Vaginalna suhoća

Intimni problem od kojeg pati više od 50% žena u menopauzi, a može se javiti u svakoj dobi

Vaginalna suhoća - intimni problem od kojeg pati više od 50% žena u menopauzi, a može se javiti u svakoj dobi

Suhoća rodnice može negativno utjecati na kvalitetu života. Može uzrokovati bolove kod stajanja, sjedenja, fizičkih aktivnosti te spolnih odnosa.

Suhoća rodnice ili vaginalna suhoća je intimni problem koji pogađa veliki broj žena. Radi se o nedovoljnoj vlažnosti unutarnjeg i vanjskog intimnog područja, konkretno rodnice i stidnice.

Vaginalna suhoća može se javiti kod žena svih dobi. Oko 17% žena između 18 i 50 godina iskusilo je probleme s nedovoljnom vlažnosti tijekom spolnog odnosa.

S obzirom da je ovo stanje povezano s promjenama u proizvodnji ženskih spolnih hormona, najviše estrogena, učestalost pojave vaginalne suhoće raste s dobi.

Više od 50% žena u dobi od 51 do 60 godina pati od vaginalne suhoće.

Suhoća rodnice može negativno utjecati na kvalitetu života. Može uzrokovati bolove kod stajanja, sjedenja, fizičkih aktivnosti te spolnih odnosa.

U normalnim okolnostima, sluznica vagine obložena je slojem tekućine koja održava fiziološki stupanj vlažnosti i kiselosti te joj pomaže da ostane elastična.

Pad razine estrogena koji se prirodno događa prilikom starenja i ulaska u menopauzu, uzrokuje stanjivanje sluznice vagine te smanjenje lubrikacije sluznice.

Posljedično nastaju simptomi vaginalne suhoće, neugoda i bol. Ovo stanje s vremenom može dovesti i do pojave drugih popratnih bolesti.

Najčešći simptomi vaginalne suhoće:

 • peckanje i svrbež intimnog područja
 • osjetljivost, naročito prilikom spolnih odnosa
 • učestalo mokrenje
 • česte infekcije mokraćnog sustava
 • bol prilikom spolnog odnosa
 • pojava točkastog krvarenja
 • smanjen libido

Vaginalna suhoća predstavlja značajan zdravstveni problem, posebno za spolno aktivne žene.

Smanjuje kvalitetu življenja te može negativno utjecati na ženino mentalno zdravlje i dovesti do manjka samopouzdanja, stoga je već kod pojave prvih znakova potrebno obaviti pregled kod ginekologa radi utvrđivanja uzroka ovog stanja.

Uzroci vaginalne suhoće

Suhoća rodnice obično je najizraženija prilikom stupanja u spolni odnos. Tijekom penetracije dolazi do izrazite neugode i bolova zbog smanjenje vlažnosti.

Glavni uzrok vaginalne suhoće je smanjenje razina estrogena. Starenjem opada prirodna proizvodnja estrogena u tijelu te u razdoblju neposredno prije menopauze, kao i u samoj menopauzi dolazi do promjene hormonske ravnoteže.

Zbog pada razine estrogena, sluznica vagine postaje tanja i manje elastična, što može uzrokovati vaginalnu suhoću.

Osim navedenog, suhoću rodnice mogu uzrokovati i neke popratne bolesti, medicinska stanja ili terapijski postupci.

Vaginalna suhoća u menopauzi

Menopauza je prirodno razdoblje u životu svake žene koje obično nastupa između 45. i 55. godine života. Ovo razdoblje karakteriziraju hormonalne promjene i izostanak menstruacije.

Uz valunge, suhoća rodnice je jedan od najčešćih simptoma u razdoblju menopauze.

U menopauzi tijelo žene gubi reproduktivnu sposobnost, jajnici više ne proizvode jajne stanice te se značajno smanjuje lučenje ženskog spolnog hormona - estrogena.

Zbog postupnog opadanja razina estrogena koji regulira debljinu i vlažnost sluznice rodnice, dolazi do stanjivanja tkiva, povećane osjetljivosti i podložnosti infekcijama.

Simptomi atrofije tkiva intimnog područja su među češćima simptomima, a mogu se razviti nekoliko mjeseci nakon menopauze do najviše 3 do 5 godina nakon prestanka menstruacije.

Tkivo rodnice se stanjuje, a smanjuje se i prokrvljenost rodnice. Sluznica postaje blijeda i suha što dovodi do bolova prilikom spolnih odnosa, vaginalnog svrbeža, pečenja i žarenja.

Iste promjene mogu se pojaviti i kod žena kojima su operativno odstranjeni jajnici ili kod žena koje su podvrgnute kemoterapiji.

Vaginalna suhoća i popratni simptomi menopauze su prešućeni problemi o kojima je mali broj žena spreman razgovarati. Ove simptome moguće je uspješno tretirati medicinskim postupcima, terapijom i usvajanjem prikladnih životnih navika u novom razdoblju.

Kod pojave prvih simptoma menopauze važno je obaviti pregled i savjetovanje s ginekologom kako biste dobili informacije o mogućim terapijskim postupcima koji će olakšati ovu fazu života.

Dojenje može uzrokovati vaginalnu suhoću u post porođajnom razdoblju

Tijekom trudnoće te neposredno nakon poroda tijelo prolazi kroz dramatične promjene, naročito što se tiče hormonalne ravnoteže.

Suhoća rodnice i nelagoda nakon trudnoće uobičajeno je i prirodno stanje o kojem se rijetko govori.  

Prema jednom istraživanju iz 2018. godine, 43% žena iskusilo je vaginalnu suhoću u razdoblju od 6 mjeseci nakon poroda.

Uzrok vaginalne suhoće u post porođajnom razdoblju je fluktuacija hormona estrogena i progesterona. Razina estrogena se smanjuje tijekom dojenja, pa manjak estrogena uzrokuje mnoge simptome poput  valunga, noćnog znojenja i vaginalne suhoće.

Utjecaj dojenja na vaginalnu suhoću je prolazan te se stanje obično poboljšava kako se smanjuje proizvodnja mlijeka i učestalost dojenja.

Hormonska kontracepcija i vaginalna suhoća

Oralna kontracepcija je jedna od najčešće korištenih metoda planiranja obitelji. Partnerima omogućuje uživanje u seksualnim aktivnostima bez brige o neželjenoj trudnoći.

Hormonska kontracepcija ima mnoge prednosti, ali kao i svako korištenje farmakoterapije, sa sobom donosi određene nuspojave.  

Jedna od mogućih nuspojava korištenja hormonalne kontracepcije je i vaginalna suhoća.

Hormonska kontracepcija sadrži estrogen ili progestin (sintetički progesteron), koji mogu utjecati na razinu estrogena u tijelu.

Estrogen je ključan u održavanju tonusa i vlažnosti tkiva rodnice te smanjenje razina ovog hormona uzrokuje suhoću sluznice.

Ove nuspojave mogu se javiti i kod korištenja intrauterinih kontracepcijskih metoda, popularno zvanih spirala. Spirale također sadrže spomenute hormone te mogu dovesti do sličnih nuspojava, uključujući i vaginalnu suhoću.

Kako se dijagnosticira vaginalna suhoća i koje su metode liječenja?

Dijagnoza vaginalne suhoće postavlja se temeljem ginekološkog pregleda, a po potrebi i dodatnih pretraga. Budući da nedostatak lubrikacije izaziva primjetnu neugodu, moguće ga je uočiti već prilikom fizikalnog pregleda vanjskog i unutarnjeg spolovila.

Kako bi otkrio uzrok vaginalne suhoće, naš liječnik će Vas pitati o simptomima i lijekovima koje uzimate.

Također će Vas, ovisno o povijesti bolesti i općem zdravstvenom stanju, uputiti na analizu hormona u krvi ili bris na moguće uzročnike infekcija.  

Terapijske metode za liječenje vaginalne suhoće odabiru se sukladno dijagnosticiranom uzroku. Ako se vaginalna suhoća javlja prije menopauze, uglavnom se radi o prolaznom stanju koje se normalizira povratkom hormonalne ravnoteže.

U tim  slučajevima vaginalnu suhoću moguće je olakšati i prevenirati usvajanjem navika kao što su:

 • nošenje prozračne odjeće
 • biranje odjeće, naročito donjeg rublja od prirodnih materijala
 • korištenje proizvoda za intimnu njegu bez umjetnih parfema
 • korištenje lubrikanata na bazi vode tijekom seksualnog odnosa
 • posvećivanje više vremena predigri kako bi se postigla odgovarajuća razina uzbuđenosti i lubrikacije

U drugim slučajevima, primjerice u menopauzi, vaginalna suhoća se liječi hormonskom nadomjesnom terapijom ili primjenom preparata sa estrogenom.

Kreme ili tablete s estrogenom mogu se koristiti lokalno. Nanose se na područje rodnice nekoliko puta tjedno.  

Jedna od hormonskih terapija su i vaginalni prstenovi koje pacijentica primjenjuje samostalno. Njihova prednost je u tome što polako otpuštaju niske doze estrogena tijekom više mjeseci.

Kreme, tablete i prstenovi obično imaju manje doze estrogena od hormonske nadomjesne terapije te sa sobom nose manje rizika.

Prije odabira terapije, svakako je preporučljivo obaviti konzultacije s ginekologom kako biste se informirali o svim prednostima i nedostacima pojedinih terapijskih opcija te odabrali najbolju za Vas.

Liječenje intimnih problema uz individualni pristup i najsuvremenije metode u Poliklinici Lohuis Fillipović

Ambulanta za ginekologiju Poliklinike Lohuis Filipović pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja intimnog zdravlja žena.

Posebno njegujemo suradnički i timski rad koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju kako bismo odgovorili specifičnim potrebama svakog pacijenta.

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

Naš multidisciplinarni tim okuplja renomirane stručnjake s višegodišnjim iskustvom u znanstvenom i praktičnom radu.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije