Stapedotomija

Liječenje otoskleroze

Stapedotomija – liječenje otoskleroze

Otoskleroza je poremećaj unutarnjeg uha koje karakterizira formiranje nove kosti, što rezultira okoštaljenjem vrlo male slušne koščice poznate kao stremen (lat. Stapes). 

Ovaj proces okoštaljenja zgloba pločice stapesa uzrokuje prekid prijenosa vibracija u unutrašnje uho, što rezultira oštećenjem sluha. Ova bolest obično se pojavljuje u mlađoj životnoj dobi, a također je povezana s genetskom predispozicijom za otosklerozu.

Liječenje otoskleroze se gotovo uvijek provodi kirurški, a zahvat je još poznat kao stapedotomija. Operacija uklanjanja viška koštane strukture provodi se minimalno invazivno, bez vanjskih rezova i rizičnih pothvata. 

Zvuk se vibracijama prenosi kroz koščice u srednjem uhu, a bilo kakve smetnje u njihovoj mobilnosti mogle bi rezultirati poremećajem sluha. U slučaju otoskleroze, formiranje koščice oko stremena ograničit će njegov prijenos vibracija, uzrokujući spontani gubitak sluha. 

Stremen je, zbog svoje oslabljene funkcije, potrebno u potpunosti ukloniti, a kao zamjena postavlja se plastična ili titanijska proteza koja će prenositi vibracije do ostalih koščica, vraćajući vam sluh. 

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo stapedotomiju te rutinskim zahvatom uspješno tretiramo otosklerozu. Osiguravamo učinkovite rezultate te brz oporavak, vraćajući vam sluh i sprječavajući pojavu šumova ili nekih drugih slušnih poremećaja. 

Kako dolazi do otoskleroze?

Faktori koji utječu na pojavu otoskleroze su i dalje nepoznati. Smatra se kako je jedan od glavnih čimbenika nasljedni element

Osim genetike, traume glave mogu ostaviti traga na strukturu unutarnjeg uha, a bilo kakva mikro-puknuća u unutarnjem uhu mogle bi potaknuti pojačanu proizvodnju koštanih stanica, uzrokujući otosklerozu. 

Zbog toga je potrebno provesti temeljite konzultacije na kojima pregledavamo vašu povijest bolesti te provodimo sve potrebne mjere za uspješno tretiranje poremećaja. 

Koji su simptomi otoskleroze?

Glavni simptomi otoskleroze mogu se prepoznati po spontanom gubitku sluha i učestalim šumovima koji s vremenom mogu biti sve intenzivniji. Gubitak sluha s vremenom može zahvatiti oba uha, zbog čega je potrebni što prije reagirati, već prilikom pojava prvih simptoma.

Kako se dijagnosticira otoskleroza?

Kako bi se otkrila otoskleroza liječnik će obaviti nekoliko dijagnostičkih pregleda. 

Za svrhu dijagnosticiranja otoskleroze, u Poliklinici Lohuis Filipović obavljamo:

 • ORL pregled

ORL pregled smatra se osnovnim pregledom za dijagnozu bilo kakvih poremećaja na području uha, grla i nosa. Prilikom pregleda uha, liječnik koristi otoskop, endoskop ili mikroskop.

Prilikom izvođenja ovog pregleda će vam se preko slušalica emitirati zvukovi raznih frekvencija. Kada god čujete zvuk, signalizirat ćete ga preko danog uređaja, čime se automatski stvara grafički prikaz vašeg praga sluha. Za otosklerozu je tipičan provodni gubitak sluha.

 • Timpanogram i kohleostapesni refleks

Kod otoskleroze timpanogram je uredan dok je kohleostapesni refleks odsutan. 

Kako izgleda priprema za stapedotomiju?

Prije operacije dužni ste priložiti sljedeće nalaze:

 • Kompletnu krvnu sliku
 • Test zgrušavanja krvi
 • Potpisana suglasnost za korištenje opće anestezije
 • EKG snimka
 • Odlazak na spirometriju (po procjeni liječnika)

Ovim nalazima dobit ćemo uvid u vaše zdravstveno stanje, prijašnje tegobe te, prije svega, procijeniti koliko je sigurno podvrgnuti vas operaciji.

EKG snimka i nalaz spirometrije služi nam za promatranje vaših vitalnih funkcija prilikom zahvata. Usporedbom vaših funkcija prije operacije i za vrijeme operacije možemo primijetiti razvoj  mogućih komplikacija, poput ubrzanog disanja ili pojačanog pulsa.

Ako bolujete od poremećaja zgrušavanja krvi, operaciju ćemo morati odgoditi dok ne pronađemo adekvatno rješenje.

Isto vrijedi i za alergije na anesteziju, o kojoj nas obavezno morate obavijestiti prije zahvata. 

Nakon izvršenih pregleda i predanih nalaza trebat ćete potpisati suglasnost u kojoj je detaljno opisana procedura operacije, mogući rizici te informacije o primjeni opće anestezije. 

Potpisivanjem suglasnosti prihvaćate sve moguće rizike i primjenu anestetika. 

Na operaciju obavezno dođite u pratnji. Naime, djelovanje opće anestezije prisutno je i nekoliko sati nakon završetka operacija. Možete osjećati blagu mučninu i ošamućenost te je zbog toga vožnja nakon operacije nepoželjna. 

Kako izgleda stapedotomija?

Dolaskom u operacijsku salu smjestit ćete se na operacijski stol. Anesteziolog će vam dati opću anesteziju nakon koje ćete se naći u besvjesnom stanju. Zbog djelovanja opće anestezije operacija će biti bezbolna te je se nećete sjećati.  

Operativni zahvat moguće je napraviti i u lokalnoj anesteziji

Anesteziolog će tijekom zahvata pratiti vitalne funkcije ne bi li uputio na moguće komplikacije.

Jednom kada anestezija počne djelovati, operacija može početi. 

Korištenjem kirurških instrumenata, pod kontrolom mikroskopa ili endoskopa, kirurg radi male rezove u blizini bubnjića. 

Odiže se bubnjić, odstranjuje se suprastruktura stapesa, postavlja proteza, vraća se bubnjića. 

Nakon operacije anesteziolog vas budi iz besvjesnog stanja te već isti dan odlazite na kućnu njegu.

Operacija traje između oko 60 minuta.

Kako izgleda oporavak nakon stapedotomije?

Nakon obavljene stapedotomije može doći do  vrtoglavice, nestabilnosti koja će se smiriti kroz nekoliko dana. Potpuni oporavak obično nastupa 3 tjedna nakon operacije. 

Nakon zahvata potrebna je pošteda od fizičkog napora smijete se baviti blažim fizičkim aktivnostima, a intenzitet aktivnosti ćete pojačavati s vremenom.

Izbjegavajte jako puhanje nosa i u početku probajte kihati kroz usta.

Aktivnosti kao što su plivanje ili alpinizam (zbog promjene tlaka) izbjegavajte oko dva mjeseca nakon operativnog zahvata. 

Koje su moguće komplikacije nakon stapedotomije?

Nakon stapedotomije možete očekivati standardne nuspojave koje su tipične za svaki zahvat, poput krvarenja, infekcije ili alergijske reakcije na anesteziju.

No, stapedotomija može uzrokovati još pokoje komplikacije:

 • Vrtoglavica, nestabilnost
 • Gubitak sluha (vrlo rijetko oko 1/ slučajeva moguć je gubitak sluha na operirano uho)
 • Zujanje i šum u ušima
 • Promjena okusa (rijetko se događa)

Ako primijetite neke od navedenih nuspojava, obavezno nas obavijestite kako bismo dogovorili pregled.

Gdje mogu obaviti stapedotomiju?

U Poliklinici Lohuis Filipović na dnevnoj bazi odrađujemo operacije uha, grla i nosa. Naš tim ORL specijalista i kirurgije vrata i glave pobrinut će se da zahvat prođe bez poteškoća.

Stoga, ako sumnjate na moguću otosklerozu, naručite se na pregled pozivom na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar