Operacija glasnica

Uklanjanje promjena na glasnicama

Operacija glasnica - uklanjanje promjena na glasnicama

Verbalna komunikacija tj. govor ključna je za socijalizaciju s drugima.

Nema funkcije govora bez naših glasnica. One su poput instrumenta, a da bi proizvele lijepu melodiju, potrebno ih je održavati i brinuti se o njima. 

Često zanemarujemo zdravlje svojih glasnica sve do trenutka kada se pojave tegobe kao što je promuklost, pucanje glasa ili otežan govor.  U većini slučajeva pomoći će topli čaj i pastila. 

No, ponavljaju li isti slučajevi uzastopno, možda vašim glasnicama treba poseban tretman

U slučajevima kada konzervativne metode liječenja ne pomažu, operacija odstranjivanja promjena na glasnicama postaje najbolje rješenje za vas. 

Kako funkcioniraju glasnice?

Kada zrak prolazi kroz kanal između glasnica, njegova prohodnost može se poremetiti neravninama glasnica, tvorbama (noduli ili polipi najčešće, ili tumori). 

Te su tvorbe odgovorne za stvaranje vibracija koje mijenjaju tok zraka te time stvaraju poremećaj glasa ili disfoniju

U slučaju čovjekove proizvodnje zvuka, zrak iz pluća prolazi kroz dušnik i dolazi do glasnica. Stezanjem i opuštanjem glasnica dolazi do sinkronizirane vibracije koja kao rezultat proizvodi zvuk.

Kada su glasnice potpuno opuštene, zrak slobodno prolazi kroz dišne puteve te se zvuk ne proizvodi (disanje).

Što su glasnice više spojene, to će frekvencija zvuka biti viša

Ako u obzir uzmemo jednostavnost mehanizma proizvodnje zvuka, zaista je nevjerojatno koliko toga možemo učiniti s našim glasnicama. Stoga, briga za njihovo zdravlje ne smije biti zanemarena. 

Što sve može ugroziti zdravlje vaših glasnica?

Rijetko kada se problemi s glasnicama pojave kao rezultat loše genetike. Tegobe s glasnicama se najčešće manifestiraju zbog vanjskih faktora, a posljedica su prvenstveno naših loših navika.

Postoje mnogi čimbenici koji utječu na zdravlje vaših glasnica:

 • Pušenje, duhanski proizvodi

Dim cigareta i ostalih duhanskih proizvoda mogu znatno skratiti vijek trajanja vaših glasnica. Isto vrijedi i za dim kojeg proizvode električne cigarete. Kemikalije koje se koriste za stvaranje raznih okusa u dimu mogu trajno oštetiti i glasnice i pluća. 

Čak i bez prisutnosti nikotina i opasnih kemikalija, udisanje vrućeg zraka samo po sebi može biti štetno za glasnice.

 • Pijenje alkohola i kave

Prekomjerna konzumacija kave i alkohola štetno djeluje na sluznicu, a isto tako rezultira gubitkom tekućine i dehidracijom. 

 • Želučana kiselina

Želučana kiselina također nadražuje sluznicu oko glasnica, a pojačana konzumacija hrane bogate šećerom i mastima, alkohola i kave, mogu vrlo brzo poremetiti ravnotežu u želucu.

Kiselina može pogoršati postojeće probleme, poput astme ili upale sinusa. 

 • Šećerna bolest

Periferna neuropatija česta je nuspojava onih koji boluju od šećerne bolesti. 

Naime, periferna neuropatija odgovorna je za gubitak osjeta, mišićnih aktivnosti, ili funkcija unutarnjih organa. 

Zbog toga, u nekim slučajevima, može doći i do poremećaja u radu glasnica. 

 • Učestalo korištenje glasnica

Profesionalni pjevači, glumci i spikeri koriste svoje glasnice češće od ostale populacije. Zbog toga, nakon dužeg perioda, dolazi do naprezanja te njihove oslabljene funkcije. 

 • Loši uvjeti u okolini

Suh zrak tijekom sezone grijanja, buka u radnom okruženju ili zadimljene prostorije samo su neki od brojnih uvjeta koji mogu štetiti zdravlju vaših glasnica. 

 • Lijekovi

Korištenje lijekova, poput inhalacijskih steroida za liječenje astme, može rezultirati promjenom glasa ili promuklošću. Diuretici također uzrokuju promjenu vlažnosti glasnica i ždrijela, zbog gubitka tekućine.

 • Neurološke bolesti kao što je npr. miastenija gravis

Koji sve poremećaji u radu glasnica postoje?

Na poremećaje u radu glasnica sumnja se tek kada se tegobe uzastopno ponavljaju. 

Promuklost nakon koncerta normalna je pojava i proći će za par dana, ali kronična promuklost, otežan govor i pucanje glasa, zbog kojih je poremećena vaša svakodnevica, mogu uputiti na razvoj nekih od sljedećih poremećaja: 

 • Polipi na glasnicama

Ova bezbolna izraslina na glasnicama može prouzročiti tegobe kao što su kašalj, promuklost i zamaranje glasa. 

Polipi nastaju kao posljedica akutnog krvarenja koje se pojavljuje zbog prevelikog naprezanja glasnica (deranje, buka na poslu, pričanje…). Razvoju polipa još više doprinose navike poput pušenja i konzumacije kave ili alkohola.

 • Čvorići ili vokalni noduli

Vokalni čvorići su izbočenja koja nastaju na rubovima glasnica, a nastaju zbog prekomjernog naprezanja glasnica. 

Zbog korištenja viših frekvencija u govoru, čvorići su češći kod žena i djece. Tzv. forsirana fonacija nastaje kada rubovi glasnica vibriraju na najvišoj amplitudi, a mehanički sraz tih glasnica rezultira do oštećenja tkiva i njegova zadebljanja. 

 • Ciste

Ciste na glasnicama su rijetka pojava jer glasnice na sebi nemaju žljezdanog tkiva. No, prilikom embrionalnog razvoja mogući su prebačaji takvog tkiva i do glasnica. Glavna nuspojava ciste je znakovita promuklost i otežano pričanje. 

 • Reinkeov edem

Ova bolest zahvaća površni dio glasnice, tzv. laminu propriju. Taj je dio glasnica jedan od najvažnijih za stvaranje glasa jer sluz koja se nalazi na tom djelu pomaže u formiranju zvučnih valova. Bolest je dobroćudna, a glavni uzročnik je pušenje.

 • Tumor glasnica

Karcinom glasnica također je jedna od bolesti koja je usko povezana s pušenjem.

Prije tumora moguće su pojave pred-kancerogenih lezija, crvenih i bijelih tkiva koje se kasnijim razvojem pretvaraju u tumor. Uklanjanje tih lezija znatno smanjuje rizik od razvoja karcinoma. 

 • Paraliza glasnica

Do paralize glasnica dolazi prilikom ozljeda živaca u moždanom deblu i u blizini glasnica. Češće dolazi do paralize lijeve glasnice jer povratni živac ima dulji put iz moždanog debla do grkljana, čime se povećavaju šanse za njegovu kompresiju ili kirurške ozlijede. 

Kako se otkrivaju promjene na glasnicama?

Kada konzervativne metode liječenja, poput pastila ili toplih napitaka, više ne pomažu, odlazak na dijagnostičke preglede najbolje je rješenje za otkrivanje bilo kakvih poremećaja vezane uz zdravlje vaših glasnica. 

U Poliklinici Lohuis Filipović poremećaje na glasnicama dijagnosticiramo putem nekoliko metoda:

Uporabom fleksibilnog endoskopa promatramo područje nosa, ždrijela grkljana te početnog dijela jednjaka te time utvrđujemo postojanje mogućih patologija. 

 • Video-stroboskopija

Video dokumentacijom anatomije glasnica, grla i ostalih okolnih struktura dobivamo uvid u moguće poremećaje vezane uz proizvodnju glasa. 

Korištenjem fiberoptičkog laringoskopa, liječnik pregledava vaše dišne puteve. Pregled se izvodi pod djelovanjem anestezije zbog koje ste opušteniji te koja sprječava ''gag'' refleks. Detaljnim pregledom, liječnik dobiva uvid u strukturu glasnica i larinksa.

 • Biopsija glasnica

Prilikom laringoskopije, liječnik može uzeti uzorak tkiva s glasnica. To tkivo se kasnije analizira pod mikroskopom ne bi li se otkrile abnormalnosti, poput tumora ili cisti.  

Kako se pripremiti za operaciju glasnica?

Nakon obavljenih dijagnostičkih pregleda, naš tim specijalista za kirurgiju vrata i glave i otorinolaringologije daje vam smjernice za nastavak tretiranja otkrivenih tegoba.

U slučaju operacije, bit ćete upoznati sa svim uputama kojih se morate pridržavati kako bi zahvat prošao bez komplikacija te kako bi oporavak bio što brži.

Pošto se za operaciju glasnica koristi opća anestezija, prije zahvata morat ćete nam priložiti određene nalaze, poput EKG snimke, laboratorijske nalaze ili čak nalaze spirometrije

Ovim nalazima imamo u uvidu vaše normalne vitalne funkcije, što će nam služiti za usporedbu prilikom operacije glasnica. 

Ako primijetimo bilo kakva odstupanja zbog djelovanja opće anestezije, poput ubrzanog disanja i otkucaja srca, vaši nalazi nas mogu upozoriti na pojavu mogućih komplikacija.

Osim priloženih dokumentacija, prije operacije potpisat ćete suglasnost u kojoj ćete još jednom biti detaljno upoznati s postupkom primjene opće anestezije, procedurom operacije i komplikacija koje se mogu dogoditi izvođenjem zahvata.

Prije operacije glasnica obavezno se pridržavajte sljedećih smjernica:

 • Izbjegavajte konzumaciju kave, alkohola i pušenje cigareta kako ne biste dodatno iziritirali sluznicu
 • Na dan operacije nemojte ništa jesti 
 • Izbjegavajte trošenje tableta koje razrjeđuju krv (Aspirin, Andol, Ibuprofen)

Ako bolujete od poremećaja zgrušavanja krvi, obavezno nas o tome obavijestite kako bismo se odlučili za adekvatno rješenje, ili u potpunosti odgodili provođenje zahvata. 

Također, ako netko od vaših bližnjih ima alergijske reakcije na anesteziju, ili ako ste prilikom prijašnjih operacija primijetili slične tegobe, obavijestite nas kako bismo prilagodili metode kirurškog zahvata. 

Kako izgleda operacija glasnica?

Postoji nekoliko metoda putem koje se može vršiti operacija nad glasnicama. No, prije toga, kako bi operacija bila bezbolna i sa što manje uzrokovanih traumi, potrebna je dobra priprema.

Ulaskom u ordinaciju odmah ćete leći na operacijski stol. Jednom kada se udobno smjestite, anesteziolog vas stavlja pod djelovanje opće anestezije. Opća anestezija učinit će zahvat bezbolnim, a operacije se nećete ni sjećati.

Anesteziolog će pratiti vaše vitalne funkcije tijekom cijelog zahvata te će  obratiti pozornost na moguće komplikacije.

Kada se nađete u besvjesnom stanju, operacija može početi. U poliklinici LF vršimo nekoliko vrsti operacija glasnica:

 • Laserska operacija glasnica

Još poznatija kao mikrolaringoskopija, ovaj zahvat koristi LASER-sku aparaturu kako bi odstranio tkiva kao što su polipi, čvorići, tumori te ostale vrste lezija

Fiberendoskopom se lociraju glasnice, a posebnom sondom koja emitira lasersku energiju odstranjujemo višak tkiva. 

Operacija obično traje između 60-90 minuta, a nakon zahvata smijete otići doma. 

 • Augmentacija glasnica

Augmentacija glasnica standardna je procedura kojom se liječi paraliza glasnica. Ako bolujete od paralize glasnica, vaše glasnice se ne mogu u potpunosti spojiti. Ovo dovodi do problema stvaranja zvuka i razgovijetnog govora. 

No, tijekom ovog zahvata, kirurg povećava volumen vaših glasnica ubrizgavanjem filera od hijaluronske kiseline ili masti

Vaše glasnice su nakon zahvata zadebljane te je proizvodnja zvuka olakšana. 

Zahvat ne traje dulje od 30 minuta.

 • Strukturni implantati

Umjesto injekcije u glasnice, ovaj se postupak oslanja na upotrebu implantata u grkljanu za promjenu položaja glasnice. 

Ovaj zahvat, još poznatiji kao tiroplastika, ne traje dulje od 2 sata

Operacija glasnica - oporavak

Poslije gotovo svake operacije pušteni ste doma isti dan. No, pridržavanje uputa koje smo vam dali može imati veliku ulogu između pravilnog iscjeljenja i pojave komplikacija. 

Nakon operacije možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, uz minimalno naprezanje. Bilo kakva vrsta naprezanja može iziritirati rane na glasnicama te potaknuti razvoj komplikacija.

Ovisno o ozbiljnosti operacijskog zahvata, ne biste smjeli proizvoditi nikakve zvukove od 3-14 dana. Drugim riječima, čak ni šaputanje ili tiho pričanje nije dozvoljeno. 

Prehrana vam mora biti što lakša i slabijeg integriteta; izbjegavajte hranu koja se puno žvače, kao i gutanje obilnih zalogaja. U početku će vam najviše goditi hrana kao što je jogurt, sladoled ili puding

Isto tako, izbjegavate vruće napitke i hranu. Visoka temperatura hrane i pića može prouzročiti širenje krvnih žila te otvaranje rana.

Koje su moguće nuspojave nakon operacije glasnica?

Nakon operacije glasnica možete se susresti s nuspojavama tipičnima za svaku operaciju, poput krvarenja, infekcije ili alergijske reakcije na anesteziju.

No, uz operaciju glasnica vežemo još nekoliko nuspojava:

 • Promuklost - obično prolazi par tjedana nakon operacije
 • Bol - česta prilikom gutanja, kratkog vijeka
 • Promjena u kvaliteti glasa
 • Ozljeda zuba prilikom korištenja aparature - kako bismo spriječili ovu situaciju postavljamo zaštitu na zube
 • Pogoršanje zdravlja glasnica - ako operacija nije dala značajne rezultate, ili ako je potaknula razvoj još većih komplikacije, morat ćemo ponoviti operaciju. 

Gdje se mogu naručiti na operaciju glasnica?

U Poliklinici Lohuis Filipović svjesni smo koliko je vaš glas bitan za svakodnevnu interakciju s drugima. Upravo zbog toga primjenjujemo modernu tehnologiju i metode koje vaše glasnice vraćaju u formu. 

Problemi kao što su promuklost, naprezanje prilikom govora, ili pucanje glasa više vam ne moraju predstavljati probleme. Naručite se još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS