Urinokultura

Glavna pretraga koja otkriva bakterijske uzročnike infekcije

Urinokultura: glavna pretraga koja otkriva bakterijske uzročnike infekcije

Urinokultura je pretraga urina kojom se dokazuje da li postoji ili ne postoji u uzorku urina bakterijski uzročnik infekcije urinarnog sustava (da li postoji bakterija).

Zašto i kada se radi urinokultura?

Urinokulturu radimo kada postoje znakovi bolesti koji ukazuju na infekciju urinarnog sustava, a to mogu biti:

  • bol i pečenje pri mokrenju,
  • učestalo i otežano mokrenje (često male količine urina),
  • bol u donjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa (slabinski dio).

Način uzimanja uzorka

Kod žena:

  • nakon higijene – žena čučne, a ako ne može čučnuti, onda u stojećem stavu jako razmakne noge. Potom opranim prstima (rukama) efikasno razmakne usne spolovila i počinje mokriti izvan posude brojeći do 4 (4 sekunde). Tek petu sekundu mokrenja „uhvati u posudu“, a ostatak urina izmokri izvan posude.

Kod muškaraca:

  • nakon higijene, opranim rukama povuče kožicu prema tijelu i počinje mokriti izvan posude brojeći do 4 (4 sekunde). Tek petu sekundu mokrenja „uhvati u posudu“, a ostatak urina izmokri izvan posude.

Kvaliteta uzorka

Da bi se dobili najsvrsishodniji rezultati, a time i svrsishodno liječenje – urin mora biti koncentriran, što znači da mora odstajati u mjehuru minimalno 3 sata prija uzimanja uzorka urina.

Ukoliko je to, radi učestalog mokrenja, nemoguće pacijent to svakako treba naglasiti prilikom predaje uzorka na analizu.

Nadalje, ukoliko ne odredi ordinirajući liječnik drukčije urin za urinokulturu se ne uzima za vrijeme liječenja antibioticima iz bilo kojeg razloga treba pričekati (ako je to medicinski moguće) od 5 do 8 dana od posljednje doze lijeka do uzorkovanja.

Dogovorite termin pregleda

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka koji će se pobrinuti da problemi s inkontinencijom postanu dio vaše prošlosti. Otvorenom komunikacijom i suvremenim metodama rada nastojimo pronaći adekvatno rješenje za vas.

Naručite se na pregled još danas pozivom na +385 1 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije