Liječenje inkontinencije filerima

Sužavanjem uretre do zaustavljanja nekontroliranog otjecanja mokraće

Liječenje inkontinencije filerima - sužavanjem uretre do zaustavljanja nekontroliranog otjecanja mokraće

Urinarna inkontinencija više ne mora biti vaša briga. Zahvaljujući modernom pristupu i suvremenim metodama rada, Poliklinika Lohuis Filipović ima rješenje za vaše probleme.

Urinarna inkontinencija jedna je od onih pojava zbog koje biste radije ostali u svoja četiri zida. Ovaj je poremećaj karakterističan po nemogućnosti zadržavanja mokraće, a neugoda koju može izazvati često rezultira povlačenjem u sebe te izbjegavanjem bilokakvih društvenih interakcija.

Istraživanja ukazuju kako čak 50% odraslih ima neku vrstu urinarne inkontinencije što je zabrinjavajuće ako uzmemo u obzir da su takve osobe sklonije razvoju depresije, anksioznosti i ostalih mentalnih tegoba.

Usprkos tomu, urinarna inkontinencija više ne mora biti vaša briga. Zahvaljujući modernom pristupu i suvremenim metodama rada, Poliklinika Lohuis Filipović ima rješenje za vaše probleme.

Urinarnu inkontinenciju liječimo na brojne načine, a jedan od učinkovitijih načina jest korištenje sredstva za punjenje, tj. filera koji sužavaju vašu uretru te time smanjuju mogućnost nekontroliranog otjecanja mokraće.

Kada se odlučujemo za liječenje filerima?

Za liječenje inkontinencije filerima odlučujemo se ako bolujete od stresne inkontinencije. Ovaj oblik inkontinencije javlja se prilikom naprezanja mišića abdomena za vrijeme aktivnosti kao što su kašljanje, kihanje, smijeh ili neka druga vrsta fizičkog napora.

Mehanizmi kojima se opisuje stresna inkontinencija uključuju preveliku mobilnost uretre te oštećenje sfinktera.

Smatra se da povećana mobilnost uretre proizlazi iz nedovoljne potpore mišića dna zdjelice i vaginalnog vezivnog tkiva ispod mokraćne cijevi i vrata mjehura. Uretra i vrat mokraćnog mjehura gube sposobnost potpune kontrakcije, a povećanjem abdominalnog tlaka prilikom kihanja, kašljanja ili smijanja dolazi do nekontroliranog otjecanja urina.

Potrebno je napomenuti kako će liječnik još dodatno procijeniti jesu li fileri odgovarajuće rješenje za liječenje urinarne inkontinencije.

Ako bolujete, primjerice, od urgentne inkontinencije, terapija filerima neće biti optimalno rješenje.

Kod urgentne inkontinencije problem se nalazi u radu mjehura, a ne u funkciji mokraćne cijevi. Zbog toga je potreban drugačiji pristup te odabir ostalih metoda liječenja inkontinencije.

Kako izgleda terapija filerima?

Dolaskom u polikliniku naše će vas osoblje uputiti prema ordinaciji. Jednom kada uđete u salu i udobno se smjestite, urolog će vam ubrizgati lokalnu anesteziju oko područja uretre.

Nakon što anestezija počne djelovati, naši će specijalisti ginekologije i urologije izvršiti nekoliko uboda na području oko uretre ispod vrata mjehura. Ubodi se vrše posebno dizajniranom injekcijom i cistoskopom.

Unošenjem filera dolazi do zadebljanja tkiva oko uretre čime se sprječava nekontrolirano otjecanje mokraće. Postupak je minimalno invazivan što znači da nisu potrebni nikakvi rezovi ili šavovi nakon zahvata.

Što očekivati nakon liječenja inkontinencije filerima?

Nakon obavljene procedure postoji mogućnost da ostanete u poliklinici do sljedećeg mokrenja kako bi liječnik mogao provjeriti rad vašeg mjehura i uretre.

Zbog oticanja nastalog prilikom zahvata nije rijetkost da osjećate blage poteškoće prilikom mokrenja. U slučaju jačeg oticanja može vam se ugraditi kateter koji se uklanja jednom kada tkivo oko područja uretre splasne.

Zbog ubodnih rana normalna je blaga količina krvi u mokraći koja nestaje do kraja dana. Ako primjećujete krvarenje 2-3 dana nakon obavljene procedure, obavezno nam se javite kako bismo što prije zaustavili krvarenje te spriječili moguće komplikacije.

Kakvi su rezultati liječenja inkontinencije filerima?

Liječenje inkontinencije filerima pokazalo se učinkovito kod 60-70% žena. Ipak, čak jedna trećina s vremenom ponovo proživljava iste simptome te je u takvim slučajevima potrebno otići na dodatni tretman koji će spriječiti daljnji razvoj urinarne inkontinencije.

Iako u većini slučajeva procedura prođe bez poteškoća i naknadnih komplikacija, postoji mogućnost za razvoj sljedećih nuspojava:

 • alergijska reakcija na anesteziju
 • krvarenje i infekcija
 • bol prilikom mokrenja
 • poteškoće u pražnjenju
 • potreba za ponavljanjem terapije

Za koje se još metode odlučujemo?

U medicini dijelimo 4 osnovne vrste urinarne inkontinencije:

 • stresna inkontinencija
 • urgentna inkontinencija
 • preljevna inkontinencija
 • mješovita inkontinencija

Svaka od navedenih vrsta zahtijeva poseban pristup i primjenu onih metoda koje donose najbolje rezultate.

U Poliklinici Lohuis Filipović tretiramo urinarnu inkontinenciju na različite načine, a ovisno o učestalosti i stupnju otjecanja urina, odlučujemo se za sljedeće metode liječenja:

 • neinvazivni pristup

Neinvazivni pristup uglavnom se smatra početnim oblikom liječenja urinarne inkontinencije.

Ovaj pristup uključuje metode za koje nisu potrebne operacije: promjena načina života, vježbanje mišića zdjelice i mokraćnog mjehura.

Nije rijetkost da se ponekad odlučimo za terapiju botulinom toksinom, a također možemo propisati posebne lijekove koji će reducirati epizode urinarne inkontinencije.

Ova tehnika liječenja inkontinencije smatra se vrlo sofisticiranom i praktičnom. Korištenjem radiofrekvencijske tehnologije zahvat je minimalno invazivan i bezbolan, a rezultati se mogu primijetiti odmah nakon procedure.

Zagrijavanjem se nastoji vratiti prvobitna forma vaginalnog tkiva čija zategnutost više neće propuštati mokraću.

 • Operacije urinarne inkontinencije

Ako imate umjerenu do tešku stresnu inkontinenciju, operacija je često učinkovitija od ostalih tipova terapije.

Popričajte s nama liječenju inkontinencije

Svjesni smo koliko neugodnih ishoda urinarna inkontinencija može uzrokovati, zbog toga nas ne iznenađuje kako se većina žena srami inkontinencije te čini sve kako bi izbjegle razgovor o ovoj temi.

Mogli bismo se složiti kako je urinarna inkontinencija tabu tema današnjice, a tome u prilog ide i mali broj osoba koji je potražio profesionalnu pomoć.

Naime, procjenjuje se kako se samo jedna trećina žena sa simptomima odlučila obratiti obiteljskom liječniku ili nekom drugom specijalistu na području urologije i ginekologije.

U Poliklinici Lohuis Filipović činimo sve kako bismo promijenili tu statistiku. S vama vodimo otvoren i iskren razgovor te vam, uz potreban tretman, pružamo i onu mentalnu podršku koja vam je nedostajala u borbi protiv urinarne inkontinencije.

Prije dogovora bilokakvih pregleda i terapija, provodimo konzultacije na kojima ćete nam iz prve ruke reći što vas točno muči, a na nama je da vam pružimo optimalno rješenje kako bismo uklonili urinarnu inkontinenciju jednom zauvijek.

Nazovite nas još danas i naručite se na pregled pozivom na +385 1 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije