Operacija ciste na vratu

Spriječite daljnji rast ciste i moguće komplikacije

Operacija ciste na vratu - spriječite daljnji rast ciste i moguće komplikacije

Ciste na vratu su anomalije koje su se razvile još u embrionalnoj fazi razvoja organizma.

One nastaju zbog poremećaja propadanja tireoglosalnog kanala i nepravilnog razvoja škržnog luka na vratu, i uglavnom su bezopasne. 

U većini slučajeva su bezbolne te se najčešće uklanjaju iz estetskih razloga. Ipak, ako se ne odstrane, postoji mogućnost razvoja infekcije ciste, što uzrokuje komplikacije kao što su porast u veličini ciste, bolnost, pritisak na okolne anatomske strukture i ograničena pomičnost vrata.  

Operacija ciste na vratu je zato jedino rješenje u sprječavanju razvoja bilo kakvih komplikacija na vratu. 

Kako nastaju ciste na vratu?

Postoje dva tipa cisti na vratu; medijalna i lateralna cista. Iako obje uzrokuju slične tegobe, postoji razlika u njihovom nastanku i razvoju. 

Ove dvije vrste cisti najviše se razlikuju po mjestu nastanka - medijalna cista se obično pojavljuje u središnjoj liniji vrata, iznad razine grkljana, dok su lateralne ciste smještene sa strane na vratu i okružene važnim strukturama kao što je hipoglosalni živac, karotidna arterija, akcesorni živac. 

1.Medijalna cista na vratu 

Medijalne ciste na vratu nastaju još u embrionalnoj fazi razvoja. Naime, u toj fazi vaša se štitnjača nalazi ispod jezika, a tijekom razvoja embrija ona se lagano pomiče prema vratu i trajno zadržava na području ispred i ispod grkljana

Prolaz koji se formira putovanjem štitnjače od jezika do vrata naziva se tireoglosalni kanal. Jednom kada se štitnjača smjesti na svoje anatomsko mjesto, tireoglosalni kanal propada i postaje dio vezivnog tkiva

No, u nekim slučajevima tireoglosalni kanal ne propadne u potpunosti, već ostavi za sobom male džepove u tkivu, oblikuje se kapsula koja se potom ispuni staničnom tekućinom.

Medijalne ciste možete primijetiti po kuglastoj mekanoj tvorbi ispod brade i iznad grkljana. 

 1. Lateralna cista na vratu

Za razliku od medijalne, lateralna se cista formira prilikom razvoja škržnog luka na vratu. 

Škržni luk smatra se bitnim segmentom u embrionalnoj fazi razvoja organizma. Ovaj šesterodijelni sustav odgovoran je razvoj organa, mišića, kostiju i živaca glave i vrata, a iz svakog luka razvija se jedan dio tikva.

Tako se, primjerice, iz prvog škržnog luka razvijaju dijelovi čeljusti i mišići lica. Prilikom formacije novih tkiva može doći do nepravilnosti u rastu, a kao posljedica toga može doći do nastajanja novih kanala.

Ti se kanali mogu ispuniti staničnom tekućinom te se zauvijek zadržati između mišića vrata, kostiju i okolnih struktura

Nastala lateralna cista može se pojaviti u dva oblika: kao zadebljanje na vratu ili kao kanal s otvorom na koži, još poznatiji kao fistula. Iz fistule se često može lučiti sluzava tekućina, a ulaskom stranih organizama, poput bakterija, vrlo lako može doći do infekcije. 

I lateralne i medijalne ciste na vratu najbolje se tretiraju kirurškim odstranjenjem. Odstranjivanjem cisti eliminira se mogućnost razvoja daljnjih komplikacija, a isto tako uklanjate vidljivu tvorbu na vratu koja je estetski nametljiva.

Kada ciste na vratu uzrokuju probleme?

Ciste na vratu se u često  odstranjuju iz estetskih razloga. No, u slučaju značajnog povećanja ciste, može doći do otežanog gutanja, loše funkcije živaca te naposljetku infekcije koja može biti popraćena bolovima i crvenilom.

U slučaju fistule moguće je lučenje sluzaste tekućine neugodna mirisa, ili čak formiranje apscesa (gnojna nakupina formirana u kapsuli). Iz ovakve situacije vrlo se lako može razviti infekcija, koja se može proširiti i na okolne strukture i u duboke regije vrata, gdje se nalaze vitalne strukture. 

Dijagnostika prije operacije ciste na vratu

Prije nego li se odlučimo za operaciju ciste, u Poliklinici Lohuis Filipović provodimo razne dijagnostičke preglede i analize. Ovim pregledima prikupljamo potrebne podatke o cistama i vašim vitalnim funkcijama. 

Kako bismo bili sigurni u provođenje operacije, naša metoda dijagnoze sastoji se od nekoliko pregleda:

 • ORL pregled

Ovaj pregled temeljna je metoda u dijagnosticiranju svih bolesti vezane uz uho grlo i nos. ORL pregledomutvrđujemo smještaj, veličinu, konzistenciju, bolnost i pomičnost od podloge same ciste , te tako dobivamo dodatne informacije potrebne za daljnju dijagnostiku i liječenje.

 • Pregled ultrazvukom

Ultrazvukom možemo jasno prepoznati cistu na vratu. Ovaj pregled nije invazivan, što ga čini pogodnim za djecu. 

Uz snimku ciste možemo prepoznati i okolna tikva te reagirati ako primijetimo nešto sumnjivo, poput zadebljanog limfnog čvora ili povećane štitnjače.

 • MSCT glave i vrata

Ponekad potrebna komplementarna slikovna metoda uz UZV vrata, radi procjene smještaja ciste u odnosu na okolne važne strukture - prvenstveno karotidnu arteriju. 

 • Citološka punkcija

Kako bismo bili sigurni da je riječ o cisti, a ne o nekoj drugoj bolesti, poput tumora, izvodimo citološku punkciju. Kao jedna od metoda biopsije, ovaj se pregled obavlja uzimanjem uzorka tkiva koje se kasnije analizira pod mikroskopom. 

Uzorak se uzima ubodima iglom, a pregled obično ne boli više od vađenja krvi.  

Zbog primjene opće anestezije provodimo i laboratorijske pretrage te EKG snimke. Dobiveni nalazi služit će nam za usporedbu vašeg stanja prilikom operacije. 

Na temelju vaših normalnih vitalnih funkcija moći ćemo primijetiti bilo kakva odstupanja koja mogu uputiti na komplikacije tijekom zahvata. 

Ako ste imali iskustva sa sljedećim tegobama, obavezno nas obavijestite kako bismo prilagodili tijek i metodu operacije:

 • Alergije na anesteziju

Ako ste alergični na primjenu anestezije, možda ćemo morati odgoditi ili u potpunosti otpisati mogućnost vršenja kirurškog zahvata

 • Poremećaji zgrušavanja krvi

Ako imate poremećaje zgrušavanja krvi, bilo koji operacijski zahvat uz sebe veže povećani rizik od obilnog krvarenja te otežanog oporavka. 

Prije same operacije ispunit ćete obrazac u kojem dajete suglasnost za primjenu opće anestezije. U obrascu će biti detaljno opisan postupak operacije te moguće komplikacije tijekom oporavka. 

Priprema za operaciju ciste na vratu

Kako bi operacija prošla bez većih komplikacija te kako bi oporavak bio što brži, prije dolaska morat ćete se pridržavati sljedećih smjernica:

 • Dan prije operacije nemojte pušiti i konzumirati alkohol
 • Prije operacije jedite laganu hranu, a na operaciju nam dođite natašte
 • Izbjegavajte trošenje tableta koje razrjeđuju krv (Andol, Aspirin)

Kako izgleda operacija ciste na vratu?

Dolaskom u ordinaciju leći ćete na operacijski stol, a anesteziolog će vas staviti pod djelovanje opće anestezije. Zbog djelovanja opće anestezije nećete se sjećati zahvata te nećete osjetiti nikakvu bol. 

Jednom kada budete u besvjesnom stanju, operacija može početi. Kirurški zahvat izvodi specijalist za otorinolaringologiju i kirurg za glavu i vrat.

Operacija započinje rezom preko područja kože izbočene kuglastom tvorbom- cistom. Kada se napravi rez, kirurg pažljivo miče okolne strukture kako ih ne bi ozlijedio te dolazi do ciste. Prilikom operacije medijalne ciste, kirurg odstranjuje i dio podjezične kosti koja je povezana s cistom. 

Jednom kada kirurg ukloni cistu, rana se zatvara razgradivim šavovima ispod kože, a na kožu se postavljaju postoperativni flasteri.

Kako bi se izbjeglo sakupljanje tekućine, preko noći će biti postavljena drenaža.

Oporavak nakon operacije ciste na vratu

Nakon kirurškog zahvata najvjerojatnije ćete prenoćiti u poliklinici. Drugi dan uklanjamo vam drenažu te vas puštamo doma. 

Prvih tjedan dana izbjegavajte prevelika naprezanja vrata ili nagle trzaje glavom kako ne biste otvorili rane pod kožom.

Dozvoljena vam je lagana fizička aktivnost, kojoj s vremenom smijete podizati intenzitet.

Moguće komplikacije nakon operacije ciste

Nakon operacije ciste na vratu moguće su razne nuspojave, ovisno o vrsti ciste koja se odstranila. Ipak, ako je zahvat pravilno izveden, mogućnosti za razvoj komplikacija su male.

Nuspojave uklanjanja medijalne ciste:

 • Promjene u boji glasa - nastaje kao posljedica ozljede gornjeg laringealnog živca. Promjena boje glasa je gotovo neprimjetna, ali je nešto značajnija kod profesionalnih pjevača, glumaca ili spikera.
 • Postoperativno krvarenje - ova komplikacija se u većini slučajeva javlja 24 sata nakon operacije, a u slučaju pojačanog krvarenja potrebno je ponovo otvoriti ranu, dezinficirati ju te zatvoriti novim šavovima. 
 • Infekcija - infekciju možete prepoznati po bolovima na mjestu operacije, crvenilu i oticanju, a katkad i pojavom gnoja na površini kože. Infekcija se u većini slučajeva liječi antibioticima, a ponekad će potrebno ponovno otvoriti i očistiti ranu. 

Nuspojave odstranjivanja lateralne ciste:

 • Otežan i slabo razumljiv govor - nastaje zbog ozljede živca hipoglosusa koji je dužan za pravilnu funkciju jezika. Ozljeda živca može rezultirati paralizom mišića jezika na onoj strani gdje je uklonjena cista.
 • Hornerov sindrom - nastaje kao posljedica ozljede cervikalnog ganglija, a može rezultirati tegobama kao što je spuštena gornja vjeđa oka, uska zjenica te uvučena očna jabučica.
 • Sindrom bolnog ramena - kao posljedica ozljede akcesornog živca
 • Postoperativno krvarenje
 • Infekcija

 

Gdje možete obaviti operaciju ciste na vratu?

U Poliklinici Lohuis Filipović operaciju cisti provodimo gotovo svakodnevno. Svjesni smo kako prisutnost cisti može izazvati vizualno odbojne prizore, ali i ozbiljne tegobe, poput infekcija koje se mogu proširiti na okolna područja u vratu.

Operacija ciste na vratu bezbolan je zahvat s rijetkim komplikacijama, a svakodnevnim aktivnostima se možete vratiti gotovo odmah nakon izlaska iz poliklinike. 

Ako primjećujete zadebljanja na vratu i sumnjate na pojave kao što su ciste, limfni čvorovi ili čak tegobe sa štitnjačom, slobodno nas kontaktirajte na broj +3851 2444 646 i naručite se na pregled.

Ako prilikom telefonskog poziva zaboravite opisati sve tegobe koje ste iskusili, detaljno nam možete opisati sve što vas muči putem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS