Melazma - hiperpigmentacija

Uklanjanje hiperpigmentacijskih mrlja je moguće uz pravilno liječenje

Hiperpigmentacija (melazma) - uklanjanje hiperpigmentacijskih mrlja je moguće uz pravilno liječenje

Melazma je vrsta hiperpigmentacije i uobičajeni je stečeni kožni poremećaj koji se manifestira kao obostrana, mrljasta, smećkasta pigmentacija na koži lica.

Ovaj oblik pigmentacije lica prije se nazivao kloazma, ali budući da potječe od grčkog jezika - što znači "postati zelen", prednost se daje izrazu melasma (smeđa koža). 

Kod koga se pojavljuje hiperpigmentacija (melazma)?

Melazma je češća kod žena nego kod muškaraca, a obično se javlja u dobi između 20 i 40 godina.

Što uzrokuje hiperpigmentaciju (melazmu)?

Uzrok hiperpigmentacije je složen - pretpostavlja se da je to poremećaj potaknut procesom fotostarenja kod genetski predisponiranih pojedinaca. 

Pigmentacija je u konačnici rezultat prekomjerne proizvodnje melanina od strane melanocita (pigmentnih stanica) koji onda u sebe pohranjuju keratinociti (epidermalna melanoza) i/ili se talože u području dermisa (dermalna melanoza, melanofagi).

Čimbenici uključeni u razvoj hiperpigmentacije uključuju:

 • obiteljska anamneza -  60% pacijenata navodi pojavnost hiperpigmentacije u obitelji 
 • izlaganje suncu - ultraljubičasto i vidljivo svjetlo potiču proizvodnju melanina 
 • hormoni — trudnoća i uporaba oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogen/progesteron, intrauterinih uložaka, implantata i hormonske nadomjesne terapije; poremećaji štitnjače također mogu biti povezani s hiperpigmentacijom
 • lijekovi i dermatokozmetici koji sadrže mirise — moderni kemoterapeutici te mirisni sapuni, toaletne potrepštine i kozmetika mogu izazvati fototoksičnu reakciju za poticanje hiperpigmentacije

Koje su kliničke značajke hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacija se manifestira kao najčešće obostrane, asimptomatske, svjetlo do tamno smeđe mrlje s pravilnim ili nepravilnim rubovima. 

Osim navedenog, hiperpigmentacija može imati i druge kliničke oblike kao što je centrofacijalna hiperpigmentacija (čelo, obrazi, nos, gornja usna – najčešća prezentacija), malarna (obrazi i nos), mandibularna (linija čeljusti i brada) te se može pojaviti i ekstrafacijalno u području podlaktica, nadlaktica i ramena. 

Melazma se može podijeliti na epidermalni, dermalni i mješoviti tip, ovisno o razini kože gdje se nalazi povećana koncentracija melanina. 

 • Epidermalna melazma

Epidermalnu melazmu karakterizira: 

 • dobro definirani rub 
 • tamno smeđa boja 
 • jače vidljiva tijekom obasjavanja Wood-ovom lampom 
 • obično dobro odgovara na liječenje 

 

 • Dermalna melazma

Dermalnu melazmu karakterizira:

 • slabo definirana granica 
 • svijetlo smeđe do plavo-sive boje 
 • nespecifičnog nalaza pri obasjavanju Wood-ovom lampom 
 • teško se liječi

 

 • Mješovita melazma

Mješovita melazma najčešći je tip melazme, a karakterizira ju:

 • kombinacija plavo-sive, svijetle i tamno smeđe boje
 • mješoviti nalaz pri obasjavanju Wood-ovom lampom
 • liječenjem se obično postiže djelomično poboljšanje

Koje su komplikacije melazme?

Hiperpigmentacija zbog svoje vidljivosti može ozbiljno utjecati na kvalitetu života pacijenata.

Kako se dijagnosticira melazma?

Dijagnoza melazme se obično postavlja na temelju kliničkog izgleda te dodatno pregledom Wood lampom i prema potrebi dermatoskopom. 

U slučaju nesigurnosti u dijagnozu u obzir dolazi uzimanje malog uzorka kože – biopsija kože. Uzeti uzorak kože se upućuje patologu na patohistološku verifikaciju. 

Uklanjanje melazme?

Za uklanjanje hiperpigmentacije se koristi nekoliko modaliteta liječenja od kojih su najvažnije opće mjere koje uključuju: 

 • svakodnevnu, cjelogodišnju, doživotnu zaštita od sunca — šešir širokog oboda, krema širokog spektra zaštite s vrlo visokim faktorom (SPF50+) te odgovorno fotoprotektivno ponašanje
 • odgovarajuća kozmetika koja se koristi kod kuće, a koja ima posvjetljujuće djelovanje zbog djelovanja na stvaranje pigmenta: serumi s vitaminom c, retinoidi, hidrokinon i slično.
 • ukidanje oralne hormonske kontracepcije (ako je moguće)

Lokalna terapija

U topikalnom liječenju melazme najbolje rezultate daje primjena kombiniranog pripravka koji sadrži hidrokinon, tretinoin i lokalnog steroida umjerene jačine (Kligmanova krema). Osim navedenog, indicirana je i primjena azelaične kiseline u obliku kreme. 

''In-office'' tretmani 

Pri uklanjanju hiperpigmentacije mogu se primjenjivati kemijski pilinzi. Razlikujemo površinske, srednje i duboke pilinge. Površinski pilinzi uglavnom se rade koktelima raznih kiselina (voćne kiseline, rezorcinol, azelatna kiselina itd.). Srednje i duboki pilinzi izvode se trikloroctenom kiselinom u različitim postocima, sa ili bez dodatka fenola.

Od velikog je značaja uporaba i Q switch Nd-YAG lasera koji cilja isključivo pigment i kod kojeg nema nikakvog vremena oporavka - možete se odmah vratiti svakodnevnim  aktivnostima.

Također se mogu koristiti i frakcijski laseri.

Kakav je ishod uklanjanja hiperpigmentacije (melazme)?

Liječenje melazme je zahtjevno i za pacijenta i za liječnika s obzirom da je proces spor i dugotrajan pogotovo ako se liječe hiperpigmentacije koje su prisutne duže vrijeme te hiperpigmentacije koje su smještene u dubljim slojevima kože. 

Navedenim modalitetima liječenja moguće je postići dobar terapijski učinak, međutim treba imati na umu da je rizik za recidiv melazme velik pogotovo ako se ne provodi adekvatna cjelogodišnja fotoprotekcija. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca

Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.