Test (ispitivanje) ravnoteže

Pretraga koju je potrebno obaviti ako se nosite s čestim vrtoglavicama

Test (ispitivanje) ravnoteže - pretraga koju je potrebno obaviti ako se nosite s čestim vrtoglavicama

Test ravnoteže testira sustav za održavanje ravnoteže i način na koji kroz percepciju prostora dobivate podatke iz različitih osjetilnih sustava.

Osjetilni sustavi obuhvaćaju osjetilo za ravnotežu, sluh, vid, duboki i površinski senzibilitet te gravitoreceptori smješteni u velikim krvnim žilama i središnjem živčanom sustavu.

Poremećaj ravnoteže najčešće se manifestira upravo vrtoglavicom

Probleme s vrtoglavicom doživjela je svaka osoba. Vrtoglavica se može pojaviti kao posljedica naglog ustajanja, okretanja glave, brzog opadanja tlaka ili pod prisutnošću stranih supstanci kao što je alkohol.

Ipak, učestala vrtoglavica može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene tegobe vezane uz funkciju unutarnjeg uha i malog mozga, koji čine centar za ravnotežu.  

Postoji veći broj poremećaja unutarnjeg uha koji dovode do vrtoglavice. Najčešće su nenigni paroksizmalni pozicijski vertigo (BPPV), akutna vestibulopatija (neuronitis vestibualrnog živca), Menierova bolest, vestibularna mirena, fistula labirinta, labirintitis …

Neki poremećaji su povezani sa gubitkom sluha. Većinu poremećaja je moguće dijagnosticirati uz pomoć fizikalnog pregleda i uzimanjem detaljne anamneze. 

Liječenje bolesti ovisi o uzroku. 

Stoga, kako bismo bili sigurni u podrijetlo problema s ravnotežom, potrebno je napraviti testove ispitivanja ravnoteže.

Kako izgleda ispitivanje ravnoteže?

Test ravnoteže prilagođen je dijagnosticiranju perifernih poremećaja ravnoteže, a dijeli se na:

 1. Statičke testove
 2. Dinamičke testove
 3. Položavajuće testove
 4. Ostale testove
 1. Statički testovi

Kod statičkih testova izdvajamo spontani i pogledni nistagmus. Nistagmus je pojava nevoljnog trzanja očne jabučice s ciljem dobivanja stabilne slike. Ovisno o stupnju nistagmusa može se odrediti kompleksnost poremećaja.

Test je brz i jednostavan. Liječnik će vas zamoliti da fiksirate pogled na predmet (u većini slučajeva prst). Nakon toga će pomicati prst u obje strane kako bi prepoznao trzanje očne jabučice.

Ako se trzanje pojavi tijekom pomicanja pogleda u smjeru predmeta promatranja, riječ je o prvom stupnju nistagmusa. Ako očna jabučica počne trzati kada se predmet nalazi na sredini, bez pomicanja u stranu, tada dolazi do nistagmusa drugog stupnja

Najkompleksniji je nistagmus trećeg stupnja, pri kojem se trzanje pojavi čak i kada vam je pogled upućen u smjeru suprotnom od predmeta promatranja.

Ako do trzanja očne jabučice dolazi i bez fiksiranog predmeta, riječ je o spontanom nistagmusu.

 1. Dinamički testovi

Dinamički testovi ravnoteže fokusiraju se na ispitivanje vestibulo-okularnog refleksa, koji se potiče brzim micanjem glave te promatranjem nistagmusa nakon testa.

Od dinamičkih testova dijelimo:

 • Headshake test

Brzim pomicanjem glave lijevo-desno i naglim zaustavljanjem izaziva se naglo pražnjenje energije pri čemu se traži razlika između ispravnog i neispravnog kanala u unutarnjem uhu. 

Bilo kakav disbalans rezultirao bi trzanjem oka, tj. nistagmusom. Kod zdrave osobe nistagmusa ne bi smjelo biti.

 • Head thrust (impulse) test

Ovim testom ravnoteže ponovo se nastoji ''isprovocirati'' fokus oka na jedan predmet. Prilikom ispitivanja liječnik će vam primiti glavu s obje ruke te će vas zamolite da očima fiksirate jedan predmet (najčešće liječnikov nos). 

Naglim trzajima glave liječnik će nastojati narušiti vaš fokus. Zdrava osoba trebala bi tijekom cijelog ispitivanja imati fokus na predmetu. 

 • Dinamička vidna oštrina

Ispred vas će se pozicionirati skala sa slovima, od najvećih prema najmanjima. Najprije će se vas zamoliti da pročitajte onaj najmanji red slova koji možete. 

Nakon toga, liječnik će vam brzo pomicati glavu lijevo-desno te će vas zamoliti da opet pokušate pročitati slova.

Ako je razlika između pročitanih slova veća od dva reda, riječ je o obostranom perifernom vestibularnom oštećenju. 

 1. Položavajući test

Ovaj se test ravnoteže obavlja kada primijetite kratkotrajne i iznenadne vrtoglavice prilikom okretanja u krevetu ili naglog podizanja glave. Poznat kao benigni pozicijski paroksizmalni vertigo (BPPV), ova se bolest smatra najčešćom bolešću vestibularnog sustava.

Ova bolest nastaje kada se kristali od kalcijeva karbonata premjeste u labirintu do toga može doći u slučaju udarca glavom ili nekog drugog naglog trzaja. Jednom kada se tzv. otoliti premjeste, dolazi do poremećaja gibanja endolimfe, pri čemu nastaju problemi s ravnotežom.

Test se vrši tako da vam se okrene glava za 45 stupnjeva u onu stranu gdje primjećujete vrtoglavicu. Zatim vas se polegne na leđa, a glava vam mora biti ispod razine tijela. 

Liječnik promatra moguće trzaje, tj. nistagmus koji nestaje 10-15 sekundi nakon što ste legli. Nakon jedne minute liječnik vas ponovo uspravlja te promatra promjene u trzanju očnih jabučica. 

Ako nistagmusa nema, osoba ne boluje od BPPV-a. Ako se nistagmus pojavio, riječ je o premještenom kamenčiću kalcija koji uzrokuje vrtoglavice.

Liječnik nakon dijagnosticiranja BPPV-a može odmah napraviti repozicijski manevar pri kojem vraća otolit na mjesto gdje je bio prije. 

 1. Ostali testovi
 • Test ispruženih ruku

Izvodi se kada se pacijent ne može osoviti, kod akutnog oštećenja pacijentove ispružene ruke skreću u smjeru bolesne strane uha

 • Romberg test

Ispituje se ortostatika, pacijent stoji približenih stopala, zatvorenih očiju i ispruženih ruku. Ako postoji problem u ravnoteži, tijelo neće moći mirno stajati.

 • Unterberger test

S prekriženim rukama i zatvorenim očima na mjestu napravite 50 koraka. Ako je stupanj skretanja od početne točke veći od 30 ili ako je udaljeniji od jednog metra, test je pozitivan.

Pozitivan test upućuje na probleme lezija u ušnom labirintu.

 • Tandem hod test

Kod ovog testa ravnoteže hodate stopalom ispred stopala i zatvorenih očiju. Ovisno o nestabilnosti tijekom hodanja, liječnik vam može dijagnosticirati bolesti kao što su obostrano periferno vestibularno oštećenje ili lezije malog mozga.

 • Valsalvin test

Ovaj se test provodi tako da udahnete te pokušate naglo izdahnuti uz zatvoren nos i usta. Ako dođe do pojave nistagmusa, ukazuje se na moguće oštećenje gornjeg polukružnog kanalića.

 • Test fistule

Pojava nistagmusa pritiskom na tragus bolesnog uha ili pojačavanjem odnosno smanjivanjem tlaka zraka u zvukovodu pomoću Politzerovog balona upućuje na postojanje perilimfatičke fistule.

Postoje li pripreme za test ravnoteže?

Za test ravnoteže ne morate se pripremati. Prije izvođenja motoričkih zadataka morat ćete ispuniti obrasce za procjenu vlastita stanja.

Njih ispunjavate kako bi, uz obavljene testove, imali dodatne uvide u vaše zdravstveno stanje

Od obrazaca najčešće ispunjavate: 

 • Tablicu klasifikacije vrtoglavica
 • Ljestvicu sigurnosti ravnoteže s obzirom na aktivnosti
 • Ljestvicu anksioznosti i depresije

Što sve utječe na probleme s ravnotežom?

Problemi s ravnotežom mogu se pojaviti zbog više razloga - uglavnom je to spoj urođenih i vanjskih faktora. Tako, primjerice, možete imati urođene probleme s funkcijom unutarnjeg uha, ali trauma poput pada ili udarca u glavu mogu  još više naglasiti te probleme.

Iznenađujuće, problemi s vrtoglavicom mogu se pripisati i lošoj cirkulaciji. Naime, kroz našu kralježnicu prolazi vertebralna arterija koja dovodi kisik do glave. Ako je cirkulacija loša, dotok kisika će biti manji te mali mozak neće moći pravilno obavljati svoju funkciju.

Osobe koje imaju takve probleme često su i pod rizicima kardiovaskularnih bolesti (povišeni krvni tlak, povećana tjelesna težina, povišeni kolesterol, konzumacija alkohola, šećer u krvi…)

Kako bismo bili sigurni kako je riječ o lošoj cirkulaciji i začepljenju malih arterija, možemo vas dodatno naručiti na Color Dopler krvnih žila.

Što još trebate znati o vrtoglavici i testu ravnoteže?

Za razumijevanje testa ravnoteže potrebno je najprije objasniti funkciju i principe po kojima se naše tijelo ponaša kada se podvrgne takvim zadacima.

Centar za ravnotežu nalazi se u unutarnjem uhu i još je poznatiji kao vestibularni sustav. Taj se sustav sastoji od sakulusa, utrikulusa i polukružnih kanalića koji su ispunjeni endolimfom, tekućinom koja registrira promjene u  gibanju organizma.

Unutar labirinta nalaze se receptori koji bilježe gibanje endolimfe. Jednom kada receptori zabilježe gibanje, impuls putuje do malog mozga. Zadatak tog impulsa jest da pripremi tijelo na motoričke zadatke prikladne situaciji. 

Tako će, primjerice, stajanjem na jednoj nozi unutarnje uho poslati signal do malog mozga kako bi pripremilo tijelo na promjenu ravnoteže i održavanju tog stanja. 

Problem nastaje kada su signali iz oba uha različiti. U tom slučaju dolazi do primanja dvaju različitih signala te takva okolnost ''zbuni'' mali mozak- tijelo gubi ravnotežu jer ne zna koji je signal realan i ispravan.

Zato je normalno da nam se vrti u glavi ako se zavrtimo oko svoje osi nekoliko puta velikom brzinom- tekućina u pužnici i kanalićima ne stigne registrirati takve promjene te mozak dobije krive signale.

Postoji više vrsta vrtoglavica

Dijelimo dvije vrste vrtoglavica:

 • Periferne vrtoglavice- uzrokovane lošom funkcijom unutarnjeg uha
 • Centralne vrtoglavice- uzrokovane lošim radom malog mozga i moždanog debla

U praksi je 90% vrtoglavica perifernog podrijetla. Zbog toga su testovi ravnoteže prilagođeni perifernim poremećajima ravnoteže, a vrše ih ORL specijalisti. Ako testovi ravnoteže upućuju na probleme malog mozga, time se nadalje bavi neurolog.

Kada je vrtoglavica normalna, a kada se smatra zabrinjavajućom?

Vrtoglavica uzrokovana naglim ustajanjem i promjenom položaja tijela je normalna. Ono što upućuje na veće komplikacije jest vrtoglavica tijekom mirovanja ili nemogućnost obavljanja osnovnih motoričkih zadataka.

Takav tip vrtoglavice može uputiti na poremećaje u funkciji unutarnjeg uha i malog mozga.  Zbog toga je važno provođenje testa za ravnotežu- njime prikupljamo podatke koji nam govore sve o funkciji sluha, vida, osjeta za ravnotežu i propriocepcije (osjećaja gibanja vlastitog tijela).

Gdje mogu obaviti test ravnoteže?

Test ravnoteže je dio ORL pregleda kojeg provodimo u Poliklinici Lohuis Filipović. S obzirom na to da je ORL grana koja se bavi promatranjem funkcija uha, nosa i grla, test za ravnotežu nužan je kako bismo se uvjerili u zdravlje vašeg unutarnjeg uha.

Unutarnje uho, s malim mozgom čine jedan vrlo kompleksan sustav u kojem i najmanja promjena može poremetiti vaš centar za ravnotežu. Stoga, provodimo navedene testove ravnoteže te otklanjamo svaku sumnju po pitanju vašeg zdravlja. 

Naručite se na ORL pregled još danas- nazovite nas na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar