Laparotomija u ginekologiji

Ključni kirurški zahvat u dijagnostici i liječenju bolesti organa trbušne šupljine

Laparotomija u ginekologiji - ključni kirurški zahvat u dijagnostici i liječenju bolesti organa trbušne šupljine

Laparotomija je kirurški zahvat koji se koristi za pristupanje unutrašnjosti trbušne šupljine. Radi se u općoj anesteziji, u slučajevima kada postoje zapreke za obavljanje operacije laparoskopskim putem.

Ovaj postupak se izvodi otvaranjem trbuha kako bi se kirurzima omogućio pristup organima i tkivima unutar abdomena. 

Laparotomija je ključna procedura koja se primjenjuje u različitim medicinskim disciplinama, ali posebno važna u ginekologiji. Može se provoditi u dijagnostičke i/ili terapijske svrhe, no u većini slučajeva se provodi u terapijske svrhe.

Kada se koristi u dijagnostičke svrhe, laparotomija omogućuje kirurzima da pregledaju unutrašnjost trbušne šupljine kako bi otkrili uzroke različitih simptoma ili bolesti. To može uključivati ​​pretrage tumora, cista, upala ili drugih patologija.

Kada je terapijska, laparotomija omogućuje kirurzima da izvedu širok spektar operacija na organima u abdomenu. 

Uključujući ​​uklanjanje tumora, cista, maternice, jajnika ili drugih zahvata koji su potrebni radi liječenja određenih bolesti ili stanja.

Laparotomija u ginekologiji je često neophodna procedura koja omogućava kirurzima da pristupe reproduktivnim organima kao što su maternica, jajnici i jajovodi. 

Ovaj kirurški zahvat se često koristi u dijagnostici i liječenju različitih ginekoloških stanja, uključujući endometriozu, tumore jajnika, fibroide maternice. 

Laparotomija se također provodi u slučajevima hitnih intervencija kao što su vanmaterična trudnoća ili ozbiljne komplikacije tijekom trudnoće.

Kada se provodi laparotomija u ginekologiji?

Laparotomija u ginekologiji se koristi u slučajevima kada laparoskopija nije moguća ili se iz nekog razloga ne preporučuje.

Mogući slučajevi u kojima je potrebna laparotomija su:

 • uklanjanje ciste jajnika – cistektomija
 • uklanjanja mioma – miomektomija 
 • uklanjanje maternice s ili bez jajnika i jajovoda (zajedno nazvani adneksa) - histerektomija (s eventualnom adneksektomijom)
 • kirurško liječenje endometrioze
 • carski rez

Laparotomija pomaže kirurzima da dijagnosticiraju i liječe širok raspon stanja, često u isto vrijeme. Postupak se prilagođava ovisno o potrebama pacijenta te opsegu bolesti.

Općenito govoreći, laparotomija u ginekologiji se izvodi onda kada je to nužno. U situacijama kada laparoskopija nije moguća, laparotomija ostaje najbolji izbor.

Laparotomija - postupak zahvata

Laparotomija se izvodi u operacijskoj sali pod općom anestezijom. Priprema za laparotomiju uključuje konzultacije s kirurgom na kojima ćete dobiti sve informacije tijeku zahvata.

Također je potrebno obaviti konzultacije s anesteziologom koji će vas uputiti na pretrage koje je potrebno obaviti prije zahvata u općoj anesteziji.

Postupak laparotomije počinje s rezom na trbuhu, obično duž središnje linije ili bočno, ovisno o svrsi zahvata. Nakon toga, kirurg pažljivo otvara slojeve trbušne stijenke sve dok se ne dostigne trbušna šupljina.

Kirurškim rezom prolazi se kroz kožu, potkožje te vezivnu ovojnicu mišića. Mišići se zatim razdvajaju, a ponekad je i njih potrebno prerezati.

U terapijske svrhe, tijekom laparotomije kirurg može izvoditi različite procedure kao što su uklanjanje organa, popravljanje oštećenih struktura ili uklanjanje tumora ili cista.

Nakon što je operacija laparotomije završena, kirurg pažljivo zatvara trbušnu šupljinu sloj po sloj uz pomoć šavova kako bi se osiguralo adekvatno zacjeljivanje.

Vrste laparotomija

Ovisno o tome kojim organima unutar trbušne šupljine je potrebno pristupiti, postoji više različiti laparotomija. One se razlikuju prema vrsti, odnosno poziciji reza na abdomenu.

Vrste laparotomija u ginekologiji su:

 • Medijana laparotomija – radi se okomiti rez koji prati središnju liniju tijela, a proteže se od stidne kosti okomito prema pupku kojeg se po potrebi zaobilazi ukoliko je potreban dulji rez.
 • Transverzalna laparotomija – radi se vodoravan rez koji se nalazi ispod razine pupka, kozmetički je prihvatljiviji i cijeli dobro. Najčešći tranverzalni rez u ginekološkoj kirurgiji je Pfannenstielova laparotomija koju se često naziva i „bikini rezom“ jer se nalazi neposredno iznad stidne kosti.

Oporavak nakon laparotomije

Oporavak od laparotomije je ključan dio procesa nakon ovog kirurškog zahvata. Oporavak može varirati ovisno o razlogu laparotomije, opsegu operacije i individualnim karakteristikama pacijenta.

Nakon zahvata laparotomije potreban je boravak u poliklinici pod nadzorom medicinskog osoblja koje prati vaše stanje i eventualnu pojavu komplikacija.

Cijeljenje rane traje otprilike 6 tjedana. Nakon što rana u potpunosti zacijeli možete planirati povratak na posao.

Nekoliko tjedana do 2 mjeseca potrebno je uzdržavati se od fizičkog napora te izbjegavati sportske aktivnosti. Lagana fizička aktivnost poput šetnje preporučuje se nakon cijeljenja ožiljka, sukladno uputama kirurga. 

Kako bi oporavak protekao uspješno, savjetujemo pažljivo slijediti upute o njezi rane, prehrani i fizičkoj aktivnosti nakon zahvata.

Iako su komplikacije relativno rijetke, važno je pratiti znakove mogućih problema poput infekcija, krvarenja ili abnormalnih simptoma i odmah se obratiti liječniku ako se pojave.

Mjere opreza i moguće komplikacije nakon laparotomije

Laparotomija je značajna operacija, sukladno tome oporavak traje dulje nego kod manje invazivnih zahvata.

Laparatomija u ginekologiji je obično siguran postupak, međutim kao i kod svakog kirurškog zahvata postoje određeni rizici. U rijetkim slučajevima može doći do krvarenja, infekcije ili oštećenja organa unutar trbuha.

Pri obavljanju ove vrste operacije moguće komplikacije su:

 • oštećenje susjednih zdjeličnih organa
 • krvarenje iz oštećenih krvnih žila
 • hernije nastale u području kirurškog reza
 • priraslice nastale kao posljedica samog zahvata
 • gubitak osjeta u području kirurškog reza zbog oštećenja živčanih završetaka

Ozbiljne komplikacije nakon laparotomije su rijetke ako ste inače u formi i ako je vaše opće zdravstveno stanje razmjerno dobro.

Općenito, kirurzi koriste laparotomiju samo kada je potrebna. To može biti zbog brzine ili pristupačnosti, ili zbog ozbiljne prirode vašeg stanja. 

Naš stručni medicinski tim pažljivo slijedi kirurške protokole čime se osigurava uspješnost zahvata, a mogućnost pojave komplikacija svodi na minimum.

Razlika između laparotomije i laparoskopije

Postoje dvije različite kirurške metode prilikom operacije na trbšnoj šupljini: laparotomija i laparoskopija

Glavna razlika između ove dvije vrste operativne tehnike je veličina reza kojim se pristupa organima trbušne šupljine. 

Kod laparotomije radi se o klasičnom rezu koji može biti vodoravan ili okomit, duljinom 15 ili više centimetara, dok se prilikom laparoskopije najčešće radi 4 manja reza od 5 do 10 mm duljine.

Ovisno o tipu kirurškog zahvata, duljina oporavka je različita. 

Nakon laparotomije duljina oporavka kreće se od nekoliko tjedana do 2 mjeseca, a tijekom laparoskopije pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima obično u roku od 1 do 2 tjedna.

Laparotomija u ginekologiji - individualno prilagođen zahvat kod vrhunskih stručnjaka

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Ambulanta za ginekologiju Poliklinike Lohuis Filipović pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja intimnog zdravlja žena.

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF Medical.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije