Ultrazvuk vrata

Glavna dijagnostička metoda za otkrivanje i praćenje bolesti štitnjače, žlijezda slinovnica i limfnih čvorova

Ultrazvuk vrata - glavna dijagnostička metoda za otkrivanje i praćenje bolesti štitnjače, žlijezda slinovnica i limfnih čvorova

Ultrazvuk vrata je bezbolna, neinvazivna pretraga kojom se pregledavaju tkiva i organi vrata.

Ultrazvučni (UZV) pregled vrata je jedna od najčešće rabljenih, a nerijetko i jedina slikovna metoda ispitivanja organskih struktura vrata.

Za pacijenta je UZV vrata jednostavna pretraga koja ne zahtjeva posebnu pripremu. Dodatna prednost je i brza interpretacija rezultata - nalaze dobivate isti dan.

Ultrazvuk kao dijagnostička metoda ima veliku vrijednost u otorinolaringologiji. Ultrazvuk vrata omogućuje otkrivanje najčešćih bolesti organa i tkiva ovog područja. 

Ultrazvuk vrata uključuje pregled:

 • štitne žlijezde
 • doštitnih žlijezda
 • žlijezda slinovnica - parotidne, submandibularne i sublingvalne žlijezde
 • limfnih čvorova vrata
 • cista vrata
 • lipoma

Indikacije za ultrazvuk vrata mogu biti različita stanja. Najčešće se koristi za procjenu smještaja napipanih kvržica na vratu, procjenu izgleda i strukture štitne žlijezde te procjenu uvećanih limfnih čvorova.

Kako izgleda ultrazvuk vrata?

Kao i svaki pregled, UZV vrata započinje razgovorom s liječnikom specijalistom, odnosno uzimanjem anamneze

Naš liječnik će vam tijekom razgovora postaviti pitanja o tegobama koje vas muče. Pri tome je važno navesti što više detalja o početku i trajanju tegoba, kao i o specifičnim simptomima koje ste primjetili.

U ovom dijelu pregleda potrebno je navesti ukoliko uzimate redovnu terapiju i priložiti postojeću medicinsku dokumentaciju koja može doprinijeti pronalasku uzroka tegoba.

Nakon razgovora slijedi ultrazvučni pregled. Pretraga se izvodi pomoću ultrazvučnog aparata, a na ekranu se prikazuje slika. 

Ultrazvuk vrata je u potpunosti bezbolan i bezopasan. 

UZV vrata izvodi se u ležećem položaju s glavom blago zabačenom unazad. 

Liječnik na područje vrata nanosi gel  preko kojeg pomiče ultrazvučnu sondu. Računalo analizira podatke dobivene od ultrazvučne sonde te stvara sliku na ekranu.

Naš liječnik će pregledati izgled i strukturu štitne žlijezde, žlijezda slinovnica, limfnih čvorova putem dobivene slike na ekranu.

UZV vrata traje otprilike 20-ak minuta, no razgovor s pacijentom i pisanje nalaza može potrajati i dulje.

Pregled ne zahtjeva posebnu pripremu. Potrebno je doći u udobnoj odjeći koja ne prekriva vrat te ukloniti nakit koji bi mogao smetati prilikom pregleda.

UZV vrata omogućuje jednostavno i bezbolno pronalaženje uzroka tegoba uz odmah gotove nalaze

Ultrazvuk vrata ima veliku vrijednost u otorinolaringologiji. Ova pretraga je odlična dijagnostička metoda koja omogućuje razlučivanje uzroka raznih bolesti.

Pomaže u izboru odgovarajućeg terapijskog postupka te u praćenju pacijenta tijekom i nakon  liječenja.

Ciljevi ultrazvuka vrata:

 • otkrivanje i praćenje razvoja bolesti štitne žlijezde - upalnih stanja, uvećane štitnjače,  čvorova/cista u štitnjači, tumora
 • otkrivanje i procjena patoloških promjena paratireoidnih (doštitnih) žlijezda
 • procjena promjena na limfnim čvorovima, cista
 • otkrivanje i procjena bolesti žlijezda slinovnica - akutne i kronične upale, kamenci, tumori
 • dijagnostika nejasnih kliničkih stanja vrata - oticanje vrata, apscesi, hematomi, strano tijelo

Ultrazvuk vrata u dijagnosticiranju bolesti štitnjače

Štitnjača je žlijezda leptirastog oblika koja se nalazi na donjem dijelu vrata. Štitnjača luči hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji upravljaju svim metaboličkim funkcijama organizma, a uz to su zaslužni i za regulaciju topline.

Poremećaji u radu štitnjače jedna su od najčešćih bolesti modernog čovjeka. 

Ultrazvuk je jedna od glavnih dijagnostičkih metoda u otkrivanju bolesti štitnjače. Prilikom ultrazvuka vrata moguće je uočiti čvoriće, ciste i tumore na štitnjači. 

Također je moguće vidjeti je li štitnjača natekla, pregledati zadebljanja i čvoriće koji su otkriveni tijekom rutinskog pregleda te pratiti štitnjaču koja izlučuje previše ili premalo hormona. 

Guša se često javlja kod starijih osoba, takozvana struma. To je uvećanje štinjače koje je vidljivo kao pojava izbočene tvorevine na vratu. 

Ultrazvučni pregled izuzetno je važan i za rano dijagnosticiranje karcinoma štitnjače koji se često slučajno otkrije ovom pretragom. 

Rak štitnjače je najčešća zloćudna bolest endokrinog sustava. 

Tumori štitnjače uspješno se otkrivaju ultrazvučnim pregledom štitnjače . Liječnik putem ultrazvučne pretrage može uočiti promjene u funkciji, izgledu i veličini štitne žlijezde koje nastaju kod pojave tumora.

Uvećani limfni čvorovi jedna su od najčešćih indikacija za UZV vrata

Limfni čvorovi su mali organi izgrađeni od limfnog tkiva. Proizvode protutijela i bijele stanice koje se bore protiv infekcija te tako imaju važnu ulogu u imunološkom sustavu našeg tijela.

Novonastali uvećani limfni čvor vrata čest je razlog posjete liječniku, a dijagnostika i liječenje ponekada uključuju specijaliste različitih područja. 

Ultrazvuk vrata je jedna od osnovnih metoda u dijagnostici bolesti limfnih čvorova. Pomaže u određivanju radi li se o upalnom stanju, urođenoj ili novonastaloj promjeni.

Parametri limfnih čvorova koji se promatraju prilikom ultrazvuka vrata:

 • lokalizacija 
 • veličina
 • konzistencija 
 • fiksacija 

Kod prepoznavanja maligno promjenjenih limfnih čvorova vrata osjetljivost ultrazvuka doseže čak 78,4%, a specifičnost 98,5%. Ukoliko se ultrazvuk vrata kombinira sa citološkom punkcijom vrijednost pretrage je još veća te je osjetljivost 98,1%.

UZV vrata je nepobitno prva pretraga koju je potrebno obaviti kod povećanih limfnih čvorova zbog jednostavnosti, neinvazivnosti i mogućnosti ponavljanja.

Ultrazvuk vrata uspješno otkriva upale, kamence i tumore žlijezda slinovnica

Žlijezde slinovnice proizvode slinu te ju kontinuirano luče u usnu šupljinu time održavajući konstantnu vlažnost.  Smještene su u ustima i vratu, a čine ih 3 velika para žlijezda i stotine manjih žlijezda.

Glavne žlijezde slinovnice, parotidna ili podoušna, submandibularna ili podčeljusna te sublingvalna ili podjezična

Upalu žlijezda slinovnica obično uzrokuju različiti virusi te bakterije iz soja stafilokoka ili streptokoka. Simptomi uključuju otok zahvaćene žlijezde, bol u području vrata, smanjen apetit. 

Otok i bolovi u žlijezdama obično se pojačavaju nakon jela jer žvakanje stimulira proizvodnju sline. 

Ultrazvukom vrata moguće je razlikovati akutnu od kronične upale žlijezda slinovnica. Pretaga također ima diferencijalnu dijagnostičku vrijednost, pomaže isključiti druge bolesti kao uzrok tegoba.

Kamenci su jedna od najčešćih bolesti žlijezda slinovnica kod osoba srednjih godina, predominatno zahvaćaju podčeljusnu žlijezdu. Zbog stvaranja kamenaca dolazi do začepljenja izvodnih kanala i opstrukcije istjecanja sline. 

Glavni simptom kamenaca žlijezda slinovnica je bolno zadebljanje žlijezde koje nastaje tijekom ili neposredno nakon jela.

Tijekom ultrazvuka vrata moguće je vidjeti detaljnije informacije o točnom položaju i veličini kamenca u izvodnim kanalima žlijezda slinovnica.

Tumori žlijezda slinovnica su u velikom broju slučaja dobroćudne tvorbe. U 85% slučajeva, tumor nastaje u parotidnoj žlijezdi.

Simptomi tumora žlijezda slinovnica su bezbolne, čvoraste tvorbe. Ultrazvuk je glavna dijagnostička metoda u otkrivanju tumora žlijezda slinovnica.

Dodatna pogodnost je što se ultrazvuk vrata može kombinirati sa citološkom punkcijom koja pomaže u planiranju liječenja.

Ultrazvuk vrata u Poliklinici Lohuis Filipović

U ambulanti za Otorinolaringologiju & kirurgiju glave i vrata Poliklinike Lohuis Filipović okupili smo međunarodno priznati tim liječnika usko subspecijaliziranih za rješavanje pojedinih problema koji se javljaju u području uha, nosa i grla (ORL) te glave i vrata, kod odraslih pacijenata i djece.

Naš cilj je da kroz uspješno postavljenu dijagnozu, i odabir individualnog liječenja, uz pravodobno praćenje pacijenta postignemo siguran i dugoročno dobar rezultat.

To postižemo uskom subspecijalizacijom pojedinih liječnika i timova koji koriste najsuvremenije dijagnostičke  i terapijske mogućnosti.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444-646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS