Liječenje ožiljaka

Odaberite najbolju i učinkovitu metodu uz pomoć stručnjaka

Liječenje ožiljaka - odaberite najbolju i učinkovitu metodu uz pomoć stručnjaka

Ožiljak je prirodni način zacjeljivanja i zamjene izgubljene ili oštećene kože. Većinom se sastoji od fibroznog tkiva.

Ožiljak je prirodni način zacjeljivanja i zamjene izgubljene ili oštećene kože. Većinom se sastoji od fibroznog tkiva.

Ožiljci mogu nastati iz mnogo različitih razloga kao što su posljedica infekcija, operacije, ozljede ili upale tkiva te se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu.

Ožiljak može biti ravan, izbočen, udubljen, hiperpigmentiran ili hipopigmentiran. Može biti bolan ili čak i svrbiti.

Konačni izgled ožiljka ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući tip kože i položaj na tijelu na kojem se nalazi, vrsti ozljede te dobi osobe.

Različite vrste ožiljaka

Uz normalno ožiljkavanje rana, postoji mogućnost za nastanak abnormalnih ožiljaka. Neki od češćih su:

 • keloidni ožiljci

To su debele, zaobljene, nepravilne nakupine ožiljnog tkiva koje rastu na mjestu rane na koži, ali izvan rubova granica rane. Često su tamnocrvene boje u usporedbi s okolnom normalnom kožom. Keloidi nastaju od kolagena koji tijelo proizvodi nakon što rana zacijeli. Ti se ožiljci mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, ali češće se pojavljuju u području prsa, leđa, ramena te ušnih resica. Također su učestaliji u osoba tamnije puti. Keloidni ožiljci mogu se pojaviti i do godinu dana od primarne traume na koži.

 • hipertrofični ožiljci

Hipertrofični ožiljci slični su keloidnim ožiljcima, ali njihov rast je ograničen unutar granica izvornog defekta kože. Takav oblik ožiljaka obično bolje reagira na liječenje. Ovi ožiljci također mogu biti tamnocrvene boje, a obično su zadebljani i uzdignuti iznad razine kože. Hipertrofični ožiljci počinju se razvijati nekoliko tjedana nakon ozljede kože.

 • kontrakture

Do kontraktura dolazi tijekom oštećenja ili ozljede veće površine kože što rezultira stvaranjem ožiljka. Formiranje ožiljka povlači rubove kože jedan prema drugom uzrokujući napeto smanjeno područje kože koje tada može utjecati na mišiće, zglobove i tetive uzrokujući smanjenje pokreta.

 • ožiljci od akni

Ožiljci od akni pojavljuju se u oko 30% osoba s umjerenim ili teškim oblikom acne vulgaris. Osobito je česta kod nodulocističnih akni, acne conglobata i acne fulminans. Nažalost, ožiljci od akni nikada ne nestanu u potpunosti, međutim njihov se izgled s vremenom poboljša.  Kod akni se javlja nekoliko oblika ožiljaka kao što su ''ice-pick scars'' (duboki, uski, izdubljeni ožiljci), ''rolling scars'' (široka udubljenja s kosim rubom), ''boxcar scars'' (široka udubljenja s oštro definiranim rubovima), atrofični ožiljci (ravni, tanki ili udubljeni ožiljci) i hipertrofični ili keloidni ožiljci (zadebljali, iznad razine kože).

Koje su mogućnosti liječenja ožiljaka?

Neki se ožiljci mogu minimizirati određenim dermatološkim tehnikama. Međutim, liječenje može samo poboljšati izgled ožiljka, ne može ga potpuno izbrisati.

Specifične dermatološke postupke za ublažavanje ožiljaka odredit će vaš liječnik na temelju:

 • vaše dobi, cjelokupnog zdravlja i povijest bolesti
 • težini kliničke slike ožiljaka
 • vrsti i mjestu ožiljaka
 • vašoj toleranciji na određene lijekove, postupke ili terapije
 • očekivanja za rezultat liječenja
 • vaših želja ili preferencija

Neki od uobičajenih postupaka za smanjivanje ožiljaka su:

 • dermoabrazija

Dermoabrazija se može koristiti za smanjivanje malih ožiljaka, manjih nepravilnosti na površini kože, kirurških ožiljaka i ožiljaka od akni. Kao što naziv implicira, dermoabrazija uključuje uklanjanje gornjih slojeva kože električnim strojem koji brusi kožu. Kako koža zacjeljuje od postupka dermoabrazije, površina izgleda glatkija i svježija.

 • kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi često se koriste u terapiji fotooštećene kože, kože s vidljivim hiperpigmentacijama te kao opcija liječenja površinskih ožiljaka. Gornji sloj kože uklanja se nanošenjem kemijskih sredstava varijabilnih postotaka u svrhu eksfolijacije gornjeg sloja kože. Na taj način koža se regenerira što rezultira poboljšanim izgledom kože.

 • injekcije kortikosteroida

Ove vrste injekcija se primjenjuje u liječenju keloidnih i hipertrofičnih ožiljaka. Redovite aplikacije dovode do omekšavanja i smanjenja navedene vrste ožiljaka.

 • kriokirurgija

Kriokirurgija može pomoći u smanjenju veličine ožiljaka smrzavanjem tkiva ožiljka. Nakon zahvata dolazi do pojave mjehura te postupne regresije ožiljnog tkiva.

 • laserski resurfacing

Laserski resurfacing je postupak u kojem se koristi svjetlo visoke energije za termičku destrukciju oštećene kože što rezultira boljim izgledom kože. Koristi se za smanjivanje bora i za liječenje hipertrofičnih ožiljaka.

 • revizija kirurškog ožiljka

Kirurška revizija ožiljka uključuje kirurško uklanjanje cijelog ožiljka i ponovno šivanje kože. Nastat će novi ožiljak, međutim cilj ove operacije je stvoriti manje očit ožiljak. Kirurška revizija ožiljaka obično se radi na širokim ili dugim ožiljcima, ožiljcima koji su neadekvatno zacijelili ili ožiljcima na vidljivim mjestima.

 • radioterapija

Radioterapija se kao opcija liječenja ožiljaka koristi vrlo rijetko. Uglavnom se primjenjuje za ožiljke koji su otporni na sve gore navedene modalitete liječenja.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović sve smo prilagodili upravo pacijentima. Dočekat će Vas uljudno osoblje, profesionalan pristup te naposljetku, najkompetentnije metode rada. Sve činimo kako biste se u našoj ordinaciji osjećali što ugodnije i u sigurnim rukama, u nadi da ćete pri izlasku iz naše poliklinike zauvijek u zaborav baciti probleme s kojima ste nam prvotno i došli.

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na broj +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca.