Kiretaža

Preventivni postupak kojim na vrijeme prepoznajete neželjene pojave na maternici

Kiretaža - preventivni postupak kojim na vrijeme prepoznajete neželjene pojave na maternici

Adekvatna prevencija poremećaja vezanih uz funkciju reproduktivnog sustava trebao bi biti prioritet svake žene.

Redovitim ginekološkim pregledima može se stvoriti jasna dijagnoza o vašem zdravstvenom stanju, te pritom upozoriti na razvoj potencijalnih komplikacija koje je moguće spriječiti već u ranoj fazi razvoja. 

Zbog toga u Poliklinici Lohuis Filipović, u slučaju sumnje na mogući razvoj pojava poput polipa na maternici, zadebljale sluznice, ili čak tumora maternice, provodimo niz dijagnostičkih postupaka koji nam služe za daljnju analizu. 

Jedan od takvih postupaka je i kiretaža maternice- rutinski zahvat kojim uzimamo tkivo maternice, ne bi li na vrijeme prepoznali moguće komplikacije i prevenirali daljnji razvoj tegoba.

Što je kiretaža?

Kiretaža je kirurški zahvat kojim se nastoji prikupiti tkivo sluznice maternice. Postupkom pažljivog struganja sluznice maternice uzima se tkivo koje se kasnije može koristiti za daljnje analize i preventive ozbiljnijih zdravstvenih tegoba reproduktivnog sustava.

Kiretaža se, osim za svrhe dijagnoze, provodi i kao terapijska metoda za svrhe zaustavljanja obilnog krvarenja iz maternice.

U medicinskoj terminologiji koristi se i izraz frakcijske kiretaže, koja uključuje prikupljanje tkiva iz različitih područja maternice. Frakcijska kiretaža se u ovom kontekstu odnosi na odvojeno (frakcijsko) prikupljanje uzoraka, primjerice iz kanala maternice, ali i iz šupljine maternice. 

Uzorci se mogu prikupljati instrumentima kao što je kireta, koja se upotrjebljava pokretima blagog struganja, ali sofisticiranim uređajima koji ubrzavaju i olakšavaju postupak, poput vakuum aspiratora

Bilo da je riječ o frakcijskoj, dijagnostičkoj ili terapijskoj kiretaži, ovaj se postupak ubraja u sastavne ginekološke preglede, a rutina i učinkovitost ovog postupka učinili su kiretažu osnovom za prepoznavanje i liječenje brojnih tegoba na području reproduktivnog sustava.

Kada je potrebna kiretaža?

Kiretaža maternice je postupak koji se može obaviti za različite potrebe. Ponekad je ona korisna za svrhu prepoznavanja zdravstvenih tegoba, a jednako tako se može koristiti i za tretiranje postojećih poremećaja. 

Vas liječnik vam odlazak na kiretažu može preporučiti u slučaju sljedećih okolnosti: 

  • Abnormalno krvarenje iz maternice

Abnormalno krvarenje iz maternice može biti simptom raznih zdravstvenih tegoba, poput ovulacijske disfunkcije, cista na jajnicima, ili neke druge tegobe vezane uz poremećeni rad reproduktivnog sustava. 

Provođenjem kiretaže liječnik dobiva uvid u potencijalne poremećaje, te zaustavlja pojačana krvarenja. 

  • Sumnja na neželjene tvorbe viđene na ultrazvuku

Kiretaža se također provodi u slučajima liječnikove sumnje na razvoj neželjenih tvorbi. To uključuje pojave poput zadebljanja sluznice maternice, polipa, tumora sluznice maternice i ostalih sličnih poremećaja.

  • Određivanje porijekla abnormalnog nalaza PAPA testa

Kada je upitno porijeklo razvoja abnormalnosti prikazanih na nalazima PAPA testa, liječnik vam može preporučiti odlazak na kiretažu. 

Kiretažom dobivamo jasne nalaze te određujemo je li razvoj abnormalnih stanica prisutan na tijelu i vratu maternice, čime možemo stvoriti jasnu dijagnozu, ali i daljnje postupke liječenja.

  • Prekid trudnoće i odstranjivanje porođajnog tkiva

Kiretaža je također jedna od tehnika koja se koristi za prekid trudnoće i odstranjivanje zaostalih produkata trudnoće. To može uključivati odstranjenje posteljičnog tkiva, ili zadržanog pobačaja kojeg tijelo nije spontano izbacilo. 

Kako izgleda priprema za kiretažu?

Kako bi postupak kiretaže prošao bez poteškoća, liječnik će vam na konzultacijama pružiti detaljne smjernice kojih se morate pridržavati.

Odlučite li se za korištenje opće anestezije, potrebno je provesti rutinske preoperativne testove poput laboratorijskih pretraga krvi, pregleda anesteziologa te EKG-a i KG-a. 

Također, ako se kiretaža provodi pod djelovanjem opće anestezije, potrebno je ne uzimati hranu i tekućinu bar 6 sati prije provođenja zahvata.

Iz higijenskih i praktičkih razloga preporučujemo da sa sobom ponesete uloške, zbog mogućnosti blažeg krvarenja nakon zahvata.

Preporučujemo da na zahvat dođete u udobnoj i ležernoj odjeći.

Kako se provodi kiretaža?

Prije početka zahvata liječnik će vas pitati želite li da se zahvat provodi pod djelovanjem opće ili lokalne anestezije. 

Jednom kada anestezija započne sa svojim djelovanjem, liječnik započinje zahvat proširenjem vrata kanala maternice kako bi se olakšalo uvođenje instrumenta za daljnji postupak zahvata. 

Jednom kada je kanal maternice proširen, uvodi se kireta, ili vakuum aspirator kako bi se prikupilo tkivo sa sluznice maternice. Prikupljeno tkivo se kasnije šalje na patohistološku analizu.

Kiretaža obično traje između 10 i 30 minuta, a 1-2 sata nakon zahvata bit ćete pušteni na kućnu njegu. 

Koliko je potrebno mirovati nakon kiretaže?

Oporavak nakon kiretaže ovisi o kompleksnosti samog zahvata. Na dan zahvata preporučuje se mirovanje i izbjegavanje fizičkog napora, ali već se drugi dan smijete vratiti redovnim aktivnostima. 

Od nuspojava mogući su grčevi i blaža krvarenja koja mogu trajati i do nekoliko dana. U slučaju da primijetite ozbiljnije krvarenje, popraćeno bolovima u trbuhu ili iscjetkom neugodna mirisa, potrebno se što prije obratiti liječniku.

U sljedeća dva tjedna nakon zahvata potrebno je izbjegavati spolne odnose, uporabu tampona, kao i kupanja u bazenu

Koje su moguće komplikacije?

Iako se kiretaža danas smatra rutinskim i gotovo bezopasnim ginekološkim zahvatom, ne smijemo isključiti mogućnost razvoja određenih komplikacija.

Primijetite li neke od sljedećih komplikacija, potrebno se javiti liječniku u što kraćem periodu: 

  • Neprekidna nelagoda i bol

Bol u abdomenu može uputiti na ozljede stijenke maternice, ili okolnih zdjeličnih organa

  • Značajno krvarenje

Značajno krvarenje može biti posljedice nepravilno izvedene kiretaže, zbog čega je potrebno što prije potražiti liječničku pomoć.

  • Infekcija

Pojava temperature, mučnine i bolova u abdomenu može uputiti na razvoj vaginalne infekcije, koja je često popraćena stvaranjem vaginalnog iscjetka neugodna mirisa.

  • Ashermanov sindrom

Iako je ovu pojavu teško dijagnosticirati, na nju se može posumnjati pojavom učestalih bolova i grčeva, s čestim slučajevima neredovite menstruacije. Ashermanov sindrom manifestira se naglim stvaranjem ožiljnog tkiva u maternici, kao posljedica traume izazvanom mehaničkim pokretima, a u ovom slučaju, kiretaže.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka s područja ginekologije koji će se pobrinuti da vaša trudnoća prođe bez smetnji i suvišnih komplikacija. 

Posebno njegujemo interakciju s klijentima te nastojimo pružiti odgovore na sve brige i strahove koje imate vezane uz trudnoću. 

Naručite se na pregled još danas pozivom na +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije