Liječenje migrene Botoxom

Klinički dokazana, jednostavna i uspješna terapija

Liječenje migrene Botoxom - klinički dokazana, jednostavna i uspješna terapija

Aplikacija Botoxa pomaže u sprječavanju glavobolja i migrena u slučajevima kada klasični lijekovi nemaju željene rezultate.

Prema postojećim istraživanjima, oko 12 do 15% odraslih osoba boluje od migrene. Žene češće boluju od migrene naspram muškaraca i to u omjeru 3 : 1. Migrena je kompleksno neurološko oboljenje koje može imati brojne simptome od kojih je glavobolja najvažniji.

Migrena se definira kao napad glavobolje, obično na jednoj strani glave. Može trajati satima ili danima te biti toliko jaka da onemogućuje normalno funkconiranje i aktivnost

Aplikacija Botoxa pomaže u sprječavanju glavobolja i migrena u slučajevima kada klasični lijekovi nemaju željene rezultate. Botox na migrene djeluje na način da blokira impulse u osjetilnim živcima koji prenose signale boli.

U Poliklinici Lohuis Filipović razvili smo protokol primjene injekcija s minimalnom dozom Botoxa, svakih 3- 6 mjeseci, a njima ciljamo na živce koji su obično okidači migrene. Botox se može aplicirati na više mjesta uključujući čelo, sljepoočnice i potiljak.

Naši stručnjaci doc. dr. sc. Boris Filipović, otorinolaringolog i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata te dr. sc. Peter Lohuis, otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog već 15 godina sudjeluju u istraživanjima o djelovanju Botoxa na glavobolje te su na ovu temu napisali više znanstvenih članaka.

Koristimo najmodernije testove pri dijagnosticiranju migrene, uključujući naš vlastiti LF screening protokol. Pomoću ovih testova kreiramo individaliziran pristup terapijama.

Okidači migrene - trigger faktori

Značajnu ulogu u liječenju migrene ima izbjegavanje čimbenika koji su okidači napada migrene, promjena životnih navika te odabir odgovarajuće terapijske metode. Do napada migrene može doći djelovanjem različitih faktora ili migrenoznih okidača (eng. Trigger factors).

Čimbenici koji uzrokuju napadaj migrenskih glavobolja mogu biti kompleksni i često se preklapati, stoga je iznimno važno znati ih prepoznati i izbjegavati.

Najčešći okidači koji dovode do akutnog napada migrenozne glavobolje su:

 • emocionalni stres
 • preskakanje obroka
 • hormonalni čimbenici (menstrualni ciklus, kontraceptivna terapija, menopauza)
 • promjene vremena
 • premalo ili previše sna
 • svjetlosni poremećaji
 • konzumacija alkohola
 • određena hrana
 • pušenje

Mogli bismo reći da je svaka migrena jedinstvena te može biti izazvana jednim ili više okidača koji variraju od pojedinca do pojedinca, ali i od jednog napada migrene do drugoga. Stoga je neophodan individualni pristup u liječenju migrene.

Za osobe koje pate od ovog stanja važno je obratiti pozornost na simptome koji se javljaju te faktore koji uzrokuju napad migrene.

U procesu pronalaska prave dijagnoze, od velike pomoći može biti vođenje dnevnika glavobolje. U njega bilježite podatke o učestalosti pojavljivanja glavobolje, lokalizaciji, intenzitetu i vrsti bolova, kao i sve ostale popratne simptome koji se javljaju uz bolove.

Ovaj dnevnik od velike je pomoći ne samo u dijagnostici, nego i u odabiru terapijskih postupaka kao što je Botox za migrenu.

Kako izgleda tretman migrene Botoxom?

Migrena je rezultat kompleksnih patofizioloških promjena koje se događaju u mozgu, a sam mehanizam nastanaka nije dovoljno poznat.

Smatra se da periferni osjetni živci, koji okružuju krvne žile mozga, su odgovorni na bolni podražaj koji nastaje na spoju tih krvnih žila sa živcima te stvara signale bola koji putuju do mozga uzrokujući napad migrene.

Različiti terapijski postupci za liječenje migrenskih glavobolja, uključujući i Botox za migrenu, usmjereni su na prekidanje ili sprječavanje akutnog napada migrene.

Botox za migrene pomaže u opuštanju živaca te blokira prijenos bolnih impulsa samim time umanjujući glavobolju.

Najučinkovitija metoda liječenja migrene Botoxom je aplikacija u područja u kojima nastaje glavobolja i na koja pacijent sam ukazuje. Pretežito je to čelo, područje sljepoočnica i potiljak.

Lijek se aplicira u predominantno bolno područje  u minimalnim dozama. Migrenska glavobolja se često javlja unilateralno, odnosno na samo jednoj strani glave. U slučaju tretiranja migrene Botoxom, primjenjujemo ga simetrično na bolna mjesta.

Ako se glavobolja javlja u području čela na jednoj strani glave, jednako se Botoxom tretira i druga strana radi očuvanja estetski važnog područja i održavanja simetrije lica.

Samo ubrizgavanje radi se u pomno odmjerenim dozama, sitnim iglama uz primjenu lokalnog anestetika te traje otprilike 15 minuta, ovisno o veličini tretiranog područja.

 

Nakon terapije migrene Botoxom, kroz sljedećih tjedan dana potrebno je izbjegavati odlazak u saunu, parnu kupelj i solarij.

Doze Botoxa za migrenu, mjesto primjene te učestalost postupka preporučuje liječnik specijalist za svakog pacijenta pojedinačno temeljem simptoma i cjelokupne kliničke slike.

Kandidati za liječenje migrene Botoxom

Indikacije za liječenje migrene Botoxom su razne i ovise o cjelokupnoj kliničkoj slici. Prije odluke na terapiju potrebno je provesti detaljan pregled i konzultacije sa liječnicima specijalistima.

Indikacije za terapiju migrene Botoxom:

 • nezadovoljavajuć rezultat preventivne terapije lijekovima
 • pojava komplikacija kod standardnih terapijskih metoda
 • nemogućnost svakodnevnog uzimanja lijekova

Klinička istraživanja pokazuju da terapija migrene Botoxom vodi smanjenju ukupnog broja dana kada se javlja glavobolja. Također, povećan je broj dana tijekom kojih pacijenti imaju manje bolove ili uopće nisu imali glavobolje te su prijavili manji broj izostanaka s posla radi glavobolja.

Posebno učinkovita terapija Botoxa je u slučaju KRONIČNE MIGRENE – gdje se bol javlja više od 15 dana u mjesecu.

U drugom istraživanju, gotovo polovica pacijenata koji su bili na samo 2 tretmana migrene Botoxom prijavila je da se jačina bolova, tijekom glavobolje, smanjila za minimalno 50 % te da su je mogli lakše kontrolirati sa nekim osnovnim lijekovima kao što su Ibuprofen, Aspirin, Lekadnol i slično.

Liječnici smatraju da Botox za migrenu djeluje na način da blokira molekule, zvane neurotransmiteri, koje prenose signale boli u mozgu. Botox predstavlja prepreku na tom putu, zaustavlja bolni podražaj prije nego što dođu do živčanih završetaka oko glave i vrata.

Kako bi se odlučili na terapiju migrene Botoxom, potrebno je postaviti dobru dijagnozu, naročito s obzirom na činjenicu da veći broj osoba s migrenom ne traži pomoć liječnika. Prema podacima nekih istraživanja, liječnika nikada nije posjetila gotovo polovica ispitanika s glavoboljom i čak 36,3 % ispitanika s migrenom.

Spomenuti podaci govore u prilog činjenici da je migrena općenito nedovoljno dijagnosticirana, a posljedično i nedovoljno liječena. Većina pacijenata odlučuje se na samostalno liječenje ne prepoznavajući ozbiljnost simptoma migrene te rijetki zatraže pomoć liječnika.

Koji su simptomi migrene i kada potražiti pomoć liječnika?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji migrena je jedan od najčešćih neuroloških poremećaja i 3. specifični uzrok onesposobljenosti širom svijeta. Migrena nosi veliki osobni, obiteljski i ekonomski teret koji se pogoršava s povećanjem učestalosti migrenoznih glavobolja.

Radi se o kompleksnom oboljenju s mnogim simptomima od kojih je najznačajniji glavobolja. Osim glavobolje, mogu se javiti i sljedeći simptomi:

 • mučnina i povraćanje
 • preosjetljivost na svjetlo, zvuk i mirise
 • poteškoće pri koncentraciji
 • vrtoglavica, neosjetljivost ili slabost udova i drugi

Prvi simptomi migrene mogu se javiti već u djetinjstvu, a najčešće se javljaju tijekom adolescencije i u odrasloj dobi. Jake migrenske glavobolje traju obično oko 4 sata, a u slučaju izostanka terapije mogu trajati čak i do 3 dana.

Migrenske glavobolje karakterizira izrazita pulsirajuća bol, obično na jednoj strani glave. Učestalost ovisi od osobe do osobe, a može se javljati jednom mjesečno ili nekoliko puta godišnje.

Postoji nekoliko različitih vrsta migrena; migrene sa aurom ili bez aure su dva primarna oblika.

Aura se javlja prije ili uz glavobolju kod 25% pacijenata. Uključuje bljeskove svjetla, ispade vidnog polja, trnce na jednoj strani glave, ruci ili nozi.

Simptomi migrene specifični su za svaku osobu, a mogu biti i različiti od jednog napada migrene do drugog. Svim osobama sa jednim ili više spomenutih simptoma preporučujemo da se jave u naš Centar za glavobolju, jer možda je Botox za migrenu prikladno terapijsko rješenje upravo za njih.

Živjeti s migrenom nije lako. Pacijentima koji boluju od ovog ozbiljnog medicinskog stanja kvaliteta života je značajno narušena.

Bolesnici s migrenom imaju značajno manju produktivnost, više izostanka s posla ili iz škole te manje sudjeluju u obiteljskim i društvenim aktivnostima.

Ukoliko ste jedna od tih osoba, svakako preporučujemo konzultacije s našim vrhunskim multidisciplinarnim timom liječnika. Obratite nam se s povjerenjem kako bismo zajedno došli do najboljeg terapijskog rješenja za vas.

Danas možete birati između brojnih dostupnih tretmana migrene. Ovisno o jačini i učestalosti migrene, u Centru za glavobolju Poliklinike Lohuis Filipović možemo vam ponuditi lijekove, akupunkturu, neinvazivne postupke kao što je Botox za migrenu ili kirurško liječenje migrene.

Naručite se na specijalistički pregled glavobolje

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka koji surađuje u pronalasku odgovarajuće terapije za svaki pojedini tip glavobolje.

Kako bi glavobolja bila uspješno liječena, koristimo znanje i iskustvo u kombinaciji s najnaprednijim tehnologijama u kreiranju individualnog pristupa liječenju.

Bilo da je riječ o specifičnim lijekovima, botoksu, ili rutinskim kirurškim zahvatima, nastojimo smanjiti glavobolju i vratiti vam normalnu kvalitetu života. 

Naručite se na pregled glavobolje pozivom na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS