Praćenje trudnoće

Korak po korak na putu kroz 9 mjeseci

Praćenje trudnoće - korak po korak na putu kroz 9 mjeseci

Adekvatnim praćenjem trudnoće mogu se na vrijeme dijagnosticirati eventualni problemi s plodom, ali i upozoriti na moguće zdravstvene tegobe koje se mogu razviti kod majke. Upravo su zbog toga redovni posjeti liječniku od velike važnosti.

Trudnoća i majčinstvo posebni su za svaku ženu. Od trenutka kada žena sazna da je trudna pa sve do prvog plača djeteta, period trudnoće pun je iznenađenja, promjena i prilagodbi na buduće majčinstvo.

Upravo je zbog toga praćenje trudnoće nužno za siguran rast i razvoj djeteta, ali i vođenja brige o majčinom zdravlju.

Adekvatnim praćenjem trudnoće mogu se na vrijeme dijagnosticirati eventualni problemi s plodom, ali i upozoriti na moguće zdravstvene tegobe koje se mogu razviti kod majke. Upravo su zbog toga redovni posjeti liječniku od velike važnosti.

Raspon pregleda u trudnoći

Odlasci na preglede nezaobilazni su dio svake trudnoće.

Od prvog pregleda pa sve do odlaska u bolnicu netom prije poroda, praćenje trudnoće iznimno je važno zbog promatranja Vas i Vašeg djeteta. Redovnim pregledima pomno pratimo svake promjene u rastu i razvoju fetusa te sprečavamo pojavu mogućih komplikacija.

Metode dijagnostike razlikuju se ovisno o periodu trudnoće u kojem se nalazite. Neovisno radi li se o prvom ili trećem tromjesečju, neki pregledi će se mogu ponavljati kroz cijeli period trudnoće, dok se ostali mogu obaviti samo u određenoj fazi trudnoće.

Neki od pregleda koji se provode više puta zasigurno su ultrazvuk te laboratorijske i vaginalne pretrage putem kojih bilježimo rast i razvoj fetusa, ali i vodimo brigu o zdravlju majke te prevenciji mogućih vaginalnih infekcija.

Praćenje trudnoće u prvom tromjesečju (1. – 12. tjedan)

U prvoj fazi trudnoće oplođena jajna stanica spušta se u maternicu kako bi nastavila s razvojem. Nakon 6. tjedna dolazi do formiranja primitivnog mišića koji će se kasnije razviti u srce, a samim time započinje proces kolanja krvi kroz embrio.

Do kraja 12. tjedna plod počinje razvijati reproduktivne organe, prsti se razvijaju na rukama i nogama, pojavljuju se nokti, a formiraju se i crte lica. 

U prvom tromjesečju fetus će biti dug oko 6 cm, zbog čega ga još nećete moći osjetiti.

Koji se pregledi provode u prvom tromjesečju?

Početak vašeg putovanja od 9 mjeseci započinje odlaskom na prvi pregled na kojem ginekolog potvrđuje vašu trudnoću i određuje točan datum porođaja, te termine za buduće preglede i praćenje trudnoće.

Prije provođenja bilokakvih pretraga, naše će osoblje najprije porazgovarati s vama. Na konzultacijama ćemo proći teme Vašeg menstrualnog ciklusa, općeg zdravlja, ali i pružiti određene smjernice kojih biste se trebali pridržavati u narednom periodu.

Prilikom razgovora također ćete se dotaknuti tema prijašnjih trudnoća (ako ih je bilo), spontanih pobačaja te simptoma koje ste mogli proživjeti (jutarnja mučnina ili pojačani iscjedak).

Nakon konzultacije provodi se prvi pregled koji uključuje:

  • pregled spekulima
  • bimanualni pregled
  • ultrazvuk
  • laboratorijske pretrage
  • uzimanje briseva (PAPA test)

Pregled spekulima i bimanualnim pregledom detaljno se pregledava vaše spolovilo te se na temelju indikatora poput prokrvljenosti i lučenja iscjetka potvrđuje trudnoća.

Ultrazvuk možemo provesti u 6. tjednu trudnoće, a zbog veličine embrija kojeg nije moguće detektirati standardnom metodom, koristimo transvaginalni ultrazvuk.

Uzimanjem briseva i provođenjem laboratorijskih pretraga dobivamo u uvid u prisutnost mogućih vaginalnih infekcija, ali i u kompletnu krvnu sliku (KKS).

Iako ultrazvuk u ranoj fazi (6. tjedan) nije obavezan te ovisi o procjeni ginekologa, onaj između 10. i 14. tjedna zasigurno je jedan od važnijih u praćenju trudnoće. 

Tim se ultrazvukom mogu pratiti vitalne funkcije fetusa te otkriti moguće anomalije u razvoju. Indikatori takvih promjena mogu se primijetiti promatranjem širine nuhalnog nabora fetusa i prisutnosti nosne kosti.

Navedene abnormalnosti mogu uputiti na fetalne kromosomske anomalije i otkrivanje Downovog sindroma ili neke druge kromosomopatije (Turner sy., Edwards sy., Patau sy. itd).

Praćenje trudnoće u drugom tromjesečju (13. – 26. tjedan)

Drugo tromjesečje trudnoće period je kada trudnoća postaje vidljiva. Maternica izlazi iz male zdjelice zbog čega dolazi do rasta trbuha, dolazi do povećanja dojki, a također se bilježi i dobivanje na tjelesnoj masi.

U ovom periodu trudnoće fetus je sada lako prepoznatljiv, s vidljivo formiranim dijelovima tijela. Iako je fetus dug samo 23cm, on može hvatati rukama, udarati nožicama te raditi kolute.

Sada reagira na zvukove i dodir, razvija reflekse gutanja i disanja, a na glavi počinje rasti kosa. Može se osjetiti kretanje ploda u maternici.

Koji se pregledi provode u drugom tromjesečju?

Za ovu fazu trudnoće bitni su redovni odlasci na ginekološke preglede, od kojih se posebno izdvajaju ultrazvučni pregledi. Pregledi se za vrijeme drugog tromjesečja provode u 15., 20. i 25. tjednu trudnoće, čime se bilježe promjene u rastu, radu srca i kretnjama unutar maternice.

Uz provođenje ultrazvuka (između 18. i 22. tjedna trudnoće), u ovoj se fazi trudnoće provode i ostali dijagnostički pregledi:

  • mjerenje tlaka
  • mjerenje težine i indeksa tjelesne mase (BMI)
  • laboratorijske pretrage
  • dijagnostički test za dijabetes (OGTT, između 24. i 28. tjedna trudnoće)
  • bimanualni pregled

Budući da je plod u ovoj fazi trudnoće razvijeniji, ultrazvuk koji se provodi u tom periodu ne služi samo za promatranje rasta ploda, već se koristi i za prepoznavanje mogućih anomalija koje ranije nisu mogle biti detektirane. Ovaj tip ultrazvuka još se naziva i anomaly scan.

Prilikom ovog ultrazvuka ginekolog pregledava sve organe i organske sustave, posteljicu, pupkovinu i plodnu vodu.  

Uzimanjem uzorka plodne vode mogu se dijagnosticirati kromosomski poremećaji koji nisu bili vidljivi u prvom tromjesečju. Takva se vrsta pregleda naziva amniocenteza. Uz plodnu vodu, za dodatne pretrage može se koristiti i posteljica (koriocinteza).

Prednost ovih pregleda je pouzdanost, ali zbog kompleksnosti i mogućih komplikacija ovih invazivnih metoda postoji povećan rizik za spontani pobačaj.

Praćenje trudnoće u trećem tromjesečju (27. tjedan do porođaja)

Zadnje tromjesečje trudnoće sada je već jasno prepoznatljivo, a beba se postepeno priprema za izlazak. Dijete se nakon 36. tjedna spušta u porođajni kanal te se okreće s glavicom prema dolje. Tjelesne funkcije su u potpunosti razvijene, a beba je duga oko 46-56cm.

Zbog dobivanja na težini i rasta, dijete sada vrši sve veći pritisak na majčino tijelo, zbog čega su mogući bolovi u leđima, problemi s probavom, pritisak na mjehur i smetnje u disanju. U zadnjoj fazi trudnoće mnoge se majke žale na nesanicu i učestaliju pojavu lažnih trudova.

Koji se pregledi provode u trećem tromjesečju?

Što se tiče pregleda, potrebno je napomenuti kako se oni nakon 35. tjedna trudnoće obavljaju u bolnici u kojoj se trudnice planiraju poroditi.

U ovoj se fazi trudnoće ponovo provode pregledi poput mjerenja težine trudnice, krvnog tlaka i ultrazvuka, a posebno se ističe uzimanje brisa rodnice i rektuma na BHSB i snimanje CTG-a.

BHSB, još poznatiji kao hemolitički streptokok grupe B, je bakterija koja se može pojaviti kod trudnica. U slučaju da je bakterija prisutna prilikom porođaja, ona može s majke prijeći na bebu.

Kontakt s ovom bakterijom može kod bebe uzrokovati bolesti kao što su sepsa, upala pluća i meningitis. Kako bi se spriječila zaraza ovom bakterijom, s rodnice se uzima bris putem kojeg se može odrediti moguća prisutnost bakterije.  

U slučaju pozitivnih rezultata, liječnici se odlučuju za terapiju antibiotikom, najčešće penicilinom. Potrebno je napomenuti kako se antibiotik za liječenje ove bakterije implementira isključivo intravenski i za vrijeme poroda. NIJE POTREBNO UZIMATI TERAPIJU PRIJE PORODA!

Ako je termin porođaja prekoračen, potrebno je, ako je za to povoljan genitalni nalaz provesti amnioskopiju.

Amnioskopija je pregled pomoću kojeg se, ako je cervikalni kanal prohodan, pokušava vidjeti boja plodove vode (bistra, mliječna, zelena, krvava itd).

Pratimo vaš oporavak i nakon porođaja

Oporavak nakon porođaja smatra se gotovo jednako važnim kao i praćenje vaše trudnoće. Odlasci na ginekološke preglede često se obavljaju 6. tjedna nakon porođaja, a moguć je i raniji odlazak u slučaju da su postojale određene komplikacije.

Ginekološkim pregledima promatramo kako se vaše tijelo oporavlja nakon porođaja. Tijekom pregleda posebnu pozornost obraćamo na veličinu maternice koja bi se u roku dva mjeseca trebala postepeno smanjivati i vratiti u prvobitno stanje.

Ako je porođaj proveden carskim rezom, promatramo brzinu zacjeljivanja rane i mogućih indikatora infekcije.

Osim što je uzrokovao fizičku iscrpljenost, period trudnoće mogao je ostaviti traga i na vaše mentalno zdravlje.

U razgovoru s našim timom stručnjaka proći ćemo teme kao što je postporođajna depresija, česta pojava koja nastupa poslije porođaja, a može se prepoznati po bezvoljnosti, anksioznosti i općoj potištenosti majke.  

Ova pojava, još poznatija kao baby blues, javlja se zbog nagle promjene u lučenju hormona koje nastupa 2-3 dana nakon porođaja. Pad u razinama estrogena, progesterona i prolaktina mogu uzrokovati promjene raspoloženja i potišteno ponašanje majke.

Ova pojava zasigurno nije bezazlena, a upravo zbog toga pružamo mogućnost otvorenog dijaloga za vrijeme kojeg nam možete reći sve što vas muči.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka s područja ginekologije i endokrinologije koji će pomno pratiti svaki fazu vaše trudnoće te omogućiti da period od 9 mjeseci prođe bez ikakvih poteškoća.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji provodimo niz dijagnostičkih pregleda koji nam daju brze i precizne rezultate, upozoravajući pritom na moguće komplikacije.

Zdravlje Vas i Vašeg djeteta naš je prioritet, a adekvatnim praćenjem trudnoće trudimo se da ono ostane nepromijenjeno.

Naručite se na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije