Karcinom glasnica

Zloćudni tumori grkljana čine oko 2,5% od ukupnog broja svih zloćudnih tumora u ljudi

Rak (karcinom) glasnica - koji su simptomi i kako vam možemo pomoći

Većina onkologa slažu se da karcinom glasnica vjerojatno počinje kao malo područje abnormalnih stanica koje prolaze kroz niz promjena i konačno dovedu do razvoja karcinoma. Te pred-kancerogene lezije mogu se pojaviti kao bijele ili crvene površine (nazvane leukoplakija ili eritroplakija) na glasnici.

U svakom slučaju te promjene je potrebno analizirati, odnosno bioptirati, uzeti uzorak kako bismo isključili prisustvo karcinoma. Istraživanja pokazuju da uklanjanje predkancerogenih lezija smanjuje rizik od razvoja karcinoma.

Rizični čimbenici karcinoma glasnica

Tumori grkljana češći su u muškaraca i pušača. Upravo je grkljan, prema istraživanjima, najosjetljiviji organ u ljudskom tijelu na štetno kronično udisanje duhanskog dima.

Uz pušenje, ostali etiološki faktori za nastanak tumora grkljana su genetska sklonost, pijenje alkohola, izloženost radijaciji, deficit vitamina, izloženost virusnim infekcijama i laringofaringealni refluks (LPR).

Simptomi karcinoma glasnica

Simptomi karcinoma glasnica su:

 • promuklost,
 • čišćenje grla,
 • osjećaj stranog tijela u grlu,
 • kašalj,
 • zamaranje glasa,
 • nedostatak zraka,
 • krvarenje iz grla.

Simptomi tumora grkljana ovise o mjestu na kojem je tumor nastao. Tako će tumor u dijelu grkljana iznad glasnica (supraglotis), ali i ispod glasnica (subglotis) možda dugo ostati neprepoznat jer će kasno dati simptome. 

Zapravo, takvi tumori daju simptome također rano, ali su to vrlo nespecifični simptomi i mogu biti zanemareni:

 • osjećaj knedle u grlu,
 • blage smetnje gutanja,
 • lagana bol u grlu, osobito lokalizirana na jednom mjestu,
 • bol u uhu (refleksna bol),

Tvorba u vratu, smetnje disanja, promjena boje glasa (glasanje poput zvuka proizvedenog kod jedenja vrućeg krumpira – hot potato voice) su obično znakovi kod već uznapredovalih tumora.

Karcinom glasnica daje najraniji simptom koji je vrlo jasan, a to je promuklost. Stoga je osobito važno da se kod svakog pacijenta s promuklosti koja traje dulje od dva tjedna bez poboljšanja učini pregled otorinolaringologa i fonijatra.

Dijagnostika karcinoma glasnica

Dijagnoza tumora grkljana i glasnice postavlja se na ORL pregledu. Potreban je detaljan pregled usne šupljine, ždrijela i grkljana. Pregled se obavlja zrcalom i endoskopski, kamerom koja se stavlja u usta i usmjerava prema grkljanu ili tankom kamerom koja prolazi kroz nos u ždrijelo i grkljan.

Nekada, kod malih tumora iznimno rijetko, će biti potrebna i radiološka obrada: ultrazvuk vrata, MRI i CT vrata.

Naručite se na pregled

Poliklinici Lohuis Filipović na dnevnoj bazi izvodimo zahvate koji čine vaš glas ljepšim, a vaše glasnice zdravijima.

Stoga, nemojte čekati i naručite se na pregled još danas; nazovite nas na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS