Dijagnostika i liječenje malignih kožnih lezija

Pojam ''maligna kožna lezija'' primarno se odnosi na rak kože koji obilježava nekontrolirana proliferacija bilo kojeg od mnogih tipova stanica kože

Dijagnostika i liječenje malignih kožnih lezija

Svaki podtip raka kože ima svoje jedinstvene karakteristike.

Pojam ''maligna kožna lezija'' primarno se odnosi na rak kože koji obilježava nekontrolirana proliferacija bilo kojeg od mnogih tipova stanica kože. Svaki podtip raka kože ima svoje jedinstvene karakteristike.

Najčešći oblici raka kože su:

 • bazocelularni karcinom (BCC)
 • karcinom pločastih stanica (SCC), uključujući keratoakantom
 • melanom

Rani, površinski karcinomi kože uključuju:

 • površinski karcinom bazalnih stanica (superficijalni BCC)
 • intraepidermalni karcinom skvamoznih stanica (Bowenova bolest, in situ karcinom skvamoznih stanica (SCC)) i aktinične keratoze (prekanceroze)
 • melanom in situ.

Tko dobiva rak kože?

Rak kože najčešće pogađa starije odrasle osobe, ali može zahvatiti i mlađe odrasle osobe, a rijetko i djecu.

Obično se javlja u osoba svijetle puti (Fitzpatrick fototip kože I, II i III), iako i  ljudi s tamnijom puti također mogu razviti maligne kožne promjene.

Osobe koje su već imale neki oblik raka kože imaju povećan rizik od nastanka novog raka kože. Obiteljska povijest raka kože također povećava rizik.

Što uzrokuje rak kože?

Najvažniji faktor u nastanku raka kože jest pretjerano izlaganje ultraljubičastom zračenju (od sunčeve svjetlosti ili solarija).

Neki od ostalih rizičnih čimbenika su pušenje, infekcija HPV virusom, imunosupresija, HIV infekcija, izloženost ionizirajućem zračenju, kronične rane ili određena genetska stanja kao što su albinizam, sindrom nevusa bazalnih stanica, bulozna epidermoliza, Xeroderma pigmentosum i neki drugi.

Koje su kliničke značajke raka kože?

Rak kože općenito se klinički manifestira kao kvržica/nodus, ranica koja ne cijeli ili lezija koja progresivno raste i mijenja se.

Koje su komplikacije raka kože?

Rak kože je tip raka koji se u početnom stadiju vrlo dobro liječi te osoba ostaje u kontinuranom liječničkom nadzoru zbog buduće prevencije.

Znakovi uznapredovalog, agresivnog ili zanemarenog raka kože mogu uključivati:

 • ulceracije/ranice
 • krvarenje
 • lokalne invazije i destrukcije susjednih tkiva i struktura
 • daleko širenje tumora na limfne žlijezde i druge organe kao što su jetra i mozak (metastaze)

Kako se dijagnosticira rak kože?

Rak kože općenito se klinički dijagnosticira od strane dermatologa ili obiteljskog liječnika. Najčešće se dermoskopija (upotrebom posebnog povećala) koristi za potvrdu dijagnoze, otkrivanje ranih karcinoma kože i isključivanje benignih lezija.

Djelomična biopsija kože može se uzeti u slučajevima sumnje na nemelanomski rak kože kako bi se potvrdila dijagnoza ili odredio podtip koji može utjecati na liječenje.

Potpuna ekscizija obično se provodi kako bi se postavila dijagnoza melanoma jer se djelomična biopsija ne preporuča kao dijagnostička metoda u slučaju sumnje na melanom. Dijagnoza se laboratorijski potvrđuje od strane histopatologa. U slučaju sumnje na postojanje metastaza radi se šira dijagnostička obrada.

Kako se liječi rak kože?

Pravovremeno liječenje raka kože rezultira potpunim izlječenjem.

Mogućnosti liječenja površinskih karcinoma kože uključuju:

 • manje operativne zahvate uključujući kiretažu, kauterizaciju ili elektrokirurgiju
 • krioterapiju
 • lokalnu terapiju pripravcima poput fluorouracil krema ili imikvimod krema
 • fotodinamičku terapiju
 • radioterapiju (liječenje rendgenskim zrakama)

Metoda izbora liječenja svih oblika raka kože je kirurško liječenje uz primjenu lokalnog anestetika. Kirurške tehnike uključuju:

 • ekscizijsku biopsiju
 • široku lokalnu eksciziju
 • Mohsovu mikrografsku kirurgiju

Liječenje uznapredovalog ili metastatskog raka kože uključujući karcinom bazalnih stanica, karcinom pločastih stanica i melanom provodi se u specijaliziranim kliničkim centrima koji na raspolaganju imaju odgovarajuću obradu te nadzor i provođenje terapije modernim ciljanim lijekovima koji su uvelike doprinijeli sveukupnom preživljavanju bolesnika s proširenom bolesti.

Bolesnici s rakom kože imaju povećani rizik za nastanak drugih karcinoma kože te im se savjetuje da:

 • provode adekvatnu zaštitu od sunca
 • redovito provode samopreglede kože kod kuće, sami ili uz pomoć ukućana
 • redovito dolaze na kontrolne preglede dermatovenerologa

S obzirom na izraziti porast nemelanomskih kožnih karcinoma (bazocelularni karcinom, karcinom pločastih stanica) te porast incidecnije melanoma, pogotovo u mlađoj populaciji, jasno je da su upravo redoviti dermatoskopski pregledi (barem jedanput godišnje) najbolje ''oružje'' za prevenciju te što raniju dijagnozu malignih kožnih oboljenja.

Naručite se za pregled

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na broj +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF na adresi Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b, Zagreb. Lako možete doći do nas javnim prijevozom, a osiguran je i parking ispred zgrade uz prethodnu najavu telefonom.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.