Miringoplastika

Adekvatno rješenje za oštećenje bubnjića

Miringoplastika - adekvatno rješenje za oštećenje bubnjića

Perforacije bubnjića liječe se provođenjem miringoplastike. Ovim operativnim zahvatom rekonstruiramo bubnjić uz pomoć vlastitog tkiva.

Upala uha nije rijetka pojava među ljudima. Izloženost virusima i bakterijama, ozljede, neočišćena voda u zvukovodu ili postojeća infekcija dišnih puteva samo su neki od razloga zbog kojih možete dobiti upalu uha.

Infekcije dišnih puteva, pa tako i uha, liječe se antibioticima i mirovanjem te u većini slučajeva ne uzrokuju značajne komplikacije. 

Ipak, u slučaju ponavljajućih upala uha, može doći do perforacije bubnjića. Perforacija  bubnjića, nastaje zbog upale srednjeg uha, traume (udarca po uhu ii trauma glave)

Perforacija bubnjića uzrokuje oslabljen sluh te znatno narušava kvalitetu života jer je potrebno izbjegavati ulazak vode u uho. Izlaganje uha vodi dovodi do upale. Perforacija bubnjića može dovesti do kronične upale uha koja zahtijeva puno veći operativni zahvat. 

Perforacije bubnjića liječe se provođenjem miringoplastike. Ovim operativnim zahvat rekonstruiramo bubnjić  uz pomoć vlastitog tkiva.

Koja je uloga bubnjića u uhu?

Ljudsko uho sastoji se od tri glavna dijela: vanjskog, srednjeg i unutarnjeg uha.

Vanjsko uho sastoji se od uške i zvukovoda. Uška je dužna za bolje prikupljanje zvučnih signala, a oni putuju zvukovodom do bubnjića.

Kada zvučni valovi dođu do bubnjića, on počne vibrirati, a povezane koščice prenose signal do unutrašnjeg uha te dalje prema centru za sluh u mozgu.

Bubnjić je granica između vanjskog i srednjeg uha, a sastoji se od tri sloja: 

 • Vanjski sloj- koža koja se nastavlja na strukturu ušnog kanala
 • Srednji sloj- sastoji se od čvrstog vezivnog tkiva
 • Unutarnji sloj- sluznica koja se nastavlja na unutrašnjost srednjeg uha

Ako je Eustahijeva cijev prohodna, bubnjići su pomični, a ako je neprohodna, bubnjić će biti slabije pomičan što uzrokuje oslabljen sluh. 

Kako dolazi do oštećenja bubnjića?

Oštećenje bubnjića može se pojaviti zbog:

 • Učestalih infekcija uha
 • Mehaničke traume
 • Nagle i ekstremne promjene tlaka (barotrauma)
 • Učestale infekcije uha

Infekcije srednjeg uha uzrokuju nakupljanje sekreta u bubnjištu. Pošto je Eustahijeva cijev začepljena, sekret se ne može drenirati u ždrijelo, već ostaje u srednjem uhu. 

Gomilanjem sekreta vrši se pritisak na bubnjić što može dovesti do puknuća (perforacije) bubnjića. 

 • Mehaničke traume

Perforaciju bubnjića mogu izazvati razne mehaničke traume. One se najčešće događaju prilikom čišćenja uha štapićima i ostalim krutim predmetima. Osim čišćenja štapićem, ozljede bubnjića mogu se pojaviti usred jakih udaraca u glavu, poput napucavanja loptom ili udarca rukom po uhu

 • Nagle promjene tlaka

Nagle promjene tlaka predstavljaju opterećenje za bubnjiće. Promjene visine (putovanje avionom, alpinizam), ronjenje ili čak naprezanje zbog opstrukcije Eustahijeve cijevi koja onemogućuje izjednačavanje tlaka; sve to može rezultirati perforaciji bubnjića.  

Koji su simptomi perforacije bubnjića?

Na perforaciju bubnjića možete sumnjati ako primijetite sljedeće simptome:

 • šum, zujanje i slabiji sluh
 • jaka bol u uhu prilikom nastanka
 • curenje guste sluzi, sukrvice ili gnojnog iscjetka iz uha
 • pritisak u ušima

Ako uz ove simptome primjećujete i ostale pojave poput mučnine, glavobolje i vrtoglavice, javite se otorinolaringologu što prije.

Kako se dijagnosticira perforacija bubnjića?

Kako bi se otkrila komplikacija vezana uz vaš rad bubnjića, liječnik će obaviti nekoliko dijagnostičkih pregleda. 

Za svrhu dijagnosticiranja perforacije bubnjića, u Poliklinici Lohuis Filipović obavljamo:

 • ORL pregled

ORL pregled smatra se osnovnim pregledom za dijagnozu bilo kakvih poremećaja na području uha, grla i nosa. Prilikom pregleda uha, liječnik koristi endoskop optički uređaj s izvorom svjetlosti.

Liječnik korištenjem endoskopa detaljno pregledava bubnjić i zvukovod. 

 • Pregled otomikroskopom

Pregled otomikroskopom omogućuje prepoznavanje manjih i detaljnijih perforacija koje nisu vidljive otoskopom. 

 • Timpanometrija

Uz pomoć timpanometrije dobivamo podatke o pokretljivosti bubnjića, a moguće je otkriti i vrlo male perforacije koje nisu vidljive

 • Tonski audiogram

Ako primjećujete gubitak sluha, bit ćete podvrgnuti raznim testovima sluha, od kojih se posebno izdvaja pregled tonskim audiogramom.

Prilikom izvođenja ovog pregleda preko slušalica će vam se emitirati zvukovi raznih frekvencija te će na taj način vidjeti stvarno stanje vašeg sluha.

Kako izgleda priprema za miringoplastiku?

Nakon što je liječnik provjerio rad vaših bubnjića i obavijestio vas o potrebnom zahvatu, prije operacije dužni ste priložiti sljedeće nalaze:

 • kompletnu krvnu sliku
 • test zgrušavanja krvi
 • potpisana suglasnost za korištenje opće anestezije
 • EKG snimka
 • odlazak na spirometriju (po procjeni liječnika)

Ovim nalazima dobit ćemo uvid u vaše zdravstveno stanje, prijašnje tegobe te procijeniti koliko je sigurno podvrgnuti vas operaciji.

EKG snimka i nalaz spirometrije služi nam za promatranje vaših vitalnih funkcija prilikom zahvata. Usporedbom vaših funkcija prije operacije i za vrijeme operacije možemo primijetiti razvoj  mogućih komplikacija poput ubrzanog disanja ili pojačanog pulsa.

Ako bolujete od poremećaja zgrušavanja krvi, operaciju ćemo morati odgoditi dok ne pronađemo adekvatno rješenje.

Isto vrijedi i za alergije na anesteziju o kojoj nas obavezno morate obavijestiti prije zahvata.

Nakon izvršenih pregleda i predanih nalaza trebat ćete potpisati suglasnost u kojoj je detaljno opisana procedura operacije, mogući rizici te informacije o primjeni opće anestezije.

Potpisivanjem suglasnosti prihvaćate sve moguće rizike i primjenu anestetika.

Na operaciju obavezno dođite u pratnji. Naime, djelovanje opće anestezije prisutno je i nekoliko sati nakon završetka operacija. Možete osjećati blagu mučninu i ošamućenost te je zbog toga vožnja nakon operacije nepoželjna.

Ovisno o lokalizaciji i veličini perfroacije kod odraslih osoba moguće je izvesti miringoplastiku u lokalnoj anesteziji.

Kako izgleda miringoplastika?

Dolaskom u operacijsku salu smjestit ćete se na operacijski stol. Anesteziolog će vam dati opću anesteziju nakon koje ćete se naći u besvjesnom stanju. Zbog djelovanja opće anestezije operacija će biti bezbolna te je se nećete sjećati

Anesteziolog će tijekom zahvata pratiti vitalne funkcije ne bi li uputio na moguće komplikacije.

Jednom kada anestezija počne djelovati, operacija može početi.  Ukoliko se operativni zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji dobiti ćete injekciju anestetika u zvukovod. Tijekom operativnog zahvata osjetite da se nešto radi u uhu, ali bez bolova.

Uz prisutnost operacijskog mikroskopa ili endoskopa liječnik pregledava bubnjić te pobliže promatra stupanj perforacije. 

Korištenjem kirurških instrumenata, kirurg radi male rezove u blizini bubnjića. Ovisno o lokalizaciji i veličini perforacije odlučiti će se koji pristup je najbolji (kroz zvukovod ili iza uha). Od materijala za rekonstrukciju bubnjića možemo koristiti perihondrij hrskavice, fasciju temporalnog mišića ili kod manjih perforacija masno tkivo. 

Kod vrlo malih perfroacija kirurg proširuje rupu (perforaciju) te u prostor perforacije stavlja dio masnog tkiva koji vam je odstranio rezom iz uške. 

Nakon rekonstrukcije bubnjića u srednje i vanjsko uho postavlja se resorptivni (samorazgrađujući) materijal koji fiksira novi bubnjić u navedenom položaju kako bi pravilno zarastao.

Nakon operacije anesteziolog vas budi iz besvjesnog stanja te već isti dan odlazite na kućnu njegu.

Prvih nekoliko tjedana nakon operacije potrebno je izbjegavati puhanje nosa i preveliki napor kako bi bubnjić pravilno zarastao. 

Operacija može trajati između 30 i 90 minuta,  ovisno o veličini i položaju perforacije.

Kako izgleda oporavak nakon miringoplastike?

Nakon obavljene miringoplastike smijete ići isti dan doma na oporavak. Nakon 3-4 tjedna dolazite na pregled gdje vam se uklanjaju preostali resorptivni materijal i provjerava stanje vašeg bubnjića. 

Nakon zahvata smijete se baviti blažim fizičkim aktivnostima, a intenzitet aktivnosti ćete pojačavati s vremenom, nakon mjesec dana moguće je puno opterećenje.

Izbjegavajte jako puhanje nosa i u početku probajte kihati kroz usta. Bilo kakav nagli trzaj može vršiti pritisak na bubnjić te time odužiti oporavak.

Let avionom, ronjenje i sl. aktivnosti potrebno je izbjegavati tri mjeseca nakon operativnog zahvata. 

Koje su moguće komplikacije nakon miringoplastike?

Nakon miringoplastike možete očekivati standardne nuspojave koje su tipične za svaki zahvat poput krvarenja, infekcije ili alergijske reakcije na anesteziju.

No, miringoplastika može uzrokovati još pokoje komplikacije:

 • Perzistiranje perforacije 
 • Utrnuće uha (''mravci'' oko uške i unutar uha)
 • Gubitak sluha
 • Zujanje i šum u ušima
 • Promjena okusa (rijetko se događa)
 • Alergijska reakcija na gazu i tkaninu unutar uha

Ako primijetite neke od navedenih nuspojava, obavezno nas obavijestite kako bismo dogovorili pregled i moguće ponavljanje zahvata.

Gdje se može obaviti miringoplastika?

U Poliklinici Lohuis Filipović na dnevnoj bazi odrađujemo operacije uha, grla i nosa. Naš tim ORL specijalista i kirurgije vrata i glave pobrinut će se da zahvat prođe bez poteškoća i da nam iz ordinacije izađete zdraviji i ljepši.

Operacija bubnjića optimalno je rješenje za tretiranje perforacije opne bubnjića. Zahvat je brz i bezbolan, a ako se pravilno izvede, komplikacije su rijetke.

Ako sumnjate na moguću perforaciju bubnjića, naručite se na pregled pozivom na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar