Laringitis

Promuklost, kašalj, gubitak glasa i bol - kako liječiti?

Laringitis: promuklost, kašalj, gubitak glasa i bol - kako liječiti?

Laringitis, medicinski izraz, označava upalu grkljana, važnog dijela dišnog sustava smještenog između dušnika i ždrijela. Grkljan ima ključnu ulogu u stvaranju glasa i zaštiti dišnih putova od aspiracije hrane i pića tijekom govora.

Kada dođe do upale grkljana (laringitis), mogu se pojaviti različiti simptomi, uključujući promuklost, kašalj i gubitak glasa.

Akutni laringitis je upalno stanje koje traje do tri tjedna. Simptomi se obično javljaju naglo, a karakterizira ih promuklost, otežano i bolno gutanje, teško disanje, stridor (grub, visokotonni zvuk pri udahu, ukazujući na opstrukciju velikih dišnih putova, prvenstveno grkljana ili dušnika) i kašalj. Kod odraslih je obično blag i samoograničavajući, dok kod djece može biti ozbiljna s akutnim simptomima koji ugrožavaju život.

Kronični laringitis najčešće karakterizira dugotrajna promuklost, koja nije rezultat infekcije, već dugotrajne iritacije i strukturalnih promjena u grkljanu.

Uzrok pojave laringitisa

Laringitis može zahvatiti ljude svih dobnih skupina. Razlozi njegove pojave su brojni, najčešći su virusne i bakterijske infekcije.

Virusi, poput onih koji prouzrokuju prehladu ili gripu, često su primarni krivci za razvoj laringitisa.

Među bakterijama, uobičajeni uzročnici uključuju Hemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, beta-hemolitički streptokok, Klebsiella pneumoniae i Moraxella catarrhalis.

Moguća je i gljivična infekcija, posebice kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Osim infekcija, izloženost iritantima poput dima cigarete ili kemikalija također može izazvati laringitis, kao i neprikladna upotreba glasa. Kod nekih ljudi, dugotrajna izloženost ovim iritantima može rezultirati kroničnim problemima s grkljanom.

Koji su simptomi laringitisa?

Laringitis je česta bolest, ali točna učestalost teško je odrediti, kao i broj slučajeva kod određenog stanovništva u određenom vremenskom razdoblju. Razlog tome leži u činjenici da oboljeli često ne traže medicinsku pomoć, već se samostalno liječe simptomatski. Također, laringitis često proizlazi iz istovremene akutne respiratorne infekcije koja zahvaća nos, ždrijelo i/ili sinuse.

Laringitis može pokazati raznolike simptome različitog intenziteta, a prepoznavanje tih simptoma ključno je za pravodobno liječenje.

Postoje nekoliko ključnih simptoma povezanih s laringitisom:

 • Promuklost

Jedan od najčešćih simptoma laringitisa je promuklost. Osoba može primijetiti da joj je glas promukao ili da zvuči grubo. Promuklost je rezultat upale sluznice grkljana, posebno samih glasnica, što ometa njihovo normalno vibriranje. Promuklost može biti blaga ili izražena.

 • Kašalj

Kašalj je čest simptom laringitisa, često suh i nadražujući, posebice kada je izazvan iritantima poput dima cigarete ili zagađivača zraka. Ponekad može biti produktivan, uz izbacivanje sluzi.

U slučaju upale prostora grkljana ispod glasnica, što je često prisutno u subglotičnom laringitisu kod djece, kašalj može imati karakterističan zvuk sličan "lavežu psa".

 • Gubitak glasa

U nekim slučajevima, laringitis može uzrokovati potpuni gubitak glasa (afonija), što je posebno izraženo kod težih slučajeva upale grkljana. Gubitak glasa može biti privremen ili dugotrajan, ovisno o uzroku laringitisa i pravodobnosti liječenja.

 • Bol u grlu

Osobe s laringitisom često osjećaju nelagodu ili bol u grlu koja može biti blaga ili intenzivna, ovisno o ozbiljnosti upale. Bol ne mora biti izražena, ali ako postoji, ponekad dodatno ometa komunikaciju jer pacijent pokušava „štedjeti glas“.

Dijagnostika laringitisa

Dijagnoza upale grkljana obično se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike. Ako simptomi prate tipičan tijek, kao što su karakterističan kašalj i promuklost, dijagnoza se može postaviti već na temelju tih indikacija.

Ukoliko simptomi traju dulje od tri tjedna ili nema poboljšanja nakon sedam do deset dana liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, preporučuje se specijalistički otorinolaringološki pregled. Ovaj pregled je nužan i ranije u slučajevima teških oblika bolesti, budući da pruža vizualni prikaz grkljana.

Jaki laringitis može otkriti crvenilo, manji ili veći edem glasnica te prisutnost gustog viskoznog sekreta. Mičenje glasnica obično je uredno.

Moguće su promjene i u drugim dijelovima grkljana. Ako se u supraglotičnom području (iznad glotisa) primijeti crvenilo i edem, to može ukazivati na epiglotitis, što zahtijeva bolničko liječenje. Takva upala grkljana u dječjoj dobi predstavlja ozbiljno opasno stanje, a moguće ju je dijagnosticirati već u ordinaciji primarne zdravstvene zaštite.

Liječenje laringitisa

Dijagnoza i liječenje laringitisa ovise o uzroku i ozbiljnosti simptoma. U većini slučajeva, laringitis uzrokovan virusnom infekcijom često prolazi sam od sebe, a terapija se usmjerava na olakšavanje simptoma.

Ovo su neki čestih pristupa liječenju:

 1. Odmor glasa:

  • Izuzetno važan korak u liječenju laringitisa je odmor glasa.
  • Izbjegavajte vikanje, šaptanje i druge aktivnosti koje mogu dodatno naprezati glasnice.
  • Odmor omogućuje grkljanu da se oporavi, smanjuje rizik od komplikacija, a ako je potrebno govoriti, preferirajte puni glas umjesto šaptanja.
 2. Pijenje toplih napitaka:

  • Konzumiranje toplih napitaka poput čaja ili juhe može ublažiti iritaciju grkljana.
  • Održavajte hidrataciju pijenjem dovoljno vode ili primjenom pripravaka s hijaluronskom kiselinom.
 3. Inhalacija pare:

  • Inhalacija pare pruža olakšanje, vlažeći sluznicu grkljana i smanjujući iritaciju.
  • Dodatak ulja eukaliptusa ili mentola može pojačati učinak inhalacije pare.
  • U djece s subglotičnim laringitisom, izlaganje hladnoći može smanjiti težinu kašlja.
 4. Lijekovi za ublažavanje simptoma:

  • Acetaminofen ili ibuprofen mogu pomoći u smanjenju boli i temperature.
  • Sirupi za kašalj koriste se za suzbijanje kašlja.
 5. Profesionalna terapija:

  • Osobe kojima je hitno potrebno obnoviti glas mogu privremeno koristiti inhalaciju kortikosteroida, kalcij glukoheptonata i lokalnih anestetika.
 6. Antibiotici (u određenim slučajevima):

  • Ako je laringitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, liječnik može propisati antibiotike.
  • Pravilna primjena antibiotika važna je prema uputama liječnika.
 7. Antimikotici (u određenim slučajevima):

  • Gljivični laringitis češće se liječi oralnim flukonazolom, posebice kod imunokompromitiranih osoba.

Naručite se na pregled

Poliklinici Lohuis Filipović svjesni smo koliko je vaš glas bitan za svakodnevnu interakciju s drugima. Upravo zbog toga primjenjujemo modernu tehnologiju i metode koje vaše glasnice vraćaju u formu. 

Problemi kao što su promuklost, naprezanje prilikom govora i pucanje glasa samo su neki od pojava koje mogu nastati zbog polipa na glasnicama. 

Stoga, nemojte čekati da promuklost prirodno nestane, već se naručite na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem online obrasca


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS