Histeroskopija

Endoskopski postupak za detaljan pregled unutrašnjosti maternice

Histeroskopija - endoskopski postupak za detaljan pregled unutrašnjosti maternice

Razvoj tehnologije i medicine omogućio je da se određeni dijagnostički pregledi provode s maksimalnom preciznošću, minimalnom invazivnošću i što detaljnim uvidom u željeno područje, sa što manje komplikacija i neželjenih reakcija.

Neki od takvih pregleda primjenjuju se i u području ginekologije, a jedan od njih je i histeroskopija

Ovaj pregled temelji se na korištenju endoskopa za pobliži uvid u unutrašnjost maternice, a na odjelu ginekologije u Poliklinici Lohuis Filipović provodimo ovaj zahvat kao jedan od temeljnih pregleda.

Što je histeroskopija?

Histeroskopija je pregled koji se obavlja sa svrhom pobližeg pregleda vrata i šupljine maternice. Ovaj se postupak provodi uz asistenciju endoskopa- tanke i fleksibilne cjevčice koja na vrhu ima malu kameru s izvorom svjetla. 

Histeroskopijom se mogu pobliže promatrati tkiva maternice, bez rizika od oštećenja tkiva ili izazivanja krvarenja. 

Zbog svoje minimalne invazivnosti, ali i tehnologije koja omogućuje prikaz slika visoke rezolucije, ovaj postupak postaje sve učinkovitijim za pravovremeno prepoznavanje tegoba vezanih uz rad reproduktivnog sustava. 

Osim toga, ovaj postupak služi kao asistencija za operativne zahvate, čime se liječnicima omogućuje bolji uvod u područje koje nastoje operirati. 

Upravo se zbog toga histeroskopija kao endoskopski postupak dijeli na dvije kategorije:

 • Dijagnostička histeroskopija

Dijagnostička histeroskopija provodi se za svrhu pronalaska uzroka poremećaja kao što su neplodnost, ponavljajući spontani pobačaji, ili nepravilna i učestala krvarenja koja nisu vezana uz menstruaciju. 

Ona se također provodi u slučaju preventive, prilikom kojeg se pobliže pregledava sluznica maternice, te, po potrebi, uzima uzorak za daljnju analizu. 

 • Terapeutska histeroskopija

Terapeutska histeroskopija provodi se uz primarni kirurški zahvat, čiji je cilj zaustaviti krvarenje, odstraniti tkivo, ili neki drugi predmet koji je predstavljao višak u šupljini maternice. 

Tako se, primjerice, ovaj postupak može provesti uz spaljivanje sluznice maternice, odstranjenje polipa, otklanjanje pregrade ili priraslica u maternici, ali i odstranjivanje spirale koja se ne može izvaditi standardnom metodom. 

Bilo da je riječ o dijagnostičkoj ili preventivnoj histeroskopiji, ovaj zahvat pruža liječnicima znatno bolji pregled šupljine maternice, te omogućuje precizniju dijagnozu, ali i bolju izvedbu kirurških zahvata.

Kada je potrebno provesti histeroskopiju?

Histeroskopija nije uvijek na popisu obveznih ginekoloških pregleda. Drugim riječima, postoje specifične okolnosti zbog kojih bi vam vaš ginekolog preporučio odlazak na ovakav zahvat.

Ginekolog vam može preporučiti histeroskopiju maternice u slučaju sljedećih okolnosti: 

 • Abnormalna krvarenja iz maternice
 • Pojava abnormalnih tvorbi dijagnosticirane ultrazvukom
 • U slučaju pronalaska uzroka neplodnosti
 • U slučaju uzastopnih spontanih pobačaja
 • U slučaju odstranjivanja spirale
 • U slučaju odstranjivanja ožiljnog tkiva (Ashermanov sindrom)

Navedene okolnosti zahtijevaju nešto pažljiviji i precizniji pristup ginekologa, a histeroskopija omogućuje da se pregledi i operativni postupci ovakvog tipa provode sa što većom preciznošću, pružajući bolje ishode postupaka, sa što bržim oporavkom i manjom šansom za razvoj neželjenih reakcija. 

Kako izgleda priprema za histeroskopiju?

Pripreme za histeroskopiju mogu se razlikovati ovisno o svrsi zbog koje se ona provodi. Provodimo li histeroskopiju samo za svrhu dijagnoze, koristit će se lokalna anestezija i neće biti potrebna specifična priprema. 

Ipak, provodi li se histeroskopija kao dio operativnog zahvata, tada će se koristiti opća anestezija, te će za nju biti potrebno obaviti osnovne laboratorijske preglede, EKG i detaljan pregled anesteziologa. 

Liječnik, prije provođenja histeroskopije, može od vas tražiti novije nalaze ginekoloških pregleda, poput PAPA testa, briseva i ultrazvuka. 

Histeroskopija se neće provoditi u slučaju trudnoće, osim ako je riječ o vrlo ranoj fazi kada se endometriju ne može nauditi. Akutne upale zdjelice, ili sumnje na rak endocerviksa i endometrija također su okolnosti zbog kojih histeroskopija nije preporučljiva.

Kako se provodi histeroskopija?

Jednom kada ste se smjestili u ginekološki položaj, te kada vam je aplicirana anestezija, ginekolog koristi spekulum kako bi proširio vaginalni kanal i olakšao prolaz histeroskopa do maternice. 

Provođenjem histeroskopa do šupljine maternice, kroz cjevčicu se aplicira posebna otopina koja širi stijenke maternice, te koja omogućuje bolji pregled maternice. 

Ginekolog će potom, ovisno o svrsi zahvata, nastaviti koristiti histeroskop za detaljniji pregled tkiva unutar maternice. 

Zahvat obično traje oko 15 do 20 minuta, nakon čega smijete ići doma na kućnu njegu.

Što očekivati nakon zahvata?

Oporavak nakon histeroskopije je brz i bezbolan. Na dan zahvata preporučuje se odmor i odsutnost od intenzivnog fizičkog rada, a već se drugi dan možete vratiti svakodnevnim aktivnostima. 

Pojave poput krvarenja i grčeva su normalna pojava nakon histeroskopije. Ipak, primijetite li učestala i produljena krvarenja, jake bolove, temperaturu i vaginalne iscjetke neugodna mirisa, potrebno se javiti liječniku u što kraćem periodu. 

Kako biste smanjili šanse za razvoj komplikacija, potrebno se pridržavati određenih smjernica sljedeća dva tjedna nakon zahvata. To uključuje izbjegavanje spolnih odnosa, kupanja na bazenima i korištenje tampona. 

Navedene aktivnosti mogle bi nadražiti područje na kojemu je proveden pregled, te uzrokovati neželjene reakcije.

Koje su moguće komplikacije?

Histeroskopija se smatra rutinskim zahvatom koji rijetko izaziva ozbiljnije komplikacije. Ipak, u slučaju lošije pripreme za zahvat, nepažnje ginekologa ili neke druge neočekivane okolnosti, moguće su sljedeće komplikacije:

 • Ozljeda (perforacija) stijenke maternice
 • Krvarenje
 • Infekcija

Navedene pojave moći ćete primijetiti po tipičnim simptomima kao što su temperatura, učestala bol i grčevi te krvarenje koje se ne može zaustaviti. U slučaju ovakvih pojava potrebno se posavjetovati s liječnikom u što kraćem periodu. 

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka s područja ginekologije koji će se pobrinuti da vaša trudnoća prođe bez smetnji i suvišnih komplikacija. 

Posebno njegujemo interakciju s klijentima te nastojimo pružiti odgovore na sve brige i strahove koje imate vezane uz trudnoću. 

Naručite se na pregled još danas pozivom na +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije