Ultrazvuk žlijezda slinovnica

Neizostavna pretraga u otkrivanju upala, kamenaca i tumora žlijezda slinovnica uz odmah gotove nalaze

Ultrazvuk žlijezda slinovnica - neizostavna pretraga u otkrivanju upala, kamenaca i tumora žlijezda slinovnica uz odmah gotove nalaze

Ultrazvuk žlijezda slinovnica neizostavna je i vrijedna dijagnostička metoda za otkrivanje bolesti žlijezda slinovnica.

Ultrazvučni pregled je suvremena, sigurna i neinvazivna slikovna metoda koja omogućuje dijagnosticiranje bolesti i promjena u organizmu.

Ovom pretragom uspješno se otkrivaju upale žlijezda slinovnica, tumori, kamenci i druge promjene.

Tijekom ultrazvučnih pretraga ne koristi se zračenje nego ultrazvučni valovi koji su za pacijenta u potpunosti bezopasni.

Ultrazvuk je slikovna metoda pregleda koja vjerno prikazuje organe koji se žele promatrati. 

Prednosti ultrazvučnih pretraga:

 • neinvazivan, bezbolan pregled - prihvatljiv za pacijenta i kod ponavljanja
 • relativno lako dostupna pretraga
 • fzikalne karakteristike ultrazvučnih valova omogućuju detaljan prikaz živog tkiva bez zračenja i negativnih posljedica

Još jedna prednost ultrazvučne dijagnostike je brza interpretacija nalaza. Isti dan nakon pretrage dobivate rezultate.

Ultrazvuk žlijezda slinovnica omoguće otkrivanje i procjenu napredovanja bolesti žlijezda slinovnica. Kod upalno promijenjenih žlijezda slinovnica, ultrazvučnim pregledom moguće je razlikovati akutnu od kronične upale.

Ultrazvukom je također moguće otkriti kamence u žlijezdama slinovnicama koji često dovode do opstrukcije istjecanja sline.

Ultrazvuk žlijezda slinovnica omogućuje otkrivanje benignih i malignih tumora u području žlijezda. Pretraga pokazuje lokaciju, veličinu i ograničenost tumorske tvorbe te njen odnos s okolnim tkivima.

Kako se izvodi ultrazvuk žlijezda slinovnica i kako se pripremiti?

Prije izvođenja same pretrage, naš liječnik najprije uzima anamnezu. Anamneza je zapravo razgovor s pacijentom u kojem liječnik traži detaljne informacije o tegobama koje vas muče, prethodno obavljenim pretragama i općem zdravstvenom stanju.

Ukoliko uzimate redovnu terapiju ili u obitelji imate slučajeve bolesti žlijezda slinovnica, to je također potrebno komunicirati liječniku. 

Nakon razgovora slijedi ultrazvučna pretraga. Ultrazvuk žlijezda slinovnica izvodi se u ležećem položaju tako da je vrat lagano izložen prema naprijed.

Na područje koje se želi promatrati najprije se nanosi gel, a liječnik će zatim sondom prijeći preko područja na kojem se nalaze žlijezde slinovnice. Pregledavaju se sve 3 glavne žlijezde slinovnice, parotidna, sumbandibularna te sublingvalna. 

Ultrazvukom žlijezda slinovnica dobivaju se detaljne informacije o izgledu, strukturi i stanju žlijezda. Nakon pregleda, naš specijalist otorinolaringologije će interpretirati dobivene nalaze, a rezultate ćete saznati odmah.

Sam ultrazvuk žlijezda slinovnica traje otprilike 15 minuta, no razgovor s pacijentom i pisanje nalaza može potrajati i dulje.

Kako se pripremiti za ultrazvuk žlijezda slinovnica?

Jedna od prednosti ultrazvučnog pregleda žlijezda slinovnica je što ova neinvazivna pretraga ne zahtijeva posebnu pripremu u vidu kontrole unosa hrane i tekućine ili slično. 

Na ultrazvuk žlijezda slinovnica potrebno je doći u udobnoj odjeći te pripaziti da vam odjeća ne prekriva vrat. Također je potrebno ukloniti ogrlice ili drugi nakit koji bi mogao biti smetnja prilikom pregleda.

Svakako sa sobom ponesite svu vezanu medicinsku dokumentaciju koju imate otprije.

Gdje obaviti ultrazvuk žlijezda slinovnica?

Ultrazvuk žlijezda slinovnica izvodi radiolog ili otorinolaringolog. U Poliklinici Lohuis Filipović, ultrazvučni pregled žlijezda slinovnica provodi se u našoj ambulanti za Otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata.

Posvećeni smo pružanju vrhunske medicinske usluge te smo okupili međunarodno priznati tim liječnika usko subspecijaliziranih za rješavanje pojedinih problem koji se javljaju u području uha, nosa i grla (ORL) te glave i vrata, kod odraslih pacijenata i djece.

Naš cilj je da kroz uspješno postavljenu dijagnozu i individualne terapijske metode liječenja, uz praćenje pacijenta postignemo siguran i dugoročno dobar rezultat.

To postižemo uskom subspecijalizacijom pojedinih liječnika i timova, koji se koriste najsuvremenijim dijagnostičkim  i terapijskim mogućnostima.

Kada treba obaviti ultrazvuk žlijezda slinovnica? Bolno gutanje, uvećane žlijezde i limfni čvorovi upućuju na upale i bolesti žlijezda slinovnica

Žlijezde slinovnice su, kao što im samo ime kaže, žlijezde koje proizvode slinu te ju kontinuirano luče u usnu šupljinu time održavajući konstantnu vlažnost. 

Slina također  ima važnu funkciju u probavnom procesu – pomaže pri gutanju hrane, a njezini sastojci omogućuju da razgradnja šećera počne već u ustima. Osim toga, sadrži baktericindne tvari koje ograničavaju rast bakterija u ustima te pomažu spriječiti razvoj karijesa.

Velike žlijezde slinovnice su:

 • parotidna (podušna) žlijezda koja se nalazi ispred i ispod uške
 • submandibularna (podčeljusna) žlijezda koja se nalazi tik ispod donje čeljusti
 • sublingvalna (podjezična) žlijezda koja se nalazi ispod jezika

Ultrazvukom žlijezda slinovnica pregledavaju se sve 3 velike žlijezde, gleda se njihova struktura i stanje u potrazi za možebitnim patološkim promjenama na tkivu.

Kamenci žlijezda slinovnica - česta bolest praćena bolnom oteklinom i neugodom kod jela

Jedna od najčešćih bolesti žlijezda slinovnica kod osoba srednje životne dobi su kamenci. Zbog stvaranja kamenaca dolazi do začepljenja izvodnih kanala i opstrukcije istjecanja sline. 

Kamenci u žlijezdama slinovnicama javljaju se 2 puta češće kod muškaraca nego kod žena. U 80% slučajeva kamenci se javljaju u izvodnim kanalima submandibularne žlijezde, 19% u kanalima parotide, a tek 1% u sublingvalnoj žlijezdi ili u malim slinovnicama.

Veličina kamenca može varirati od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u promjeru. Izraženost simtoma ovisi o položaju i veličini kamenca u izvodnom kanalu žlijezda slinovnica.

Najizraženiji simptom kamenca u žlijezdama slinovnicama je bolno zadebljanje žlijezde koje nastaje tijekom ili neposredno nakon jela.

Ukoliko je začepljenje izvodnih kanala sline potpuno, oteklina je izuzetno bolna i ne smanjuje se. Ako dođe do infekcije sadržaja sline, uz navedeni simptom javljaju se i simptomi upale žlijezda slinovnica.

Dijagnoza se postavlja jednostavno kliničkim pregledom, odnosno opipavanjem žlijezde i izvodnog kanala. Ultrazvuk žlijezda slinovnica dalje dodatne informacije o točnom položaju i veličini kamenca.

Upalne bolesti žlijezda slinovnica

Uzroci upale žlijezda slinovnica mogu biti različite bakterije i virusi. Kod djece je upala parotidne žlijezde najčešće uzrokovana virusom mumps (zaušnjaci).

Radi se o zaraznoj, virusnoj infekciji koja uzrokuje povećanje žlijezda slinovnica. Danas su zaušnjaci razmjerno rijetka bolest s obzirom da postoji učinkovito cjepivo.

Osim virusa, upalu žlijezda slinovnica mogu uzrokovati bakterije, najčešće iz skupine stafilokoka i streptokoka. S obzirom na trajanje simptoma, upale žlijezda slinovnica mogu biti akutne i kronične.

Simptomi upale žlijezda slinovnica:

 • oticanje zahvaćene žlijezde
 • bol ispod čeljusti, u području vrata
 • uvećani limfni čvorovi
 • toplina i crvenilo kože iznad žlijezde
 • smanjen apetit
 • opća slabost

Otok i bolovi u žlijezdama obično se pojačavaju nakon jela jer žvakanje stimuli proizvodnju sline. U 80% slučajeva upala žlijezda slinovnica javlja se jednostrano.

Za razliku od akutne upale koja nastaje naglo, kronična upala žlijezda slinovnica nastaje postupno. Uz navedene simptome obično ju prati i gnojni, odnosno mliječno-bijeli iscjedak.

Dijagnostika se vrši temeljem kliničke slike, testiranja uzorka krvi i brisa sline. Radi isključivanja popratnih bolesti i stanja, također se radi ultrazvuk žlijezda slinovnica.

Ultrazvuk žlijezda slinovnica je glavna metoda otkrivanja tumora žlijezda slinovnica

Tumori žlijezda slinovnica su u velikom broju slučaja dobroćudne tvorbe. U 75 do 80% slučajeva radi se o dobroćudnim, sporo rastućim, bezbolnim, čvorastim tvorbama. 

Tumor žlijezda slinovnica u 85% slučajeva nastaje u parotidnoj žlijezdi. Druga najčešće zahvaćena žlijezda je submandibularna uz male žlijezde slinovnice. Oko 1% tumora javlja se u sublingvalnim žlijezdama. 

Zloćudni tumori žlijezda slinovnica su rjeđi, karatkterizira ih ubrzani rast ili iznenadno povećanje žlijezda slinovnica. Uglavnom su čvorasti i tvrdi na dodir te mogu biti nepravilnog oblika, srasli za okolno tkivo.

Glavna dijagnostička metoda tumora je ultrazvuk žlijezda slinovnica. 

Uz pregled izgleda i strukture žlijezda, tijekom ultrazvučne pretrage moguće je izvoditi citološku punkciju tankom iglom koja pomaže u planiranju liječenja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS