Anomaly scan

Doznajte sve o najvažnijem ultrazvuku u trudnoći

Anomaly scan - kada se radi i što otkriva? Doznajte sve o najvažnijem ultrazvuku u trudnoći

Ultrazvučni pregledi u trudnoći imaju neizmjerno veliku važnost u praćenju trudnoće te ranom otkrivanju mogućih anomalija i patoloških stanja u trudnoći.

Ultrazvučni pregledi u trudnoći imaju neizmjerno veliku važnost u praćenju trudnoće te ranom otkrivanju mogućih anomalija i patoloških stanja u trudnoći.

Ultrazvuk je u potpunosti bezopasna, bezbolna pretraga za koju u praćenju trudnice i bebe nema alternative.

Osim medicinskog značaja, ultrazvučni pregled u trudnoći je i prvi doticaj budućih roditelja s njihovom bebom. Za buduće majke i očeve to može biti intimno i dirljivo iskustvo u kojem mogu vidjeti kretnje svoje bebe te saznati njen spol.

Anomaly scan je detaljan ultrazvučni pregled koji se obično provodi između 19. i 22. tjedna trudnoće, a ginekologu omogućuje pregled organa i organskih sustava ploda.

Anomaly scanom pokušava se otkriti spol ploda,  moguće anomalije u razvoju, sijelo posteljice te njezine patološke promjene, kolekcija plodove vode, te cijeli niz abnormalnosti koje se vežu uz trudnoću.

Ultrazvučne pretrage su slikovno dijagnostičke metode koje ultrazvučnim valovima omogućuju prikaz djeteta u tijelu majke.

U trudnoći se ultrazvuk koristi za sigurnu potvrdu trudnoće, otkrivanje broja i spola fetusa, praćenje razvoja djeteta i otkrivanje mogućih komplikacija.

Anomaly scan traje dulje od klasičnog ginekološkog ultrazvuka. Ginekolog za vrijeme pregleda pokušava prikazati sve organe i organske sustave djeteta pregledavajući ispravnost njihova razvoja, pupkovinu, posteljicu i plodnu vodu.

Kao sastavni dio pregleda radi se i cervikometrija, odnosno mjerenje duljine vrata maternice te pregled unutarnjeg ušća maternice.

Anomaly scan je dio rutinskih ultrazvučnih pregleda, a preporučuje se svim trudnicama. Plod se promatra u razdoblju razvoja koje predstavlja idealno vrijeme za procjenu izgleda organa i otkrivanje eventualnih odstupanja od normalnog.

Ova pretraga izuzetno je važna jer ćete se detaljno upoznati s vašom bebom i po želji saznati spol djeteta. Na anomaly scan slobodno možete povesti partnera ili člana obitelji kako bi iskustvo bilo još posebnije.

Najdetaljniji ultrazvučni pregled u drugom tromjesečju trudnoće - što uključuje anomaly scan?

Ultrazvučne pretrage izvode se rutinski u suvremenoj medicini. Predstavljaju jednu od najsigurnijih medicinskih pretraga te kroz desetljeća primjene nisu se pokazale štetne za majku niti dijete.

Prema preporuci Europske udruge perinatalne medicine, preporučuje se u trudnoći učiniti minimalno 3 ultrazvučna pregleda u trudnoći. U slučaju rizične trudnoće, ginekolog može preporučiti i češće ultrazvučne preglede.

Ukoliko pacijentica nije sigurna u datum zadnje menstruacije te vrijeme začeća, ranim ultrazvučnim pregledom moguće je pouzdano utvrditi stvarno trajanje trudnoće. Prvim ultrazvučnim pregledom utvrđuje se i sijelo trudnoće te broj plodova.

Prvi redovni ultrazvučni pregled potrebno je napraviti između 7. i 10. tjedna trudnoće. Do 14. tjedna trudnoće, preporučuje se ultrazvučnu pretragu učiniti vaginalno zbog boljeg prikaza ploda i eventualnih ranih anomalija i patoloških promjena trudnoće.

Dakle, na prvom ultrazvučnom pregledu saznat ćete koji vam je okvirni termin poroda te je li trudnoća jednoplodna ili više plodna, odnosno koliko djece očekujete. Ako se radi o blizancima, na ovom je pregledu moguće saznati jesu li jednojajčani ili dvojajčani.

Ultrazvučni pregled u 15. tjednu trudnoće ponekad se naziva i mini anomaly scan. Prilikom tog pregleda slušaju se otkucaji srca, učini pregled dostupnih organa i organskih sustava, potraži prisutnost “soft markera” na aneuploidije, te sjelo i eventualna patologija posteljice.

Mini anomaly scan ne može potvrditi postojanje bolesti, nego samo upućuje na eventualno postojanje  većeg  rizika za postojanje istih. Za preciznu dijagnostiku potrebno ga je kombinirati s drugim dijagnostičkim metodama.

Pretraga se provodi abdominalno, odnosno ultrazvučnom sondom preko trbuha majke.

Anomaly scan se radi u spomenutom periodu trudnoće jer u tom razdoblju odnos između količine plodne vode i veličine bebe dozvoljava detaljan pregled anatomije, procjenu dinamike pokreta i uočavanje mogućih anomalija razvoja ploda i posteljice.

Anomaly scan predstavlja metodu ranog screeninga za kromosomske anomalije.

Iako je većina beba zdrava, otprilike 2-3 na svakih 100 beba mogu imati uočenu anomaliju ili stanje zbog kojeg bi trudnoća zahtijevala specijaliziranu skrb te češći nadzor.

Ovom ultrazvučnom pretragom mogu se uočiti i neka manja odstupanja koja ne predstavljaju rizik za bebu te ne zahtijevaju liječenje.

Prilikom anomaly scan-a osim promatranja anatomije organa i organskih sustava, provodi se mjerenje biometrije ploda, koje uključuje promjer glavice, opseg glavice, opseg trbuha i duljinu bedrene kosti.

Pregled organa i organskih sustava uključuje:

  • pregled mozga i lica (vicero i neurokranija)
  • pregled kralježnice
  • pregled torakalnog dijela ploda (srce, prsni koš, pluća, ošit)
  • pregled abdomena (položaj, veličina i anomalije gastrointestinalnog, urinarnog te spolnog trakta)
  • pregled zdjelice
  • pregled udova (gornje i donje okrajine)
  • pregled razvoja i smještaja posteljice (patologija razvoja ili smještaja)
  • mjerenje kolekcije plodove vode

Osim navedenog, na pregledu možete saznati i spol djeteta. Isto je potrebno unaprijed naglasiti ginekologu, odnosno ako ne želite saznati spol, svakako to komunicirajte na početku pregleda.

Bitno je napomenuti da anomaly scan ne može otkriti sve anomalije s kojim se dijete može roditi, ali može isključiti veliki broj istih.

Vrijednost anomaly scan-a je u ranom otkrivanju rizika za razvoj kromosomskih anomalija, te eventualnih morfoloških oštećenje ploda koja zahtijevaju detaljniju skrb u trudnoći. Time se omogućuje primjerena priprema medicinskog tima kako bi se na vrijeme počelo s liječenjem, odnosno da se novorođenčetu osigura sva potrebna skrb i najbolji mogući ishod liječenja.

Iako je svrha ovog ultrazvučnog pregleda otkrivanje anomalija, nužno je naglasiti da je većinom rezultat anomaly scan-a uredan nalaz.

Anomaly scan za većinu budućih roditelja predstavlja sigurnu potvrdu da se njihova beba razvija uredno te da trudnoća teče normalno.

Koliko traje anomaly scan i kako se pripremiti?

Anomaly scan traje u prosjeku 30 do 45 minuta. Posebna priprema za pregled nije potrebna.

Preporučujemo da na termin pregleda dođete u našu Ambulantu za ginekologiju  u udobnoj odjeći. Hranu i piće prije pregleda možete konzumirati bez ograničenja, no za preglede u ranom stadiju trudnoće potrebno je imati prazan mjehur.

Anomaly scan izvodi se na trbuhu. Prije samog ultrazvučnog pregleda, ginekolog će na vašu kožu primijeniti gel koji omogućuje dobivanje kvalitetne slike bebe.

Za žene kojima je ovo prva trudnoća, anomaly scan predstavlja uistinu poseban trenutak. Prvi put se upoznajete sa svojom bebom i stvarnošću budućeg majčinstva.

Svakako preporučujemo da na pregled povedete partnera ili člana obitelji s kojim želite podijeliti ovo jedinstveno iskustvo.

Vođenje trudnoće u pouzdanim rukama iskusnih liječnika Poliklinike Lohuis Filipović

Ambulanta za ginekologiju Poliklinike Lohuis Filipović pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja tijekom trudnoće.

Posebno njegujemo suradnički i timski rad koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju kako bismo odgovorili specifičnim potrebama svakog pacijenta.

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije