ORL pregled za djecu

Pregled uha, grla i nosa koji može biti zabavan

ORL pregled za djecu - pregled uha, grla i nosa koji može biti zabavan

Jednom kada postanete roditelj shvatite da ništa nije važnije od zdravlja vašeg djeteta.

Od zdravstvenih tegoba koje pogađaju djecu, najčešće su one vezane uz uho grlo i nos. Upale uha, kašalj i otežano disanje na nos izazvan povećanom trećom mandulom ili začepljeni nos samo su neke od tegoba s kojima se vaše dijete može često susresti.

Narodna poslovica kaže bolje spriječiti nego liječiti, a upravo ORL pregledom za djecu možete pravovremeno reagirati te spriječiti razvoj ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Djeca i posjeti doktoru

Činjenica je kako su djeca puno osjetljivija od odraslih. Njihova tijela još nisu u stanju razviti toliki imunitet, stoga bilo kakva izloženost suhom zraku, hladnom vremenu ili interakcija s vršnjacima može rezultirati prehladom ili upalom.

Imajući to na umu, prosječni roditelj često će posjećivati ambulante, pogotovo u zimskom periodu kada su uvjeti pogodni za razvoj brojnih bakterija i virusa koji mogu napasti tijelo vašeg djeteta. 

Ipak, naručivanjem vašeg djeteta na pregled uha, grla i nosa možete saznati više o problemima s kojima se vaše dijete suočava, a nakon pregleda bit ćete upućeni u tretiranje bilo kakvih tegoba koje se mogu pojaviti u budućnosti.

Zašto su uho grlo i nos najosjetljiviji?

Od svih pregleda koje vršimo, u Poliklinici LF smatramo kako je za djecu najadekvatniji pregled onaj za uho, grlo i nos. Zašto? Zato što su uho, grlo i nos kompleksan i povezan sustav odgovoran za većinu komplikacija i bolesti respiratornog sustava vašeg djeteta.

Jednom kada je dijete izloženo određenoj bakteriji ili virusu, uho, grlo i nos često su prve točke susreta jer su usta i nos početak dišnog i probavnog sustava, a preko Eustahijeve cijevi povezani su sa srednjim uhom. Ljeti su s druge strane učestale upale vanjskog uha tj. zvukovoda radi kupanja u bazenima, moru ili drugim vodama uz toplo okružje.  

Ako uz to dodamo nepotpun razvoj imuniteta ili genetske nedostatke, šanse za razvoj respiratornih tegoba postaju još veće.  

Ono što može još više zakomplicirati situaciju, pogotovo ako se ne reagira na vrijeme, jest širenje bolesti na ostale dijelove tijela. 

Tako, primjerice, nije rijetkost da se u slučaju učestalog kašlja infekcija proširi i na pluća, čime liječenje postaje duže i naposljetku neugodnije za vaše dijete. 

Zbog toga smatramo kako je ORL pregled često nezaobilazan korak u dijagnosticiranju bilo kakvih zdravstvenih tegoba vašeg djeteta- bilo da je riječ o učestalom kašlju, alergijama, čestim upalama uha ili nepravilnom disanju koje može uputiti na ostale komplikacije dišnog sustava. 

Koje su najčešće bolesti vezane uz uho, grlo i nos kod djece?

Ako vaše dijete učestalo ima neke od navedenih tegoba, ORL pregled bio bi najbolje rješenje za davanje adekvatne terapije i tretiranju bolesti: 

 • Loša prohodnost dišnih puteva i Eustahijeve cijevi
 • Česte infekcije gornjih dišnih puteva (upala uha, grla, sinusa)
 • Poremećaji sluha
 • Alergije
 • Poremećaji disanja prilikom spavanja 
 • Pucanje nosnih kapilara te krvarenje iz nosa

Kako izgleda ORL pregled djece?

ORL pregled djece ne razlikuje se značajno do pregleda odraslih, osim u načinu pristupa malom pacijentu, te odabiru prikladnijih instrumenata za pregled. 

Prema tome, ORL pregled sastoji se od: 

 • Osnovnog pregleda uha, grla i nosa
 • Fiberendoskopije (često, ali ne uvijek)
 • Timpanometrije (po potrebi)
 • Tonske audiometrije (po potrebi)
 • Ispitivanja ravnoteže
 1. Osnovni pregled uha, grla i nosa

Osnovni pregled uha, grla i nosa nije ništa drugačiji od standardnog pregleda kod obiteljskog liječnika. 

Prilikom pregleda uha koristi se aparat zvan otoskop, koji s izvorom svjetlosti na vrhu jasno naglašava bilo kakve simptome, poput crvenila ili gnoja, koji bi mogli uputiti na upalu uha. 

Za pregled grla liječnik obavlja tzv. ''reci AAA'' pregled prilikom kojeg može primijetiti bilo kakva oticanja/naslage na  tonzilama (krajnicima) ili crvenilo koje je klasični simptom za upalu grla.

Tijekom pregleda nosa koristi se nosni spekulum, manja sprava koja širi nosnice te time daje bolji uvid u nosnu šupljinu djeteta. Ovim se pregledom nastoji vidjeti prohodnost nosne šupljine te uputiti na probleme vezane uz anatomiju nosa, ili npr. strano tijelo u nosu, što je češće u manje djece (do 5.godine života)

 1. Fiberendoskopija

Fiberendoskopija se smatra jednim od ključnih postupaka ORL pregleda kod djece. Naime, fiberendoskopija je najbolja metoda za otkrivanje trećeg krajnika, povećanog limfnog tkiva odgovornog za hrkanje, pričanje kroz nos i  otežano disanje djeteta.

Prilikom pregleda koristi se endoskop, cjevasta savitljiva aparatura koja pri vrhu ima malu kameru i izvor svjetla. Aparatura se provlači kroz nosnu šupljinu djeteta te se na ekranu može vidjeti jasna slika povećane treće mandule, ali i izgled nosne šupljine, ždrijela, glasnica i epiglotisa (hrskavični poklopac koji odjeljuje dišni do probavnoga trakta prilikom gutanja, i kod male djece zna biti otečen te uzrokovati smetnje disanja). 

Pregled se izvodi u pravilu bez lokalne anestezije (iako se prema procjeni doktora nekada koristi anestetski sprej u nos) , a prije pregleda razgovaramo s djetetom te mu pokazujemo kako će pregled izgledati. Na iznenađenje roditelja, djeca često znaju pokazati još veći interes jednom kada im se objasni postupak pregleda. 

U poliklinici LF svjesni smo kako pravilna komunikacija može eliminirati bilo kakav strah koji je postojao prije ulaska u ordinaciju te time učiniti pregled zanimljivim pa čak i zabavnim. 

 1. Timpanometrija 

Timpanometrija je još jedna metoda putem koje se može dijagnosticirati povećan treći krajnik ili alergijske bolesti nosa. Na temelju promjena u tlaku unutar ušnog kanala može se vidjeti funkcionalnost bubnjića, ušnih koščica i protok zraka kroz Eustahijevu cijev. 

Procedura je jednostavna i ne zahtjeva dodatne pripreme, kao ni primjenu lokalne anestezije, što ju čini pogodnom za djecu.

Dobiveni rezultati prikazuju se na timpanogramu, a na temelju prikazanog grafikona jasno se mogu dijagnosticirati problemi sa ušnom šupljinom kao što su: upala srednjeg uha, nakupljena tekućina u srednjem uhu, probušeni bubnjić ili loš kontakt između kostiju srednjeg uha. 

 1. Tonska audiometrija 

Tonska audiometrija metoda je kojom se testira sluh. Prilikom pregleda djetetu se stavljaju slušalice te mu se emitiraju razne frekvencije zvukova. 

Kad god čuje zvuk, dijete će kliknuti na gumbić koji mu je dan u ruku. 

Nakon par minuta liječnik će imati uzorak koji prikazuje raspon djetetova sluha te će potom moći prepoznati bilo kakve abnormalnosti u sluhu. 

 1. Ispitivanje ravnoteže

Ispitivanje ravnoteže je još jedna metoda provjeravanja funkcionalnosti uha, točnije unutarnjeg uha. Naime, u unutarnjem uhu nalazi  se pužnica, dio uha popunjen tekućinom. 

Mali kristali koji se nalaze u pužnici služe kao receptori, a kad god se tekućina u njoj pomakne, naše će uho to bilježiti kao promjenu ravnoteže. 

U slučaju nepravilne funkcije unutarnjeg uha, tijelo će se otežano održavati u ravnoteži te neće biti sposobno vršiti osnovne motoričke funkcije kao što je stajanje na jednoj nozi ili diranje nosa zatvorenih očiju

Ova je metoda pregleda jako zanimljiva i zabavna za djecu jer od njih traži fizičku aktivnost, što nikad ne može biti dosadno. Ako uz to dodamo ljubaznosti i prijateljski pristup naših liječnika, ispitivanje ravnoteže uopće se neće činiti kao dio ORL pregleda za djecu.

Strah od doktora… glavna briga svakog djeteta prije pregleda

Primijetili ste kako vaše dijete teško guta te kako ga prije spavanje muči kašalj. Želite ga odvesti liječniku, ali čim spomenete riječ ''doktor'' možete vidjeti strah na licu vašeg djeteta

Ne brinite se. Niste jedini roditelj koji proživljava ovakvu situaciju. Strah od doktora normalna je pojava, a svako ga se dijete s lakoćom može riješiti ako i vi kao roditelj i mi kao liječnici pratimo sljedeće korake:

 • Iskrenost 
 • Vlastiti primjeri
 • Zabava i interakcija
 1. Iskrenost

Koliko god mala bila, djeca mogu ''nanjušiti'' kada nešto skrivate od njih. Stoga, prije odlaska na ORL pregled recite svome djetetu kako pregled izgleda te što može očekivati tijekom procesa.

Roditelji se često ne usuđuju primijeniti ovi metodu komunikacije jer smatraju kako će dijete razviti još veći strah. 

U stvarnosti, događa se upravo suprotno - dijete postaje svjesno kamo ide te s čim će se sve susresti , čime mu se daje vremena za pripremu i rast samopouzdanja. 

 1. Recite vlastite primjere

Svi se osjećamo lakše kada nas netko razumije. Vi ste uzor svom djetetu, a ako i vi priznate da ste se nekad bojali doktora, dijete će se lakše nositi sa strahom. 

 1. Zabava i interakcija

Za ovaj dio smo se u Poliklinici LF posebno pobrinuli. Kako bi se bar malo opustilo i zaboravilo na pregled, vaše dijete će vrijeme u čekaonici provesti crtajući i igrajući se za stolom punim bojica i igračaka koje smo pripremili. Time nastojimo stvoriti opuštenu atmosferu, a i vi se slobodno možete pridružiti. 

Za vrijeme pregleda dat ćemo sve od sebe kako bismo zabavili vaše dijete te učinili pregled što zanimljivijim. 

Ljubaznost, strpljenje i zaigranost - to su osnovne tri riječi koje nastojimo primijeniti jednom kada s vašim djetetom dođete na pregled. Svjesni smo kako je strah od doktora česta pojava, a u Poliklinici LF dajemo sve od sebe kako bi strah pretvorili u lijepa sjećanja i ugodno provedeno vrijeme. 

Zašto baš Poliklinika LF?

U Poliklinici LF činimo sve kako biste iz naše ordinacije izašli zdraviji. Vaše zdravlje naš je prioritet - korištenjem novih tehnologija u medicini razvili smo suvremeni pristup u tretiranju raznih bolesti, a naše osoblje dat će sve od sebe da se osjećate što ugodnije.

Isti pristup imamo i prema onim najmlađima - svjesni smo koliko strah može utjecati na djecu te kako samo jedna loša gesta ili riječ može stvoriti trajnu odbojnost za bilo kakvu interakciju s liječnicima.

Zbog toga u komunikaciji s djecom nastojimo biti što vedriji i zaigraniji, a nakon pregleda ili izvršenog zahvata dat ćemo i diplomu za hrabrost

Ovim pristupom nastojimo promijeniti mišljenje o doktorima, zubarima i svim sličnim djelatnicima te se predstaviti djeci kao netko koga se ne trebaju bojati. 

Želite naručiti svoje dijete na ORL pregled?

Ako biste željeli dogovoriti pregled za djecu u našoj poliklinici, slobodno nas kontaktirajte na telefonski broj +3851 2444 646 ili putem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar