Čvorovi u štitnjači

Čest problem koji obuhvaća 50% posto žena u dobi iznad 50 godina.

Čvorovi u štitnjači: čest problem koji obuhvaća 50% posto žena u dobi iznad 50 godina.

Čvorovi u štitnjači su česti, pojavljuju se kod 15 do 65 posto ljudi u svim dobnim skupinama, a češći su kod žena. Smatra se da oko 50 posto žena u dobi od 50 godina ima jedan ili više čvorova u štitnjači.

Obično ih prvo primijete pacijenti ili njihovi liječnici tijekom rutinskog pregleda vrata.

Često se čvorovi otkriju slučajno prilikom različitih radioloških pregleda poput CT-a glave, vrata ili prsišta, rendgena pluća, magnetske rezonancije vrata ili ultrazvuka vrata. Ove pretrage često se izvode radi procjene drugih stanja pacijenta poput trauma ili pregleda karotidnih arterija.

Jesu li čvorovi na štitnjači opasni?

Iako su većina čvorova u štitnjači benigna, važno je provesti dijagnostičku obradu kako bi tim liječnika utvrdio je li novootkriveni čvor opasan za zdravlje i može li utjecati na svakodnevne aktivnosti.

Oko 5 do 10 posto svih čvorova u štitnjači ima zloćudni potencijal. Općenito, čvor u štitnjači smatra se "značajnim" ako mu je promjer veći od 1 cm ili ako ultrazvuk pokazuje karakteristike koje odgovaraju karcinomima štitnjače.

Veliki benigni čvorovi u štitnjači mogu uzrokovati uvećanje štitnjače (strumu) koje pritišće okolne strukture poput jednjaka i dušnika, što dovodi do otežanog gutanja i disanja.

Toksični adenomi su vrući čvorovi koji nekontrolirano luče hormone, uzrokujući povišeni tlak i ubrzan metabolizam. Kirurška terapija često je metoda izbora za njihovo liječenje. Izrazito uvećane štitnjače mogu biti indikacija za kiruršku terapiju iz estetskih i funkcionalnih razloga. U takvim velikim štitnjačama, zbog nedostatka precizne dijagnostike, često se pronalaze znakovi maligne bolesti, poput karcinoma štitnjače.

Dijagnostika čvorova na štitnjači

Kod svakog pacijenta koji ima problema sa štitnjačom, nakon detaljnog razgovora i orijentacijskog fizikalnog pregleda štitnjače i vrata, neophodno je provesti standardiziranu obradu kako bismo dobili uvid u lokalni i funkcionalni status štitnjače.

Standardizirana obrada uključuje ultrazvučni pregled (UZV) štitnjače i vrata, koji omogućuje vizualizaciju svih promjena prisutnih u štitnjači. Svaka promjena veća od 1 cm ili s sumnjivim karakteristikama zahtijeva dodatnu obradu, što uključuje citološku analizu.

Ova procedura uključuje upotrebu tanke igle koja se uvodi u tkivo štitnjače pod kontrolom ultrazvuka, uzimanje uzorka tkiva radi dodatne analize. Na temelju takvog materijala, citolog može s 95% sigurnošću odrediti karakteristike promjena unutar štitnjače.

Određivanjem hormona u krvi, uobičajeno TSH i fT4, dobivamo informacije o cjelokupnom hormonalnom statusu pacijenta.

  • TSH, hormon koji luči hipofiza, kontrolira funkciju štitnjače, regulirajući proizvodnju hormona.
  • FT4 je ključni aktivni hormon štitnjače koji utječe na različite metaboličke procese u tijelu.
  • Ovisno o hormonalnom statusu pacijenta, krvna analiza može uključivati dodatne hormone poput fT3, T3 i T4.

Kod sumnje na Hashimoto tireoiditis, mjerimo vrijednosti protutijela na tiroksin peroksidazu (anti TPO) i protutijelo na tireoglobulin (anti Tg).

Kod pacijenata s karcinomom štitnjače, određivanje tireoglobulina (Tg) može biti značajan marker za praćenje tijeka maligne bolesti. Slično, kalcitonin se mjeri kao specifičan marker za medularni karcinom.

Liječenje čvorova u štitnjači

Na temelju svih prikupljenih nalaza, naš će tim individualno za svakog pacijenta odrediti i preporučiti optimalni terapijski pristup.

U većini slučajeva, kada se suočavamo s većim čvorovima u štitnjači, kirurški tretman postaje preporučena metoda liječenja.

Ova terapija uključuje odstranjivanje polovice štitnjače, poznato kao lobektomija.

Ponekad je potrebno izvršiti potpunu tireoidektomiju, tj. ukloniti oba režnja štitnjače. U slučaju zloćudnih bolesti, može biti nužno ukloniti čvorove koji su blizu štitnjače, a takva operacija se naziva centralna disekcija vrata.

Ako pacijent ima metastatske čvorove na vratu oko važnih krvnih žila poput karotidnih arterija, tada se izvodi lateralna disekcija vrata.

Naručite se na pregled

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. 

Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Naš cilj je da kroz uspješno postavljenu dijagnozu, i odabir individualnog liječenja, uz pravodobno praćenje pacijenta postignemo siguran i dugoročno dobar rezultat.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444-646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS