Operacija polipa na glasnicama

Riješite se izraslina koje uzrokuju promuklost i otežan govor

Riješite se izraslina koje uzrokuju promuklost i otežan govor

Proizvodnja zvuka, odnosno ljudski glas, jedan je od osnovnih alata komunikacije ljudskog roda. Što su glasnice zdravije, to je govor jasniji i lakše razumljiv ostalima.

Ipak, naprezanje glasnica, poput vikanja ili učestalog pričanja, može rezultirati ozljedama i zadebljanjima tkiva, odnosno polipima. Iako su bezbolni, polipi su često odgovorni za pojavu kronične promuklosti i otežanog pričanja

Budući da se ne mogu smanjiti i proći s vremenom, operacija polipa na glasnicama smatra se najboljim rješenjem za tretiranje promuklosti, otežanog govora ili učestalog pucanja glasa. 

Kako funkcioniraju naše glasnice?

Glasnice nisu ništa više od tankog tkiva mišića i sluznice koje se stežu prilikom protoka zraka. Njihova uloga je regulirati količinu zraka koja prolazi kroz dušnik, čime se stvara zvuk. 

Izdisanjem zraka i stezanjem glasnica dolazi do njihovih vibracija, a sinkronizirano gibanje stvara zvučne valove koji se u kombinaciji s ostalim vibracijama pretvaraju u razumljiv govor. 

Potpuno opuštene glasnice ne proizvode nikakav zvuk te dozvoljavaju protok zraka bez ikakvih smetnji (disanje).

Kada se pojavljuju polipi na glasnicama?

Prilikom konstantnog vikanja, urlanja, glasnog pjevanja ili pjevanja na neprirodno niskoj frekvenciji dolazi do povećanog naprezanja glasnica. To naprezanje može prouzročiti pucanje kapilara na glasnicama te stvaranju lezija

Ako lezije ponovo pucaju, zbog učestalog trošenja glasnica, dolazi do formiranja zadebljanog tkiva koje se s vremenom razvija u izraslinu poznatu kao polip

Polipi na glasnicama su bezbolni, no uzrokuju razne tegobe, poput promuklosti, pucanja glasa i otežanog govora. Ono što čini situaciju kompliciranom jest da još veće naprezanje, zbog promuklosti, može rezultirati povećanjem polipa.

Drugim riječima, ako ignorirate polipe na glasnicama i uporno forsirate govor bez obzira na smetnje,  može doći do još veće promuklosti i otežanog pričanja. 

Zbog čega još možete imati polipe na glasnicama?

Polipi na glasnicama mogu nastati i zbog ostalih čimbenika. 

 • Želučani refluks

Do želučanog refluksa dolazi kada se kiselina iz želuca vraća u jednjak. Pošto jednjak nema sluznicu koja bi štitila tkivo od kiseline, ova pojava zna biti neugodna zbog osjećaja boli i pečenja u prsima i grlu. 

Ako se kiselina češće vraća do grla, tkivo glasnica može biti nadraženo, a kao posljedica može doći do razvoja polipa. 

Kako biste smanjili vraćanje želučane kiseline u jednjak i grlo, nastojte izbjegavati obilne obroke prije spavanja, a isto tako probajte smanjiti konzumaciju kave i alkohola. 

 • Alergije

Alergije mogu nadražiti dišne puteve, pa tako i vaše glasnice. Učestali kašalj i kihanje mogu izazvati naprezanje glasnica i osjećaj ''grebanja'' grla. 

Formiranje lezija, a kasnije i polipa, češći su kod sezonskih alergija, kada su simptomi duži te kada su glasnice više izložene iritirajućem alergenu. 

 • Pušenje i alkohol

Bilo da je riječ o cigaretama, ili ostalim duhanskim proizvodima, udisanje dima može naškoditi zdravlju vaših glasnica. Osim visoke temperature dima, u duhanskim proizvodima se nalazi nikotin koji, zajedno s nastalim katranom, još više šteti vašem zdravlju.

Uz duhanske proizvode, alkohol također remeti stanje vaših glasnica. Osim što može potaknuti želučani refluks, alkohol dehidrira organizam što obično rezultira suhim grlom. Pušenje i alkohol u kombinaciji znatno povećavaju rizik od nastanka karcinoma grla. 

 • Hipotireoza

Hipotireoza je stanje u kojem je rad štitnjače znatno usporen. Prepoznaje se po sporijem metabolizmu, koji uz sebe veže simptome kao što su usporen govor, umor, dobivanje na kilaži, sklonost depresiji itd. 

Zbog hormonalnih promjena, ali i zadebljanja štitnjače, može doći do otežanog rada glasnica te naprezanja prilikom govora. Takva pojava vrlo lako može rezultirati pojavu polipa. 

Kako se dijagnosticiraju polipi na glasnicama?

U Poliklinici Lohuis Filipović poremećaje na glasnicama dijagnosticiramo putem nekoliko metoda:

Uporabom fleksibilnog endoskopa promatramo područje nosa, ždrijela grkljana te početnog dijela jednjaka te time utvrđujemo postojanje polipa. 

 • Video-stroboskopija

Video dokumentacijom anatomije glasnica, grla i ostalih okolnih struktura dobivamo uvid u postojeće izrasline. 

 • Laringoskopija

Korištenjem fiberoptičkog laringoskopa, liječnik pregledava vaše dišne puteve. Pregled se izvodi pod djelovanjem anestezije zbog koje ste opušteniji te koja sprječava ''gag'' refleks. Detaljnim pregledom, liječnik dobiva uvid u strukturu glasnica i larinksa.

 • Biopsija glasnica

Prilikom laringoskopije, liječnik može uzeti uzorak tkiva s glasnica. To tkivo se kasnije analizira pod mikroskopom ne bi li se otkrile abnormalnosti, poput tumora ili cisti. 

Kako se pripremiti za operaciju polipa na glasnicama?

Nakon obavljenih dijagnostičkih pregleda, naš tim specijalista za kirurgiju vrata i glave i otorinolaringologije daje vam smjernice za nastavak tretiranja otkrivenih tegoba.

U slučaju operacije, bit ćete upoznati sa svim uputama kojih se morate pridržavati kako bi zahvat prošao bez komplikacija te kako bi oporavak bio što brži.

Pošto se za operaciju glasnica koristi opća anestezija, prije zahvata morat ćete nam priložiti određene nalaze, poput EKG snimke, laboratorijske nalaze ili čak nalaze spirometrije

Ovim nalazima imamo u uvidu vaše normalne vitalne funkcije, što će nam služiti za usporedbu prilikom operacije glasnica. 

Ako primijetimo bilo kakva odstupanja zbog djelovanja opće anestezije, poput ubrzanog disanja i otkucaja srca, vaši nalazi nas mogu upozoriti na pojavu mogućih komplikacija.

Osim priloženih dokumentacija, prije operacije potpisat ćete suglasnost u kojoj ćete još jednom biti detaljno upoznati s postupkom primjene opće anestezije, procedurom operacije i komplikacija koje se mogu dogoditi izvođenjem zahvata.

Prije odstranjivanja polipa obavezno se pridržavati sljedećih smjernica:

 • Izbjegavajte konzumaciju kave, alkohola i pušenje cigareta kako ne biste dodatno iziritirali sluznicu
 • Na dan operacije nemojte ništa jesti 
 • Izbjegavajte trošenje tableta koje razrjeđuju krv (Aspirin, Andol, Ibuprofen)

Ako bolujete od poremećaja zgrušavanja krvi, obavezno nas o tome obavijestite kako bismo se odlučili za adekvatno rješenje, ili u potpunosti odgodili provođenje zahvata. 

Također, ako netko od vaših bližnjih ima alergijske reakcije na anesteziju, ili ako ste prilikom prijašnjih operacija primijetili slične tegobe, obavijestite nas kako bismo prilagodili metode kirurškog zahvata. 

Kako izgleda operacija polipa na glasnicama?

Operacija polipa na glasnicama izvodi se na dva načina: LASER-om ili standardnom kirurškom metodom

Jednom kada se smjestite na operacijski stol, anesteziolog vam daje opću anesteziju. Zbog djelovanja opće anestezije nećete osjećati nikakvu bol, a zahvata se nećete ni sjećati. 

Anesteziolog će tijekom provođenja operacije promatrati vaše vitalne funkcije te će reagirati ako primijeti bilo kakve promjene koje bi mogle upućivati na komplikacije. 

Kada se nađete u besvjesnom stanju, ORL specijalist i kirurg glave i vrata započinju operaciju. 

Prije odstranjenja polipa se kroz dišne puteve provlači operacijski mikroskop. Njime se može jasno prepoznati i locirati polip, a kirurgu je to jedini način da uspješno ukloni polip s glasnice.

Nakon što je mikroskopom locirana glasnica, kirurg može ukloniti polip koristeći dvije metode:

 • Laserska operacija

Kirurg kroz dišne puteve provodi sondu koja pri vrhu emitira lasersku energiju. LASER-om se omogućuje točno i precizno odstranjivanje tkiva, a proizvedene rane su minimalne.

 • Mikrokirurško odstranjenje polipa „hladnom tehnikom“

Mikrokirurško uklanjanje polipa hladnim nožem/finim škarama češća je tehnika operacija glasnica. Iako je laser precizniji u odstranjivanju sitnih izraslina, postoji rizik oštećenja okolnih tkiva zbog emitiranja topline.

Polip se odstranjuje nožem uz prisutnost mikrolaringoskopa

Operacija obično traje između 30-60 minuta

Oporavak nakon operacije polipa na glasnicama

Poslije gotovo svake operacije pušteni ste doma isti dan. No, pridržavanje uputa koje smo vam dali mogu igrati veliku ulogu između pravilnog iscjeljenja i pojave komplikacija. 

Nakon operacije možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, uz minimalno naprezanje. Bilo kakva vrsta naprezanja može iziritirati rane na glasnicama te potaknuti razvoj komplikacija.

Ovisno o ozbiljnosti operacijskog zahvata, ne biste smjeli proizvoditi nikakve zvukove od 3-14 dana. Drugim riječima, čak ni šaputanje ili tiho pričanje nije dozvoljeno. 

Prehrana vam mora biti što lakša i slabijeg integriteta; izbjegavajte hranu koja se puno žvače, kao i gutanje obilnih zalogaja. U početku će vam najviše goditi hrana kao što je jogurt, sladoled ili puding

Isto tako, izbjegavate vruće napitke i hranu. Visoka temperatura hrane i pića može prouzročiti širenje krvnih žila te otvaranje rana. 

Koje su moguće nuspojave nakon operacije polipa?

Nakon operacije možete se susresti s nuspojavama tipične za svaku operaciju, poput krvarenja, infekcije ili alergijske reakcije na anesteziju.

No, uz operaciju glasnica vežemo još nekoliko nuspojava:

 • Promuklost -obično prolazi par tjedana nakon operacije
 • Bol -česta prilikom gutanja, kratkog vijeka
 • Promjena u kvaliteti glasa
 • Ozljeda zuba prilikom korištenja aparature -kako bismo spriječili ovu situaciju postavljamo zaštitu na zube
 • Pojava novih polipa -ako vaše glasnice nastave funkcionirati jednakim intenzitetom kao i prije, postoji šansa za razvoj novih polipa na glasnicama.

Gdje se mogu naručiti na operaciju glasnica?

U Poliklinici Lohuis Filipović svjesni smo koliko je vaš glas bitan za svakodnevnu interakciju s drugima. Upravo zbog toga primjenjujemo modernu tehnologiju i metode koje vaše glasnice vraćaju u formu. 

Polipi su bezbolne izrasline te je njihova prisutnost ignorirana sve do pojave prvih tegoba. Nažalost, oni se ne mogu povući sami od sebe te ih je potrebno kirurški odstraniti. 

Problemi kao što su promuklost, naprezanje prilikom govora i pucanje glasa samo su neki od pojava koje mogu nastati zbog polipa na glasnicama. 

Stoga, nemojte čekati da promuklost prirodno nestane, već se naručite na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem online obrasca


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS