Trihoskopija - pregled vlasišta

Dermoskopski pregled vlasišta za preciznu dijagnozu

Trihoskopija - dermoskopski pregled vlasišta za preciznu dijagnozu

Dermoskopija je kao dijagnostički postupak iznimno vrijedna u svrhu prepoznavanja nepigmentiranih kožnih lezija i razlikovanja pigmentiranih kožnih lezija, kao i upalnih dermatoza.

Dermoskopija je kao dijagnostički postupak iznimno vrijedna u svrhu prepoznavanja nepigmentiranih kožnih lezija i razlikovanja pigmentiranih kožnih lezija, kao i upalnih dermatoza.

Trihoskopija je kao tehnika isto toliko važna u procjeni strukture i oblika dlaka, ne samo na tjemenu, već i na ostalim dijelovima tijela.

 

Što je trihoskopija?

Trihoskopija uključuje pregled vlasišta i kose ručnim ili videodermoskopskim uređajem.

S obzirom da omogućuje vizualizaciju kose i vlasišta pri povećanju od 20 do 160 puta, pregled dermatoskopom (trihoskopom), dermatologu može pružiti neprocjenjive informacije o patologiji vlasišta i kose.

Također može pomoći u razlikovanju ožiljne alopecije od alopecije bez ožiljaka, rane androgenetske alopecije u odnosu na telogeni efluvij i predvidjeti prognozu alopecije areate.

Kako se pripremiti za trihoskopiju?

Pranje kose može eliminirati važne fizičke parametre za postavljanje dijagnoze tako da izbjegavajte pranje kose najmanje 2-3 dana prije trihoskopskog pregleda.

U slučaju pojačanog ljuskanja u vlasištu moguća je primjena keratolitičkog proizvoda na vlasište 1-2 tjedna prije trihoskopije.

Sam tijek pregleda vlasišta mogu ometati i ostaci boje za kosu, preparati dekorativne kozmetike, tekstilna vlakna ili kozmetička vlakna kose. 

Što se provjerava trihoskopijom?

Analizirane strukture u nalazu trihoskopije:

 • folikularni otvori
 • perifolikularna koža
 • izgled vlasi
 • vaskularne strukture.

Folikularni otvori (''dots'') mogu biti:

 • urednog izgleda
 • fibrozni
 • začepljeni keratinom
 • sadržavaju ostatak vlasi
 • odsutni

Na temelju njihove distribucije može se postaviti dijagnoza neožiljne alopecije (mali, jednolični, simetrično raspoređeni) ili ožiljne alopecije (veliki, nepravilni, asimetrično raspoređeni).

Osim distribucije promatra se i boja folikularnih otvora:

 • crna (''black dots'')

Upućuje na određene upalne procese (npr. alopecija areata, disekcijski celulitis), invaziju same stabiljke dlake (npr. tinea capitis), mehaničke ozljede (npr. trihotilomanija i trakcijska alopecija), citotoksično djelovanje nekih lijekova (npr. tijekom kemoterapije).

 • žuta (''yellow dots'')

Folikularni otvor ispunjen keratinom, najčešće ne sadrži dlaku (karakteristično za različite ožiljne i neožiljne alopecije kao što su alopecija areata, andoregenetska alopecija, lupus erythematosus, disecirajući folikulitis).

 • bijela (''white dots'')

Najčešće uredan nalaz u vlasištu pojedinih pacijenata, simetrični su oblikom i veličinom uz tamnije okolno područje; mogući nalaz kod pacijenata s fibrozirajućim bolestima vlasišta kao što su lichen planopilaris.

Izgled vlasi

Normalan poprečni presjek vlasi ljudske kose podijeljen je u tri dijela: medula, korteks i kutikula, s različitim varijacijama među rasama. Normalne dlake su jednake po debljini i boji.

Koristeći trihoskopiju opisuju se dvije vrste normalnih dlaka:

 • terminalna dlaka je debela te predstavlja 90% kose na tjemenu
 • velus kosa je hipopigmentirana i tanka, što predstavlja 10% normalne kose na tjemenu.

Trihoskopija se naširoko koristi za otkrivanje različitih poremećaja vlasi, oblika i debljine dlake i dijagnosticiranje njihovih uzročnih bolesti.

Abnormalnosti oblika vlasi mogu upućivati na dijagnozu:

 • genetskih poremećaja – najčešće se vide polomljenje vlasi kose ili određena suženja i proširenja vlasi
 • alopecija areata – često vidljive polomljene vlasi konusnog oblika i karakterističnog oblika uskličnika ili cik-cak oblika
 • mehanička (trakcijska alopecija) – polomljene vlasi, uvijenog oblika (radi sile koja djeluje na vlas)
 • trihotilomaija (čupanje kose) – polomljene vlasi najčešće kukastog oblika, međutim može biti i oblika uskličnika uz vidljivi ''čvor'' na distalnom kraju ili uvijenog oblika
 • gljivična infekcija vlasišta – karakterističan izgleda vlasi u obliku zareza ili cik-cak oblika
 • porast kose – spiralno uvijena vlas (''pig tail hair'')
 • androgenetska alopecija – progresivno stanjivanje vlasi kose (vidljive vlasi različitih debljina)

Perifolikularna koža

Pregled perifolikularne kože daje značajne informacije koje pomažu u dijagnozi različitih poremećaja vlasišta. Procjena teksture vlasišta korisna je za razlikovanje ožiljnih od neožiljnih alopecija.

Najvažnije trihoskopske značajke koje se mogu uočiti u perifolikularnoj koži uključuju:

 • ljuske
 • boju
 • sekrecija
 • vaskularne strukture

Ljuske

Distribucija ljusaka u vlasištu može biti difuzna (cijelo vlasište prekriveno ljusakama) koje su karakteristično nalaze kod pacijenata s općenitom suhoćom kože ili kod nekih upalnih stanja kao što su psorijaza ili seborejni dermatitis. Ljuske mogu biti vidljive i lokalizirano kada se pojavljuju u sklopu frontalne fibrozirajuće alopecije (znak aktivnosti bolesti).

Boja

Perifolikularna smeđa pigmentacija pojavljuje se u androgenoj alopeciji i telogenom efluviju. Bijela boja označava fiborzu i ožiljnu alopeciju dok je žuta boja najčešće znak bakterijske infekcije.  Crvena boja upućuje na upalu i krvarenje, a narančasta se vidi u sklopu sarkoidoze radi granuloma smještenih u površinskom dermisu.

Sekrecija

Sekrecija se u području vlasišta najčešće vidi kod određenih folikulitisa, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Vaskularne strukture

Pregled vaskularnih struktura se najviše koristi kod postavljanja dijagnoza upalnih bolesti kao što su seborejni dermatitis (arborizirajuće krvne žile) ili psorijaza (punktiformne krvne žile glomerularne distribucije). Također je korisno i kod postavljanja dijagnoze lupusa (debele arborizirajuće krvne žile) i autoimunih buloznih bolesti (kao npr. pemphigus vulgaris).

Trihoskopija (dermoskopija vlasišta i kose) predstavlja vrijednu, neinvazivnu i cjenovno pristupačnu tehniku za brzo razlikovanje klinički čestih poremećaja kose.

Kako se naručiti na trihoskopiju?

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na broj +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF na adresi Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b, Zagreb. Lako možete doći do nas javnim prijevozom, a osiguran je i parking ispred zgrade uz prethodnu najavu telefonom.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.