Čvorići na glasnicama (vokalni noduli)

Uspješno liječenje glasovnom terapijom

Čvorići na glasnicama (vokalni noduli) - uspješno liječenje glasovnom terapijom

Čvorići na glasnicama izgledaju kao „žuljevi“ na glasnicama. Oni nastaju kad glasnice pre-intenzivno vibriraju i i najčešće se povezuju s kroničnim naprezanjem glasa.

Početna terapija u liječenju čvorića na glasnicama je glasovna terapija. Ako ova terapija ne donese poboljšanje tada je, za neke pacijente, opcija manji kirurški zahvat.

Koji su simptomi čvorića na glasnicama?

Glas, osnovna komponenta naše svakodnevne komunikacije, često može postati žrtva različitih izazova, a jedan od njih su čvorići na glasnicama. 

Ovo su neki od simptoma čvorića na glasnicama:

  • Promuklost:

Često prvi simptom čvorića na glasnicama je promuklost.Glas može postati grub, nepravilan ili gubi jasnoću.

  • Bol ili nelagoda pri govoru:

Osjećaj boli ili nelagode tijekom govora može ukazivati na prisutnost čvorića. Ovi simptomi mogu se pojačati tijekom dugotrajnog razgovora.

  • Osjećaj "kvržica" u grlu:

Pogođeni pojedinci često opisuju senzaciju "kvržica" u grlu.

  • Gubitak visine glasa:

Čvorići mogu utjecati na tonalitet glasa, uzrokujući gubitak visine ili promjenu karaktera glasa.

Kako prevenirati i očuvati zdravlje glasnica?

Prevencija čvorića na glasnicama je ključna kako bismo očuvali zdravlje naših glasnica i kvalitetu glasa.

Evo nekoliko korisnih savjeta za očuvanje zdravlja glasnica:

Održavanje hidratacije

Redovito pijenje dovoljno vode održava hidrataciju glasnica. Hidrirane glasnice su manje podložne ozljedama i iritacijama.

Izbjegavanje iritanata

Smanjite izlaganje iritantima poput dima cigarete, jakog alkohola i zagađenja zraka. Ovi iritanti mogu uzrokovati oštećenje glasnica i potaknuti razvoj čvorića.

Odmor glasa

U slučaju produženog govor, pjevanja ili drugih aktivnosti koje opterećuju glasnice, važno je osigurati dovoljno vremena za odmor glasa. Izbjegavajte šaptanje, što može dodatno traumatizirati glasnice.

Uravnotežena prehrana

Zdrava prehrana bogata vitaminima i mineralima pridonosi cjelokupnom zdravlju tijela, uključujući i glasnice. Održavanje optimalne tjelesne težine također može smanjiti stres na vratu i grlu.

Održavajte higijenu glasnica

Održavajte dobru higijenu govora, izbjegavajući gutanje hrskavih grickalica. Pripazite na pravilan položaj tijela tijekom govora kako biste smanjili stres na vratu i glasnicama.

Dijagnosticiranje čvorića na glasnicama

Dijagnosticiranje čvorića na glasnicama obično uključuje detaljne medicinske postupke:

  1. Laringoskopija - Liječnik koristi laringoskop za izravan pregled grla i glasnica.

  2. Endoskopija - Endoskopski pregled pruža detaljan uvid u stanje glasnica i okolnih područja.

  3. Akustička analiza glasa - Mjerenje karakteristika glasa pomaže u utvrđivanju problema na glasnicama.

Liječenje čvorića na glasnicama

Čvorići na glasnicama mogu predstavljati izazov, ali pravovremeno i odgovarajuće liječenje može pridonijeti uspješnom oporavku. Postoje različite terapijske metode usmjerene na obnavljanje zdravlja glasnica i poboljšanje kvalitete glasa.

Ključno je pružiti odmor glasnica kako bi se smanjila napetost i potaknuo proces ozdravljenja. Izbjegavajte aktivnosti koje dodatno opterećuju glasnice, poput pjevanja ili produženog govora. Također, prilikom dužeg korištenja glasnica preporuča se i govorna terapija. Stručnjaci za govor pružaju terapiju usmjerenu na poboljšanje tehnike govora i jačanje glasnica, a vježbe obuhvaćaju disanje, artikulaciju i ritam govora.

U nekim slučajevima, posebno kada su čvorići veći ili persistentni, može se razmotriti kirurško uklanjanje. Mikrokirurške tehnike omogućuju precizno uklanjanje čvorića, često minimalno invazivno.

Važno je naglasiti da svaki pacijent ima jedinstvene potrebe, stoga pristup liječenju treba biti prilagođen individualno. Suradnja s liječnicima, fonolozima i drugim stručnjacima ključna je za postizanje najboljih rezultata. Ovo multidisciplinarno pristupanje osigurava sveobuhvatnu skrb i podršku tijekom procesa liječenja čvorića na glasnicama.

Naručite se na pregled

Poliklinici Lohuis Filipović svjesni smo koliko je vaš glas bitan za svakodnevnu interakciju s drugima. Upravo zbog toga primjenjujemo modernu tehnologiju i metode koje vaše glasnice vraćaju u formu. 

Problemi kao što su promuklost, naprezanje prilikom govora i pucanje glasa samo su neki od pojava koje mogu nastati zbog polipa na glasnicama. 

Stoga, nemojte čekati da promuklost prirodno nestane, već se naručite na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem online obrasca


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS