Tinnitus

Tinnitus - zaustavite razvoj tegoba koje vam remete svakodnevicu

Tinnitus - zaustavite razvoj tegoba koje vam remete svakodnevicu

Šum u uhu pojava je koju je svatko od nas doživio bar jednom u životu.

U većini slučajeva šum u ušima ne predstavlja veće zdravstvene probleme, no učestalo ponavljanje ovakvih okolnosti moglo bi postati iritirajuće u vašoj svakodnevici, ali isto tako moglo signalizirati na razvoj ozbiljnijih tegoba.

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo niz dijagnostičkih pregleda kojima utvrđujemo izvor šuma te nudimo širok izbor tretmana za adekvatno liječenje ove pojave. 

Što je tinitus i kako ga prepoznati?

Tinitus je sinonim za pojavu šumova u ušima. 

Šum u uhu u većini slučajeva može biti momentalna pojava koja prođe za nekoliko sekundi, sati, dana, ali može biti i trajan tako da ostaje za cijeli život.  

Tinitus ne uključuje samo šum u uhu, iako je taj oblik pojave najčešći. Ova se dijagnoza također može manifestirati u obliku zujanja, pulsiranja, pucketanja, pa čak i razvoju neugodnih bolova koje bi mogle remetiti vašu svakodnevicu.

Intenzitet tinitusa može varirati od osobe do osobe- katkad je šum kratkotrajan, a ponekad se ono može oduljiti ili uzastopno ponavljati kroz dan. 

Bez obzira na intenzitet djelovanja, ako primijetite da vam šum u uhu remeti koncentraciju ili uzrokuje nelagodu, potrebno je potražiti profesionalno mišljenje kako biste zaustavili ovu pojavu u što ranijoj fazi razvoja.

Iako se šum u ušima može dijagnosticirati osobama u bilo kojoj fazi života, ova pojava češće zahvaća starije osobe, ponajviše zbog nastanka i razvoja drugih bolesti koje su vezane uz rad krvožilnog sustava ili ozljeda uha

U medicinskoj praksi dijelimo dvije vrste tinitusa: 

 • Subjektivni tinitus

Subjektivni tinitus termin je kojim se opisuje šum kojeg čuje jedino pojedinac. Šum nastaje bez ikakvog vanjskog podražaja, često kao posljedica promjena u uhu, bilo zbog ozljede ili urođene anomalije.

 • Objektivni tinitus

Objektivni tinitus karakterizira šum kojeg stvara krvožilno tkivo u blizini uha. U ekstremnim slučajevima, šum u uhu može čak čuti i liječnik. Može prepoznati po sinkroniziranom ritmu rada srca, često popraćen pulsirajućim zvukom.

Što sve uzrokuje tinitus?

Šum u ušima može biti uzrokovan sljedećim pojavama: 

 • Poremećajem sluha 

Poremećaj sluha može dovesti do tinitusa.

 • Poremećajima u radu krvožilnog sustava u blizini uha

Rad krvožilnog sustava u blizini uha najčešće je poremećen zbog ozljeda koje mogu ograničiti protok krvi te stvoriti pritisak na određeno područje uha. Ozljede također mogu izazvati grčenje mišića uha zbog čega su moguća pulsiranja i učestala zujanja.

 • Lijekovima

Određeni lijekovi, poput Aspirina, u sebi sadrže spojeve koji mogu izravno djelovati na pojavu tinitusa. Neki od tih spojeva uključuju i acetilsalicilnu kiselinu, čija je prisutnost zabilježena u preko 200 lijekova.

 • Patologijama u središnjem živčanom sustavu

Bolesti poput tumora ili nekog oblika neurološke bolesti mogu poremetiti protok krvi kroz uho te time uzrokovati pojave poput šumova, zujanja i pulsiranja.

 • Sistemskim poremećajima

Poremećaji u radu štitnjače ili anemija mogu uzrokovati šumove u ušima zbog srčanog ritma koji odstupa od normalnih vrijednosti. Ubrzan rad srca, tipičan kod hipertireoze može pojačati protok krvi, uzrokovati viši tlak te stvoriti pritisak na periferne dijelove tijela kao što je uho. 

 • Nakupinama voska

Vosak je prirodna zaštita od vanjskih utjecaja koje proizvodi naše tijelo. Ipak, nakupine voska s vremenom mogu opstruirati ušni kanal te stvoriti dodatan pritisak, koji može rezultirati šumovima i zujanjem. 

 • Visokim krvnim tlakom 

Zujanje u ušima tipični je simptom povišenog krvnog tlaka. Često je popraćen osjećajem vrtoglavice i nemogućnosti raspoznavanja zvukova iz okoline zbog intenziteta zujanja. 

 • Izlaganjem buci

Izlaganje buci, poput učestalih odlazaka na koncerte ili boravku u bučnim prostorijama može ostaviti traga na vaše uši. Šum u ušima često se manifestira nakon takvih događaja kao posljedica promjene okruženja i moguće nadraženosti bubnjića.

 • Nezdravom prehranom

Učestala konzumacija hrane bogate rafiniranim šećerima može uzrokovati opstrukcije u krvnim žilama, stvarajući povišeni krvni tlak koji se može odraziti i na šumove u ušima.

Prepoznavanjem ovakvih okolnosti možete na vrijeme spriječiti razvoj šumova u ušima, zbog čega su redoviti sistematski pregledi nužni, bez obzira na godine i zdravstveno stanje koje se naizgled može činiti na optimalnoj razini.

Kako se dijagnosticira tinitus?

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo kompletnu audiološku dijagnostiku kako bismo utvrdili postoji li patologija, ili neki drugi tjelesni poremećaj koji bi mogli biti uzročnici šumova u uhu. 

Audiološki pregled za tinitus obično uključuje niz postupaka kako bi se utvrdilo prisustvo i karakteristike tinitusa, a koji nije uzrokovan vanjskim izvorima zvuka. 

Procedura dijagnostike najčešće uključuje: 

Anamnezu

Liječnik će prvo provesti razgovor s pacijentom kako bi dobio uvid u postojeće tegobe. To uključuje pitanja o vrsti zvuka koji osoba čuje, kada se javlja, trajanju simptoma te o mogućim uzrocima i faktorima koji mogu pridonijeti tinitusu.

Klinički pregled

Liječnik može provesti pregled uha kako bi isključio očite uzroke tinitusa kao što su infekcije, cerumenski čepovi ili drugi problemi s vanjskim uhom.

Audiometrija

Ovaj test procjenjuje sluh pacijenta. Osoba će nositi slušalice i reagirati na zvučne signale različitih frekvencija i intenziteta. Ovo pomaže identificirati eventualni gubitak sluha ili druge abnormalnosti u sluhu.

Testiranje bubnjića

Mjerenje reakcija bubnjića na promjene tlaka u uhu može pomoći u otkrivanju poremećaja srednjeg uha.

Tinnitus pitch matching

Ovaj test pomaže odrediti frekvenciju zvuka koju osoba percipira kao tinitus. Osoba uspoređuje svoj tinitus sa tonovima koje generira liječnik kako bi se utvrdilo podudara li se s određenim frekvencijama.

Ostale psihofizičke procjene

Ostale psihofizičke procjene također mogu biti provjerene kod liječnika. U razgovoru s osobom, liječnik može dobiti uvid u razine stresa i anksioznosti onda kada tinutis postane prisutan. 

Jači intenzitet šuma ili zujanja može se bitno odraziti na ponašanje osobe, bilo da je do nedostatka koncentracije ili gubitak strpljenja izazvan ostalim vanjskim faktorima. 

 

Kako zaustaviti zujanje u ušima?

Liječenje tinitusa može se prvenstveno fokusirati na promjenu navika i tretiranja bolesti koje su mogle uzrokovati šumove u ušima. 

To se može odnositi na promjene prehrambenih navika, brigu o krvnom tlaku, redovitim provjerama krvne slike i regulacijom potencijalnih problema sa štitnjačom

Ipak, ako je šum u uhu prisutan i nakon poduzetih mjera prevencije, potrebno je potražiti profesionalnu pomoć kako bi se tinitus uspješno tretirao. 

Neke od metoda liječenja uključuju: 

Psihoterapiju

 • Terapija izlaganja

Ova terapija može uključivati postupno izlaganje pacijenta zvukovima kako bi se smanjila osjetljivost na tinitus. Također, može uključivati tehniku habituacije, prilikom koje pacijent postupno razvija manju reaktivnost na šumove, zujanja i pulsiranja uzrokovana tinitusom. 

 • Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT)

Ova vrsta terapije fokusira se na promjenu negativnih misli i ponašanja povezanih s tinitusom. Pacijenti uče kako se bolje nositi sa stresom, strahom i anksioznošću povezanom s tinitusom. Cilj je promijeniti reakciju na tinitus, smanjiti emocionalnu reaktivnost i poboljšati emocionalno stanje pacijenta.

Maskiranje zvuka

Ova tehnika uključuje upotrebu šuma, glazbe ili drugih umirujućih zvukova kako bi se zamaskirao tinitus. Cilj je smanjiti percepciju tinitusa tako da pacijent manje obraća pažnju na sam zvuk. Ovaj tip terapije pokazao se izuzetno učinkovitim za bolji san, ponajviše jer izraženost tinitusa dolazi onda kada je osoba u potpunoj tišini. 

Medikamentski tretman

 • Lijekovi protiv anksioznosti ili antidepresivi

Ako je tinitus povezan s anksioznošću ili depresijom, liječnik može preporučiti lijekove koji pomažu u upravljanju tim simptomima. Ovi lijekovi mogu pomoći u poboljšanju emocionalnog stanja pacijenta.

 • Lijekovi za poboljšanje cirkulacije

U nekim slučajevima, tinitus može biti povezan s problemima cirkulacije u uhu. Lijekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, kao što su vazodilatatori, mogu biti preporučeni.

 

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohius Filipović provodimo temeljitu audiološku dijagnostiku i nudimo niz metoda kojima uspješno tretiramo poremećaje u sluhu, među kojima je i tinitus. 

Zaustavite šumove u ušima na vrijeme i ne dozvolite da vam pojave poput pulsiranja, šumova, bolova remete svakodnevicu te narušavaju koncentraciju u rutinskim obvezama. 

Naručite se na pregled putem našeg online obrasca ili pozivom na +385 2444 646 i saznajte kako eliminirati šumove u uhu jednom za sva vremena. 


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar