Vrtoglavica

Ne dozvolite da se svijet doslovno ''vrti'' oko vas

Vrtoglavica - ne dozvolite da se svijet doslovno ''vrti'' oko vas

Vrtoglavica je pojava koju je doživjela svaka osoba; ponekad zbog prebrze promjene položaja tijela, a ponekad zbog prisutnosti supstanci koje izravno utječu na naš centar za ravnotežu, poput alkohola.

U većini slučajeva vrtoglavica se smatra bezopasnom pojavom; uglavnom prolazi nakon nekoliko sekundi, a osoba se vraća svojim svakodnevnim aktivnostima. Ipak,  u slučaju poremećaja rada unutarnjeg uha može doći do iznenadne i duže vrtoglavice. 

Ovaj tip poremećaja vezan je uz lošu funkciju sakulusa, utrikulusa i polukružnih kanala zbog kojih centar za ravnotežu ne može pravilno registrirati živčane impulse iz okoline. 

Za pomoć kod vrtoglavice primjenjuju se repozicijski manevri koji vraćaju segmente unutarnjeg uha na svoje mjesto te time otklanjaju daljnje tegobe.

Koji je uzrok vrtoglavice?

Vrtoglavice obično dijelimo na centralne i periferne. 

Centralne vrtoglavice pojavljuju se zbog  poremećaja u radu središnjeg živčanog sustava, koji je često povezan s ozljedama malog mozga. Periferne vrtoglavice su češće te se povezuju sa poremećajima unutarnjeg uha. 

Prilikom hodanja, trčanja, ili samo stajanja, unutarnje uho konstantno upija informacije iz okoline. Minimalna promjena pokreta, trzaj ili interakcija s drugim ljudima rezultira gibanjem tekućine koja se nalazi u unutarnjem uhu.

Ta tekućina naziva se endolimfa, a nalazi se u pužnici i polukružnim kanalićima. Prilikom pokreta ljudskog tijela, tekućina se giba po pužnici i kanalićima, a receptori na njima pretvaraju mehaničku energiju tekućine u živčani impuls koji potom putuje do malog mozga. 

U labirintu se nalaze kristalići kalcijeva karbonata, još poznatiji kao otoliti. Njihova funkcija slična je receptorima, a još mogu pojačavati ili blokirati živčani impuls do malog mozga. 

Kako bi mali mozak reagirao ga dobiveni živčani impuls, signali iz oba labirinta moraju biti isti. Ako jedno uho ne registrira pokret jednako kvalitetno kao i drugo uho, dolazi do primanja dva različita signala, čime dolazi do ''zbunjivanja'' malog mozga i nastanka vrtoglavice. 

Postoji veći broj poremećaja untrašnjeg uha koji dovode do vrtoglavice. Najčešće su nenigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV), akutna vestibulopatija (neuronitis vestibualrnog živca), Menierova bolest, vestibularna mirena, fistula labirinta, labirintitis …

Neki poremećaji su povezani sa gubitkom sluha. Većinu poremećaja je moguće dijagnosticirati uz pomoć fizikalnog pregleda i uzimanjem detaljne ananmeze. 

Liječenje bolesti ovisi o uzroku. 

Vrtoglavica i mučnina

Vrtoglavica je često povezana s mučninom. Razlog tome krije se u pokušajima da se tijelo prilagodi novom okruženju, odnosno da se prilagodi impulsima zbog kojih je nastala vrtoglavica. 

Jednostavnije rečeno, za vrijeme vrtoglavice vaše tijelo imat će osjećaj da se kreće, čak i kada miruje. Pošto je ovakva okolnost poprilično zbunjujuća za vaš organizam, posljedice se mogu iskazati mučninom, a nerijetko i povraćanjem. 

Koji je najbolji lijek protiv vrtoglavice?

Kada je u pitanju liječenje kratkotrajnih vrtoglavica, potrebno je uzeti nekoliko faktora koji su mogli doprinijeti ovakvim okolnostima:

 • Kada ste imali zadnji obrok?

Pad u razinama šećera može biti jedan od češćih razloga pojava vrtoglavica. Zbog toga je važno imati obroke svaka 3-4 sata kako bi unos energije i šećera bio konstantan.

 • U kojem položaju spavate?

Određeni položaji spavanja mogli bi ukočiti mišiće vrata i usporiti protok krvi do glave, zbog čega se sljedeći dan možete osjećati usporeno, s trenutcima kratkih vrtoglavica. 

 • Imate li problema s niskim tlakom?

Niski tlak kao dijagnoza je često vezana uz pojavu vrtoglavice. Adekvatna briga o krvnom tlaku pomoći će u tretiranju vrtoglavice. 

Ponekad je za lijek dovoljno promijeniti prehranu i dodati hranjive tvari koji dokazano tretiraju vrtoglavicu: 

 • Magnezij

Magnezij dokazano djeluje protiv vrtoglavica i opušta organizam. 

 • Vitamin A, B i E

Za sprječavanje vrtoglavica, vitamine A, B i E možete unositi kroz kapsule kao dodatke prehrani, ali i kroz hranu kao što su đumbir i bademi. 

 • Ginko biloba

Ginko biloba je u svijetu farmacije i prirodne medicine jedan od najpoznatijih lijekova za tretiranje vrtoglavica.

Ginko biloba je biljka kineskog porijekla, koja dokazano djeluje protiv vrtoglavice, zujanja u ušima i ostalih problema s ravnotežom. Koristi se u obliku ekstrakta kojeg možete staviti u čajeve. 

Ako niti jedno od ovih rješenja ne pomaže u liječenju vrtoglavice, tada je potrebno napraviti adekvatnu dijagnozu koja uključuje testove ravnoteže, ali i primjenu repozicijskih manevara koji bi oslobodili moguće smetnje u kanalićima zbog kojih imate vrtoglavicu.  

Kada je potrebno napraviti repozicijski manevar?

Ako vrtoglavice traju danima te su učestale bez obzira na moguće metode liječenja, najvjerojatnije je riječ o poremećaju unutarnjeg uha, još poznatiji kao akutna vestibulopatija. U takvim je okolnostima potrebno provesti vestibularnu rehabilitacija te specifične simptomatske terapije. 

Kao jedan element vestibularne rehabilitacije smatraju se i repozicijski manevri. Repozicijski manevar potrebno je napraviti kada je uzrok vrtoglavici poremećaj poznat pod imenom benigni pozicijski paroksizmalni vertigo (BPPV). 

Repozicijski manevri se češće koriste kod kratkotrajnih vrtoglavica koje nastaju prilikom promjene položaja. Ipak, njihova se učinkovitost može primijeniti i na kompleksnije poremećaje.

BPPV se može prepoznati po naglim i kratkotrajnim vrtoglavicama koje se događaju prilikom okretanja glave u krevetu ili naglog podizanja glave. 

Ova bolest nastaje kada se kristali od kalcijeva karbonata premjeste u pužnici- do toga može doći u slučaju udarca glavom ili nekog drugog naglog trzaja. Jednom kada se otoliti premjeste, dolazi do lošije cirkulacije endolimfe, pri čemu nastaju problemi s ravnotežom.

Kako se dijagnosticira BPPV?

Ako se sumnja na paroksizmalni vertigo, provodi se položavajući test

Test se vrši tako da vam se okrene glava za 45 stupnjeva u bolesnu stranu. Zatim vas se polegne na leđa, a glava vam mora biti ispod razine tijela. 

Liječnik promatra moguće trzaje, tj. nistagmus koji nestaje 10-15 sekundi nakon što ste legli. Nakon jedne minute liječnik vas ponovo uspravlja te promatra promjene u trzanju očnih jabučica. 

Ako nistagmusa nema, osoba ne boluje od BPPV-a. Ako se nistagmus pojavio, riječ je o premještenom kamenčiću kalcija koji uzrokuje vrtoglavice.

Liječnik nakon dijagnosticiranja BPPV-a može odmah napraviti repozicijski manevar pri kojem vraća otolit na mjesto gdje je bio prije. 

Nistagmus je, uz očit gubitak ravnoteže, najčešća indikacija na poremećaje s vrtoglavicom. Nekontrolirani trzaji oka pojavljuju se kao reakcija na pokušaje stabilizacije slike. 

Ova pojava normalna je kada se probate vrtjeti oko svoje osi jer mali mozak nastoji stabilizirati sliku unatoč naglom gibanju endolimfe koja uzrokuje vrtoglavicu. 

No, ako se nistagmus pojavi prilikom slabijih i spontanijih pokreta, najčešće tijekom izvođenja testova za ravnotežu, postoji šansa na razvoj poremećaja u unutarnjem uhu ili čak malom mozgu. 

Ipak, ako je pojava vrtoglavice konstantna, ili čak popraćena gubitkom sluha, sumnja se na pojavu Menierove bolesti, ili PPPD (Persistent postural perceptual dizziness), koje zahtijevaju drugačije i složenije liječenje. 

Kako izgleda repozicijski manevar?

Postoje dvije metode repozicijskog manevra:

Semontov manevar

Sjedeći na krevetu rotirate glavu 45 stupnjeva u smjeru zdrave strane uha. Nakon toga naglo legnete na bok u stranu bolesnog uha. Glava bi vam u ovom trenutku trebala biti okrenuti dijagonalno prema gore. U ovoj poziciji ostanite 1 minutu.

Nakon jedne minute brzo promijenite stranu na kojoj ležite te se prebacite na drugi bok. Glava bi vam u ovom trenutku trebala biti dijagonalno okrenuta prema dolje. O ovoj poziciji također ostajete 1 minutu, nakon koje se uspravite te sjedite 10 minuta s poravnatom glavom

Zahvat ponavljate jednom dnevno sve dok ne vam se poremećaji s vrtoglavicom ne smanje. 

Epleyev manevar

Manevar započinje rotiranjem glave za 45 stupnjeva u bolesnu stranu nakon čega brzo legne na leđa. 

Ispod glave bit će postavljen predmet za elevaciju vrata, poput jastuka, čime će glava biti zabačenija. Zabačenom i okrenutom glavom kristal kalcijeva karbonata može lakše izaći iz kanala. 

Na leđima ležite 1 minutu, prilikom koje možete primijetiti pojavu i usporavanje nistagmusa. Jednom kada je nekontrolirano trzanje oka prestalo, okrećete glavu na suprotnu stranu. U tom položaju je također držite 1 minutu.

Nakon protekle minute okrećete se na bok u suprotnu stranu oboljelog uha. Jednom na boku glava bi vam trebala biti okrenuta dijagonalno prema dolje. Tijekom ležanja na boku netko od našeg osoblja će vam pridržati glavu kako ne bi došlo do propalog manevra.

Na boku isto ležite 1 minutu, a potom se brzo uspravljate i sjedite sljedećih 10 minuta

Potrebno je posebnu pažnju obratiti na brzinu izvođenja oba manevra. Ako prebrzo promijenite položaj, poput okretanja glave, otolit se ponovo može vratiti nazad u polukružni kanalić. 

S druge strane, ako položaj promijenite presporo, momentum neće biti dovoljan da pokrene kristalić iz kanala. 

Stoga, promjene položaja trebaju biti brze, ali jednom kada se stacionirate, nemojte micati glavom sve dok liječnik ne procjeni da je dovoljno (najčešće između 30-60 sekundi).

Ako je sve provedeno kako procedura opisuje, kristalić kalijeva karbonata trebao bi izaći iz polukružnih kanalića čime se otklanjaju problemi s vrtoglavicom. 

Postoje li ostali testovi za ravnotežu?

Osim repozicijskih manevara i položavajućih testova, postoje još i ostale metode putem kojih se ispituje funkcionalnost centra za ravnotežu. 

Statički testovi

Njima se ispituje prisutnost nistagmusa. Promatranjem predmeta (najčešće liječnikov prst) gleda se učestalost trzanja oka te se na temelju rezultata daje dijagnoza i adekvatna terapija. 

Dinamički testovi 

U ovim testovima se ispituje vestibulo-okularni refleks koji se potiče brzim micanjem glave te promatranjem potencijalnog nistagmusa nakon testa.

Dinamički testovi najčešće uključuju:

 • Headshake test
 • Head thrust test
 • Testiranje dinamičke vidne oštrine

Ostali testovi

Ostali testovi ravnoteže provode se obavljanjem motoričkih zadataka putem kojih se određuje interakcija malog mozga te živčanih impulsa koji dolaze do mišića i tjeraju tijelo na promjene položaja za održavanje ravnoteže: 

 • Test ispruženih ruku
 • Romberg test
 • Unterberger test
 • Tandem hod test
 • Valsavin manevar
 • Test fistule

Postoje li pripreme za test ravnoteže?

Za test ravnoteže ne morate se pripremati. Prije izvođenja motoričkih zadataka dužni ste ispuniti obrasce za procjenu vlastita stanja.

Njih ispunjavate kako bi, uz obavljene testove, imali dodatne uvide u poimanje gubitka ravnoteže i svakodnevnih aktivnosti koje su vam zbog toga otežane

Od obrazaca uglavnom ispunjavate: 

 • Tablicu klasifikacije vrtoglavica
 • Ljestvicu sigurnosti ravnoteže s obzirom na aktivnosti
 • Ljestvicu anksioznosti i depresije

Što sve utječe na probleme s ravnotežom?

Problemi s ravnotežom mogu se pojaviti zbog više razloga- uglavnom je to spoj urođenih i vanjskih faktora. Tako, primjerice, možete imati urođene probleme s funkcijom unutarnjeg uha, ali trauma poput pada ili udarca u glavu mogu  još više naglasiti te probleme.

Iznenađujuće, problemi s vrtoglavicom mogu se pripisati i lošoj cirkulaciji. Naime, kroz našu kralježnicu prolazi vertebralna arterija koja providi kisik do mozga. Ako je cirkulacija loša, dotok kisika će biti manji te mali mozak neće djelovati punim kapacitetom.

Osobe koje imaju takve probleme često su i pod rizicima kardiovaskularnih bolesti (povišeni krvni tlak, povećana tjelesna težina, povišeni kolesterol, konzumacija alkohola, šećer u krvi…)

Kako bismo bili sigurni kako je riječ o lošoj cirkulaciji i začepljenju malih arterija, možemo vas dodatno naručiti na Color Dopler krvnih žila.

Gdje možete obaviti repozicijski manevar?

Test ravnoteže je dio ORL pregleda kojeg provodimo u Poliklinici LF. Pošto je ORL grana koja se bavi promatranjem funkcija uha, nosa i grla, test za ravnotežu nužan je kako bismo se uvjerili u zdravlje vašeg unutarnjeg uha.

Unutarnje uho, s malim mozgom čine jedan vrlo kompleksan sustav u kojem i najmanja promjena može poremetiti vaš centar za ravnotežu. Stoga, provodimo navedene testove ravnoteže te otklanjamo svaku sumnju po pitanju vašeg zdravlja. 

Repozicijski manevar glave rutinski je pothvat kojim se dokazano liječe problemi nagle vrtoglavice, još poznatije kao benigni pozicijski paroksizmalni vertigo (BPPV). Manevar je brz, bezbolan te ne izaziva razvoj većih komplikacija. 

Naručite se na ORL pregled još danas- nazovite nas na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar