Specijalistički pregled pacijenta s glavoboljom

Rješenje za nesnošljive bolove koji remete vašu svakodnevicu

Specijalistički pregled pacijenta s glavoboljom - rješenje za nesnošljive bolove koji remete vašu svakodnevicu

Ako niste sigurni kako i zbog čega proživljavate učestale glavobolje, u Poliklinici Lohius Filipović provodimo multidisciplinarni specijalistički pregled kojim jasno otkrivamo uzroke vaših tegoba te dajemo adekvatno rješenje koje će spriječiti ili donekle reducirati bolove u glavi.

Glavobolja je jedan vrlo neugodan simptom koji može imati razne uzroke. Svi smo je barem jednom proživjeli u životu, a samim time smo svjesni koliko nas može limitirati u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Ako niste sigurni kako i zbog čega proživljavate učestale glavobolje, u Poliklinici Lohius Filipović provodimo multidisciplinarni specijalistički pregled kojim jasno otkrivamo uzroke vaših tegoba te dajemo adekvatno rješenje koje će spriječiti ili donekle reducirati bolove u glavi.

Zašto vas boli glava?

U medicinskoj dijagnostici dijelimo preko 200 različitih vrsta glavobolja. Osnovna podjela glavobolja dijeli ih u dvije velike skupine :

 • Primarne glavobolje
 • Sekundarne glavobolje

Primarne glavobolje nastaju iz nepoznatog razloga te se javljaju u obliku migrena, tenzijske glavobolje ili cluster glavobolja. Sekundarne glavobolje se pojavljuju kao posljedica nekog poznatog i definiranog uzroka - infekcija, vaskularnih oboljenja ili trauma glave.

Sekundarna glavobolja može se pojaviti, iako vrlo rijetko (1%), u slučaju tumora na mozgu. No, važno je napomenuti da osobe koje se žale na glavobolju u 98% slučajeva boluje upravo od primarnih glavobolja.

Iako većina glavobolja prolazi s vremenom sama od sebe, ili trošenjem tableta protiv bolova, one ponekad mogu biti prisutne i duži period.

Intenzivne glavobolje mogu poremetiti vašu svakodnevicu, izazvati vam neugode na radnom mjestu te oduzeti veći dio produktivnog vremena.

Timski pristup u dijagnosticiranju glavobolje

Za adekvatnu dijagnozu glavobolje potrebno je saslušati specijaliste iz raznih medicinskih područja, a odlazak kod svakog od njih može biti iscrpljujući i stresan.

Kako bismo vam olakšali i ubrzali proceduru dijagnoze, u Poliklinici Lohuis Filipović smo okupili skupinu visoko kvalificiranih stručnjaka koji će dijagnosticirati svaku vrstu glavobolje te ju uspješno liječiti.

Multidisciplinarnim pristupom  lakše nam je liječiti one najteže oblike glavobolja koje se javljaju više od 15 dana u mjesecu – kronične dnevne glavobolje, u koje pripadaju kronična migrena, kronična tenzijska glavobolja i glavobolja uzrokovana lijekovima.

Naši stručnjaci specijalizirani su u sljedećim područjima:

 • Neurologija

Neurološkim pristupom dobiva se uvid u stanje živčanog sustava, uključujući i zdravlje mozga i leđne moždine. Abnormalnosti u tom području mogu biti odgovorne za pojavu glavobolja.

 • Otorinolaringologija

Specijalisti za ORL pobrinut će za zdravlje uha, grla i nosa te otkriti moguće komplikacije gornjih dišnih puteva koje bi mogle rezultirati kontinuiranim glavoboljama.

 • Ginekologija i endokrinologija

Ginekolog i endokrinolog će otkriti jesu li napadi migrene vezani za menstrualni ciklus ili hormonalni poremećaj.

 • Stomatologija

Stomatolog pregledom usne šupljine može otkriti potencijalne uzroke glavobolje koji se mogu javiti zbog rasta umnjaka, problema temporomandibularnog zgloba ili facijalnih živaca.

 • Akupunktura

Stručnjak za akupunkturu može pomoći ciljanjem na određenu točku koja je okidač glavobolje.

Kako se dijagnosticira glavobolja?

Probleme s glavoboljom možemo dijagnosticirati sljedećim pretragama:

 • Laboratorijske pretrage

Neki poremećaji, poput anemije, mogu biti izravno povezani s pojavom glavobolja, a krvnom slikom možemo dobiti uvid u takve tegobe.

 • MR mozga

Snimkom mozga dobivamo uvid u razvoj potencijalnih abnormalnosti koje uzrokuju glavobolju, poput tumora.

 • MR angiografija krvnih žila mozga

Ovom snimkom specijalisti dobivaju detaljni pregled građe i prohodnosti krvnih žila u mozgu; mogu se dijagnosticirati poremećaji krvnih žila mozga - aneurizme.

 • UZV krvnih žila glave i vrata

Ultrazvučnom snimkom može se jasno procijeniti stanje krvnih žila vrata.

 • EEG pregled

Pregled elektroencefalografijom omogućuje detaljan uvid u vašu moždanu aktivnost koja može odgonetnuti razlog pojave kontinuiranih glavobolja.

 • CT i MR paranazalnih sinusa

MR i CT snimkama sinusa daje se pregled u prohodnost i moguće sužavanje puteva zbog kojih otežano dišete i imate upale sinusa, a time i glavobolje.

 • Fiberendoskopija nosa i sinusa

Savitljivim endoskopom pregledavamo dišne puteve te prepoznajemo moguće abnormalnosti u razvoju tkiva, poput rasta polipa u nosu, hipertrofija nosne školjke ili devijacija nosnog septuma.

 • Hormonski status

Glavobolja izazvana hormonalnim eskalacijama češća je kod žena, a često se veže uz menstrualni ciklus i menopauzu.

Za koje se metode liječenja odlučujemo?

Ovisno o ozbiljnosti slučaja, možemo se odlučiti za različite metode tretiranja glavobolje.

U nešto slabijim slučajevima možemo preporučiti terapiju koja je vezana uz promjene vaših životnih navika, ili čak manualnu terapiju koja bi smanjila tenzije u području glave.

Ako su bolovi u glavi i dalje prisutni, možemo se odlučiti za određene lijekove ili čak primjenu injekcije botulina toxina A (botoks).

U slučaju umjerene do jake glavobolje koje navedene terapije ne mogu spriječiti, odlučujemo se za siguran i minimalno invazivne kirurške zahvate, poput kirurgije nosa, sinusa i migrene.

Naručite se na specijalistički pregled glavobolje

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka koji surađuje u pronalasku odgovarajuće terapije za svaki pojedini tip glavobolje.

Kako bi glavobolja bila uspješno liječena, koristimo znanje i iskustvo u kombinaciji s najnaprednijim tehnologijama u kreiranju individualnog pristupa liječenju.

Bilo da je riječ o specifičnim lijekovima, botoksu, ili rutinskim kirurškim zahvatima, nastojimo smanjiti glavobolju i vratiti vam normalnu kvalitetu života. 

Naručite se na pregled glavobolje pozivom na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS