Konizacija

Dijagnostički alat i terapijski zahvat u prevenciji raka vrata maternice

Konizacija - dijagnostički alat i terapijski zahvat u prevenciji raka vrata maternice

Konizacija je kirurški postupak koji se često koristi u ginekologiji radi dijagnostike i liječenja različitih stanja vrata maternice.

Ovaj postupak, koji se naziva i konizacija vrata maternice ili konizacija cerviksa, ima za cilj uklanjanje dijela tkiva iz cervikalnog kanala radi analize ili uklanjanja abnormalnih stanica.

Klasična konizacija je postupak prilikom kojeg se uzima dublji isječak vrata maternice u obliku stošca, a opisani uzorak se šalje na patohistološku obradu. Najčešće se radi nakon abnormalnog PAPA testa.

Konizacija je kao terapijska metoda iznimno uspješna. Prema istraživanju, uspješnost zahvata je viša od 98%, dok su nuspojave razmjerno rijetke.

Klasična konizacija podrazumijeva odstranjenje tkiva preciznim kirurškim nožem, odnosno skalpelom. Ponekada se zato naziva i kirurška konizacija. Zahvat se može izvoditi i laserski ili pomoću metalne omčice i visokofrekventne struje, takozvana LLETZ metoda.

Konizacija se često koristi kao dijagnostički alat za procjenu abnormalnih promjena na cerviksu, osobito kada su prisutni sumnjivi ili prekancerozni uvjeti. 

Uzorak tkiva koji se uklanja tijekom konizacije detaljno se pregledava prilikom patohistološke analize radi potvrde prisutnosti abnormalnih stanica.

Osim dijagnostičke svrhe, klasična konizacija može biti terapijska opcija za uklanjanje prekanceroznih ili kancerogenih promjena. Uklanjanje oštećenog ili abnormalnog tkiva može spriječiti daljnji razvoj raka vrata maternice.

Zašto se provodi klasična konizacija i kada je potrebna?

Glavni cilj klasične konizacije je uklanjanje područja tkiva koje sadrži abnormalne stanice. Ovim zahvatom se smanjuje rizik od napredovanja prekanceroznih promjena u rak.

Konizacija se također provodi u svrhu procjena dubine i širine promjena. Omogućuje kirurzima da procijene dubinu i širinu abnormalnih promjena na cerviksu. Ova informacija je ključna za planiranje daljnjeg liječenja i praćenje pacijenta.

Također doprinosi očuvanju zdravog tkiva maternice. Kirurški zahvat izvodi se na način koji omogućuje uklanjanje samo pogođenog područja, dok se zdravo tkivo vrata maternice čuva u najvećoj mogućoj mjeri. 

Konizacija se izvodi precizno i pažljivo kako bi se očuvala reproduktivna funkcija u najvećoj mogućoj mjeri.

Indikacije za konizaciju

Konizacija se indicira ukoliko rezultati PAPA testa ili kolposkopije ukazuju na prisutnost displazije - promjene u stanicama grlića koje imaju potencijal da postanu zloćudne.

Ako biopsija grlića ne otkriva porijeklo abnormalnih stanica uočenih u PAPA testu, liječnik može preporučiti konizaciju kao dijagnostičko-terapijski zahvat

Za pacijentice s abnormalnim promjenama na vratu maternice, konizacija predstavlja dobru opciju zbog odličnog terapijskog učinka i sposobnost očuvanja reproduktivne funkcije.

Prednosti konizacije:

  • Preciznost - konizacija omogućuje kirurzima precizno uklanjanje abnormalnih stanica, minimizirajući oštećenje zdravog tkiva.
  • Dijagnostička vrijednost - uzorkovanje tkiva tijekom konizacije omogućuje detaljnu patohistološku analizu pružajući pouzdane informacije o prirodi abnormalnih promjena.
  • Terapijski učinak - konizacija može djelovati kao terapija uklanjanjem prekanceroznih promjena, smanjujući tako rizik od razvoja raka vrata maternice.
  • Očuvanje reproduktivne funkcije - budući da se konizacija obično fokusira na uklanjanje samo malog dijela cervikalnog tkiva, većina žena može zadržati sposobnost za normalno rađanje nakon postupka.
  • Brzi oporavak - konizacija je često manje invazivan postupak u usporedbi s drugim kirurškim zahvatima, što može rezultirati bržim oporavkom i manjim rizikom od komplikacija.

Kako se provodi konizacija? Tijek zahvata klasične konizacije

Prije samog zahvata konizacije potrebno je obaviti konzultacije s kirurgom. S obzirom da se konizacija izvodi u općoj anesteziji, potrebno je također obaviti konzultacije s anesteziologom.

Anesteziolog će vas uputiti na potrebne pretrage, poput krvnih pretraga i elektrokardiograma. Po potrebni, liječnik će preporučiti prestanak uzimanja određenih lijekova koji mogu povećati rizik od nuspojava nakon zahvata ili utjecati na cijeljenje.

Po primitku u polikliniku, naše medicinsko osoblje će vas otpratiti u vašu sobu. Kirurg će tada još jednom s vama razgovarati o samom zahvatu i odgovoriti na sva vaša pitanja. Potom će anesteziolog primijeniti opću anesteziju

Tijekom konizacije, kirurg specijalnim, preciznim nožem izreže dio vrata maternice u obliku stošca/konusa. 

Dubina i širina konusa određuje se prema životnoj dobi, želji za daljnjim rađanjem, odnosno opsegu abnormalnih promjena. 

Operacija završava spaljivanjem (elektrokauterizacijom) površine rane radi zaustavljanja krvarenja, odnosno postavljanjem šavova ukoliko prethodni način ne dovede do zaustavljanja krvarenja. 

Ukoliko se šavovi postave, nije ih potrebno vaditi budući da se sami otope nakon što rana zaraste. Liječnik može postaviti dugu gazu u rodnicu nakon zahvata koja se obično vadi navečer ili idući dan ujutro.

Uzorak tkiva dobiven tijekom postupka konizacije šalje se na patohistološku analizu.

Boravak u poliklinici nakon zahvata konizacije traje do 1 dan. Neposredno nakon zahvata bit ćete pod nadzorom našeg stručnog medicinskog osoblja. Kada vaše dobro stanje bude potvrđeno od strane vašeg kirurga, bit ćete otpušteni na kućnu njegu.

Idućih nekoliko dana postoji mogućnost bolova nalik menstrualnim koji se mogu ublažiti lijekovima protiv bolova. 

Potrebno je koristiti uloške radi pojačanog iscjetka nekoliko dana po zahvatu. Nužno je izbjegavati tampone i spolne odnose 4 tjedna.

Konizacija - oporavak i upute za postupanje nakon zahvata

Nakon konizacije potrebno je obavljati redovite preglede po preporuci našeg liječnika kako bi se osiguralo da su sve abnormalnosti potpuno uklonjene i da se ne pojavljuju ponovno. 

U većini slučajeva, konizacija je uspješan postupak koji može spriječiti napredovanje prekanceroznih promjena i očuvati zdravlje vrata maternice.

Nakon zahvata konizacije oporavak je obično relativno brz i bezbolan, važno je pridržavati se smjernica koje ćete dobiti prilikom otpusta iz poliklinike kako bi se osiguralo potpuno zacjeljivanje i minimizirao rizik od komplikacija.

Općenito govoreći, nakon konizacije oporavak obično traje nekoliko tjedana, tijekom kojih ćete se postupno vraćati uobičajenim aktivnostima.

Prvih nekoliko dana neposredno nakon konizacije potreban je odmor i izbjegavanje napora. To pomaže tijelu da se oporavi i smanjuje rizik od komplikacija poput krvarenja.

Također je potrebno izbjegavati dizanje teških predmeta i bilo kakve aktivnosti koje bi mogle prouzročiti pritisak ili traumu na područje vrata maternice.

Tijekom oporavka nakon konizacije preporučuje se korištenje higijenskih proizvoda poput mekih uložaka za menstrualno krvarenje umjesto tampona. To će smanjiti nelagodu i rizik od infekcije.

Potrebno je pratiti bilo kakve simptome krvarenja, bolova ili nelagode tijekom oporavka. Ako primijetite neobične simptome poput jakog krvarenja, groznice ili intenzivnih bolova, potrebno je odmah kontaktirati svog ginekologa.

Mogući rizici i nuspojave nakon konizacije

Mogući rizici nakon zahvata klasične konizacije su minimalni, u većini slučajeva zahvat je uspješan bez neželjenih nuspojava

Postoje uobičajeni rizici povezani s primjenom opće anestezije, te rizik od infekcije. Pažljivim slijedom uputa liječnika, mogućnost nuspojava svodi se na minimum.

Općenito govoreći, razlikujemo rane i kasne rizike konizacije. Rani rizici uključuju obilno krvarenje nakon zahvata, infekciju i bolnost.

Bol se većinom javlja kratko vrijeme nakon zahvata i prolazi kroz par dana. Bolove nakon konizacije moguće je ublažiti korištenjem lijekova protiv bolova po preporuci liječnika.

Kako bi se suzbila mogućnost infekcije, prije operacije ćete dobiti antibiotsku terapiju, a po potrebi ista se može produžiti i nakon operacije. 

Primjena vaginaleta obično nije potrebna, a na tržištu postoje vaginalete koje pomažu bržem zacjeljivanju operacijskog defekta vrata maternice koje imaju i antibakterijsko djelovanje. Nakon operacije nije uputno koristiti menstruacijske tampone.

U rijetkim slučajevima i nakon dvadesetak dana može doći do obilnijeg krvarenja iz rodnice. Kod pojave prvih simptoma potrebno je odmah se javiti svom ginekologu.

Kasni rizici konizacije uključuju suženje kanala vrata maternice te insuficijenciju cerviksa. 

Suženje kanala vrata maternice može nastati tijekom cijeljenja rane nakon konizacije. Ukoliko nastane slabija ili potpuna neprohodnost kanala vrata maternice, to može onemogućiti trudnoću ili normalno pražnjenje menstruacijske krvi tijekom ciklusa. 

Mogućnost suženja kanala vrata maternice nakon konizacije je vrlo niska, javlja se u manje od 1% slučajeva.

Nesposobnost vrata maternice da iznese trudnoću do kraja (insuficijencija cerviksa) može biti uzrok kasnog pobačaja ili prijevremenog porođaja što se pravovremenim prepoznavanjem može liječiti.

Konizacija je operacijski zahvat kojim se često dijagnosticira bolest, ali i rješava problem, tj. ona je najčešće i terapijski postupak prekanceroznih promjena vrata maternice. 

Važno je pravodobno se informirati o zahvatu sa svojim ginekologom te kako taj zahvat utječe na mogućnost trudnoće i daljnje praćenje. Komplikacije zahvata su vrlo rijetke kao i potreba za ponovnim zahvatom (rekonizacijom). 

Obavite konizaciju bez čekanja kod vrhunskih stručnjaka

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Ambulanta za ginekologiju Poliklinike Lohuis Filipović pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja intimnog zdravlja žena.

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF Medical.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije