Timpanoplastika

Rješenje protiv kroničnih upala i oštećenja uha

Timpanoplastika - rješenje protiv kroničnih upala i oštećenja uha

Timpanoplastika je operativni zahvat kojim se odstranjuje patologija iz srednjeg uha te rekonstruira bubnjić i slušne koščice.

Upala uha jedna je od onih bolesti s kojom smo se češće susreli, pogotovo u djetinjstvu. U većini slučajeva smo je uspješno izliječili trošenjem antibiotika i mirovanjem kod kuće.

Infekcije gornjih dišnih puteva, a  posebno uha, znaju biti nezgodne. Često su praćene bolovima u uhu, temperaturom, a u ozbiljnijim slučajevima vrtoglavicom i slabijim sluhom.

Upala uha može biti akutna i kronična.

Kronična upala uha  nastaje uslijed ponavljajućih akutnih upala, neliječenog sekretornog otitisa, perforacije bubnjića..

Kroničnu upalu uha karakteriziraju oslabljen sluh i povremeno curenje iz uha, liječenje antibioticima je neuspješno te  zahtijeva operativni zahvat- timpanoplastiku.

Timpanoplastika je operativni zahvat kojim odstranjujemo bolest iz uha  i rekonstruiramo bubnjić i slušne košćice kako bi vratili uredan sluh.

Funkcija ljudskog uha

Ljudsko uho sastoji se od tri dijela, od kojih svaki ima određenu funkciju bitnu za pravilan rad gornjih dišnih puteva i živčanog sustava.

 • Vanjsko uho

Vanjsko uho sastoji se od uške i zvukovoda koji vodi do bubnjića. Uloga uške je bolje ‘’prikupljanje’’ signala iz okoline, a zvukovod provodi zvuk do bubnjića. U vanjskom uhu nalaze se još i dlačice koje sprečavaju ulazak neželjenih predmeta u uho.

 • Srednje uho

Srednje uho sastoji se od bubnjića, bubnjišta, mastodnih ćelija, ušnih kostiju i Eustahijeve cijevi. Bubnjić dijeli srednje i vanjsko uho, a njegova uloga je vibracija prilikom prolaska zvučnih signala.

Ušne koščice, zajedno s bubnjićem, čine bubnjište. Glavna uloga bubnjišta je lančani prijenos zvučnog signala od bubnjića, preko čekića, nakovnja i stremena, sve do perilimfe koja signal pretvara u živčani impuls.

U srednjem uhu još se nalazi i Eustahijeva cijev. Ona spaja uho sa ždrijelom te služi za izjednačavanja tlaka u ušima s atmosferskim tlakom.

 • Unutarnje uho

Unutarnje uho, poznatije kao labirint, sastoji se od pužnice i polukružnih kanala. One su dio tzv. vestibularnog sustava koji, zajedno s malim mozgom, čini centar za ravnotežu. Pužnica i polukružni kanali ispunjeni su endolimfom, tekućinom koja signalizira promjenu u gibanju tijela.

Pomicanjem tekućine duž kanalića, receptori unutar labirinta bilježe te promjene u gibanju te živčanim impulsima upućuju mali mozak na prilagođavanje situacije u kojoj se ljudsko tijelo nađe (stajanje na jednoj nozi, gubitak ravnoteže na stolici, pad s bicikla i dr.).

Kako dolazi do kronične upale uha?

Ozljede uha mogu se pojaviti zbog:

 • Učestalih akutnih upala uha
 • Perforacije bubnjića
 • Mehaničke traume 
 • Nagle promjene tlaka (barotrauma)
 • Učestale infekcije uha

Infekcije srednjeg uha uzrokuju nakupljanje sekreta u bubnjištu. Opstrukcija Eustahijeve cijevi onemogućuje drenažu sekreta u usnu šupljinu te se on zadržava u srednjem uhu. 

Gomilanjem sekreta vrši se pritisak na bubnjić te može doći do puknuća (perforacije) bubnjića. Perforacija se može primijetiti po curenja sekreta iz uha, lošijem sluhu. Ponavljajuće upale uha češće dovode do perforacije bubnjića, stanjena bubnjića, uvučenja bubnjća što sve može rezultirati kroničnom upalom. 

 • Mehaničke traume

Perforaciju bubnjića mogu izazvati razne mehaničke traume. Neke od tih traumi događaju se prilikom jakih udaraca u glavu, primjerice prilikom tučnjave ili napucavanja lopte. 

Ipak, ozljede uha češće se događaju u kupaonici; čišćenje ušiju štapićima može rezultirati iritacijom zvukovoda i oštećenju bubnjića

Nagle promjene tlaka predstavljaju opterećenje za bubnjiće. Promjene visine (putovanje avionom, alpinizam), ronjenje vrše velik pritisak na vaše bubnjiće; učestala izloženost ovim aktivnostima može rezultirati trošenjem i pucanjem bubnjića. 

Ukoliko dođe do urastanja kože u srednje uho kroz perforaciju formira se kolesteatom koji izaziva razaranje koštanih struktura temporalne kosti.  

Kada vam je potrebna timpanoplastika?

Timpanoplastika se obavlja onda postoji kronična upala srednjeg uha.

Kroničnu upalu uha karakterizira slabiji sluh (provodno oštećenje sluha) i povremeno curenje iz uha. Antibiotsko liječenje je bezuspješno u većini slučajeva.

Operacijom (timpanoplastika) odstranjuje se bolest iz uha, a funkcija uha ponovo vraća u normalu. Kroničnu upalu uha možemo podijeliti sa ili bez kolestatoma. Kronična upala sa kolesteatomom je jako ozbiljna bolest kod koje dolazi do oštećenja slušnih koščica i okolnih koštanih struktura te može dovesti do meningitisa, pareze facijalisa, mastoiditisa, vrtoglavice… Liječenje kronične upale sa koelsteatomom je isključivo kirurško.

Dijagnoza prije timpanoplastike

Prije nego što vas u Poliklinici Lohuis Filipović podvrgnemo operaciji srednjeg uha, potrebno je provesti dijagnostičke preglede kako bismo dobili uvid u vaše zdravstveno stanje i stanje vašeg uha. 

Pošto se operacija vrši pod prisutnošću opće anestezije, potrebno je obaviti preglede kod anesteziologa, predati krvnu sliku, EKG snimku te obaviti spirometriju

Nalazi navedenih pregleda služit će nam za promatranje vaših vitalnih funkcija prilikom operacije. U slučaju da primijetimo bilo kakva odstupanja, prilagođavamo zahvat te činimo sve kako bi se spriječile daljnje komplikacije. 

Navedeni pregledi tipični su za gotovo sve operacije, a za timpanoplastiku provodi se još:

 • ORL pregled

ORL pregled smatra se osnovnim pregledom za dijagnozu bilokakvih poremećaja na području uha, grla i nosa. Prilikom pregleda uha, liječnik koristi endoskop uz pomoć kojeg može vidjeti detalje na bubnjiću te procijeniti o kojoj bolesti je riječ.

 • pregled otomikroskopom

Pregled otomikroskopom omogućuje detaljan prikaz bubnjića te otkrivanje patologije srednjeg uha.

 • tonski audiogram

Ako primjećujete gubitak sluha, bit ćete podvrgnuti raznim testovima sluha, od kojih se posebno izdvaja pregled tonskim audiogramom.

Prilikom izvođenja ovog pregleda odlazite u tihu prostoriju gdje će vam se preko slušalica emitirati zvukovi raznih frekvencija. Kada god čujete zvuk, signalizirat ćete ga preko danog uređaja, čime se automatski stvara grafički prikaz vašeg praga sluha.

 • timpanometrija

Timpanometrijom se određuje stanje bubnjića te pokretljivost slušnih koščica. Uređaj koji vam se postavi u zvukovod daje podatke o prenošenju zvučne energije kroz srednje uho te promjeni pritiska unutar njega.

Ovaj pregled ne služi za provjeru sluha, već za promjene u funkcionalnosti segmenata srednjeg uha. Promjene u uhu, poput perforacije, mogu uputiti na gubitak sluha, ali uz provođenje ostalih  pregleda (audiometrija).

Kako izgleda priprema za timpanoplastiku?

Nakon pregleda i dijagnoze, dobit ćete upute kojih se trebate pridržavati kako bi zahvat prošao bez komplikacija te kako bi oporavak bio što brži.

 1. Na operaciju nam dođite natašte. Opća anestezija ponekad može izazvati mučninu i tjerati na povraćanje, stoga je najbolje doći praznog želuca.
 2. Ako bolujete od poremećaja zgrušavanja krvi, obavijestite nas kako bismo odgodili operaciju dok ne pronađemo adekvatno rješenje.
 3. Ako imate alergije na anesteziju, također nas obavijestite o tome.

Nakon izvršenih pregleda i predanih nalaza, morat ćete potpisati suglasnost u kojoj je detaljno opisana procedura operacije, mogući rizici te informacije o primjeni opće anestezije.

Potpisivanjem suglasnosti prihvaćate sve moguće rizike i primjenu anestetika.

Na operaciju obavezno dođite u pratnji. Naime, djelovanje opće anestezije prisutno je i nekoliko sati nakon završetka operacije. Možete osjećati blagu mučninu i ošamućenost te je zbog toga vožnja nakon operacije nepoželjna.

Kako izgleda timpanoplastika?

Nakon prijema u polikliniku, medicinsko osoblje smjestit će vas u vašu sobu, a zatim na operacijski stol. Anesteziolog će vam dati opću anesteziju. Zbog djelovanja opće anestezije, operacija će biti bezbolna te je se nećete sjećati.

Operacijskim mikroskopom liječnik otklanja patologiju iz uha te radi potrebnu rekonstrukciju bubnjića i slušnih koščica. Ovisno o proširenosti bolesti, operacija se radi kroz zvukovod ili iza uha.

Slušne koščice koje su uništene bolešću mogu se nadomjestiti protezama od titana, a bubnjić se rekonstruira uz pomoć perihondrija, fascije temporalnog mišića i hrskavice.

Bolest se može širiti u lični živac te izazvati parezu ličnog živca, odnosno širi li se u unutrašnje uho, doći će do gluhoće. Ako se bolest širi prema mozgu, moguć je razvoj meningitisa.

Operacije traje između 1-3 sata.

Anesteziolog vas, nakon operacije, budi iz besvjesnog stanja te isti dan odlazite na kućnu njegu.

Kako izgleda oporavak nakon timpanoplastike?

Oporavak nakon timpanoplastike ovisi o težini i tipu provedene operacije.

Nekoliko dana nakon zahvata možete osjećati blagu vrtoglavicu. Blaga bol bit će prisutna na mjestu reza iza uške, a moguće je i blago krvarenje.

Prva kontrola nakon operacije je sedmi dan kada se odstranjuju šavovi, nakon mjesec dana se odstranjuje resorptivni materijal iz zvukovoda te se procjenjuje stanje novog bubnjića.

Imat ćete osjećaj kao da vam je uho začepljeno te primijetit ćete nešto slabiji sluh. Ovakva nuspojava je normalna te obično prolazi 3-4 tjedna nakon operacije.

Iako će vam se sluh s vremenom popraviti, potpuni oporavak nastupa tek nakon 3-6 mjeseci.

Izbjegavajte bilokakva naprezanja i pojačane fizičke aktivnosti. Laganije aktivnosti, poput šetanja, su vam dozvoljene, a intenzitet ćete povećavati s vremenom.

Izbjegavajte aktivnosti koje vrše pritisak na vaše uho: plivanje, ronjenje, alpinizam ili putovanje avionom.

Prilikom tuširanja nastojte ne smočiti uho.

Smijete jesti hranu koju inače jedete bez posebnih restrikcija. Nastojte unositi što više tekućine.

U početku biste trebali zaobići konzumaciju alkohola koji može uzrokovati pojačanu vrtoglavicu.

Smijete koristiti tablete protiv bolova, ali izbjegavajte one koje razrjeđuju krv (Andol, Aspirin).

Koje su moguće nuspojave nakon timpanoplastike?

Nakon timpanoplastike možete očekivati standardne nuspojave koje su tipične za svaki zahvat poput krvarenja, infekcije ili alergijske reakcije na anesteziju.

No, timpanoplastika može uzrokovati još pokoje komplikacije:

 • perzistiranje perforacije
 • utrnuće uha (''mravci'' oko uške i unutar uha)
 • gubitak sluha
 • zujanje i šum u ušima
 • promjena okusa (rijetko se događa)
 • gluhoća
 • meningitis
 • alergijska reakcija na gazu i tkaninu unutar uha

Ako primijetite neke od navedenih nuspojava, obavezno nas obavijestite kako bismo dogovorili pregled i moguće ponavljanje zahvata.

Gdje mogu obaviti timpanoplastiku?

U Poliklinici Lohuis Filipović na dnevnoj bazi odrađujemo operacije uha, grla i nosa. Naš tim ORL specijalista i kirurgije vrata i glave pobrinut će se da zahvat prođe bez poteškoća i da nam iz ordinacije izađete zdraviji i ljepši.

Operacija srednjeg uha optimalno je rješenje za tretiranje kronične upale uha. Zahvat je brz i bezbolan, a ako se pravilno izvede, komplikacije su rijetke.

Ako sumnjate na moguću perforaciju bubnjića, naručite se na pregled pozivom na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar