Biopsija cerviksa

Dijagnostika koja daje najbolji uvid u zdravlje vašeg grlića maternice

Biopsija cerviksa: Dijagnostika koja daje najbolji uvid u zdravlje vašeg grlića maternice

Biopsija cerviksa je postupak kojim se uzima tkivo vrata maternice za svrhu daljnje patohistološke analize koja služi za prepoznavanje i tretiranje potencijalnih tegoba na području reproduktivnog sustava. 

Ovaj je postupak jedan od osnovnih ginekoloških metoda za prepoznavanje anomalija na području maternice, a zahvaljujući razvoju tehnologije i medicine, danas dijelimo nekoliko metoda zbog kojih se biopsija smatra rutinskim i krajnje bezopasnim dijagnostičkim postupkom.

Kada je potrebno obaviti biopsiju cerviksa?

Biopsiju cerviksa potrebno je provesti u slučaju sljedećih okolnosti: 

Ako postoje očigledne promjene na maternici

Biopsija cerviksa provodi se ako su abnormalnosti tkiva jasno vidljive i bez kolposkopskog pregleda.

Nakon kolposkopskog pregleda

Ako su se nakon pregleda kolposkopom naslutile abnormalnosti poput lezija, upalnih promjena na maternici, prekanceroznih promjena ili nekih drugih anomalija, potrebno je što prije provesti biopsiju tkiva za daljnju patohistološku analizu. 

Kako izgleda priprema za biopsiju cerviksa?

Za provođenje biopsije cerviksa nisu potrebne detalje pripreme. Ipak, potrebno se pridržavati nekoliko smjernica koje će osigurati za postupak bude pravilno izveden i bez potencijalnih komplikacija.

  • Ako sumnjate na trudnoću, ili ako već znate da ste trudni, obavezno nas o tome obavijestite. Biopsija bilo kakve metode se u takvim okolnostima mora odgoditi kako ne bi došlo do oštećenja ploda i remećenja trudnoće. 
  • Izbjegavajte korištenje tampona, vaginalnih krema ili lijekova 24 sata prije postupka.
  • Izbjegavajte spolne odnose 24 sata prije provođenja biopsije.
  • Iako se nije potrebno pridržavati stroge dijete i dolaska ‘na tašte’, dva do tri sata prije potrebno je ne konzumirati hranu ili piće.
  • Obavijestite liječnika ako imate problema s učestalim krvarenjima koja nisu vezana uz menstrualni ciklus. Također, potrebno je prekinuti s trošenjem lijekova koji uzrokuju razrjeđenje krvi (antikoagulansi) kao što su Aspirin, Andol i drugi slični lijekovi. 

Prije dogovaranja termina za biopsiju cerviksa, s vama provodimo konzultacije kako bismo  dobili u uvid vaše zdravstveno stanje, prijašnja iskustva s ovakvim postupcima, te kako bismo se odlučili za onu metodu koja je najbolja za vas. 

Liječnik od vas može zatražiti dokumentacije prijašnjih ginekoloških pregleda i postupaka, kao što su PAPA test, krvni nalazi i ostale slične dokumentacije- sve to kako bismo prije tretmana učinili ono što je potrebno za preciznu analizu i daljnje postupke liječenja potencijalnih tegoba. 

Koje vrste biopsija cerviksa provodimo?

Ovisno o okolnostima i potrebi, biopsiju vrata maternice možemo provesti na nekoliko načina. 

Bez obzira za koju metodu se odlučimo, svaka od navedenih biopsija i dalje ima istu svrhu, a to je prikupiti uzorak tkiva s vrata maternice za daljnju analizu. Prema tome, razlikujemo sljedeće metode biopsija cerviksa: 

  • Punch biopsija 

Ova metoda biopsije izvodi se uzimanjem uzorka uz asistenciju malih, ali vrlo oštrih kliješta (Eppendorfova i Schumacherova kliješta). 

Biopsija se provodi uz prisutnost lokalne anestezije, zbog čega nećete osjećati bilo kakvu bol ili nelagodu prilikom zahvata. 

Blago krvarenje je moguće nakon zahvata, a ono se zaustavlja nanošenjem posebnih otopina i kompresivnih tampona. 

  • LETZ biopsija 

Za ovu vrstu biopsije koristi se nisko-voltažna električna omčica (LETZ- Loop Electrosurgical resection of Transformation Zone ) koja odstranjuje uzorak maternice bez traume na okolna tkiva. 

Tehnika se oslanja na vrućinu električne omčice, koja odmah zatvara krvne žile i ubrzava oporavak nakon zahvata, bez krvarenja i bolova. 

  • Ekscizija skalpelom 

Ova se vrsta biopsije provodi u slučajevima kada je potrebno u potpunosti odstraniti leziju, tj. abnormalno tkivo. 

Postupak se često provodi uz asistenciju kolposkopa, malog uređaja s kamerom i snopom svjetlosti koji olakšava pristup i pregled željenom području maternice.

Ekscizija skalpelom se provodi uz lokalnu anesteziju, zbog čega nećete osjećati bol ili nelagodu. 

  • Ekskohleacija ili endocervikalna kiretaža

Korištenjem kirete, malene aparature u obliku žlicice, pažljivim se postupkom struže cervikalna sluz i tkivo, čime se dobiva uzorak za daljnju patohistološku dijagnostiku. Ova metoda biopsije cerviksa izaziva najmanje nelagoda, te je jedna od najčešćih metoda uzimanja uzoraka tkiva vrata maternice. 

Naši liječnici poduzimaju sve potrebne korake kako bi proveli onu metodu biopsije koja je za vas najbolja. 

Pomnim promatranjem vašeg zdravstvenog stanja i okolnosti, biramo onu metodu koja će vam pružiti precizne rezultate analize, brz oporavak i odgovarajuća rješenja za daljnje tretmane. 

Oporavak nakon biopsije cerviksa

Oporavak nakon biopsije vrata maternice ne zahtijeva stroge protokole mirovanja. Već ćete se sljedeći dan moći vratiti svakodnevnim aktivnostima. 

Jedini period mirovanja, u najviše slučaja, je potreban samo na dan zahvata. 

Od nuspojava moguće je blaže krvarenje i bolnost, no ono u većini slučajeva prolazi u roku od 1-2 dana.

Ako primjećujete ozbiljnija krvarenja iz maternice i bolove koji ne prolaze nakon nekoliko dana, potrebno nam se što prije javiti kako bismo odredili izvor problema i došli do što bržeg rješenja koje će eliminirati neželjene komplikacije. 

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka s područja ginekologije koji će se pobrinuti da vaša trudnoća i generalno zdravlje vašeg reproduktivnog sustava prođe bez smetnji i suvišnih komplikacija. 

Posebno njegujemo interakciju s klijentima te nastojimo pružiti odgovore na sve brige i strahove koje imate vezano uz vaše reproduktivno zdravlje. 

Biopsiju provodimo kao jednu od osnovnih dijagnostičkih pregleda na području ginekologije, a uz adekvatnu tehnologiju i stručni pristup, svaki postupak obavljamo ispravno, uspješno i s minimalnim šansama za razvoj komplikacija ili potencijalno ozbiljnih tegoba. 

Naručite se na pregled još danas pozivom na +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije