Karcinom štitne žlijezde

Oblik karcinoma koji je u porastu zadnjih 30 godina

Karcinom štitne žlijezde: oblik karcinoma koji je u porastu zadnjih 30 godina

Karcinom štitne žlijezde je jedan od najčešćih oblika karcinoma, pojavljujući se u 5 do 10 posto čvorova u štitnjači i bilježeći porast u posljednjih 30 godina.

Ovaj oblik karcinoma češće zahvaća žene nego muškarce i može se dijagnosticirati u bilo kojoj dobi. Faktori rizika uključuju izlaganje zračenju i obiteljsku anamnezu karcinoma štitnjače.

Tumori štitnjače i rak štitnjače

Primarni tumori štitnjače su formacije koje proizlaze iz autonomnog rasta jedne stanice štitnjače, a ovisno o biološkom potencijalu, mogu biti benigni (dobar) ili zloćudni (maligni).

Maligni tumori štitnjače nazivaju se i rakom štitnjače. Za razliku od benignih tumora, maligni tumori štitnjače predstavljaju izazov u dijagnostici i terapiji, često se pojavljuju u mlađoj populaciji (između 20. i 60. godine života) i često su povezani s genetskim promjenama, što ukazuje na nasljednu komponentu.

Rak štitnjače je najčešći zloćudni tumor endokrinog sustava. Unatoč stalnom porastu broja slučajeva, smrtnost nije proporcionalno porasla, a bolest se 3-4 puta češće dijagnosticira kod žena nego kod muškaraca.

Simptomi karcinoma štitnjače obično nisu izraženi, osim prisutnosti kvržice u vratu. Ta kvržica može biti čvor u štitnjači ili povećani limfni čvor koji sadrži karcinomske stanice.

Neki čvorovi u štitnjači ne mogu se otkriti standardnim pregledom, već se dijagnosticiraju putem ciljane citološke punkcije pod ultrazvučnim nadzorom. Kancerogeni čvorovi u štitnjači mogu ponekad proširiti se na okolne strukture, uzrokujući promjene u glasu poput promuklosti ili otežanog gutanja.

Vrste zloćudnih tumora

Zloćudni tumori štitnjače mogu se podijeliti prema vrstama, pri čemu su najčešći papilarni i folikularni karcinom, dok se medularni, anaplastični karcinom, Hürtlov karcinom, primarni limfom i primarni sarkom štitnjače javljaju izrazito rijetko.

 1. Papilarni karcinom:

  • Čini oko 80% svih karcinoma štitnjače.
  • Najčešće se javlja između 30. i 40. godine života.
  • Razvija se sporo, s najboljom prognozom.
  • Ponekad se javlja i u obiteljskom obliku.
  • Metastazira u limfne čvorove vrata i udaljene dijelove tijela (5% - 10% slučajeva).
 2. Folikularni karcinom:

  • Čini oko 10% slučajeva raka štitnjače.
  • Obično se javlja iza 40. godine života.
  • Karakterizira ga veća učestalost metastatskog širenja u usporedbi s papilarnim karcinomom.
  • Podvrsta je karcinoma Hürtlovih stanica.
 3. Medularni karcinom:

  • Čini oko 5% zloćudnih tumora štitnjače.
  • Karakteriziran je prekomjernom proizvodnjom hormona kalcitonina.
  • Može se javiti sporadično ili nasljedno kao dio sindroma multiple endokrine neoplazije-2 (MEN2).
 4. Anaplastični karcinom:

  • Obuhvaća 1% - 2% svih zloćudnih tumora štitnjače.
  • Javlja se skoro isključivo u starijoj životnoj dobi.
  • Karakterizira ga agresivan klinički tijek, brz rast i širenje, lokalno i udaljeno.

Dijagnosticiranje karcinoma štitnjače

Početnu dijagnozu kod pacijenata s karcinomom štitnjače obično postavlja radiolog nakon citološke obrade čvora u štitnjači pomoću fine igle i pod kontrolom ultrazvuka.

Kada se utvrdi dijagnoza karcinoma štitnjače, slijede daljnje procjene pomoću radiografskih metoda. To uključuje ultrazvuk visoke rezolucije štitnjače i vrata, te/ili precizno CT snimanje štitnjače i cijelog vratnog područja.

Ove dodatne procjene pomažu u određivanju obima bolesti, utvrđivanju prisutnosti metastaza i planiranju optimalnog terapijskog pristupa.

Liječenje karcinoma štitnjače

Operacija karcinoma štitnjače tradicionalno se povezuje s većom stopom komplikacija, uključujući povredu rekurentnog (povratnog) živca koji inervira grkljan, u usporedbi s kirurškim zahvatima kod dobroćudnih oboljenja štitnjače.

Naši kirurzi, s ekspertizom u tehnici kirurgije glave, temeljitim znanjem anatomije rekurentnog laringealnog živca, štitne žlijezde i okolnih limfnih čvorova, su dobro pripremljeni za zahtjevne slučajeve. Veliko iskustvo i korištenje monitoringa rekurentnog laringealnog živca omogućuju nam izvođenje ovih složenih postupaka uz minimalni rizik od komplikacija.

Neposredna suradnja s endokrinologom prije i nakon operacije omogućuje koordiniranu brigu o pacijentu.

U slučaju potvrđenog karcinoma štitnjače, kirurški zahvat obično uključuje uklanjanje cijele štitne žlijezde, ponekad i limfnih čvorova. Budući da je ovo opsežna kirurška procedura koja može trajati od dva do četiri sata, pacijent obično prenoći u bolnici.

Nakon operacije, bol je obično kontrolirana analgeticima, a pacijenti brzo vraćaju normalne funkcije govora, prehrane i disanja.

Liječnik će nakon operacije pregledati patološki nalaz i surađivati s endokrinologom kako bi preporučio daljnji tretman, uključujući terapiju radioaktivnim jodom prema uputama endokrinologa. Ova terapija obično ima ograničen trajanje i rijetko uzrokuje nuspojave nakon završetka.

Standardne terapije poput zračenja i kemoterapije rijetko su potrebne, obično samo u agresivnijim oblicima karcinoma. Naši stručnjaci ne samo da su iskusni u kirurškom liječenju karcinoma štitnjače, već i u postoperativnom tretmanu. Pružit ćemo podršku i vođenje kroz ovaj period, surađujući prema potrebi s drugim specijalistima.

Iako su prognoze za većinu karcinoma štitnjače izuzetno dobre, dugoročno je potrebno redovito praćenje kod kirurga i endokrinologa.

Naručite se na pregled

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. 

Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Naš cilj je da kroz uspješno postavljenu dijagnozu, i odabir individualnog liječenja, uz pravodobno praćenje pacijenta postignemo siguran i dugoročno dobar rezultat.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444-646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS