Dječja dermatologija

Dječji dermatolog za stručnu i nježnu skrb

Dječja dermatologija - dječji dermatolog za stručnu i nježnu skrb

Dječja dermatologija (pedijatrijska dermatologija) je relativno nova subspecijalnost u medicini, odnosno dermatologiji, iako su kožne promjene kod djece vrlo učestale.

Dječja dermatologija (pedijatrijska dermatologija) je relativno nova subspecijalnost u medicini, odnosno dermatologiji, iako su kožne promjene kod djece vrlo učestale.

Bavi se proučavanjem, prevencijom i liječenjem kožnih oboljenja koja se javljaju kod djece svih uzrasta, od dojenčadi do tinejdžera. Dječja koža razlikuje se od kože odraslih i potrebna joj je specijalistička njega i liječenje.

Postoje mnoga stanja kože koja se javljaju u djetinjstvu, od kojih su neka česta i kod odraslih, ali različito utječu na djecu i tinejdžere.

Najčešća stanja uključuju:

 • dermatitis (seboroični, atopijski ili pelenski osip)
 • infekcije (na primjer bradavice ili impetigo)
 • genetske poremećaje
 • akne
 • angiome/hemangiome
 • kongenitalne madeže

Određene kožne bolesti djeca mogu i prerasti bez ikakvog liječenja, ali važno je znati na koja stanja treba obratiti pozornost. Rana dijagnoza može spriječiti da se kožne promjene pretvore u dugoročne probleme u odrasloj dobi.

Koje se najčešće kožne bolesti liječe kod djece?

Kronično je stanje, no dobra njega kože može pomoći u ublažavanju subjektivnih simptoma koji se inače pojavljuju na licu, vlasištu ili drugim dijelovima tijela. Često se pojavljuje oko 3. mjeseca života. Prvi simptomi su suhoća kože, pojava ekcema i svrbež.

Učestali oblik seborejnog dermatitisa koji najčešće nestane do 3.mjeseca života

 • Pelenski osip

Oblik dermatitisa koji nastaje u području pelenske regije kao posljedica okluzije (pelena) i iritativnog djelovanja urina i fecesa

 • Bradavice

Obično ih uzrokuje humani papiloma virus (HPV) i mogu se pojaviti na rukama, stopalima, laktovima i koljenima.

Zarazna virusna infekcija koja je vrlo učestala kod djece do 10 godina, nešto teža klinička slika bude u djece koja imaju atopijski dermatitis (ekcem) zbog oslabljene kožne barijere.

 • Impetigo contagiosa

Bakterijska infekcija kože koja najčešće zahvaća perioralnu regiju te područje oko nosa u vidu crvenila i ''zlatnih'' (žutih) krasta

 • Kožni ''biljezi''

Vaskularni (angiomi i hemangiomi) i pigmentirani madeži

 • Akne

Ovo stanje češće pogađa tinejdžere i kao rezultat toga često utječe na njihovo samopouzdanje. Klinička slika varira od blažih do težih oblika. Liječenje je potrebno pogotovo za teže oblike akni u svrhu prevencije nastanaka reziudalnih ožiljaka.

Kada dovesti dijete kod dječjeg dermatologa na pregled?

Tijekom prvih mjeseci života dermatološki pregledi mogu otkriti potencijalno ozbiljna stanja i spriječiti razvoj tegoba u odrasloj dobi. Također je potrebno redovito pratiti kongenitalne madeže te sve ostale pigmentirane i vaskularne lezije.

Naručite se za pregled

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na broj +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF na adresi Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b, Zagreb. Lako možete doći do nas javnim prijevozom, a osiguran je i parking ispred zgrade uz prethodnu najavu telefonom.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.