Pregled trudnica

Saznajte kada, koliko često i zašto trebate odlaziti na preglede koji će pratiti vaš razvoj trudnoće

Pregled trudnica - saznajte kada, koliko često i zašto trebate odlaziti na preglede koji će pratiti vaš razvoj trudnoće

Od svih pregleda na kojima ćete se pojaviti tijekom trudnoće, onaj prvi smatra se najvažnijim. Upravo se na prvom pregledu potvrđuje Vaša trudnoća te vas se upoznaje sa svim novostima kojima ćete se morati prilagoditi sljedećih 9 mjeseci.

Pregledi kod trudnica neophodni su za adekvatno praćenje trudnoće, a redovitim pregledima dobiva se jasan uvid u rast i razvoj ploda, kao i u prepoznavanje mogućih komplikacija.  

Od svih pregleda na kojima ćete se pojaviti tijekom trudnoće, onaj prvi smatra se najvažnijim. Upravo se na prvom pregledu potvrđuje Vaša trudnoća te vas se upoznaje sa svim novostima kojima ćete se morati prilagoditi sljedećih 9 mjeseci.

Ovaj je pregled jedan od najdetaljnijih jer, osim pregleda, nastojimo uspostaviti izravnu i otvorenu komunikaciju, saznati nešto više o vašim navikama te pružiti smjernice i savjete koji će vam olakšati period trudnoće koliko god je to moguće.

Kada je potrebno obaviti prvi pregled u trudnoći?

Prvi pregled u trudnoći potrebno je obaviti čim iskusite neke od simptoma koji bi mogli uputiti na trudnoću ili ako vam je test već potvrdio trudnoću. Na pregled se probajte naručiti između 6. i 11.  tjedna trudnoće.  

Ako je riječ o rizičnoj trudnoći (s opterećenom anamnezom trombofilijom ili ponavljajućim pobačajima), pregled je potrebno obaviti prije 6. tjedna trudnoće.

Rizičnu trudnoću mogu definirati brojni faktori, od kojih se većina veže za zdravlje majke i njene svakodnevne navike. Čimbenici poput dobi (35+ godina), šećerne bolesti, bolesti štitnjače, pretilosti ili pothranjenosti mogu igrati veliku ulogu u razvoju ploda i pojavi mogućih komplikacija.

Zbog toga je odlazak na prvi pregled ključan za daljnje praćenje mogućih promjena koje mogu nastupiti u kasnijim fazama razvoja.

Kalendar pregleda u trudnoći

Kalendar pregleda u trudnoći je u prosjeku isti kod svake žene. Učestaliji pregledi mogući su u izvanrednim situacijama, primjerice prilikom dijagnoze određenog poremećaja na plodu.

Ako vam je ovo prva trudnoća, liječnik vas u prosjeku može naručiti na 10 pregleda. Redovitost pregleda povećavat će se u kasnijim fazama trudnoće. Tako ćete do 28. tjedna trudnoće na pregled dolaziti svakih mjesec dana, a do 36. tjedna jednom u tri tjedna. Nakon 38. tjedna na preglede je potrebno dolaziti jednom tjedno.

Zadnja faza trudnoće, ona koja slijedi nakon 40. tjedna, zahtijevat će maksimalnu pažnju i spremnost odgovornog osoblja. U tom će se periodu pregledi vršiti svaki drugi dan.

Kako se pripremiti za prvi pregled u trudnoći?

Prije dolaska na pregled preporučujemo da najprije posjetite primarnog ginekologa kako biste  se opskrbili podacima potrebnima za provođenje pretraga. To može uključivati ispunjavanje određene dokumentacije, povijest bolesti ili jednostavno mišljenje liječnika o mogućim komplikacijama na koje biste trebali obratiti posebnu pozornost:

 • opća povijest bolesti

Prijašnje operacije, preboljene bolesti, alergijske reakcije itd.

 • povijest mentalnih bolesti

Ovo se odnosi na povijest bolesti kao što su depresija, anksioznost i ostali slični poremećaji.

 • ginekološka povijest

Koliko ste godina imali kada ste dobili prvu menstruaciju, redovitost vašeg ciklusa, moguće operacije na području reproduktivnog sustava, spolne bolesti, sve su to podaci koji mogu poslužiti na prvom pregledu u trudnoći.

 • povijest prijašnjih trudnoća

Uvidom u ove podatke možemo saznati jesu li postojale neke komplikacije tijekom prijašnjih trudnoća (spontani pobačaj, problemi s namještajem ploda, određena stanja koja se javljaju u trudnoći poput gestacijskog dijabetesa, hipertenzije, rađanje carskim rezom itd).

 • izloženost bolestima

Ovo se odnosi prvenstveno ako radite u zdravstvenom sektoru ili ako ste nedavno putovali u neke egzotične krajeve (veća izloženosti bolestima poput malarije, tuberkuloze, žutica itd).

Prikupljanjem navedenih podataka moći će se lakše i preciznije odrediti Vaše opće zdravstveno stanje te Vas  bolje pripremiti za nadolazećih 9 mjeseci.

Kako izgleda prvi pregled u trudnoći?

Postoji nekoliko obaveznih pregleda u trudnoći koji se provode prvim dolaskom u ordinaciju. Neke od tih pretraga uključuju:

 • opću anamnezu

Opća anamneza uključuje prethodne bolesti i/ili operativne zahvate, korištenje lijekova, alergije  te izdvajanje potencijalnih rizika za komplikacije u trudnoći.

Osim mogućih komplikacija od kojih može bolovati majka, u anamnezu se također uzima u obzir i obiteljska anamneza (u slučaju previđanja određenih kroničnih bolesti).

 • računanje trajanja trudnoće i određivanje termina porođaja

Koliko dugo ste trudni ovisi o trajanju menstrualnog ciklusa te o danu kada je počela vaša zadnja menstruacija. Na temelju vašeg menstrualnog ciklusa određuju se moguće vrijeme začeća, trajanje trudnoće te termin poroda.

 • brisevi i pregled rodnice

U ove preglede ubrajamo: pregled spekulima, bimanualnu palpaciju, uzimanje PAPA testa (ako nemate nalaz u posljednjih godinu dana), brisevi vrata maternice (cervikalni brisevi) za dijagnozu potencijalnih spolnih bolesti kao što je klamidija, ureaplazma, mikoplazma i ostale infekcije.

 • bilježenje fizičkih karakteristika

Mjerenje tlaka, tjelesne visine i težine te računanje indeksa tjelesne mase (BMI).

 • laboratorijske pretrage

Laboratorijske pretrage obuhvaćaju promatranje krvne slike, određivanje krvne grupe, Rh-faktora, razine željeza i glukoze u krvi, testiranje na hepatitis B i ostale mikroorganizme koji mogu prouzročiti komplikacije tijekom trudnoće (HIV ili hepatitis C).

 • genetsko savjetovanje

Genetsko savjetovanje smatra se korisnim u slučaju trudnoće koja nastupa u rizičnim godinama (nakon 35. godine).  Savjetovanje uključuje konzultacije na kojima se iznose obiteljske anamneze majke i oca djeteta, moguća genetska oboljenja te naglašavanje rizika tipičnih u kasnijoj trudnoći.

 • vaginalni ultrazvuk

Provođenje vaginalnog ultrazvuka zasigurno je jedan od sigurnijih metoda u dokazivanju trudnoće. Za razliku od standardnog ultrazvuka čija sonda prelazi preko abdomena, ovaj ultrazvuk koristi sondu koja se postavlja unutar vagine. Ovaj se ultrazvuk obavlja zbog lakšeg prepoznavanja sijela trudnoće i vizualizacije ploda koji ne bi bio vidljiv standardnim ultrazvukom.

Pitajte nas sve što vas zanima o trudnoći

Prije odlaska na prvi pregled u trudnoći, probajte napraviti listu pitanja koje biste htjeli postaviti našem timu stručnjaka. Postavljanje pitanja ne može škoditi vašoj pripremi za sljedećih 9 mjeseci.

Nijedno pitanje nije suvišno. Naše će vam osoblje nastojati pružiti sve potrebne informacije, ali dodatnim pitanjima možemo pojasniti neke smjernice ili vas riješiti bilokakvih nedoumica.

Ovo su neka od pitanja koja nam najčešće postavljate na prvom pregledu:

 • Koju hranu trebam izbjegavati?

Sirovo i nekuhano meso, nepasterizirano mlijeko, paštete, zreli sirevi, gotove salate i ribe samo su neke od namirnica koje bi ste trebali zaobilaziti tijekom trudnoće.

Naravno, poseban naglasak daje se na prekid konzumacije alkohola i cigareta te smanjen unos kofeina.

 • Smijem li putovati?

Putovanja avionom, brodom i autom ne bi trebale predstavljati izazove tijekom trudnoće. Ipak, ako ste u zadnjoj fazi trudnoće, probajte izbjegavati duga putovanja i boravke u inozemstvu.

 • Smijem li nastaviti s tjelovježbom?

Umjerena fizička aktivnost preporučljiva je tijekom trudnoće. No, takve je odluke najbolje prepustiti procjeni ginekologa.

 • Predstavlja li debljina rizike u trudnoći?

Dobivanje na kilaži normalno je u svakoj trudnoći. Ipak, postoji granica u kojoj normalna težina prerasta u pretilost koja može ostaviti posljedice i na majci, a kasnije i na dijete.

U prosjeku dobivanje do 10kg još se smatra normalnim, ali sve nakon toga zahtijeva promjene u prehrani i fizičkoj aktivnosti.

 • Smijem li nastaviti s poslom?

S poslom smijete nastaviti dok god se osjećate fizičko i mentalno sposobnim. Iznimke nastaju ako posao zahtijeva povećanu fizičku aktivnost i naprezanje ili ako je liječnik unaprijed savjetovao odsutnost s radnog mjesta zbog ostalih zdravstvenih rizika.

 • Smijem li koristiti određene suplemente u prehrani?

Mogu vam se pripisati suplementi poput željeza i folne kiseline (vitamina B9) koji su generalno potrebniji za vrijeme trudnoće.  Nedostatak ovih elemenata u organizmu može prouzročiti anemiju.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka s područja ginekologije koji će se pobrinuti da vaša trudnoća prođe bez smetnji i suvišnih komplikacija.

Posebno njegujemo interakciju s klijentima te nastojimo pružiti odgovore na sve brige i strahove koje imate vezane uz trudnoću.

Naručite se na pregled još danas pozivom na +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije