Nosna polipoza

Polipi, benigni izraslini tkiva na sluznici nosa i sinusa, predstavljaju izazov koji zahtijeva pažljivu dijagnozu i odgovarajući pristup liječenju.

Dobroćudne prirode, ali s potencijalom rasta

Polipi se najčešće pojavljuju kao posljedica kroničnog rinosinusitisa, ali ponekad mogu ukazivati na povezanost s ozbiljnijim stanjima poput tumora nosne šupljine.

Nosna polipoza je bolest sluznice nosa i paranazalnih šupljina, s lokaliziranim stvaranjem dobroćudnih peteljkastih izraslina na sluznici - polipa. Iako je taj naziv uvriježen, treba reći da je preciziniji naziv, a što se vidi i iz definicije, rinosinusna ili sinonazalna polipoza.

Bolest je razmjerno česta, s pojavnošću (prevalencijom) od jedan do četiri posto, s tendencijom porasta. Dva su važna čimbenika porasta sinonazalne polipoze.

Jedan je napredak dijagnostike, endoskopije nosa i paranazalnih šupljina i CT-a tog područja, a drugi porast pojavnosti kroničnih upalnih bolesti dišnog sustava, posebice astme.

Zašto nastaje nosna polipoza?

Prema znanstvenim spoznajama, ključnu ulogu u patogenetskim mehanizmima nosne polipoze imaju eozinofili.

Oni u tkivu nosnih polipa proizvode i otpuštaju proupalne citokine koji potom reguliraju njihovu aktivnost i preživljavanje te tako mijenjaju eozinofilne upalne učinke.

Prema tome, čini se da je nosna polipoza samopodržavajući kronični upalni proces u kojem postojanje inicijalnog provocirajućeg čimbenika nije nužno za trajanje bolesti.

 

Simptomi nosnih polipa

Nosni polipi mogu uzrokovati različite simptome koji mogu varirati u intenzitetu. Evo nekoliko uobičajenih simptoma nosnih polipa:

  1. Začepljenost nosa - Nosni polipi mogu uzrokovati otežano disanje i osjećaj začepljenosti nosa.

  2. Rinitis - Obilno iscjetkivanje nosa, koje može biti vodenasto ili guste konzistencije, često je prisutno kod osoba s nosnim polipima.

  3. Gubitak osjeta mirisa i okusa - Nosni polipi mogu ometati normalan protok zraka kroz nos, što može rezultirati gubitkom osjeta mirisa i okusa.

  4. Glavobolje - Pritisak i iritacija uzrokovani nosnim polipima mogu rezultirati glavoboljama, posebno u predjelu čela i obraza.

  5. Poteškoće s disanjem - Veliki ili brojni polipi mogu uzrokovati poteškoće s disanjem kroz nos, čak i kad osoba nije prehlađena.

  6. Pritisak u licu - Osjećaj pritiska ili težine u području lica, posebno oko nosa i očiju, može biti simptom nosnih polipa.

  7. Kašalj - Nosni polipi mogu uzrokovati nadražaj grla, što rezultira kašljem.

  8. Problemi s disanjem kroz usta - Zbog začepljenosti nosa, osobe s nosnim polipima mogu imati poteškoće s disanjem kroz nos, što može dovesti do disanja kroz usta.

Dijagnostika nosnih polipa

Osobe koje su dijagnosticirane s polipima nosa i sinusa nužno bi trebale potražiti pregled kod specijaliste otorinolaringologa (ORL). Specifičan pregled, poput endoskopskog pregleda nosa i sinusa, omogućava preciznu dijagnozu i razlikovanje između benignih polipa i onih povezanih s tumorima.

Liječenje nosnih polipa

Liječenje polipa nosa i sinusa može uključivati konzervativne metode, poput steroidnih sprejeva za nos i antihistaminika kako bi se kontrolirala upala.

U nekim slučajevima, posebno kada su polipi veliki ili uzrokuju ozbiljne simptome, može se razmotriti kirurški zahvat. Kirurško uklanjanje polipa, obično izvedeno endoskopskom tehnikom, omogućava precizno uklanjanje izraslina i poboljšanje simptoma pacijenta.

Gdje se možete naručiti na pregled?

Nos je bitan dio gornjih dišnih puteva te je njegova pravilna funkcija ključna za rad cijelog organizma. Prohodnim dišnim putevima rizici od oboljenja su manji, a san je kvalitetniji i ljepši. 

Naručite se na pregled u Polikliniku LF još danas. Nazovite nas na broj +3851 2444 646 ili ispunite online obrazac


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS