Ultrazvuk limfnih čvorova vrata

Ultrazvuk limfnih čvorova vrata pouzdano otkriva bolesti uz odmah gotove nalaze

UZV limfnih čvorova vrata pouzdano otkriva bolesti uz odmah gotove nalaze

Ultrazvuk limfnih čvorova vrata je dijagnostička metoda koja omogućuje procjenu izgleda, veličine, oblika i odnosa limfnih čvorova sa okolnim tkivom.

Najčešći razlog upućivanja na UZV limfnih čvorova vrata je njihovo povećanje, pojava boli ili kožnih promjena na području limfnog čvora.

Povećani limfni čvorovi mogu nastati zbog bakterijskih ili virusnih infekcija, imunoloških bolesti te dobroćudnih ili zloćudnih tumora.

Normalna je veličina limfnih čvorova do 1 cm, tako da se svaki čvor veličine preko te granične vrijednosti smatra uvećanim. 

Povećani limfni čvorovi ili limfadenopatija može nastati na bilo kojem području tijela na kojem se nalaze limfni čvorovi. U najvećem broju slučajeva, limfadenopatija se javlja na području vrata. 

Kod mlađih osoba najčešće se radi o beningnoj limfadenopatiji, dok je u bolesnika starijih od 50 godina maligna bolest prisutna u više od 50% slučajeva.

Za dijagnosticiranje bolesti limfnih čvorova mogu se koristiti različite metode. Iako klinički pregled i anamneza čine neizostavni dio svakog dijagnostičkog postupka, palpacija (opip) je kao dijagnostička metoda u otkrivanju bolesti limfnih čvorova nepouzdana.

Manji limfni čvorovi kod pretilih pacijenata ne mogu se zadovoljavajuće ispalpirati, a palpacijski se veći upalni čvorovi mogu pogrešno interpretirati.

Ultrazvuk se koristi kao vrlo precizna, jeftina i lako dostupna dijagnostička metoda za prepoznavanje promjenjenih limfnih čvorova.

Ultrazvukom se može već vizualno razlikovati dobroćudne promjene od zloćudnih promjena na limfnim čvorovima vrata.

Kod prepoznavanja maligno izmijenjenih limfnih čvorova vrata osjetljivost ultrazvuka doseže 78,4%, a specifičnost 98,5%. 

Bezbolna, neškodljiva pretraga uz odmah gotove rezultate - kako se izvodi UZV limfnih čvorova vrata?

UZV limfnih čvorova vrata započinje razgovorom s liječnikom specijalistom, odnosno uzimanjem anamneze

Anamneza je neizostavan dio svakog pregleda jer uključuje detaljno ispitivanje pacijentovih tegoba. Prilikom razgovora s našim liječnikom važno je navesti što više detalja o početku i trajanju tegoba, kao i o specifičnim simptomima koje ste primjetili.

U ovom dijelu pregleda potrebno je navesti ukoliko uzimate redovnu terapiju i priložiti postojeću medicinsku dokumentaciju koja može doprinijeti pronalasku uzroka tegoba.

Nakon uzimanja anamneze, liječnik će provesti ultrazvučni pregled. Pretraga se izvodi pomoću ultrazvučnog aparata ili ultrasonografa, a na ekranu se prikazuje slika. 

Ultrazvuk limfnih čvorova vrata je u potpunosti bezbolan i bezopasan.

UZV se izvodi u ležećem položaju s blago zabačenom glavom. 

Liječnik na područje vrata nanosi gel, a računalo analizira podatke dobivene od ultrazvučne sonde te stvara sliku na ekranu.

UZV limfnih čvorova vrata traje otprilike 20-ak minuta, no razgovor s pacijentom i pisanje nalaza može potrajati i dulje. Rezultate pregleda dobivate odmah.

Ultrazvučni pregled ne zahtjeva posebnu pripremu. Potrebno je doći u udobnoj odjeći koja ne prekriva vrat te ukloniti nakit koji bi mogao smetati prilikom pregleda.

Ultrazvuk je svakako prva pretraga na koju će liječnik uputiti bolesnika s povećanim limfnim čvorovima. Ima više prednosti - jednostavno se provodi, neinvazivna je, sigurna, može se lako ponavljati te nema štetnog učinka. 

Promjene na limfnim čvorovima vrata precizno se detektiraju primjenom ultrazvuka

UZV je slikovna metoda koja omogućuje procjenu broja, veličine, oblika, granice i unutarnje strukture limfnih čvorova. Predstavlja metodu izbora za pregled limfnih čvorova.

Veličina limfnih čvorova jedna je od bitnih značajki u otkrivanju bolesti limfnih čvorova. Prilikom ultrazvuka mjeri se uzdužni ili poprečni promjer limfnog čvora. Limfni čvorovi veći od 1cm predstavljaju znak upalne ili druge promjene.

Oblik limfnog čvora sljedeća je bitna morfološka značajka. Limfni čvorovi su obično ovalnog, duguljastog oblika. 

Hilus je središnji, konkavni dio limfnog čvora u koji ulazi arterija i živac, a izlazi vena i dvije izlazne limfne žile. Različiti uzroci, maligne i benigne promjene, mogu dovesti do stanjivanja hilusa limfnog čvora, a ponekad i do njegovog potpunog nestanka.

Još jedan značajan indikator je debljina kore (korteksa) limfnog čvora. Normalni limfni čvorovi imaju koru debljine 1 do 2 mm. Obično se debljina kore interpretera u odnosu na hilus. Upalna stanja i maligne promjene mogu dovesti do zadebljanja kore limfnog čvora.

Prilikom UZV limfnih čvorova vrata, naš liječnik će još pregledati i unutarnju strukturu te vaskularizaciju limfnog čvora. 

Za postavljanje prave dijagnoze presudno je iskustvo i stručnost liječnika u provođenju ultrazvuka limfnih čvorova vrata.

Povećani limfni čvorovi - prvi znak da je potrebno obaviti UZV limfnih čvorova vrata

Limfni čvorovi na unos nepoznatog mikroorganizma u tijelo reagiraju tako da unutar odgovarajućeg limfnog čvora dolazi do povećanja broja stanica 3 do 5 puta unutar 6 do 24 sata. Ovo stanje uvećanih limfnih čvorova stručno se naziva limfadenopatija.

Limfadenopatija označava stanje limfnih čvorova koji  imaju nenormalnu veličinu, konzistenciju ili brojnost. 

Povećanje limfnih čvorova mogu uzrokovati infekcije, autoimune bolesti, maligne ili benigne promjene. 

UZV limfnih čvorova vrata je slikovna metoda izbora koja omogućuje razlikovanje dobroćudnih od zloćudnih promjena limfnih čvorova. Dodatna prednost je i to što se prilikom ultrazvuka može provesti i citološka punkcija. 

Uzimanje uzorka staničnog tkiva moguće je provesti daljnju analizu kojom se potvrđuje ili isključuje prisutnost zloćudnih promjena.

Ultrazvuk limfnih čvorova vrata kod stručnjaka s iskustvom u Poliklinici Lohuis Filipović

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. 

Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Naš cilj je da kroz uspješno postavljenu dijagnozu, i odabir individualnog liječenja, uz pravodobno praćenje pacijenta postignemo siguran i dugoročno dobar rezultat.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444-646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF na adresi Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b, Zagreb. Lako možete doći do nas javnim prijevozom, a osiguran je i parking ispred zgrade uz prethodnu najavu telefonom.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS