Operacija doštitne žlijezde

Bolja kvaliteta života za vas

Operacija doštitne žlijezde - bolja kvaliteta života za vas

Doštitne žlijezde imaju značajnu ulogu za zdravlje našeg organizma. Nalaze se neposredno uz štitnjaču, a glavna im je uloga regulacija razine kalcija u tijelu. 

Problemi s doštitnom žlijezdom mogu se javiti u obliku poremećaja s kostima, bubrežnim kamencima, kardiovaskularnim komplikacijama ili, u najgorem slučaju, tumora. 

Uz nadomjesnu terapiju proizvedenih hormona, operacija doštitne žlijezde se smatra optimalnim rješenjem za tretiranje bilo kakvih problema iste. Zahvat je brz i minimalno invazivan.

Koja je uloga doštitnih žlijezda?

Doštitne ili paratireoidne žlijezde malene su žlijezde koje se nalaze odmah uz štitnjaču. Uglavnom ih ima četiri, po dvije na svakom režnju štitnjače.  U rjeđim slučajevima ima ih više, ali rijetko više od šest. 

S vitaminom D, doštitne žlijezde su dužne održavati normalnu funkciju kalcija u krvi. To čine ispuštanjem paratireodnog hormona (PTH) izravno u krvotok.

Lučenje paratireoidnog hormona odvija se obrnuto proporcionalno količini kalcija u krvi. Drugim riječima, ako je PTH u krvi povišen, to upućuje na nedostatak kalcija. Jednako tako, smanjena količina kalcija potiče lučenje hormona.

Način na koji PTH djeluje je vrlo učinkovit; ako se u krvi nalazi manje kalcija, paratireoidni hormon ''izvlači'' kalcij i fosfat iz koštanih struktura, povećava apsorpciju kalcija iz crijeva te izlučivanje fosfata bubrezima.

Ako je kalcija previše, doštitna žlijezda reducira proizvodnju PTH te se time kalcij pohranjuje u koštano tkivo, crijeva i ostale organe. 

Jednostavnije rečeno, ako tijelu treba više kalcija u krvi, doštitna žlijezda lučit će više paratireoidnog hormona, a ako mu treba manje kalcija, lučit će se manje paratireoidnog hormona.

Kako dolazi do poremećaja doštitne žlijezde?

Glavni poremećaji nastaju upravo u prekomjernom ili nedovoljnom ispuštanju paratireoidnog hormona u krv. 

Kada dolazi do povišenog ispuštanja paratireoidnog hormona dolazi do poremećaja zvanog hiperparatireoidizam

Suprotni poremećaj naziva se hipoparatireoidizam, a pojavljuje se kao posljedica operacije štitnjače, autoimune bolesti ili zračenja. Nedostatak PTH rezultira smanjenom proizvodnjom kalcija te kao posljedica dolazi do problema mišićnih i živčanih stanica. 

Kada vam je potrebna operacija doštitne žlijezde?

Operacija doštitne žlijezde najbolje je rješenje za tretiranje hiperparatireoidizma. Odstranjivanjem doštitne žlijezde smanjuje se proizvodnja paratireoidnog hormona te je količina kalcija u krvi vraćena u normalu.

U slučaju hipoparatireoidizma, bit će dovoljna nadomjesna terapija proizvedenih hormona te konzumacija kalcija i vitamina D.

Lučenje paratireoidnog hormona ne mora nužno biti jednako kod sve četiri žlijezde. Ako se povećano lučenje PTH javlja samo kod jedne žlijezde, sumnja se na hiperplaziju ili adenom doštitne žlijezde, a kirurško odstranjivanje tkiva je u tom slučaju najbolje rješenje.

Povećana proizvodnja PTH uzrokuje hiperkalcemiju, povećanu količinu kalcija u krvi. Ako primjećujete sljedeće simptome, najvjerojatnije je riječ o nekoj vrsti poremećaja doštitne žlijezde:

 • Bubrežni kamenac
 • Bol u kostima
 • Osteoporoza (gubitak koštane mase)
 • Promjene raspoloženja

Do ovih poremećaja dolazi zato što povećano lučenje paratireoidnog hormona izaziva upijanje kalcija iz vaših kostiju, čime može doći do njihove smanjene gustoće te taloženja kamenaca u bubrezima.

Kirurški zahvat je trajno rješenje u liječenju hiperparatireoidizma, a u Poliklinici Lohuis Filipović činimo sve kako bismo uspješno tretirali poremećaje doštitne žlijezde. 

Kako izgleda priprema za operaciju doštitne žlijezde?

Kako bismo dali adekvatnu dijagnozu, prije operacije potrebno je provesti nekoliko pretraga.

Neke od tih metoda uključuju scintigrafiju štitnjače, a ponekad i ultrazvuk, krvne pretrage, ispunjavanje obrazaca i konzultacije po pitanju ostalih tegoba. 

 • Scintigrafija

Scintigrafija je jedna od metoda dijagnostike pomoću koje se može prepoznati kretanje radioaktivnih tvari u organizmu. Slično kao i radioaktivni jod, tekućina Tc-99m pertehnetat se unosi kroz vaše vene, a nakon 20 minuta promatra se željeno područje.

Pregled je sličan ultrazvuku, samo što je cilj prikazati one tvari koje su pod utjecajem radioizotopa. Tako se gamma-kamerom bilježi anatomija i funkcija štitnjače i okolnih tkiva kao što su doštitne žlijezde. 

 • Ultrazvuk

Ultrazvuk nam služi za prikaz veličine, smještaja i građe štitnjače te okolnih tkiva, čime dobivamo detaljni uvid koji nam kasnije služi za plan i metodu operacije. 

 • Nalazi krvi

Osim ultrazvuka i scintigrafije, bit će nam potrebna krvna slika putem koje možemo vidjeti količinu ispuštenih hormona kao što su hormoni štitnjače (T3,T4 i TSH) i hormoni doštitne žlijezde (PTH) kao i količinu kalcija u krvi.

 • Ispunjavanje obrazaca 

Pošto se operacija doštitne žlijezde mora obavljati pod primjenom opće ili lokalne anestezije, ovisno o veličini tkiva kojeg treba odstraniti, morat ćete popuniti obrazac kojim dajete suglasnost za njenu primjenu. 

Ako imate alergije na anesteziju, ili na ostale materijale kao što je lateks, obavezno nas o tome informirajte. U slučaju takvih okolnosti, možda ćemo morati odgoditi operaciju ili pronaći neko drugo rješenje.

 • Poremećaji zgrušavanja krvi

U slučaju da bolujete od poremećaja zgrušavanja krvi, ili da netko iz vaše obitelji proživljava slične tegobe, obavijestite nas o tome kako bismo se prilagodili i odabrali odgovarajuću metodu zahvata. 

Također, nekoliko dana prije operacije nemojte trošiti tablete koje razrjeđuju krv: Aspirin, Ibuprofen, Andol, Naproksen…

10 sati prije zahvata izbjegavajte konzumaciju hrane, a na operaciju obavezno dođite s pratnjom. 

Naime, u slučaju primjene opće anestezije, osjećaj slabosti i ošamućenosti može biti prisutan nekoliko sati nakon buđenja. Stoga, vožnja nakon operacije nije preporučljiva.

Kako izgleda operacija doštitne žlijezde?

Operacija doštitne žlijezde 

Operativni zahvat se izvodi kroz isti rez na vratu kao za operaciju štitnjače. Kirurg zatim ciljano (prema ranije učinjenom nalazu scintigrafije) pronalazi uvećanu i pojačano aktivnu doštitnu žlijezdu iza smještenu uz režanj štitnjače te ju ekstirpira tj. odvaja od štitnjače i vadi iz vrata. Pri tome se pazi da se ne ošteti povratni laringealni živac zaslužan za pomicanje glasnica. 

Nakon operacije obavezno se provjerava razina PTH i kalcija u krvi, te se vrijednosti uspoređuju s predoperativnim. 

Kako izgleda oporavak nakon operacije?

Nakon operacije možda ćete trebati provesti noć u poliklinici. Svakodnevnim aktivnostima možete se vratiti dva do tri tjedna nakon operacije, a do tada ne pretjerujte s fizičkim aktivnostima.

Bit ćete pozvani na još nekoliko pregleda u sljedećih pola godine, kako bismo provjerili količinu kalcija i PTH u krvi. 

Možda ćete, zbog slabijeg lučenja kalcija, morati trošiti nadomjesnu terapiju suplementima kao što su vitamin D i kalcij. 

Koje su moguće nuspojave nakon operacije?

Ako se operacija pravilno odradi, komplikacije su rijetke. No, koliko god bile rijetke, možete doživjeti nuspojave tipične za kirurgiju doštitnih žlijezda:

 • Slabe i oštećene glasnice

Nastaje kao posljedica ozljede, otekline ili istezanja povratnog živca koji se nalazi pored štitnjače i doštitne žlijezde. Mogu prouzročiti promuklost i otežano disanje, a ozljeda najčešće prolazi nakon nekoliko tjedana.

 • Snižena razina kalcija u krvi

Ova se pojava još zove hipokalcemija, a liječi se suplementima vitamina D i injekcijama kalcija. 

Ako je uklonjena samo jedna ili dvije žlijezde, nadomjesna terapija neće se dugo primjenjivati. No, u slučaju odstranjivanja svih žlijezda, potrebna je doživotna terapija.

 • Neuspjela operacija

U rijetkim slučajevima postoji mogućnost da i nakon uklanjanja uvećane doštitne žlijezde, zaostaje poremećaj kao što je hiperkalcemija i hiperparatireoidizam. 

 • Standardne nuspojave

Osim rizika specifičnih za operaciju doštitne žlijezde, mogu se pojaviti i standardne nuspojave, poput krvarenja, infekcija, ili rizika od alergijske reakcije na anesteziju. 

Gdje se mogu naručiti na operaciju doštitne žlijezde?

U Poliklinici Lohuis Filipović operaciju doštitne žlijezde provodimo redovno; naš tim specijalista za kirurgiju vrata i glave pobrinut će se da zahvat obave uspješno, s mogućnošću što bržeg oporavka i što manjih komplikacija.

Naručite se na pregled još danas; nazovite nas na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS