crijevo, rezultirajući pojavom polipa, fistula te u najgorim slučajevima, tumora.

U Poliklinici Lohuis Filipović nudimo cjeloviti proktološki pregled s ciljem dijagnosticiranja kako benignih bolesti perianalne regije, analnog kanala i rektuma. 

Što je digitorektalni pregled?

Digitorektalni pregled je temeljni dio svakog proktološkog pregleda prik kojem se koristi najsofisticiranija sonda koja postoji a to je ljudski prst s ciljem otkrivanja patoloških promjena u području analnog kanala i donjeg dijela rektuma. 

Digitorektalni pregled u sklopu proktološkog pregleda omogućuje nam dijagnosticiranje bolesti kao što su:

  • Benigne bolesti analnog kanala (hemeroidalna bolest, perianalna tromboza vanjskih hemeroida, perianalni apscesi, fisutle, fisure, fibromi analnog kanala, polipi rektuma)
  • Maligne bolesti analnog kanala i rektuma
  • Povećana prostata

Pravovremen odlazak na preventivni proktološki pregled ili pregled radi specifičnih tegoba, a koji uključuje digitorektalni pregled može biti ključan u prepoznavanju navedenih bolesti, a jednostavnost, kratkoća i učinkovitost glavni su razlozi zbog kojih se ovaj pregled ne treba izbjegavati. 

Kada je potrebno provesti digitorektalni pregled?

Digitorektalni pregled je potrebno provesti pri svakom proktološkom pregledu koji se sastoji od inspekcije perianalne kože i prepona, palpacije koju predstavlja digitorektalni pregled te anoskopije ili proktoskopije (rektoskopije). 

 Osnovni razlozi zbog kojih je potreban proktološki pregled a koji uključuje digitorektalani pregled: 

  • Krvi u stolici

Krv u stolici predstavlja nespecifičan simptom koji može uputiti na benigne bolesti analnog kanala i debelog crijeva ali i na maligne bolesti navedenih struktura.

Ako je krv svijetlo crvene boje, najvjerojatnije je riječ o krvarenju iz analnog kanala. 

Krv tamnije boje može uputiti na razvoj krvarenja unutar debelog crijeva, zbog kojeg će digitorektalni zahvat biti popraćen i ostalim dijagnostičkim pregledima. 

  • Bol

Bol može biti konstantna ili povezana sa samom defekacijom. Različiti karakteri bolova upućuju na specifična patološka stanja.

  • Svrbež

Svrbež je dosta čest simptom koji najčešće nastaje kao posljedica iritacije perianalne kože uslijed djelovanja sluzi ili drugih izlučevina. Moguć uzrok svrbeža su i parazitarne bolesti. Često se kao uzrok svrbeža javlja nepravilna upotreba raznih topičkih (lokalnih) krema koje se koriste u liječenju benignih bolesti anorektalne regije.

  • Sekrecija

Sekrecija najčešće nastaje kao posljedica spontane drenaže perianalnih apscesa ili fistula ili upanih stanja uzvodnije na samom rektumu. Sekret može varirati od bistre tekućine, sluzi do gnojne sekrecije sa ili bez primjesa krvi.

  • Promjenama u pražnjenju (defekaciji)

Neregularna pražnjena mogu biti uzrokovana nepravilnom prehranom, nedostatkom unosa tekućine i vlakana, ali i mehaničkim promjenama koje, poput izraslina u rektumu, koje bi mogle otežati proces redovitog pražnjenja. 

Navedene tegobe su nespecifične za veliki broj benignih ali i malignih bolesti koje zahvaćaju završni dio probavne cijevi. Stoga je nužna pravovremena reakcija za razlučivanja točne dijagnoze s ciljem liječenja i poboljšanja kvalitete liječenja. 

Kako se pripremiti za digitorektalni pregled?

Digitorektalni pregled ne zahtijeva posebne pripreme. Promjene u prehrani nisu potrebne jer iste ne utječu na sam pregled za razliku od kolonoskopije i rektoskopije koje zahtijevaju specifičnu pripremu. 

Prije samog pregleda s vama provodimo konzultacije kako bismo saznali nešto više o povijesti bolesti i sličnim iskustvima, ali ponajprije kako bismo vam stvorili što ugodniju i opušteniju atmosferu koju je ionako zahtjevno postići zbog prirode samog dijagnostičkog pregleda. 

Kako izgleda digitorektalni pregled?

Digitorektalni pregled u sklopu proktološkog pregleda se izvodi u mirnom okruženju za bolesnika a nakon razgovora (uzimanja anamneze).

Pregled se izvodi na isti način kod žena i muškaraca.

Digitorektalni pregled rijetko izaziva bolove. Ipak, tijekom pregleda možete osjećati određeni stupanj nelagode. 

Pregled se odvija dok bolesnik leži na boku sa savinutim nogama u koljenima i kukovima ili na stolu posebno dizajniranom za proktološki pregled.

Služeći se rukavicama i lubrikantom liječnik će prstom uz što bezbolnije prepipati strukture analnog kanala i završnog dijela rektuma.

Oporavak nakon pregleda

Nakon digitorektalnog pregleda možete se odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima. Moguća je pojava oskudnih tragova krvi koji nestaju spontano.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo proktološki tim s dugogodišnjim iskustvom koji će uz suvremenu tehnologiju i stručan pristup dijagnosticirati bolesti anorektalne regije i završnog dijela debelog crijeva.

Naručite se i vi na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Josip Baković, dr.med.

Dr.sc. Josip Baković, dr.med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist abdominalne i onkološke kirurgije