Ugradnja slušnih pomagala

Poboljšanje sluha uz jednostavnu primjenu suvremene aparature

Ugradnja slušnih pomagala - poboljšanje sluha uz jednostavnu primjenu suvremene aparature

Ljudsko uho jedno je od kompleksnijih sustava u organizmu. Njegova trodijelna građa i funkcije čine ga sklonijim komplikacijama, a liječenje tegoba može varirati od kućne njege pa sve do operacijskih zahvata.

Poremećeno zdravlje uha u većini se slučajeva javlja u obliku upala. Upale uha su uglavnom bezopasne, a liječe se antibioticima i kućnom njegom. 

Ipak, neke od njih mogu trajno utjecati na kvalitetu vašeg sluha, ili se čak proširiti na okolne koštane strukture (perforacija bubnjića i mastoiditis).

Starost, mehaničke traume, tumori te jake upale odgovorne su za djelomičan, ili potpun gubitak sluha. Ugradnjom slušnih pomagala nadoknađuje se oslabljen sluh, a djelovanje aparature ovisi o području koje je odgovorno za poremećaje (srednje ili unutarnje uho).

Kako ljudsko uho funkcionira? 

Ljudsko uho sastoji se od tri dijela; vanjskog, unutarnjeg i srednjeg uha. 

Vanjsko uho sačinjavaju uška i zvukovod. Uška je dužna za bolje prikupljanje zvukova iz okoline koji potom prolazi kroz zvukovod sve do bubnjića. Vanjsko uho još je prekriveno i dlačicama koje sprječavaju prodor sitnih predmeta.

Granicu između vanjskog i srednjeg uha čini bubnjić. Njegova opna vibriraju u kontaktu sa zvučnim valovima, a koščice povezane na njega lančano prenose valove sve do pužnice. 

Čekić, nakovanj i stremen najmanje su kosti u ljudskom organizmu, a bilo kakva abnormalnost u njihovoj građi može rezultirati lošijim sluhom. 

Koščice prenose zvučne valove do pužnice, djela unutarnjeg uha u kojem se energija registrira te šalje do centra za sluh u mozgu. Pužnica je, s tri polukružna kanala, ispunjena endolimfom, tekućinom bogatom kalijem i natrijem. 

Uz prisutnost endolimfe i receptora, još poznatiji kao dlačice, stvara se razlika u naboju te se prepoznaje određena frekvencija zvuka. 

Nastali živčani impuls putuje do centra za sluh u mozgu gdje dolazi do bilježenja i registriranja zvuka. 

Kako dolazi do gubitka sluha?

Postoji više razloga zbog kojeg dolazi do djelomičnog ili potpunog gubitka sluha. Ovisno o pogođenom djelu uha, dijelimo dvije vrste gubitka sluha: 

 • Provodni gubitak sluha: nastaje usred poremećaja onih dijelova uha koje provode zvuk (zvukovod, bubnjić i srednje uho) 
 • Senzoneuralni gubitak sluha: kod ovog poremećaja pogođeni su dijelovi unutarnjeg uha i moždanog živca. 

Kronične upale uha

Učestale upale uha mogu poremetiti rad bubnjišta. Nakupljeni sekret zadržava se u srednjem uhu zbog začepljenosti Eustahijeve cijevi, a zbog nemogućnosti drenaže može doći do razvoja infekcije i mogućeg puknuća (perforacije) bubnjića.

Jake infekcije mogu zahvatiti i širenje na koštano tkivo (mastoiditis), pri čemu postoji šansa za oštećenje slušnog živca ili čak stvaranje apscesa u mozgu.  

Mehaničke traume

Do gubitka sluha također može doći zbog izloženosti nepovoljnim uvjetima koji dugoročno oštećuju bubnjić. 

Buka na radnom mjestu, česta putovanja avionom (promjena tlaka), aktivnosti poput ronjenja ili alpinizma, prodorni zvukovi poput eksplozija ili pucnjave samo su neki od razloga zbog kojeg može doći do oslabljenog sluha. 

Starost

Lošiji sluh normalan je kod starijih generacija. Ipak, ako loš sluh remeti svakodnevne aktivnosti, potrebno je potražiti pomoć te adekvatno tretirati problem. 

Kako se dijagnosticira gubitak sluha?

Gubitak sluha može se prepoznati provođenjem raznih audioloških testova CT i MR snimke. 

Audiološki testovi mogu varirati od subjektivnih i objektivnih te kvantitativnih i kvalitativnih. 

Kod subjektivnih testova zahtjeva se suradnja osobe koju se pregledava, dok kod objektivnih testova abnormalnosti možemo primijetiti i bez vaše signalizacije. Zbog toga su objektivno testovi pogodniji za preglede sluha kod djece.

Osim subjektivnih i objektivnih testova sluha još razlikujemo kvantitativne i kvalitativne. Kvalitativni testovi određuju tip oštećenja sluha, a kvantitativni stupanj oštećenja. 

Prema tome, u Poliklinici Lohuis Filipović provodimo sljedeće testove:

Subjektivne metode

 • Audiometrija
 • Akumetrija

Objektivne metode

Ako sumnjamo na koštane tumore ili eroziju kostiju, provodimo CT i MR snimke. 

Vrste slušnih pomagala

Ovisno o stupnju gubitka sluha, dijelimo dvije osnovne vrste slušnih pomagala:

 • Slušna pomagala koja mogu biti ugradbena i konencionalna 
 • Umjetna pužnica

Slušni aparati koriste se za djelomični gubitak sluha. Njihova uloga je pojačavanje zvuka unutar zvukovoda. Mikrofon koji je postavljen iza, ili unutar uške, registrira zvuk koji se potom pojačava. 

Moderna tehnologija učinila je zvučne aparate gotovo neprimjetnima; možete ih pozicionirati iza uha, a prozirna cjevčica će protezati sve do bubnjića. Isto tako, možete se odlučiti i za ''nevidljivi'' slušni aparat s jačim mikrofonom koji se postavlja izravno u zvukovod.

Ugradbena slušna pomagala (npr. BAHA, Bonebridge) koriste se kod gubitaka sluha kada konvencinalna slušna pomagala nisu djelotvorna )ne mogu se koristiti zbog raznih razloga)

Umjetna pužnica, za razliku od slušnih aparata, koristi se kod gubitka sluha povezanih s unutarnjim uhom. Kada je u pitanju oštećenje unutarnjeg uha, pojačala bilo kakvog tipa neće biti od koristi jer pužnica nije sposobna registrirati impuls koji dolazi preko bubnjića i koščica. 

Stoga, umjetna pužnica obavlja funkciju neispravne pužnice. 

Kako funkcioniraju slušni aparati?

Slušni aparati koriste se za djelomični gubitak sluha koje je najčešće vezano uz lošiju funkciju bubnjića i ušnih koščica. 

U slučaju ozljeda, poput perforacije bubnjića ili oštećenja kostiju, u većini slučajeva je ptrebna operacija (miringoplastika ili trimpanoplastika) kako bi se sluh popravio ili kao bi se mogla koristiti slušna pmagala. 

Vanjski dio aparata može se postaviti iza uške, a mikrofon koji se nalazi u vanjskom djelu upija signale iz okoline te ih preko prozirne cjevčice prenosi do bubnjića. 

Iz estetskih razloga, možete koristiti aparate koji idu izravno u uho, bez mikrofona iza uške. Takva se pomagala još zovu i nevidljivi aparati. 

Kako funkcionira umjetna pužnica?

Umjetna pužnica sastoji se od vanjskog i unutarnjeg dijela. Vanjski dio čine mikrofon, govorni procesor i zavojnicu, a unutarnji dio prijemnik s elektrodom koji se ugrađuje ispod kože iza uha. 

Mikrofon prikuplja zvukove iz okoline te prenosi do govornog procesora. Govorni procesor uklanja smetnje i šumove, pojačava zvuk te ga pretvara u digitalne signale. Digitalni signali se preko zavojnice i prijemnika pretvaraju u električne impulse koji preko elektrode. 

Elektroda je provučena kroz pužnicu te je izravno spojena sa živčanim receptorima koji registriraju i prenose električni impuls do centra za sluh u mozgu. 

Potrebno je spomenuti kako elektroda nema toliko receptora koliko i normalna pužnica. Zbog toga je registrirani zvuk nešto drugačiji. Primjerice, klijenti s umjetnom pužnicom mogu prepoznati zvukove, ali im je teško razlikovati visinu glasa, a ljudski glas više zvuči robotizirano.

No, zahvaljujući neprestanom razvoju tehnologije i medicine, ovakva ponašanja aparature bit će sve rjeđa. 

Uradbena slušna pomagala se koriste kod pacijenata koji ne mogu nositi standardna (upale zvukovoda, curenje iz uha, preveliko provodno oštećenje sluha, prethodne operacije) 

Kako se ugrađuju slušna pomagala?

Dolaskom u ordinaciju smjestit ćete se na operacijskom stolu. Anesteziolog vam daje opću anesteziju nakon koje padate u besvjesno stanje. 

Anesteziolog će tijekom operacije pratiti vaše vitalne funkcije kako bi mogao upozoriti na moguće komplikacije.

Ugradbena slušna pomagala ugrađuju se u mastoidnu kost iza uha. Napravi se rez iza uške te se uređaj ispod kože fiksira posebnim vijcima za mastoidnu kost. 

Nakon mjesec dana moguće je koristiti slušno pomagalo, ali potrebno ga je odgovarajuće podesiti. 

Što je potrebno obaviti prije zahvata?

Prije ugradnje slušnih pomagala potrebno je obaviti pretrage koje se provode za sve operacije, a one uključuju:

 • Laboratorijski nalazi krvi
 • EKG snimka
 • Spirometrija

Navedeni nalazi služit će nam za promatranje vaših vitalnih funkcija tijekom operacije. Primijetimo li bilo kakva odstupanja u radu srca ili disanju, prilagođavamo operaciju kako bi izbjegli daljnje komplikacije. 

Uz provedene pretrage, prije ugradnje slušnog pomagala ćete ispuniti suglasnost. Ispunjavanjem obrasca potvrđujete da ste se upoznali s procedurom operacije, primjenom opće anestezije, ali i mogućih komplikacija nakon zahvata. 

Ako imate poremećaje vezane uz zgrušavanje krvi ili ako ste alergični na anesteziju, obavezno nas obavijestite kako bismo na vrijeme reagirali i prilagodili proceduru zahvata. 

Na operaciju nam dolazite natašte. Naime, opća anestezija ponekad uzrokuje mučninu i može potaknuti na povraćanje; kako bi se izbjeglo potencijalno gušenje i ostale komplikacije ne preporučujemo konzumaciju hrane prije operacije.

Na zahvat dolazite u pratnji. Djelovanje opće anestezije prisutno je i nekoliko sati nakon buđenja zbog čega se možete osjećati ošamućeno. Stoga, dođite s nekim tko će vas voziti doma nakon operacije. 

Oporavak i komplikacije nakon ugradnje slušnog pomagala

Nakon operacije moguće su komplikacije tipične za svaku operaciju: krvarenje, infekcija ili alergijska reakcija.

Osim navedenih nuspojava još je moguća:

 • Povišena temperatura
 • Bolovi
 • Pojačana drenaža sekreta 

Ako su prisutne ove nuspojave, što prije nas kontaktirajte kako bismo pravovremeno reagirali te pružili adekvatno rješenje.

Tek kada se postave svi dijelovi pomagala, počinjete učiti prepoznavati zvukove, a aparat se programira ovisno o stupnju gubitka sluha. 

Gdje mogu obaviti ugradnju slušnih pomagala?

U Poliklinici Lohuis Filipović brinemo se za zdravlje gornjih dišnih puteva, a naši specijalisti za otorinolaringologiju i kirurgiju vrata i glave čine sve kako biste iz ordinacije izašli zdraviji i ljepši. 

Svjesni smo koliko je normalan sluh bitan za vašu svakodnevicu, a zahvaljujući modernim metodama rada i aktualnoj tehnologiji uspješno tretiramo probleme djelomičnog i potpunog gubitka sluha.

Ako sumnjate na poremećaje sa sluhom, naručite se na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem našeg online obrasca


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar