LLETZ zahvat

Nježna i učinkovita metoda za dijagnostiku i liječenje promjena na grliću vrata maternice

LLETZ zahvat - nježna i učinkovita metoda za dijagnostiku i liječenje promjena na grliću vrata maternice

Rano otkrivanje prekanceroznih promjena na grliću vrata maternice smanjuje rizik od umiranja od raka vrata maternice za oko 90%.

U slučaju da se ginekološkim pregledom i Papa testom otkriju premaligne ili maligne promjene, postoji više različitih tehnika kojima se takve promjene mogu ukloniti kako bi se spriječio razvoj bolesti. 

Jedna od ponajboljih je LLETZ (eng. Large Loop Excision of Transformation Zone) metoda nastala kao rezultat suvremenih tehnoloških dostignuća sa brojnim prednostima u odnosu na tradicionalne metode.

LLETZ operacija predstavlja učinkovit zahvat za odstranjivanje transformacijske zone vrata maternice pomoću niskofrekventne električne omče.

Transformacijska zona je dio vrata maternice gdje se najčešće razvijaju premaligne i maligne promjene vrata maternice. Ovaj postupak, osim u dijagnostici, koristi se i u liječenju premalignih promjena (CIN II, III) vrata maternice. 

Posebno je blagotvoran jer održava duljinu vrata maternice, što je iznimno važno za pacijentice koje u budućnosti planiraju trudnoću.

Zašto LLETZ?

U svakodnevnoj uporabi “LETZ” označava uporabu električne omče, prvenstveno za odstranjivanje transformacijske zone, ali i za uzimanje uzoraka vrata maternice (“LETZ biopsija”) i odstranjivanje dijela vrata maternice u obliku konusa (“LETZ konizacija“). 

Radi se o poštednom zahvatu koji je prikladan za žene adolescentne i reprodukcijske dobi, jer omogućuje uklanjanje abnormalnih promjena u cijelosti, a ne ostavlja značajnije posljedice na reproduktivni sustav žene.

Tkivo se otklanja površno, te nakon zahvata i patohistološkog nalaza potvrđuje da je promjena uklonjena u cijelosti. 

Zbog korištenja visokofrekventne struje, krvarenje je minimalno. Metoda se zbog svog poštednog karaktera osobito preporučuje ženama koje u budućnosti planiraju trudnoću.

LLETZ operacija ima mnoge prednosti:

  • ambulantno izvođenje - zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom, a pacijentica na kućnu njegu odlazi već nekoliko sati nakon zahvata
  • minimalno invazivno - postupak je kraći u odnosu na tradicionalne metode uz brzo cijeljenje rane
  • siguran zahvat uz niski rizik od komplikacija
  • brza povratna informacija - uzorak tkiva odmah se šalje na patohistološku analizu koja liječniku omogućuje informaciju o opsegu promjena

LETZ (Loop Excision of Transformation Zone) tehnika predstavlja važan korak naprijed u dijagnostici i liječenju prekanceroznih promjena cerviksa. 

Preciznost, visoka učinkovitost i minimalna invazivnost čine je metodom izbora naročito za žene koje planiraju trudnoću u budućnosti.

Redoviti ginekološki pregledi sa Papa testom pomažu u ranom otkrivanju abnormalnosti koje zahtijevaju intervenciju LETZ tehnikom, što značajno doprinosi prevenciji raka cerviksa i poboljšanju zdravlja žena.

Kako se izvodi LLETZ operacija?

Prije samog zahvata naš liječnik će vas detaljno informirati o postupku, razlogu zašto se isti izvodi, kao i mogućim komplikacijama. 

Imat ćete priliku postaviti sva pitanja koja vas muče te dobiti detaljne odgovore. Nakon razgovora sa liječnikom, dajete svoju suglasnost za zahvat potpisivanjem informiranog pristanka. 

Za razliku od konizacije, koja je opširniji zahvat i izvodi se u općoj anesteziji, LLETZ se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Idealno ga je raditi u prvoj fazi ciklusa, odnosno neposredno nakon menstruacije. 

Tijekom LLETZ operacije se električnom omčom odstranjuje čitava transformacijska zona ili samo dio vrata maternice, ovisno o razlogu zbog kojeg se zahvat izvodi.

LLETZ zahvat je minimalno neugodan, tijekom postupka moguće je osjetiti laganu nelagodu i tupu bol nalik na blage menstrualne grčeve.

Tkivo odstranjeno putem LLETZ operacije šalje se na patohistološku analizu kako bi se ustvrdila priroda i opseg promjena na vratu matersnice. Patohistološka analiza omogućuje konačnu dijagnozu i informaciju je li lezija u potpunosti uklonjena. 

Nakon zahvata pacijentica se kroz 1 do 2 sata otpušta na kućnu njegu

Oporavak nakon LLETZ zahvata - minimalno invazivan postupak sa razmjerno brzim oporavkom

Prednost LLETZ zahvata je u tome što može zaustaviti promjene stanica koje potencijalno mogu prerasti u rak vrata maternice. 

LLETZ operacija uspješna je u više od 9 od 10 (preko 90%) slučajeva, što znači da nakon zahvata nije potrebno daljnje liječenje.

Većina pacijentica se već idući dan nakon LLETZ zahvata može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Kroz narednih tjedan dana preporučuje se nešto laganiji tempo i izbjegavanje velikih napora. 

U prvim danima nakon LLETZ operacije moguća je pojava oskudnog krvarenja (eng. spotting) te blaga nelagoda. Tijekom prva tri tjedna ne preporučuje se kupanje u sjedećim ili ležećim kupkama, dok je tuširanje dozvoljeno.

Liječnik će vas informirati kada možete nastaviti s primjenom tampona, seksualnih odnosima te kupanjem u kadi i bazenu. 

Nalaz patohistološke analize obično pristiže kroz 10 dana, daljnje kontrole se planiraju ovisno o nalazu.

Komplikacije nakon LLETZ zahvata su iznimno rijetke, ali su moguće kao i kod svakog kirurškog postupka. Uključuju produljeno i/ili obilnije krvarenje te infekciju rane u slučaju koje se primjenjuje antibiotska terapija.

Ukoliko zamijetite pojavu jačih bolova ili obilnog krvarenja tijekom oporavka, potrebno je javiti se liječniku što prije.

Važnost LLETZ metode u zaustavljanju napredovanja bolesti vrata maternice

Transformacijska zona vrata maternice je područje na kojem se tijekom reproduktivne dobi cilindrični i mnogoslojni pločasti epitel "sudaraju" na površini cerviksa. To je najosjetljiviji dio i mjesto na kojem dolazi do umnožavanja rezervnih stanica te mjesto gdje nastaje HPV infekcija.

Protokol liječenja CIN abnormalnosti koje se mogu javiti na ovom području s vremenom je usavršen kako bi se omogućilo najučinkovitije upravljanje bolešću.

Uklanjanje abnormalnih stanica bez komplikacija ključno je za smanjenje rizika od progresije bolesti do raka vrata maternice. LLETZ metoda predstavlja suvremeno rješenje, poštedni kirurški zahvat koji uklanja nastale lezije bez oštećenja okolnog tkiva.

Rez u sklopu LLETZ operacije ne seže u dubinu grlića maternice, nego se lezija otklanja na dubini od 8 do 10mm. Na taj način se čuva reproduktivna funkcija, što omogućije planiranje trudnoće nakon uspješnog zahvata.

Histološka analiza otklonjenih stanica potvrđuje potpuno uklanjanja abnormalnih promjena i uspješnost zahvata. 

LLETZ operacija je najbolji izbor za precizno uklanjanje abnormalnih promjena čime se zaustavlja napredovanje bolesti. 

Visoka uspješnost u potpunom uklanjanju abnormalnih stanica, uz niski rizik od komplikacija čini LLETZ najboljom metodom za liiječenje promjena na grliću vrata maternice. 

Zbog poštednog karaktera, LLETZ metoda posebno se preporučuje ženama koje još nisu rodile. 

Naručite se za LLETZ operaciju kod vrhunskih stručnjaka Poliklinike Lohuis Filipović

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Ambulanta za ginekologiju Poliklinike Lohuis Filipović pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja intimnog zdravlja žena.

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF Medical.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije