Kolposkopija

Broj 1 rješenje za pravovremeno prepoznavanje pretkancerogenih promjena na reproduktivnom području

Kolposkopija - Br. 1 rješenje za pravovremeno prepoznavanje pretkancerogenih promjena na reproduktivnom području

Briga o vlastitom zdravlju je prioritet koji se nikad ne može prenaglasiti. Uzmemo li u obzir zdravlje svake žene, od velike je važnosti redovito odlaziti na kontrolne preglede i dijagnostike kod ginekologa, bez obzira na dob i životne okolnosti u kojima se žena nalazi.

Pravovremenim odlaskom na preglede mogu se prepoznati potencijalne abnormalnosti u radu i funkciji  reproduktivnog sustava, ali i upozoriti na stanja koja bi mogla doprinijeti razvoju tegoba na tom području. 

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo niz ginekoloških pregleda koji uključuju temeljitu dijagnostiku, detaljnu analizu i sofisticirana rješenja koja vašem reproduktivnom sustavu osiguravaju optimalno zdravlje i funkciju. 

Jedan od takvih pregleda je i kolposkopija, medicinski postupak koji nam omogućuje detaljan pregled vrata maternice, rodnice i stidnice korištenjem posebno dizajniranog mikroskopa, tzv. kolposkopa. 

Pregled je jednostavan i bezbolan, a zauzvrat pruža preciznu dijagnozu o zdravlju vašeg reproduktivnog sustava. 

Što je kolposkopija?

Kolposkopija je dijagnostički postupak koji se koristi za pregled grlića i vrata maternice, rodnice i stidnice. U ovom postupku, koristi se kolposkop, instrument koji omogućuje detaljno promatranje  vaginalnog tkiva. 

Kolposkopija se često koristi za otkrivanje promjena na cerviksu koje mogu ukazivati na prisutnost abnormalnih stanica ili drugih patoloških procesa poput infekcija ili lezija koje su povezane s virusom HPV-a. 

Ovaj postupak provodi se kao dio rutinskog ginekološkog pregleda ili kao preventivni pregled nakon PAPA testa koji pokazuje određene abnormalnosti na tkivu.

Zašto provodimo kolposkopiju?

Kolposkopija je iznimno važan postupak za provođenje ginekološkog pregleda, osobito u otkrivanju prekanceroznih promjena na cerviksu, karcinoma i genitalnih bradavica. 

Ako rezultati PAPA testa pokažu odstupanja, nužno je provesti ovaj pregled za daljnji pronalazak i dijagnostiku tegoba. U slučaju sumnjivih abnormalnosti koje se identificiraju tijekom kolposkopije, potrebno je uzeti uzorak tkiva (biopsija) za detaljniju analizu. 

Liječnik će pregledom uzorka postaviti konačnu dijagnozu, koja će poslužiti kao temelj za daljnji plan liječenja.

Kolposkopija se, osim dijagnosticiranja promjena na vratu i grliću maternice, također koristi za prepoznavanje sljedećih tegoba: 

 • Pretkancerogenih lezija rodnice
 • Pretkancerogenih promjena vulve
 • Karcinoma rodnice i stidnice
 • Genitalnih bradavica
 • Upalnih promjena vrata maternice (cervicitis)

Kako izgleda priprema za kolposkopiju?

Kako bi pregled prošao bez potencijalnih komplikacija, potrebno se pridržavati određenih smjernica:

 • 1-2 dana prije pregleda izbjegavajte spolne odnose, nošenje tampona i korištenje vaginaleta
 • Ako sumnjate na mogućnost trudnoće, obavezno informirajte liječnika
 • Ako razvijate alergijske reakcije na određene lijekove, podijelite tu informaciju s liječnikom 
 • Ako imate probleme sa zgrušavanjem krvi, obavijestite svog liječnika kako bi se prilagodila procedura samog pregleda i uzela dodatna mjera opreza za naknadno provođenje postupaka kao što je biopsija
 • Sa sobom ponesite uložak kojeg ćete koristiti nakon obavljenog pregleda

Pridržavanjem navedenih smjernica pregled se može izvesti bez neželjenih nuspojava, uz maksimalnu preciznost i pouzdanost nalaza koji će kasnije poslužiti za vođenje redovite dijagnostike i tretiranje potencijalnih tegoba na području reproduktivnog sustava. 

Kako se izvodi kolposkopija?

Kolposkopija je siguran i neinvazivan postupak, te obično traje između 10 i 20 minuta. Specijalist ginekologije započinje postupak kolposkopije korištenjem spekuluma za bolji pristup vratu maternice, da bi zatim postavio kolposkop za precizan pregled. 

Kada dođete u polikliniku, naše će vas osoblje uputiti u ordinaciju kako biste se pripremili za zahvat. Bit će vam uručena jednokratna odjeća koju ćete imati na sebi tijekom provođenja zahvata. 

Potrebno je napomenuti kako je prije pregleda potrebno isprazniti mjehur kako biste bili što opušteniji za vrijeme pregleda, te kako bi liječnik dobio bolji uvid u provođenju postupka. 

Nakon što se udobno smjestite u tipičnom ginekološkom položaju, specijalist može započeti s pregledom. 

Pregled kolposkopije može se podijeliti na tri glavna postupka: 

 1. Premazivanje octenom kiselinom i Schillerovom otopinom 
 2. Korištenje filtera u boji 
 3. Biopsija tkiva

Premazivanje octenom kiselinom i Schillerovom otopinom

Nakon što se postavi kolposkop i pregleda vrat maternice, prvo se na njega nanosi otopina octene kiseline. Potrebno je napomenuti kako postupak nije neugodan za pacijenticu. 

Na dijelovima gdje je tkivo nepravilno, ova otopina mijenja boju stanica i čini ih svjetlijima (tzv. "bijeli epitel"). Ta područja nazivamo "aceto-bijeljenja" i ona često ukazuju na potencijalne tegobe.

Važne promjene u tkivu, poput genitalnih bradavica ili raka, izazivaju pojavu intenzivnijih bijelih područja s jasnim granicama prema zdravom tkivu. Korištenjem Schillerove otopine, površne stanice vežu jod iz otopine i postaju tamnije, što se naziva jod-pozitivna reakcija. 

Ako je reakcija jod-pozitivna, vjerojatno nema ozbiljnih problema s tkivom. Različite kombinacije ovih reakcija pomažu u procjeni zdravlja vrata maternice. Abnormalno tkivo je obično bijelo i ne reagira na jod, zbog čega se karakteriziraju kao jod-negativne promjene.

Korištenje filtera u boji

Proširena kolposkopija koristi posebne kemijska sredstva, tj. boje, kako bi pomogla ginekologu da vidi male krvne žile unutar tkiva. 

Plavi ili zeleni filtri poboljšavaju pregled i omogućuju lakše prepoznavanje abnormalnih kapilara, najčešće na ''aceto-bijelim'' područjima. 

Normalne kapilare su obično tanke i ravne, dok su problematične kapilare najčešće različitih promjera, oblika i nepravilnih grananja.

Biopsija tkiva

Ako specijalist prepozna sumnjiva područja tijekom pregleda tkiva, može učiniti biopsiju, tj.  uzeti mali uzorak tkiva za daljnju analizu. 

Ako je abnormalno tkivo manje, te ako se nalazi samo na jednom mjestu, liječnik koristi oštar instrument za biopsiju i uklanja mali komadić tkiva. 

Ipak, ako postoji više sumnjivih područja, potrebno je obaviti višestruke biopsije kako bi se u obzir uzele sve mogućnosti koje bi upozorile na razvoj potencijalnih tegoba i potrebu za pravovremenom reakcijom. 

Tijekom biopsije vrata maternice može se , prema potrebi, obaviti i endocervikalna ekskohleacija ili endocervikalna kiretaža- postupak kojim se uzorak tkiva uzima iz kanala vrata maternice koji nije vidljivim okom prilikom pregleda.

Prije same biopsije koristi se lokalni anestetik kako bi se nelagoda maksimalno umanjila. Ovisno o tipu biopsije mogući su lagani bolovi, pritisak ili grčevi koji nestaju vrlo brzo nakon zahvata.

Što činiti nakon kolposkopije?

Ako tijekom kolposkopije nije bilo potrebe za provođenjem biopsije, ordinaciju smijete napustiti bez specifično određenih smjernica. Drugim riječima, nisu potrebne nikakve restrikcije nakon postupka. 

Ako je biopsija bila neophodna, sljedećih tjedan dana je potrebno izbjegavati nošenje tampona, kako i sudjelovanje u spolnim odnosima. 

Preporučujemo nošenje uložaka zbog sukrvice ili tamnog iscjetka kojeg je normalno za očekivati u narednim danima nakon pregleda. 

Ako primijetite sljedeće tegobe, potrebno se što prije javiti liječniku:

 • Jako krvarenje
 • Iscjedak s neugodnim mirisom
 • Jaka bol u donjem djelu abdomena
 • Visoka temperatura popraćena treskavicom 

Navedene tegobe mogu biti posljedica komplikacija nastalih tijekom pregleda. Ponovnim dolaskom u polikliniku možemo dobiti detaljniji uvid u neželjene pojave, te vam pružiti njegu koja će eliminirati neke od navedenih tegoba. 

Naručite se na pregled

Kolposkopija je jedan od temeljnih postupaka za pravovremeno otkrivanje tegoba na području reproduktivnog sustava, stoga su redoviti odlasci na ovakav tip pregleda od ključne važnosti za zdravlje svake žene. 

Naš tim ginekologa koristi najnoviju tehnologiju kako bi detaljno pregledao tkiva vrata i grlića maternice, rodnice, te ostalih vaginalnih područja na potpuno bezbolan i neinvazivan način. 

Zahvaljujući filterima u boji, suvremenim mikroskopima i visokoj stručnosti medicinskog osoblja moguće je otkriti i najmanje abnormalnosti, čije prepoznavanje može uvelike pomoći u liječenju i sprječavanju ozbiljnijih tegoba.  

Ne dozvolite da zdravlje vašeg reproduktivnog sustava padne u drugi plan- Naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac. Naš tim odgovorit će vam u što kraćem periodu, s detaljnijim informacijama o pregledu, kao i cijeni kolposkopije.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije