Bolni spolni odnosi

Čak 3 od 4 žene iskuse bol prilikom intimnog odnosa u nekom trenutku života

Bolni spolni odnosi - čak 3 od 4 žene iskuse bol prilikom intimnog odnosa u nekom trenutku života

Seksualna disfunkcija je medicinsko stanje koje obuhvaća bolne spolne odnose, bolno grčenje vaginalnih mišića te probleme sa libidom, uzbuđenjem i orgazmom.

Potreba za zdravim seksualnim životom i seksualnim odnosom jedna je od osnovnih bioloških potreba. Seksualni odnosi važan su faktor fizičkog i mentalnog zdravlja te opće kvalitete života.

Seksualna disfunkcija je medicinsko stanje koje obuhvaća bolne spolne odnose, bolno grčenje vaginalnih mišića te probleme sa libidom, uzbuđenjem i orgazmom.

Prema podacima američkog ginekološkog udruženja (The American College of Obstetricians and Gynecologists), bolan spolni odnos iskusi čak 3 od 4 žene tijekom života.

U održavanju normalne seksualne funkcije sudjeluju naše misli i osjećaji te tijelo, odnosno živčani, krvožilni i endokrini sustav.

Bolni spolni odnosi mogu dovesti do manjka želje za seksom, poteškoća u postizanju uzbuđenosti te dovesti do narušavanja mentalnog zdravlja i odnosa s partnerom.

Seksualno zadovoljstvo je relevantna komponenta ljudske seksualnosti, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji to je i jedna od okosnica seksualnog zdravlja.

Dakle, bol prilikom odnosa (dispereunija) ne bismo trebali ignorirati, ona je znak za uzbunu u našem organizmu.

Bolni spolni odnosi predstavljaju medicinski problem i zahtijevaju ginekološki pregled, konzultacije te, ako je potrebno, liječenje.

Bolan snošaj ili bol tijekom spolnog odnosa može se javiti kod žena svih životnih dobi, čak i kod osoba koje prethodno nisu imale nikakvih poteškoća.

Bol prilikom seksualnog odnosa, stručnog naziva dispareunija, može se javiti na području stidnice, na ulazu u rodnicu ili duboko u rodnici. Bol se također može javiti u donjem dijelu trbuha ili leđa.

Bolovi kod dispareunije variraju, a mogu se javiti:

 • za vrijeme ili nakon spolnog odnosa
 • tijekom penetracije
 • u rodnici, mokraćovodu ili mjehuru
 • duboko u zdjelici
 • zajedno s probadajućom, oštrom boli, slično kao kod menstrualnih grčeva
 • prilikom uporabe tampona

Bolovi variraju od osobe do osobe, bol može biti oštra i intenzivna. Osim neugode i lokalne boli, bolni spolni odnosi mogu dovesti do nezadovoljstva i problema u partnerskim odnosima.

Bolan spolni odnos – uobičajeni fizički uzroci, ali nerijetko i psihološki

U pozadini bolnih spolnih odnosa mogu biti organski ili psihološki uzroci. Organski uzroci vezani su za različite bolesti mokraćnih i spolnih organa ili drugih sustava koji sudjeluju u održavanju seksualne funkcije.

Psihološki uzroci mogu biti povezani s anksioznošću, nesigurnošću ili nezadovoljstvom fizičkim izgledom. Otežavaju postizanje uzbuđenosti što dovodi do neugode i bolnosti prilikom odnosa.

Uglavnom se liječenju bolnih spolnih odnosa pristupa tako da se najprije isključe svi organski uzroci, a zatim se u obzir uzimaju psihološki uzroci.

Organski uzroci bolnih spolnih odnosa

 • smanjena lubrikacija

Jedan od najčešćih uzroka bolnih odnosa je smanjena lubrikacija. Spolni organi na seksualno uzbuđenje reagiraju povećanom proizvodnjom sekreta.

Ukoliko vagina nije dovoljno vlažna, trenje prilikom penetracije izaziva bol, a može dovesti i do vidljivog oštećenja tkiva.

Smanjena lubrikacija može se javiti u pred i postmenopauzi, uslijed smanjenog lučenja estrogena. Također, se može pojaviti nakon poroda ili zbog uzimanja hormonske kontracepcije.

Smanjena lubrikacija liječi se korištenjem lubrikanata ili drugih sredstava koji olakšavaju suhoću sluznice vagine. U pojedinim slučajevima moguće je liječenje hormonalnom terapijom.

Bolni spolni odnosi mogu biti uzrokovani i alergijskom upalom stidnice koja nastaje zbog preosjetljivosti na tvari sadržane u higijenskim preparatima za intimnu njegu ili npr. alergijom na prezervative.

 • vulvodinija

Bol koja se javlja na stidnim usnama, klitorisu i otvoru rodnice zbog preosjetljivosti na mehaničke podražaje naziva se vulvodinija.

Nema jasan uzrok nastanka. Pretpostavlja se da do vulvodinije može doći zbog dugotrajne infekcije te zbog iritacije ili ozljede živaca na ovom području.

Liječenje vulvodinije uglavnom se temelji na promjeni životnih navika u svrhu smanjenja bolnih spolnih odnosa.

 • vaginizam

Bolne spolne odnose uzrokuje i vaginizam, refleksno grčenje mišića na otvoru rodnice koje onemogućuje penetraciju. Radi se o poremećaju koji nastaje radi straha od ozljeda ili zbog prethodne traume.

Vaginizam se može dijagnosticirati prilikom ginekološkog pregleda jer uzrokuje kontrakciju mišića prilikom penetracije bilo kakvog predmeta (primjerice i kod pokušaja primjene tampona) što dovodi do bolnih odnosa.

Prema istraživanjima, ovaj poremećaj se javlja razmjerno često. Od vaginizma boluje od 5 do 17%  žena. Liječenje vaginizma uglavnom je kompleksno te ovisi o uzroku pojave bolova.

 • spolno prenosive bolesti

Spolno prenosive infekcije kao što su npr. trihomonijaza ili genitalni herpes mogu biti uzrok bolnih spolnih odnosa.

U slučaju odgađanja liječenja spolno prenosivih bolesti, može doći do razvoja komplikacija kao što su apscesi, stvaranje priraslica vezivnog tkiva koji uzrokuju bolne odnose.

U slučaju spolno prenosivih bolesti, osim bolova kod spolnog odnosa obično se javljaju i popratni simptomi kao što je pojava iscjetka promijenjene konzistencije i neugodnog mirisa.

 • endometrioza

Ova bolest je karakterizirana rastom tkiva sluznice maternice (endometrija) izvan maternice što uzrokuje prije svega kroničnu bol, bolne spolne odnose, a može uzrokovati i neplodnost.

Od endometrioze boluje ukupno oko 10% žena reproduktivne dobi u svijetu. To je kronična bolest povezana s jakom boli koja utječe na normalno funkcioniranje, a javlja se tijekom menstruacije, spolnog odnosa, pražnjenja crijeva i/ili mokrenja.

 • druga stanja i bolesti spolnih organa

Upalne bolesti maternice i rodnice mogu uzrokovati bolove raznih intenziteta. Obično se javlja bol prilikom penetracije, u donjem dijelu trbuha i kraće vrijeme nakon spolnog odnosa.

Ciste, miomi ili tumori spolnih organa mogu izazvati duboku bol kod penetracije. Ozljede stidnice ili rodnice zbog traume, poroda, ožiljak epiziotomija - rez međice prilikom prirodnog poroda mogu dovesti do bolnog spolnog odnosa.

Ozljede uzrokovane uklanjanjem stidnih dlačica, operacijom ili zračenjem također mogu biti uzrok bolnih odnosa.

Psihološki uzroci bolnih spolnih odnosa

Utjecaj psiholoških faktora na spolne odnose vrlo je važan. Emotivna stanja poput straha, neugode, sramežljivosti ili osjećaja krivnje značajno utječu na stanje opuštenosti kod stupanja u spolni odnos.

Zbog nemogućnosti opuštanja, teže je postići stanje seksualnog uzbuđenja pa mogu nastati bolovi zbog nedostaka vlažnosti rodnice. Stres i umor također mogu utjecati na smanjenje libida što pridonosi niskoj razini uzbuđenja te vodi bolnim spolnim odnosima.

Partnerove poteškoće s postizanjem ili održavanjem erekcije također mogu negativno utjecati na žene. Manjak intimne povezanosti s partnerom ili krivnja povezana sa spolnim odnosom mogu uzrokovati bolne spolne odnose.

Psihološke uzroke bolnih odnosa moguće je utvrditi nakon što se isključe mogući organski uzroci.

Dijagnoza i liječenje bolnih odnosa

Ako tijekom spolnih odnosa osjećate učestalu ili jaku bol, najprije je potrebno obaviti ginekološki pregled.

Tijekom pregleda moguće je utvrditi osnovni uzrok bolnih odnosa temeljitom anamnezom, pregledom vanjskih spolnih organa te ultrazvučnim pregledom unutrašnjosti spolnih organa.

S obzirom na ishod pregleda, ginekolog vas može uputiti na dodatne pretrage, primjerice na cervikalne briseve, odnosno bris uretre kako bi se isključile spolno prenosive bolesti.

Prilikom pregleda važno je iskreno odgovoriti na pitanja o vašoj medicinskoj i seksualnoj povijesti. Detaljne informacije omogućuju utvrđivanje pravog uzroka boli.

Ginekolog će vas pitati gdje osjećate bol, kolika je njena jačina i kakve su karakteristike bolova (oštra, tupa bol i slično).

Također je važno dati informacije ako koristite hormonsku kontracepciju ili druge lijekove. Na pregled je potrebno i ponijeti svu medicinsku dokumentaciju koju imate od prije.

Liječenje bolnih spolnih odnosa je najčešće složeno, ovisi o samom uzroku bolova te zahtijeva multidisciplinarni pristup.

U pojedinim slučajevima, liječenje bolnih spolnih odnosa ne zahtijeva medicinsku intervenciju. Primjerice, ako je problem suhoća rodnice, potrebno je isprobati lubrikante koji su topivi u vodi.

Ako do nedostatka lubrikacije dolazi zbog menopauze, ginekolog može prepisati lijekove ili preparate na bazi estrogena.

U slučaju infekcije ili upalnog stanja, liječenje se sastoji u primjeni antibiotika, odnosno antimikotika. Ovisno o uzročniku upale.

Ako je nakon eliminiranja fizičkih uzroka i dalje prisutna bol prilikom spolnog odnosa, preporučuje se psihoterapija ili seksualna terapija. Poželjno je da se terapiji pristupa s partnerom s obzirom na to da seksualni problemi utječu na oba partnera.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije