Laparoskopija

Minimalno invazivna operacija s brzim oporavkom za rješavanja raznih ginekoloških problema

Laparoskopija - minimalno invazivna operacija s brzim oporavkom za rješavanja raznih ginekoloških problema

Laparoskopija (LPSC) je minimalno invazivna endoskopska operacijska tehnika za rješavanje zdravstvenih problema.

Postala je zlatni standard u većini medicinskih centara za rješavanje određenih zdravstvenih problema, a naročito u ginekologiji.

Omogućujući kirurzima pristup unutarnjim organima kroz male rezove, ovaj inovativni pristup revolucionizirao je način na koji se obavljaju operacije diljem svijeta.

Laparoskopija se koristi za dijagnosticiranje i liječenje raznih medicinskih stanja. 

Prema načinu izvođenja laparoskpije, razlikujemo:

  • Minimalno inavazivnu laparoskopiju – znači da se malim rezovima u području pupka i postranično na koži donjeg dijela trbuha, dužine od pola do jednog centimetra, otvaraju ulazi za instrumente kojima se obavlja operacija. 

Time se izbjegavaju veće poslijeoperacijske rane, oštećenja mišića i ligamenata trbušne stijenke, čime se skraćuje boravak u bolnici i ubrzava postoperacijski oporavak

  • Endoskopsku laparoskopiju – znači da se prilikom izvođenja operacije koristi kamera s optičkim pomagalima kojom se prikazuju organi koje treba operirati. Tijek cijele operacije prikazuje se na ekranu i može se snimiti.

Laparoskopska operacija obavlja se u općoj anesteziji i traje od dvadesetak minuta do nekoliko sati, ovisno o opsegu zahvata.

Kvalitetniji prikaz operacijskog polja kamerom omogućuje i preciznije operacijske zahvate u “osjetljivim područjima” uz što manje komplikacija i rizika karakterističnih za operacije koje se izvode klasičnim putem.

Prednosti laparoskopije

Manji rezovi

Laparoskopski zahvat zahtijeva samo male rezove u koži, što rezultira manje vidljivim ožiljcima i bržim oporavkom.

Minimalna bolnost

S obzirom da laparoskopija omogućuje manje rezove, posljedično je manje oštećenje okolnog tkiva i brže cijeljenje rane nakon zahvata. Pacijenti nakon laparoskopije osjećaju manje bolova u usporedbi sa tradicionalnim kirurškim tehnikama.

Brži oporavak

Zahvaljujući manjim rezovima i manjoj traumatizaciji tkiva, pacijenti se obično brže oporavljaju nakon laparoskopije te se ranije mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Manji rizik od komplikacija

Laparoskopija smanjuje rizik od komplikacija poput infekcija i krvarenja, što ovaj pristup čini sigurnijim za pacijente.

Kada je potrebna laparoskopija?

Laparoskopija u ginekologiji se koristi za dijagnosticiranje i liječenje niza stanja i bolesti povezanih s reproduktivnim sustavom. Prednosti laparoskopije u ginekologiji su višestruke. 

Osim manje invazivnog pristupa i bržeg oporavka, laparoskopija omogućuje kirurzima bolju vizualizaciju reproduktivnih organa i precizniju manipulaciju tkivom.

Obrada neplodnosti putem laparoskopije

Laparoskopija se koristi u dijagnostičke svrhe kod obrade neplodnosti i to za pregled prohodnosti jajovoda (propuhivanje ili kromopertubacija jajovoda). 

Laparoskopijom je moguće otkriti ​​prisutnost endometrioze, ožiljke ili adhezije koje mogu blokirati jajovode ili oštećenja jajnika. 

Također se koristi za oslobađanje jajovoda od priraslica u trbušnoj šupljini (adhezioliza), uvid u izgled maternice i jajnika kod različitih razvojnih anomalija.

Laparoskopija jajnika za odstranjivanje cista i tumora

Zahvat pod nazivom LPSC cistektomija koristi se za odstranjivanje cista i tumora jajnika, primjerice endometrioma, dermoida, fibroma. 

Radi se o konzervativnom zahvatu koji za cilj ima odstranjivanje samo cista i tumora uz što bolje očuvanje funkcionalnog tkiva jajnika.

Laparoskopija jajnika kod sindroma policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) dovodi do mnogih problema kao što su neredoviti menstrualni ciklusi, pojačano krvarenje i debljanje. 

Liječenje sindroma policističnih jajnika složeno je te uključuje više različitih terapijskih postupaka, ovisno o uzroku bolesti.

Jedna od mogućnosti je laparoskopija jajnika, poznata kao LPSC drilling jajnika kojim se smanjuje broj folikula koje sadrže povećanu količinu muških spolnih hormona.

Laparoskopskom operacijom jajnika rješavaju se problemi vezani uz hormonalnu funkciju jajnika i redovitost menstruacijskih ciklusa pod utjecajem viška muških spolnih hormona u jajniku.

Laparoskopsko odstranjivanje zloćudnih promjena maternice, jajovoda i jajnika

Velika preciznost laparoskopije čini ovaj zahvat pogodnim za odstranjivanje malignih promjena na reproduktivnim organima.

Kako se operacija obavlja uz optička pomagala koja omogućavaju precizniji uvid u promjene, kao i rješavanje istih, sve se više koristi u ginekološkoj onkologiji

Dijagnostička laparoskopija

Laparoskopija se koristi u dijagnostičke svrhe kod rješavanja nedoumica dobivenih tijekom prijeoperacijske obrade, dijagnosticiranja zdjelične endometrioze, pronalaženja uzroka akutne i kronične trbušne boli, uzimanja preparata za daljnju obradu (biopsije organa), itd.

Osim navedenih zahvata, laparoskopija se još koristi za rješavanje upalnih promjena jajnika i jajovoda. Također se provodi LPSC odstranjivanje izvanmaternične trudnoće koja se najčešće razvije u jajovodu.

Za operacijsko odstranjivanje mioma maternice provodi se takozvana laparoskopska miomektomija – odstranjivanje dobroćudnih tumora građenih od mišićnih stanica maternice.

Ukoliko je potrebno moguće je provoditi laparaskopsko odstranjivanje maternice, LPSC histerektomija. Tehnika se također koristi za rješavanje spuštene maternice i mokraćnog mjehura.

Laparoskopija u ginekologiji ima vrlo široku primjenu u dijagnosticiranju i liječenju raznih bolesti reproduktivnog sustava. 

Ovaj minimalno invazivni kirurški pristup omogućuje kirurzima da pristupe reproduktivnim organima kroz male rezove u trbuhu, koristeći laparoskopsku kameru i posebne kirurške instrumente.

Pedstavlja preciznu kiruršku tehniku koja nosi mnogo pogodnosti u vidu bržeg oporavka za pacijente.

Kako se pripremiti za laparoskopiju?

Laparoskopija se provodi u općoj anesteziji pa je sukladno tome potrebno poduzeti odgovarajuće mjere prije zahvata. 

Za početak je potrebno napraviti predoperativnu obradu koja uključuje laboratorijske krvne pretrage, EKG, po potrebi RTG srca i pluća.

Na kraju je potrebno obaviti pregled anesteziologa koji će na temelju prethodno navedenih pretraga i kliničkog pregleda odlučiti da li je pacijent spreman za operacijski zahvat.

Na laparoskopiju je potrebno doći na tašte, odnosno bez unosa hrane i tekućine na usta zadnjih 8 sati, što najčešće znači nakon ponoći uoči zahvata.

Koliko traje oporavak od laparaskopije?

Zahvaljujući laparoskopskoj tehnici, oporavak je puno brži, jednostavniji i lakši. Naravno, sve ovisi o opsežnosti operacijskog zahvata te eventualnim komplikacijama tijekom zahvata.

Kako operacijske rane nisu velike, nakon laparoskopije komplikacije u području reza su rijetke. To  omogućuje brzu uspostavu normalnog funkcioniranja, kao što je odlazak na toalet i lagano hodanje uz puno manju bolnost nego što je to kod klasičnih operacijskih zahvata. 

Potrebno je pričekati dva do tri tjedna od zahvata za spolne odnose, a umjerena fizička aktivnost moguća je nakon dva tjedna.

Povratak uobičajenim fizičkim aktivnostima moguć je 6 do 8 tjedana nakon laparoskopije.

Mjere opreza i moguće komplikacije kod laparoskopije

Kao kod svakog operacijskog zahvata i kod laparoskopije su mogući rizici ili pojava komplikacija. Moguće su reakcije na anesteziju, pojava infekcije, krvarenje tijekom operacije ili nakon nje.

Međutim, kod ove vrste zahvata mogućnost pojave komplikacija je izuzetno niska, od 1 do 3%. Ukoliko dođe do komplikacija prilikom zahvata, većina se može riješiti tijekom same laparoskopije. 

Samo se u težim situacijama prekida laparoskopija i prelazi se na otvaranje trbušne stijenke klasičnim načinom (konverzija laparoskopske operacijske tehnike u laparotomiju).

Laparoskopija je općenito siguran postupak, uz pažljivo izvođenje slijedom zdravstvenih protokola te veliko iskustvo i stručnost našeg medicinskog osoblja, rizici su svedeni na minimum.

Gdje se naručiti na laparoskopiju?

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Ambulanta za ginekologiju Poliklinike Lohuis Filipović pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja intimnog zdravlja žena.

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF Medical.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije