Hormonalne akne

Kada je pravo vrijeme za posjet ginekologu?

Hormonalne akne - kada je pravo vrijeme za posjet ginekologu?

Iako se akne smatraju dermatološkim problemom, odlazak ginekologu jedan je od pregleda kojim se nastoji pronaći razlog te odgovarajući tretman u rješavanju akni.

Akne po licu i tijelu zasigurno nisu ugodna pojava. Iako su problemi uzrokovani aknama većinom estetske prirode, njihova pojava može znatno utjecati na samopouzdanje osobe, socijalizaciju te razvijanje lošeg mišljenja o vlastitom izgledu.

Iako se akne smatraju dermatološkim problemom, odlazak ginekologu jedan je od pregleda kojim se nastoji pronaći razlog te odgovarajući tretman u rješavanju akni.  Prisutnost akni moguća je u bilo kojem periodu života.

Kako hormoni utječu na pojavu akni?

Vrlo je često pojava akni uzrokovana povećanim lučenjem androgena, tj. muških spolnih hormona za vrijeme puberteta. Pojačanim lučenjem hormona potiče se veća proizvodnja loja iz žlijezda lojnica, a upravo se u sastavu loja krije glavni krivac za razvoj akni.

Sebum, masna supstanca, sastavni je dio loja, a nedostatak vitamina E čini ovaj spoj skloniji oksidiranju. Previše sebuma učinit će loj gušćim čime će se otežati njegovo izlučivanje.

Umjesto da se loj normalno luči kroz pore, povećana proizvodnja sebuma (hiperkeratoza) uzrokovat će njihovo začepljenje. Koža će postati zadebljanija, a sav loj zadržat će se ispod začepljenih pora.

U pokušaju da samostalno izbaci loj, zahvaćeni dio kože ulazi u tzv. keratolitičko djelovanje, proces kojim se koža omekšava i stanjuje ne bi li izlučila nakupljene količine loja.

Kao posljedica kontakta sebuma sa zrakom pojavljuju se lako prepoznatljive crne točkice, poznatije kao miteseri. S vremenom, otvori na kojima dolazi do oksidacije sebuma postaju plodni za ulazak bakterija (Propionibacterium acnes) i razvoj infekcije.

Osobe čiji hormoni uzrokuju povećano lučenje loja sklonije su takvim infekcijama, a upravo su one razlog za formiranje akni.

Što sve utječe na pojavu hormonalnih akni kod žena?

Akne se kod žena mogu pojaviti kao posljedica raznih hormonalnih promjena koje su tipične za određenu dob ili životne okolnosti u kojima se žena nalazi.

Ponašanje hormona varira od žene do žene, a sljedeće životne faze mogu potaknuti njihovo pojačano lučenje i uzrokovati pojavu akni:

 • pubertet

Pubertet je zasigurno period života kada hormoni po prvi puta počinju ozbiljnije preuzimati glavnu ulogu nad rastom, razvojem i promjenom osobe, mentalno ili fizički

Takve promjene mogu se odraziti i na pojavu akni, a kod djevojčica, one mogu biti nešto izraženije zbog hormonalnih neravnoteža izazvanih prvim menstruacijama.  Lučenje hormona može uzrokovati pojačanu proizvodnju loja, masnu kožu, a samim time i razvoj akni.

 • trudnoća

Pojava akni nije neobična tijekom trudnoće.

 • menopauza

Pojava akni česta je kod žena u periodu menopauze; zbog pada razine estrogena i viših razina testosterona dolazi do stvaranja sebuma, masnije kože te naposljetku razvoja akni.

Akne mogu biti prisutne i bez obzira na hormonske terapije koje smanjuju nuspojave menopauze.

 • promjene u kontracepcijskoj terapiji

Hormonalne promjene također može potaknuti nova terapija, drugi proizvođač lijekova ili promjene u redovitosti trošenja lijekova. Nastale oscilacije mogu potaknuti razvoj akni.

Kada biste se trebali naručiti na pregled kod ginekologa zbog akni?

Ako su akne prisutne bez obzira na redovitu njegu lica ili ako primijetite kako njihova pojava može oscilirati u određenom periodu mjeseca, primjerice prije menstruacije, vrijeme je za ginekološki pregled zbog mogućih hormonalnih akni.

Odlazak na ginekološki pregled preporučuje se svim ženama koje imaju problema s aknama. Osim klasičnog ginekološkog pregleda s uzimanjem detaljne anamneze, ginekolog će procijeniti je li potrebno odrediti hormonalni status spolnih hormona.

U slučaju evidentnog nalaza hormonalnog disbalansa, jedan od najčešćih oblika liječenja je terapija kontracepcijskim tabletama.

Kontracepcijske pilule moduliraju lučenje svih hormona, te posljedično smanjuju lučenje androgena koji su odgovorni za hiperandrogenemiju te pojačanu proizvodnju loja i masne kože  pogodne za razvoj mitesera i akni.

Ipak, pojava akni ne mora nužno biti vezana uz hormonalne poremećaje. One se mogu pojaviti kao rezultat ostalih čimbenika (stres, prehrana itd.). Upravo je zbog toga važan odlazak na ginekološki pregled i saslušanje profesionalnih mišljenja.

Koje je preglede još potrebno obaviti?

Pregled akni se, uz pregled ginekologa, sastoji od konzultacija s dermatologom, pregleda lica, vrata i leđa.

Prilikom razgovora s liječnikom, objasnit ćete kada su vam se počele pojavljivati akne, kako one utječu na vašu kvalitetu života te jeste li se već upoznali se nekim od tretmana vezanih uz ove tegobe.

Prilikom razgovora dermatolog vam može postaviti pitanja o prijašnjoj konzumaciji lijekova, alergijama te planovima za skoru trudnoću. Naime, ovakve informacije su potrebne ne bi li se pružila odgovarajuća terapija koja često uključuje trošenje kontracepcijskih pilula.           

Pregled glave, vrata i leđa dio su dermatološkog pregleda. Na ovim se područjima stvara najviše akni. Na temelju veličine, građe i količine na određenom području, naši stručnjaci će procijeniti situaciju i pružiti odgovarajuću terapiju.

Liječenje akni kontracepcijskim pilulama

Kontracepcijske pilule već se neko vrijeme koriste u reguliranju hormonalnih poremećaja u žena. Njihovo djelovanje temelji se na normalizaciji obrasca lučenja hormona, te time indirektno i smanjenju lučenja androgena.

Iako je normalno da i žene proizvode male količine testosterona, ona je gotovo zanemariva u odnosu na razine estrogena i progesterona.

Kod žena koje imaju problem s aknama, gotovo uvijek je u podlozi problem s menstruacijskim ciklusom koji je neredovit, popraćen s oligo ili amenorejama. Upravo nepravilnosti ciklusa posljedica su disbalansa spolnih hormona te izraženijeg djelovanja androgena.

Kao posljedica takvog djelovanja dolazi do veće proizvodnje loja, masnije kože te naposljetku pojave akni. Upravo terapija kontracepcijskim pilulama pruža pravilnu hormonalnu ravnotežu kojom dolazi do spontanog nestanka akni.

Dolaskom na ginekološki pregled, naš tim stručnjaka može vam propisati neku vrstu kontraceptiva. Najčešće su one koje u svom djelovanju imaju i antiandrogeno djelovanje poput  YAZ tableta. To je kontracepcijska pilula koja se bazira na estrogenu, a u spoju s progestinom naziva se drospirenon.

Osim pregleda, ginekolog će s vama voditi otvorenu diskusiju o redovitosti ciklusa, prijašnjim infekcijama (ako ste ih imali), ali i mogućeg planiranja trudnoće. Kada se svi faktori uzmu u obzir, moći će se pružiti adekvatna terapija i liječenje kontracepcijskim pilulama.

Ostale metode liječenja akni

Postoje i ostala rješenja za akne koje, zajedno u  razgovoru s dermatologom, propisujemo našim pacijentima.

Lokalna terapija uključuje izravnu njegu kože poput pranja toplom vodom, korištenja kiselog ili neutralnog sapuna te ispiranja benzoil-peroksidom ili alkoholnom otopinom salicilne kiseline.

Paste na bazi sumpora i tekući puderi najbolje su rješenje za blage upale nastale preko noći.

U slučaju češćih pojavljivanja akni dermatolog vam može pripisati korištenje antibiotika u roku od 12 tjedana.

U terapiju također ubrajamo preparate na bazi vitamina A (retinoidi) koji pomlađuju, regeneriraju i mijenjaju teksturu kože. Ova vrsta preparata vrlo je djelotvorna, ali često izaziva ozbiljne nuspojave, zbog čega trošenje mora biti obavljeno pod kontrolom liječnika.

Neke od nuspojava ovakve terapije mogu biti:

 • suha koža i sluznica
 • bolovi u zglobovima
 • depresija
 • povišena razina lipida u krvi
 • oštećenje jetre
 • poremećaji u razvoju ploda kod trudnica

Osim korištenja retinoida, akne se također mogu liječiti tzv. sebosupresivima, ali zbog potiskivanja  djelovanja androgena smiju se pripisivati samo ženama.

U najtežim slučajevima, kada ne pomaže niti promjena higijene niti tablete, kirurško uklanjanje  smatra se jednim adekvatnim rješenjem za akne.

Tretiranje laserskom aparaturom ili kemikalijama oljuštit će površinske slojeve kože te otvoriti pore kako se akne više ne bi mogle stvarati.

Kako možete samostalno ublažiti razvoj akni?

Kako smo ranije naveli, iako možda imate najbolju namjeru u rješavanju akni, njihova pojava proizlazi upravo zbog nestabilnosti hormona, što znači da rješenja poput prehrane, korištenja vitamina ili uredne higijene mogu samo ublažiti, ali ne u potpunosti ukloniti vaš problem s aknama.

Ipak, to ne znači da biste trebali odustati od odgovarajuće higijene lica i njege kože. Sljedeći savjeti mogu vam olakšati nošenje s aknama i ublažiti njihovo djelovanje:

 • pranje lica neutralnim sapunom dvaput dnevno
 • nemojte tiskati prištiće
 • konzumirajte zdravu i balansiranu prehranu
 • izbjegavajte kozmetiku na bazi masti i ulja
 • koristite losione koji isušuju masnoću i potiču ljuštenje
 • izbjegavajte stresne okolnosti

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka kojima je tretiranje akni dio svakodnevice. Zahvaljujući modernoj aparaturi i pristupu naši su se centri za ginekologiju i dermatologiju pobrinuli da se jednom zauvijek riješite akni na licu, vratu i leđima.

Radi li se o kirurškom zahvatu, terapiji antibioticima ili provođenju dijagnostičkih pregleda, u našoj Poliklinici sve je spremno za pružanje najboljeg tretmana.

Naručite se na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646 ili ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije