Povećana štitnjača - struma

Koji je uzrok i kako ga liječiti?

Povećana štitnjača - struma: koji je uzrok i kako ga liječiti?

Guša, poznata i kao struma, opisuje nenormalno uvećanu štitnjaču. Ranije je ovo stanje često bilo uzrokovano nedostatkom joda, no dodavanjem joda u prehrambenu sol, zakonskim mjerama, ovaj problem praktički je eliminiran.

Današnji slučajevi pojave guše, odnosno strume, najčešće proizlaze iz srastanja benignih ili dobroćudnih čvorova u štitnjači, koji mogu rasti i povremeno se umnožavati.

Promjene u štitnjači koje uzrokuju pojavu strume često se javljaju nasumično, ali mogu biti povezane s određenim lijekovima ili stanjima štitne žlijezde, najčešće hipotireozom, a ponekad i hipertireozom. Ako se struma proteže od vrata prema gornjem dijelu prsnog koša, naziva se substernalna struma.

Čimbenici koji potenciraju gušavost

Strumogeni čimbenici su:

 • Prirođeni genski poremećaj nakupljanja joda unutar stanica štitnjače

Određeni genetski poremećaji mogu uzrokovati smanjenje sposobnosti stanica štitnjače da akumuliraju jod, što može doprinijeti pojavi guše.

 • Primjena lijekova

Uporaba određenih lijekova, poput preparata sulfonilureja, fenobarbitona, amiodarona, rifampicina i soli litija, može povećati rizik od razvoja strume.

 • Stanja koja uzrokuju stimulaciju receptora za TSH

Autoimuni poremećaji štitnjače i stanja koja dovode do povećanja razine TSH (tumori hipofize i hipotalamusa) mogu stimulirati štitnjaču i pridonijeti pojavi guše.

 • Upale štitnjače

Različite upalne bolesti štitnjače mogu uzrokovati promjene u tkivu štitnjače i pridonijeti razvoju strume.

 • Granulomatozne bolesti

Bolesti poput sarkoidoze i tuberkuloze, koje uzrokuju formiranje granuloma, mogu utjecati na štitnjaču i doprinijeti pojavi guše.

 • Spojevi iz hrane

Određene tvari koje se nalaze u hrani, poput cijanoglukozida i tioglukozida, posebice prisutne u kupusnjačama, mogu imati strumogeni učinak.

 • Smanjen unos selena

Nedostatak selena u prehrani može utjecati na funkciju štitnjače i povećati rizik od razvoja guše.

Oblici guša/struma

Kod nodularne guše, važno je razmotriti mogućnost prisutnosti cista, adenoma, zloćudnih tumora štitnjače ili metastaza tumora u štitnjači, posebno ako se radi o jednočvorastoj štitnjači.

Postoje difuzni oblici guše (bez čvorova) i nodularni oblici. Hormonski izražaj guše može biti eutireotičan (gdje su vrijednosti hormona štitnjače u normalnom rasponu), hipotireotičan (s nižim vrijednostima hormona štitnjače) ili hipertireotičan (s povišenim vrijednostima hormona štitnjače).

Poseban anatomski oblik guše je tzv. retrosternalna guša, koja ima tendenciju rasta iza prsne kosti.

Važno je razlikovati različite oblike guše kako bi se odredila odgovarajuća dijagnostika i terapija. Uz to, dijagnostičke metode kao što su ultrazvučni pregledi i citološke analize često su ključne u utvrđivanju prirode čvorova i karakteristika guše.

Dijagnostika strume/guše

Pacijenti koji imaju strumu mogu primijetiti:

 • Vidljivu vanjsku deformaciju vrata

Povećanje štitnjače može rezultirati promjenama u izgledu vrata, što može biti primjetno vizualno.

 • Osjećaj kugle u grlu prilikom gutanja

Povećana štitnjača može uzrokovati osjećaj pritiska ili kvržice u grlu tijekom gutanja.

 • Stvarne poteškoće prilikom gutanja

Proširena štitnjača može fizički ometati proces gutanja, uzrokujući stvarne poteškoće u prehrani.

 • Teškoće pri disanju zbog pritiska na dušnik

U nekim slučajevima, proširena štitnjača može stvarati pritisak na dušnik, uzrokujući teškoće pri disanju.

Za preciznu dijagnozu, važno je procijeniti funkciju štitnjače pomoću sveobuhvatnih laboratorijskih nalaza krvi, budući da struma ponekad može biti povezana s hipertireozom (Gravesova bolest).

Osim laboratorijskih nalaza, fizikalni pregled štitnjače, grkljana i vrata ključan je. Kirurg treba procijeniti stupanj povećanja štitnjače i njezin utjecaj na vrat i strukture gornjeg dijela grudnog koša, što se često postiže ultrazvukom i CT snimanjem glave i gornjeg dijela grudnog koša.

U LF Medical Group, specijalisti za štitnjaču, endokrinolozi i citolozi s iskustvom u procjeni rada štitnjače rade zajedno kako bi postavili točnu dijagnozu i odredili najbolji plan liječenja za pacijente s poteškoćama uzrokovanima gušom.

Liječenje strume/guše

Za strumu, nema dostupne medikamentozne terapije koja bi mogla smanjiti veličinu štitnjače i time izliječiti stanje.

Ako je odlučeno da je zbog objektivnih razloga potrebno aktivno liječenje strume, preporučuje se kirurški zahvat.

Kirurška intervencija na štitnjači uključuje uklanjanje jednog režnja štitnjače, a često i cijele štitnjače. Ova procedura može uključivati i uklanjanje okolnih limfnih čvorova u vratu koji su povezani sa štitnjačom. Kirurg će izraditi individualizirani plan liječenja nakon temeljite analize svih dostupnih nalaza.

Odluka o kirurškom zahvatu obično ovisi o ozbiljnosti i uzrocima strume, a kirurški pristup može pridonijeti poboljšanju simptoma i smanjenju komplikacija povezanih s proširenom štitnjačom.

Naručite se na pregled

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. 

Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Naš cilj je da kroz uspješno postavljenu dijagnozu, i odabir individualnog liječenja, uz pravodobno praćenje pacijenta postignemo siguran i dugoročno dobar rezultat.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444-646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS