Operacija tumora parotidne žlijezde

Zahvat koji eliminira moguće komplikacije u budućnosti

Žlijezde slinovnice - prvi korak u probavljanju hrane

Žlijezde slinovnice su žlijezde koje proizvode slinu. Njihova uloga je omogućiti lakše gutanje putem vlaženja hrane, a također su bitne za pravilnu probavu hrane u usnoj šupljini.

Postoje tri velike žlijezde slinovnice (parotidna, submandibularna i sublingvalna) i puno manjih žlijezda slinovnica u usnoj šupljini. Navedene žlijezde neprekidno luče slinu kako bi vlažnost u usnoj šupljini bila konstantna.

Najčešći poremećaji žlijezda slinovnica su kamenci, tumori i kronične upale. Tumori najčešće nastaju u parotidnoj žlijezdi, i češće su dobroćudni nego zloćudni. 

Uloga žlijezda slinovnica nije samo vlaženje hrane koje omogućuje lakše gutanje, već i lučenje enzima koji odgovorni za probavu hrane.

Iako se probava hrane najčešće asocira uz probavu u želucu, tankom i debelom crijevu, ona zapravo počinje u našim ustima. Naime, uz lučenje sline, žlijezde slinovnice luče enzim zvan ptijalin, koji je dužan za razgradnju ugljikohidrata.

Prilikom žvakanja hrane kao što su kruh, kolači i slična hrana bogata šećerom, možete primijetiti kako se veći dio zalogaja smanjuje i probavlja u ustima upravo zbog prisutnosti tog enzima. 

Zbog toga je nepisano pravilo svih nutricionista i liječnika kako se hrana mora dobro prožvakati prije gutanja; ne samo zbog lakšeg gutanja, već i zbog bolje probave koja neće opteretiti vaš želudac. 

Kada je potrebna operacija parotidne žlijezde?

Parotidna žlijezda nalazi se ispod i ispred uške, a uloga joj je lučenje sline u područje unutarnje strane obraza, nasuprot gornjih zubi. 

Najčešći poremećaji vezani uz zdravlje parotidne žlijezde javljaju se u obliku tumora ili kroničnih upala. Tumori su češće dobroćudni, a pretvorba u zloćudne je iznimno rijetka. 

U slučaju  razvoja zloćudnog tumora postoji opasnost širenja na okolne strukture (tkivo/organe) kao što su kosti, koža lica ili facijalni živci. 

Operacija parotidne žlijezde je zahvat nakon kojeg se brzo vraćate svakodnevnim aktivnostima, a zbog prisutnosti ostalih žlijezdi slinovnica u ustima, problemi s vlaženjem i gutanjem hrane neće biti prisutni. 

Ovisno o vrsti i veličini tumora, kirurg može odstraniti dio (superficijalna/parcijalna parotidektomija)  ili cijelu parotidnu žlijezdu (totalna parotidektomija). 

Do te odluke dolazi se provođenjem dijagnostičkih pretraga, poput UZV-a, citološke punkcije i CT/MR snimke.

Koji simptomi upućuju na tumor parotidne žlijezde?

Bilo da je riječ o dobroćudnom ili zloćudnom tumoru, u većini slučajeva nećete osjećati nikakvu bol na zahvaćenom području. Tek u kasnijoj fazi zloćudnog tumora možete osjetiti bol na dodir, napipati čvor ispod/ispred uške ali i poremećaj funkcije facijalnog živca, što se očituje jednostranom parezom mišića lica.  Bez pravih dijagnostičkih metoda nije lako prepoznati tumor parotide. Razlog tome je lokacija žlijezde, čiji simptomi poput boli ili otekline vrlo lako mogu biti za tegobe kao što su upala uha ili rast umnjaka.

Zbog toga, kako biste bili sigurni o kojem poremećaju je riječ, klinički pregled za početak je najbolje rješenje dijagnosticiranja bolesti.

Kojim se metodama otkriva tumor parotidne žlijezde?

Kako bismo uspješno dijagnosticirali tumor, u Poliklinici Lohuis Filipović koristimo nekoliko metoda: 

  • ORL pregled

Osnovnim ORL pregledom provjeravamo rad uha, grla i nosa, čime nastojimo vidjeti s čime su točno povezane vaše tegobe. 

Detaljnim pregledom savitljivim endoskopom možemo pobliže vidjeti abnormalnosti na području nosa, ždrijela i grkljana. 

  • Ultrazvuk

Ultrazvukom možemo analizirati veličinu i oblik čvora u žlijezdi te njegovu proširenost na okolna tkiva. Također možemo vidjeti uvećane i izmjenjene limfne čvorove uz žlijezdu i na vratu.  

  • Citološka punkcija

Kratkim ubodom iglom na zahvaćenom području uzimamo uzorak koji se mikroskopski i kemijski analizira. Ovim pregledom dobivamo rezultate o sastavu tkiva te dijagnosticiranju tumora. 

  • Magnetska rezonanca glave i vrata

Ovim snimkama dobivamo uvid u ciljano anatomsko područje, ali i okolne strukture, poput živaca na koje moramo obratiti posebnu pozornost kako ih ne bismo oštetili prilikom zahvata. 

  • CT (kompjutorizirana tomografija) glave i vrata

Ova pretraga također pruža slikovne informacije o veličini i smještaju tumora u žlijezdi slinovnici, te njegov odnos prema okolnim strukturama. 

Kako izgleda priprema za operaciju tumora parotidne žlijezde?

Osim provedenih pregleda, prije operacije tumora parotidne žlijezde potrebno je upoznati se s mjerama opreza kojih ćete se morati pridržavati prije i poslije zahvata.

Za izvođenje operacije potrebna nam je vaša suglasnost za opću anesteziju te dokumentacija vašeg općeg zdravlja što podrazumijeva  laboratorijske nalaze, EKG snimku i RTG srca i pluća.

Nalazi krvne slike potrebni su nam kako bismo primijetili bilo kakve abnormalnosti vezane uz ostale bolesti, poput poremećaja zgrušavanja krvi, ili povećani broj leukocita koji nas može uputiti na infekcije u organizmu. 

EKG snimka važna nam je jer ćete prilikom operacije biti pod djelovanjem opće anestezije, a za vrijeme zahvata očitovat ćemo vaš rad srca. 

Stoga, EKG snimkom u uvid dobivamo rezultate u normalnom stanju te nam one služe za usporedbu prilikom mogućih komplikacija za vrijeme zahvata. Uz preglede vezane za primjenu opće anestezije, potrebno je pridržavati se smjernica prije i nakon operacije, a one uključuju:

  • Izbjegavanje konzumacije lijekova koji uzrokuju razrjeđivanje krvi
  • Izbjegavanje hrane bar 10 sati prije operacije 

Osim navedenih smjernica, dužni ste nas obavijestiti ako ste na prijašnjim operacijama imali alergijske reakcije na opću anesteziju, ili ako je netko u vašoj obitelji imao slične poremećaje. 

Zbog alergijskih reakcija morat ćemo prilagoditi plan operacije, ili čak u potpunosti odgoditi zahvat. 

Kako izgleda operacija tumora parotidne žlijezde?

Prije početka operacije anesteziolog vam daje opću anesteziju, nakon kojeg gubite osjet boli te ulazite u besvjesno stanje. Tijekom operacije anesteziolog će promatrati vaše vitalne funkcije te uputiti na bilo kakve neočekivane promjene.

Jednom kada ste spremni za početak operacije, specijalist otorinolaringologije i kirurgije glave i vrata započinje zahvat rezom kao za facelift koji se ne vidi i „zlatni standard“ je za zahvat. 

Prilikom operacije posebna pozornost se obraća na očuvanje facijalnog živca - čija ozljeda može prouzročiti trajno oštećenu mimiku lica one strane na kojoj se nalazi parotidna žlijezda. 

Za odstranjivanje također može poslužiti i ultrazvučni nož.

Jednom kada je tumor uklonjen, rana se zatvara, a anesteziolog vas budi. U ranu se stavlja dren koji se izvadi za par dana. 

Operacija traje između 60 i 120 minuta.

Obavezno dođite s pratnjom - djelovanje opće anestezije prisutno je još nekoliko sati nakon operacije. Stoga, nipošto nemojte voziti, već to prepustite vašim bližnjima. 

Oporavak nakon operacije tumora parotidne žlijezde

Oporavak nakon operacija zavisi od osobe do osobe. Prva dva tjedna nakon zahvata nemojte pretjerivati s fizičkim aktivnostima, kao ni s naglim pokretima glave. Dozvoljene su vam laganije vježbe, a hodanje na dnevnoj bazi je čak i preporučljivo.

Potpuni oporavak možete očekivati u periodu od 3-4 mjeseca, a rijetki su slučajevi u kojima oporavak traje i do godinu dana. 

Koje su moguće nuspojave nakon operacije tumora parotidne žlijezde?

Osim općih rizika vezanih za svaki kirurški zahvat, poput alergije na anesteziju, krvarenje ili infekcija, kod operacije tumora parotidne žlijezde moguće su sljedeće nuspojave:

  • Ozljeda facijalnog živca

Facijalni živac odgovoran je za pokrete lica kao što su pomicanje usana, zatvaranje očiju i mrštenje.  

Ozljeda facijalnog živca može nastupiti prilikom parotidektomije, a ukoliko živac nije prerezan, oštećenje je prolazno. Oporavak mimike lica obično nastupi nakon nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. U oporavku pomažu vježbe lica i fizikalna terapija.  

  • Gustatorno znojenje (Freyin sindrom)

U rijetkim slučajevima, na operiranoj strani lica, može se pojaviti pojačano znojenje prilikom žvakanja hrane. 

Gdje se mogu naručiti na operaciju tumora parotidne žlijezde?

Parotidektomija je zahvat kojeg u Poliklinici Lohuis Filipović provodimo redovno, a oporavak je brz i bez većih komplikacija.

Naš tim specijalista za uho, grlo i nos te kirurga vrata i glave pobrinut će se da zahvat prođe bez poteškoća. 

Uz suvremene metode rada i adekvatnu opremu vrlo ćemo lako dijagnosticirati poremećaje parotidne žlijezde, a operaciju vršimo tek nakon konzultacije i propisanih mjera za vaše zdravlje. 

Ako primjećujete neke od simptoma koji upućuju na poremećaje parotidne žlijezde, slobodno nam se obratite na broj +3851 2444 646 i naručite se na pregled još danas. Također, ako niste u stanju nazvati na telefon, možete ispuniti naš online obrazac


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS